|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zgrywanie punktów rozrządu 1.4 |
Autor |
Wiadomość |
mirek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 28-11-2008, 19:41 Zgrywanie punktów rozrządu 1.4
|
|
|
Przejrzałem całe forum w kwestii wymiany paska rozrządu i byłem przekonany, że już nic mnie nie zaskoczy, ale pojawił się mały problem.
1. ustawiam zębatkę na wale korbowym klinem do znaku na bloku silnika. Znak na kole zamachowym (kreska) jest na zero na obudowie sprzęgła
2. koło zębate wałka rozrządu ustawiam na znaku przy wysuniętym plastiku
3. zakładam pasek w ten sposób, że kreskę na pasku pokrywam z kreską na kole zębatym na wale korbowym
4. druga kreska powinna zgrywać się z punktem na kole wałka rozrządu
No właśnie!
u mnie się nie zgrywa. przy ustawianiu na znaki na pasku zębatym wał korbowy jest przesunięty o 1-2 zęby
więc mam pytanie : czy pasek zakładać przy ustawieniach wału korbowego i wałka rozrządu na znakach a pominąć znaki na pasku rozrzadu?
Nadmienię tylko, że założony w ten sposób rozrząd ( patrząc na znaki na pasku) skutkuje nierówną pracą sinika. mam zamiar jutro to zmienić, ale nie jestem do końca pewny czy nie spowoduję poważniejszego uszkodzenia. proszę o poradę praktyków, bo książki nie piszą nic o podobnych problemach. dziękuję za wszelkie odpowiedzi |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-11-2008, 20:02
|
|
|
mirek, załuz pasek i przekrec kluczem 360 stopni tak zeby wał sie przekrecił cały obrut za koło pasowe jak sie nie zatrzyma nigdzie nie zablokuje to odpal a jak sie zablokuje to cofnij do znaków z wału w downloadziie masz instrukcje wymiany rozrzadu jak odpali i bedzie dobrze pracował to zostaw tak jak jest o znaczy jak było przed zdjeciem starego paska |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-11-2008, 20:07
|
|
|
Nie ustawiaj znaków względem paska.
Mają się zgadzać dwa znaki, jeden na kole od wałka rozrządu, drugi na kole od wału.
Tutam masz na dole zdjęcia.
http://forum.tempra.org/t...dzie-vt5982.htm
Te dwa znaku muszą się zgadzać! Nie sugeruj się tymi na pasku. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
mirek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 28-11-2008, 20:37
|
|
|
Dziękuję, na taką odpowiedź właśnie czekałem. Jężdżę tak dwa tygodnie i mam problem z regulacją silnika, a zrobiłem kompletny remont. Już wszystko przejrzałem. mam nadzieję, że poważniejszych uszkodzeń nie ma, ale przy ustawianiu na pasek patrząc od przodu samochodu na koło zamachowe jest przesunięte prawie na krawędź prawej strony okienka. to jet dobrych parę stopni. mam nadzieję, że jutro uda mi się to poprawić. naturalnie sprawdzę czy nic nie blokuje tłoków przy obrocie wału o 360 stopni. dzięki za informacje o rezultatach napiszę jutro wieczorem
** Dodano: 30-11-2008, 13:47 **
Przestawiłem rozrząd w sobotę według wskazówek i od razu jest inna praca silnika. Niby sprawa całkiem prosta ale przesunięcie paska o jeden, dwa zęby jest prawie niezauważalne, dlatego trzeba to robić niezwykle starannie. mnie to zajęło prawie dwie godziny, bo jak miałem wrażenie że jest dobrze to nawet nie widać kiedy wał przesunie się minimalnie. w końcu zablokowałem oba koła zębate, wał w okienku skrzyni biegów na kole zamachowym i wałek rozrządu przu pomocy skonstruowanego przyrządu z płakownika i paru śrób. dziękuję za skuteczną poradę i polecam ją innym użytkownikom forum. pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|