|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Syczy powietrzem niskie obroty... |
Autor |
Wiadomość |
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 30-09-2010, 15:00 Syczy powietrzem niskie obroty...
|
|
|
Witam. Na początku chciałbym dowiedzieć się od was panowie ile prawidłowo obrotów powinna mieć tempra na biegu jałowym na automatycznym ssaniu, zaraz po odpaleniu do wyłączenia ssania. Następnie chciałbym zapytać skąd gdzieś pod maska może dobiegać dosyć głośne syczenie. Za cholerę nie mogę tego zlokalizować Może wie ktoś skąd może dobiegać to syczenie ? Bo odkąd zaczęło syczeć auto ma zaraz po odpaleniu 900 Natomiast wcześniej gdy było wszystko ok zaraz po odpaleniu miało 1200 obrotów. Podejrzewam ze właśnie to jest przyczyna takiego zachowania. Teraz wracając z pracy to po odpaleniu wo gole chodził chyba na 3 garach. Ale mu trochę przycisnąłem i po przejechaniu ok km przeszło mu i było juz ok. Ale po otworzeniu maski dalej słyszałem to syczenie... |
_________________ TEMPRA 1.6 S.X ie |
|
|
|
|
m.m1981
Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 234 Skąd: gorka jaklinska
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-09-2010, 22:34
|
|
|
no to wyglada ze spadl albo pekl ci ktorys wezyk od podcisnienia musicz dobrze poogladac i znajdziesz(chodzi o te wezyki ktore sa kolo wtrysku i kolektora)to napewno bedzie to |
_________________ były
dwa maluchy 125p polonez renault 25 tipo 1.4:(((
jest
JEST LANCIA DELTA )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 01-10-2010, 07:05
|
|
|
To syczenie to pewnie jakaś nieszczelność w układzie podciśnienia.
Przy ssaniu powinien mieć te 1100-1200 obrotów. Weź na próbę jakieś opakowanie po płynie do mycia szyb (z tym "psikadłem")
Nalej tam wody z mydłem im bardziej się pieniące tym lepiej. Obierz jakiś cel i psikaj na wszystkie wężyki i końcówki. W końcu gdzieś coś się stanie.
Jak to powietrze ucieka to powstaną bąbelki, jak wsysa to zmieni się dźwięk - i tutaj porada, abyś za dużo nie lał tej wody |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 01-10-2010, 17:26
|
|
|
Mam psikać po wszystkich wężykach czy tylko po tych od powietrza ? Jeśli tak to które to (jak je odróżnić) ? Bo jak coś zaleje to będzie nie ciekawie... A i czy np może to być płyn do mycia szyb z końcówka spieniająca ? Bo moim zdaniem to najbardziej sie pieni. A i jeśli już znajdę ten waz to czym go najlepiej uszczelnić można ? |
_________________ TEMPRA 1.6 S.X ie |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-01-2011, 02:34
|
|
|
miszko, jak sam piszesz podciśnienie, czyli zasysa, a nie dmucha, więc baniek sobie Keray69 nie nadmucha owych węży szukaj po prawej stronie stojąc przodem do silnika. W okolicach od serwa, dalej przy prawym boku silnika i za nim. Jeżeli dalej się nie orientujesz to do Digiplexu jeden wchodzi - po nitce do kłębka.
Poszarp trochę to jak się rozsypie do końca to będzie widać. Uszczelnienie to odroczenie w czasie, to są zwykłe gumowe wężyki do dostania na metry w motoryzacyjnym ( tylko nie kombinuj z wężykami do akwarium ani innymi z cienkimi ściankami, bo będą się zasysały i zgniatały nie puszczając powietrza). |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|