Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problemy z benzyna
Autor Wiadomość
pawelgdynia 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 09-07-2006, 21:54   problemy z benzyna

Witam. Podejrzewam ze gdzies na forum znalazlbym pokrewny temat ale niedlugo wyjezdzam w dluzsza trase i nie mam czasu szukac. Mam gazolota i wczesniej po przelaczeniu na paliwko 95 bylo OK. Teraz jak wlacze benzynke duzi sie gasnie itp.
Gdzie szukac i od czego zaczac? Mam autko od miesiaca i nie wiem gdzie filtr benzyny pompka itp Jakies linki czy cos mozna prosic?

Z gory dzieki za pomoc
Pawel

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-07-2006, 22:15   

Tak to jest jak sie dlugo nie jezdzi:P
Reset kompa...
Trasa na benzynie jakies 50-100 km i powinno pomoc

pzdr
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

pawelgdynia 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 09-07-2006, 22:23   

I tu jest problem. Mialem takie problemy przejechalem ok 15 km na benzynie. Potem ze 100 na gazie i za cholere nie chce teraz isc na benzynie. Czy gorka czy nie czy w czasie rozruchu pomuli troche poprzerywa poszarpie i gasnie. NIe chce benzyny wogole palic. Nie wiem jak go rozbujac zeby na benzynie zaczal.

Pozdrawiam
Pawel

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 18-08-2006, 09:45   

Wracajac ostatnio z wakacji, przelaczylem na benzyne, zeby go troche przepalic.
No i zauwazylem ze przy dluzszej jezdzie, co jakis czas auto "przytyka". Tak jak by mu na
chwile benzyny brakowalo. Doslownie przez chwilke, tak wiec jest to odczuwalne jako
takie szarpniecie.
Pompa paliwa daje dobre cisnienie, wiec nie w tym problem. Filtry tez powinny byc dobre
no chyba ze jakis wyjatkowy syf zatankowalem i sie przytkalo.

No i jakis tydzien temu mialem dziwny przypadek, bo samochod przestal palic na benzynie.
Odpialem przewod z paliwem, zakrecilem silnikiem i w ogole z niego benzyna nie leciala.
Zlozylem wszystko, zeby wjechac na kanal, przekrecam kluczyk a tu bez problemu na
benzynie odpalil i do tej pory nie ma z tym problemu. (Zawsze zapalam samochod na benz.
a pozniej przelacza sie na gaz)

Wie ktos gdzie moze lezec przyczyna takich zachowan ?
     assistance

gaabik 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 18-08-2006, 12:13   

Cytat:
Wracajac ostatnio z wakacji, przelaczylem na benzyne, zeby go troche przepalic.
No i zauwazylem ze przy dluzszej jezdzie, co jakis czas auto "przytyka". Tak jak by mu na
chwile benzyny brakowalo. Doslownie przez chwilke, tak wiec jest to odczuwalne jako
takie szarpniecie.

Piotras u mnie jest dokładnie tak samo po wciśnięcu gazu na chwilę się muli bu po chwili szarpnąć i przyspieszać normalnie.Rozmawiałem z kumplem z serwisu fiata i powiedział że zależy to od instalacji gazowej jaka masz a jak chciałbym sie tego pozbyć to muszę coś tam dokupić żeby coś tam oszukiwało.

piotras 

Wysłany: 18-08-2006, 12:52   

to instalacja gazowa ma wplyw na jazde na benzynie ?
zeby jeszcze sprostowac to powiem, ze jak wcisne gaz do dechy, to auto przyspiesze bez
problemow i szarpniec (testowane do 140km/h). czyli to nie jest chyba problem wydajnosci
pompy. Po prostu jadac jednym tempem na benzynie odczuwam , raz na np 5 minut
szarpniecie, ktorego nie ma jezdzac na gazie
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-08-2006, 14:18   

gaabik napisał/a:
coś tam dokupić żeby coś tam oszukiwało.

