Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzieki głupocie nowy pomysł
Autor Wiadomość
Keray69 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 02-01-2011, 22:26   Dzieki głupocie nowy pomysł

A wiec tak: Dziś przytrafił mi sie mały wypadek z własnej głupoty, niestety. :? 4 dni samochód stał pod chmurka i napieprzyło tyle śniegu ze masakra... I coś mi strzeliło do tego pustego łba, by odśnieżyć dach plastikowa łopata do śniegu. :sciana: Niestety dopiero po fakcie zobaczyłem, że łopata ta jest zakończona metalem. Pewnie już sie domyślacie co zrobiłem... Tak właśnie okropnie porysowałem cały dach :| Zrobiłem 4 rysy przez cały dach do podkladu, a moze i gdzieniegdzie nawet do blachy. Wiec wypadało by teraz pomalować cały dach, a że mam strasznie okrutny kolor do dobrania. Za każdym razem jak dobieram odcień, zawsze wyjdzie troszkę inny... Wpadłem na pomysł by pomalować dach na czarny mat. Tylko oczywiście muszę zasięgnąć waszej porady. Bo trochę nie wiem jak to zrobic... Malowałem już sprayem elementy (tylny lewy błotnik widoczny na zdjęciu) na metalik. Wiec wiadomo jak: podkład, baza, lakier bezbarwny. No ale jesli chodzi o mat. Jak to zrobić ? Malował już kiedyś ktoś ? Wogole co o tym sadzicie ? jak będzie wyglądało moje sreberko z takim dachem ? A o to moje auto: Jak ktoś mi poda kolor to będę zdumiony ;D

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 02-01-2011, 22:36   

Keray69, czarny mat jest doskonałym kolorem dla początkującego, dobrze kryje i wybacza sporo błędów. W przypadku zmiany koloru wystarczy, że zmatowisz ten lakier co masz, oczyścisz dokładnie i odtłuścisz i lejesz farbę. Zawsze możesz się pobawić w jakieś wzorki, szachownice itd.
aha, jak byś nie widział, to te drzwi zmieniały kolor 2-3razy, lakier się trzyma i wygląda OK
http://forum.tempra.org/imgshack/_f/f_0009939.jpg

Keray69 

Wysłany: 02-01-2011, 23:05   

Jelcyn napisał/a:
Keray69, czarny mat jest doskonałym kolorem dla początkującego, dobrze kryje i wybacza sporo błędów. W przypadku zmiany koloru wystarczy, że zmatowisz ten lakier co masz, oczyścisz dokładnie i odtłuścisz i lejesz farbę. Zawsze możesz się pobawić w jakieś wzorki, szachownice itd.

O dobrze wiedzieć bo myślałem, że trzeba będzie drzeć do podkładu cały lakier. Natomiast jesli chodzi o jakies wzorki to raczej odpada. No a jeśli chodzi o kolor jaki chciałbym uzyskać, to coś takiego:

Pytanie jak to zrobić sprayem ? Bo niestety ale sprężarki nie mam. Czy jest to wogóle do osiągnięcia sprayem ? Co musiałbym kupić by osiągnąć taki efekt ? Kto wie, może w dalszych planach całe auto w czarnym macie :D

Jelcyn 

Wysłany: 02-01-2011, 23:13   

dalej chętny? to słuchaj, myjesz z kurzu, zalewasz wodą i matujesz, czyli ,,polerujesz'' wodnym papierem ściernym. Im drobniejszy tym lepiej i wiesz, nazwa wodny, do używasz go w obecności wody. Robisz to dokładnie, aż lakier będzie matowy. Następnie dokładnie myjesz i odtłuszczasz, tak naprawdę od tego etapu najwięcej zależy, czy farba będzie się trzymać. Robisz to rozpuszczalnikiem organicznym, czyli jakaś benzyna ekstrakcyjna, albo coś podobnego. Jak wyschnie to nakładasz farbę, cienkimi warstwami, wzdłuż samochodu w jednym kierunku w ten sposób, żeby delikatnie na siebie zachodziły. Po nałożeniu jednej warstwy czekasz, aż wyschnie i nakładasz kolejną.
Aha, o zabezpieczeniu szyb i uszczelek przed pobrudzeniem, to chyba będziesz wiedział jak zrobić, nie?

Keray69 

Wysłany: 02-01-2011, 23:42   

Jelcyn napisał/a:
Aha, o zabezpieczeniu szyb i uszczelek przed pobrudzeniem, to chyba będziesz wiedział jak zrobić, nie?

Tak tak w ruch pójdą: taśma malarska i folia. Natomiast jeśli chodzi o samo malowanie, to wiem jak to zrobić, bo jak juz wspomniałem wcześniej malowałem już nie raz. Wiec cała procedura i kolejność nie jest mi obca. Bardziej chodziło mi o to, że żeby uzyskać taki efekt to trzeba kupić jakiś specjalny spray i lakier bezbarwny ? Bo chyba nie uzyska sie takiego efektu nakładając na podkład sama czarna bazę nie ? Myśle, że wyszła by kicha z tego...

A tutaj macie próbkę jak wygląda Tempra w macie. Co prawda kombi, ale to zawsze tempra. Czyż nie wygląda pięknie ?

Jelcyn 

Wysłany: 03-01-2011, 00:27   

nie, samą farbę, jak machniesz jeszcze bezbarwny to będzie się błyszczeć, i to bardzo. Odradzam. Kupujesz farbę matową i tyle. Piszesz, że malowałeś, to nie będzie problemu. czekam na rezultat.

Keray69 

Wysłany: 03-01-2011, 11:11   

No rezultat to będzie aż na wiosnę. Bo teraz wiadomo co sie dzieje... Tylko trochę sie boje, żeby przez te rysy nie pojawiła sie ruda na dachu. Jest jakiś sposób by to zabezpieczyć do wiosny ? Czy są jakieś szanse że dach nie zardzewieje ?

Darek91 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-01-2011, 12:11   

Psiknij na razie bezbarwnym.Do wiosny wystarczy

Jelcyn 

Wysłany: 03-01-2011, 12:35   

Keray69, spokojnie, blachy masz cynkowane, żeby ci się ruda pojawiła, to musiałbyś naprawdę mocno zajechać. Podejrzewam, że nawet do podkładu się dobrze nie ,,dokopałeś''.

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-01-2011, 18:14   

Jelcyn napisał/a:
Podejrzewam, że nawet do podkładu się dobrze nie ,,dokopałeś''.

Keray69 napisał/a:
Zrobiłem 4 rysy przez cały dach do podkladu, a moze i gdzieniegdzie nawet do blachy.

Keray69, użyj jakiejkolwiek farby czy lakieru, żeby to na te niepewne, zimne i wilgotne dni zabezpieczyć. Skoro na wiosnę i tak będziesz dach na nowo malował to maluj tym co masz pod ręką.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu