Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
obnizenie zawieszenia
Autor Wiadomość
Alan
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2005, 21:39   obnizenie zawieszenia

#-o czy ktos z was juz to robil?tempre mam od niedawna o roche ciezko zmienic przyzwyczajenie wszesniej mialem auto sztywne twarde bez wspomagania i bylo super teraz troszke ciezko nie wpadac w panike na zakretach kiedy tempra robi wrazenie jakby miala zaraz wpasc w poslizg,mam wiec pytanie czy ktos z was juz obnizal awoje autko?

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-09-2005, 22:07   

Hmm niewiem jak to u ciebie wyglada...
Ja mam zalozone sztywniejsze sprezyny tzn chyba z wersji SW wlasnie w sedanie daje to fajny efekt, amortyzatorki tez sa jakies niestandardowe i naprawde nie narzekam na sztywnosc w porownaniu do gokartow to niestety nie jest za wesolo ;-)

pzdr
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Rallyman 

Wysłany: 26-09-2005, 22:13   

Powiadasz sprezynki z SW :roll: Na tyl oczywiscie :roll: to by mozna bylo zaadaptowac :-k

Alan
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2005, 22:39   

no wlasnie problem jest w tym ze ja mam sw:)i strasznie jest miekka a to przeszkadza #-o

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-09-2005, 11:51   

moze sprobuj poszukac sprężyn od tipa dwulitrowym silnikiem,wtedy to bedziesz narzekal ale na dziury i trzeszczenie wszystkiego w środku #-o no ale zakrety....jak tramwajem
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

doolek 

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: 27-09-2005, 17:54   

ego napisał/a:
moze sprobuj poszukac sprężyn od tipa dwulitrowym silnikiem,wtedy to bedziesz narzekal ale na dziury i trzeszczenie wszystkiego w środku #-o no ale zakrety....jak tramwajem

Ja posiadam obniżone zawieszenie w a dokładnie mój tata. Jak kupił auto było już obniżone - tzn twardsze spręzyny i oczywiście krótsze. Zawieszenie owszem jest twarde ale nie powiem że wszytko trzeszczy - tak naprawdę to środku auta nie slyszę żadnego trzeszczenie jak to zwykle jset w Temprach. Jedyny problem to to że szybciej siada zawieszenie w przodzie. Jeżeli chodzi o przyczepność to muszę przyznać że trzyma się drogi jak przyklejona.
     Moneta

muflonek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-09-2005, 23:13   

mam kompletne mcpersony na przod z czerwonymi spezynami i na tyl tez niskie czerwone. na moim zdjeciu mniej wiecej widac jak niska byla (teraz podnioslem). Byla tez twarda. byla ok 13cm nad ziemia. mam ten komplet do sprzedania. czekam na propozycje :) . ps mam tempre 2.0 i sie pod tym silnikiem nie uginaja
     Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 03-10-2005, 18:28   

Kupiłem Temprę ze sportowym zawieszeniem (sportowe sprężyny itd.), obniżoną w dodatku niskoprofilowymi oponkami 195/50/R15 i wrażenie niestety było, jakbym szorował tyłkiem po asfalcie :evil: Spojler Abartha z przodu wyglądał jak pług śnieżny i wszystkie krawęzniki były moje (dosłownie!). W dodatku każda nierówność drogi, poprzeczny garb czy wyjście z koleiny wywoływało przekleństwa pod adresem zarządców dróg w Polsce. Po miesiącu zmieniłem opony na 195/60/R15, bo już słuchać tego nie mogłem i jak ręką odjął - cisza jak makiem zasiał :lol: Niemniej, jak już padną mi krótkie spręzyny, to zamienię na te standardowe, bo kombiak szorujący dołem po asfalcie nie wygląda zbyt uroczo.

Zwróćcie uwage, jak to wyglądało przy zakupie:

niby wszystko cacy, ale pług zbierał wszystko przed sobą na naszych drogach :evil:

Po zamianie na większe oponki jest już lepiej:

zawsze to parę centymetrów więcej i naprawdę ROBI to dużą różnicę...