To nie masz kompa w instalacji? Widocznie masz najprostsza instalacje, bez komputera. Nie dobre to jest dla silników wyposazonych w wtrysk. Niech Ci specjalista dokładnie obejrzy auto i tą instalację.

A rester kompa próbowałeś? Odłącz na dłuzszy czasz klemy i wlacz STOP,wtedy zarówki zużyją "resztki" prądu w instalacji.

gaabik 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 19-08-2006, 10:34   

miszko napisał/a:
To nie masz kompa w instalacji?

Mam kompa na gazie chodzi bez problemów, natomiast po przełączeniu na benzynke przy gwałtownym wciśnięcu gazu na chwilę się muli.Dowiem się o co chodzi dokładnie z tym oszukiwaniem i dam znać co i jak.Dodam jeszcze że przed założeniem gazu tego nie było.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-08-2006, 10:43   

piotras, najprostsze wytłumacenie to może jakś syf co nie mógł się odetkać przy normalnie założonym przewodzie, a tak się może np póki co cofnął i kiedyś wróci :D albo odetkał na dobre...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 19-08-2006, 13:16   

To moim zdaniem pojedzidz troche na benzynie. Zalej dobrym Pb ze stacji bak i przepal troche autko na Pb.

Ja mam gaźnik, jak przelacze na Pb to tez silnik inaczej chodzi. Dopiero trzeba pojezdzic na nim z 50-100km, zeby ustalo jako tako. I ten objaw chwilowej "zamyślenia" silnika, gdy wcisne pedał gazu do oportu też mam. Gdy sie pojezdzi troche na Pb ustaje to.

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 19-08-2006, 14:15   

Witam!

Wlej srodek np. firmy STP do czyszczenia gaznikow wtryskiwaczy jak masz polowe baku benzyny olej to co jest napisane mozesz smialo wlac cala butelke nic sie nie stanie. Gaznik najlepiej czysci sie nazwijmy to automatycznie przy wciskaniu gazu do dechy wtedy najwiecej paliwa jest wyciagane wraz z ewentualnym syfem i spalane a srodek ten napewno pomoze :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 20-08-2006, 09:17   

marcinwodnik napisał/a:
Witam!

Wlej srodek np. firmy STP do czyszczenia gaznikow wtryskiwaczy jak masz polowe baku benzyny olej to co jest napisane mozesz smialo wlac cala butelke nic sie nie stanie. Gaznik najlepiej czysci sie nazwijmy to automatycznie przy wciskaniu gazu do dechy wtedy najwiecej paliwa jest wyciagane wraz z ewentualnym syfem i spalane a srodek ten napewno pomoze :)

Miałem podobny problem. TempaWG zemną jechał i widział te objawy.
Dopiero jak wymieniłem przewody filtr i wylałem cały syf z baku to bóle odeszły

piotras 

Wysłany: 20-08-2006, 22:27   

jak bede nastepnym razem w domu, to zobacze czy sie jakis syf nie zebral, bo w sumie
jak sobie teraz przypominam, to zaczelo sie to gdy zatankowalem benzyne na jednej stacji
w Olesnicy (tej kolo Wroclawia)
     assistance

magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 21-08-2006, 06:45   

piotras napisał/a:
jak bede nastepnym razem w domu, to zobacze czy sie jakis syf nie zebral, bo w sumie
jak sobie teraz przypominam, to zaczelo sie to gdy zatankowalem benzyne na jednej stacji
w Olesnicy (tej kolo Wroclawia)

Ja mam teraz sprawe z pewną stacją CPN.
Zatankowali mi takie paliwo że auto mi staneło. Tam niebyło chyba nic paliwa.
I tak sie dobrze skończyło bo silnik sie niezatarł.
Ale z filtra paliwa jakiś dziwny płyn sie wylewał.

Odpowiedz do tematu