Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Syczy powietrzem niskie obroty...
Autor Wiadomość
Keray69 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 30-09-2010, 15:00   Syczy powietrzem niskie obroty...

Witam. Na początku chciałbym dowiedzieć się od was panowie ile prawidłowo obrotów powinna mieć tempra na biegu jałowym na automatycznym ssaniu, zaraz po odpaleniu do wyłączenia ssania. Następnie chciałbym zapytać skąd gdzieś pod maska może dobiegać dosyć głośne syczenie. Za cholerę nie mogę tego zlokalizować :sciana: Może wie ktoś skąd może dobiegać to syczenie ? Bo odkąd zaczęło syczeć auto ma zaraz po odpaleniu 900 Natomiast wcześniej gdy było wszystko ok zaraz po odpaleniu miało 1200 obrotów. Podejrzewam ze właśnie to jest przyczyna takiego zachowania. Teraz wracając z pracy to po odpaleniu wo gole chodził chyba na 3 garach. Ale mu trochę przycisnąłem i po przejechaniu ok km przeszło mu i było juz ok. Ale po otworzeniu maski dalej słyszałem to syczenie...

m.m1981 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-09-2010, 22:34   

no to wyglada ze spadl albo pekl ci ktorys wezyk od podcisnienia musicz dobrze poogladac i znajdziesz(chodzi o te wezyki ktore sa kolo wtrysku i kolektora)to napewno bedzie to
JEST LANCIA DELTA :) )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-10-2010, 07:05   

To syczenie to pewnie jakaś nieszczelność w układzie podciśnienia.
Przy ssaniu powinien mieć te 1100-1200 obrotów. Weź na próbę jakieś opakowanie po płynie do mycia szyb (z tym "psikadłem") :)
Nalej tam wody z mydłem im bardziej się pieniące tym lepiej. Obierz jakiś cel i psikaj na wszystkie wężyki i końcówki. W końcu gdzieś coś się stanie.
Jak to powietrze ucieka to powstaną bąbelki, jak wsysa to zmieni się dźwięk - i tutaj porada, abyś za dużo nie lał tej wody ;)

Keray69 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 01-10-2010, 17:26   

Mam psikać po wszystkich wężykach czy tylko po tych od powietrza ? Jeśli tak to które to (jak je odróżnić) ? Bo jak coś zaleje to będzie nie ciekawie... A i czy np może to być płyn do mycia szyb z końcówka spieniająca ? Bo moim zdaniem to najbardziej sie pieni. A i jeśli już znajdę ten waz to czym go najlepiej uszczelnić można ?

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-01-2011, 02:34   

miszko, jak sam piszesz podciśnienie, czyli zasysa, a nie dmucha, więc baniek sobie Keray69 nie nadmucha :D owych węży szukaj po prawej stronie stojąc przodem do silnika. W okolicach od serwa, dalej przy prawym boku silnika i za nim. Jeżeli dalej się nie orientujesz to do Digiplexu jeden wchodzi - po nitce do kłębka.
Poszarp trochę to jak się rozsypie do końca to będzie widać. Uszczelnienie to odroczenie w czasie, to są zwykłe gumowe wężyki do dostania na metry w motoryzacyjnym ( tylko nie kombinuj z wężykami do akwarium ani innymi z cienkimi ściankami, bo będą się zasysały i zgniatały nie puszczając powietrza).

Odpowiedz do tematu