Zastanówcie się, czy chcecie stać swoim autkiem na podwórku, czy jeździć po Polsce - odpowiedź co do obniżania nasuwa się sama...
     Moneta

Raku 

Wysłany: 03-10-2005, 19:47   

A może chciałbyś się zamienić na zderzaki? 8)
     Moneta

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 03-10-2005, 20:13   

wejdz na www.tipo.glt.pl i poszukaj tematu o obnizeniu auta. Tam koles ma do sprzedania cala kompletna zawieche od 2,0 16V - obnizaną
     assistance

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 04-10-2005, 00:01   

Raku, ja się już przyzwyczaiłem do mojego "pługa", nawet opracowałem metody omijania przeszkód drogowych i krawężników :P

A swoją drogą, to na jaki niby miałbym go zamienić?
     Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 04-10-2005, 18:06   

ego napisał/a:
moze sprobuj poszukac sprężyn od tipa dwulitrowym silnikiem

chwila, chwila... Tipo z przodu ma inne sprezyny niz Tempra, z tylu moze byc podobnie...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Raku 

Wysłany: 04-10-2005, 22:30   

Erewan napisał/a:
A swoją drogą, to na jaki niby miałbym go zamienić?

Na seryjny czarny! ;)
Erewan napisał/a:
ja się już przyzwyczaiłem do mojego "pługa", nawet opracowałem metody omijania przeszkód drogowych i krawężników

Domyślam się!:)
     Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 05-10-2005, 09:55   

Raku, seryjny czarny nie pasuje mi do ogólnej koncepcji auta :P
     Moneta

tuningowo.com 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 22-03-2006, 22:32   

Ja założyłem sprężyny -30 mm czerwone na allegro kosztowały 250 zł. Zapraszam do obejrzenia fotek na www.tuningowo.com
     Moneta

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 08-05-2006, 20:02   

Zakupione auto miało zawieszenie Eibacha. Niestety nie są to sprężyny progresywne, a jedynie obniżające. Zresztą tylko raz widziałem prawdziwe sprężyny progresywne do Tipo.
Jeśli chodzi o komfort to prawie nie ma żadnego. Auto jedzie jak piłka po drodze i skacze na każdym pagórku. Co do trzymania bocznego to chyba się ktoś pomylił. Tipo jest wynoszone na zewnątrz (podsterowne) i bardzo źle zachowuje sie na zakrętach. Trzeba uważać trzymając tor jazdy przy większych prędkościach na łuku.
Dodatkowo przy oponach 195/50 R15 ocierają przy skręcaniu jeśli niedajboże wjadę w dziurę.
W załączeniu są zdjęcia mojego Tipo oraz Tipo kolegi, aby widoczne były różnice w zawieszeniu obniżonym (5d) w stosunku do normalnego zawieszenia w wersji 3 drzwiowej. Moje jest czarne.
     assistance   Moneta

Raku 

Wysłany: 08-05-2006, 21:05   

Marcin, a może poprostu poddały się już amory, albo poprostu przydałoby się je utwardzić :idea: :doubt:
     Moneta

onyx 

Wysłany: 10-05-2006, 22:36   

z miła checia sam bym zawieche zmienil bo na zakretach przchyla sie jak motor a przy wzniesieniach plywa strach szybciej nia jezdzic kupilem humy uztywniajace niepomoglo szukam teraz zawieszenia do mojego tipaka 5d 1,6 jakby ktos mial do sprzedania to niech sie odezwie

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 11-05-2006, 07:20   

onyx napisał/a:
z miła checia sam bym zawieche zmienil bo na zakretach przchyla sie jak motor a przy wzniesieniach plywa strach szybciej nia jezdzic

wymień po prostu amortyzatory
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-05-2006, 14:56   

i sprawdź jeszcze wahacze! może stabilizatory też warto... to naprawdę pomaga...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

TiP016V;) 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 11-05-2006, 23:41   

Erewan napisał/a:
Zwróćcie uwage, jak to wyglądało przy zakupie:

Obrazek
niby wszystko cacy, ale pług zbierał wszystko przed sobą na naszych drogach :evil:

Po zamianie na większe oponki jest już lepiej:

Obrazek

zawsze to parę centymetrów więcej i naprawdę ROBI to dużą różnicę...

Zastanówcie się, czy chcecie stać swoim autkiem na podwórku, czy jeździć po Polsce - odpowiedź co do obniżania nasuwa się sama...

lol - terenowka :D ;) ja mam do gleby polowe z tego co Ty... i jeszcze zderzaka nie rozwalilem

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 15-05-2006, 06:25   

ja juz u siebie zdezak uszkodzilem..... :roll: po glebie trzeba sie na nowo uczyc jezdzic...:)

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Odpowiedz do tematu