Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
układ chłodzenia-odpowietrzanie
Autor Wiadomość
rtomik 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-02-2005, 12:05   układ chłodzenia-odpowietrzanie

Mam pytanie do szanownych klubowiczow.
Gdzie znajduje sie zawór do odpowietrzania ukladu chlodzacego i jak sie to odpowietrza.
W Punto wiem gdzie takie cos sie znajduje ale w Temprze nie moge tego znalezc.
Pozdrawiam

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-02-2005, 12:08   

Jeden na chłodnicy mały koreczek motylek , drugi na węzu co do nagrzewnicy idzie taka okrągła srubka na węzu plastikowa.
Odpowietrza się łatwo .Na gg moge ci napisać!!

A najlepiej na skajpie bo nie chce tyle pisać heeh

PiotrekLu 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 23-12-2005, 19:09   

u mnie w temprze 1.6 gaznik , jak podniose maske i patrze na chłodnice to z lewejstrony jest włąsnie taki malutki motylek tak jak kolega mówił wczesniej

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 23-12-2005, 19:35   

Oczywiście otwórz na maxa nagrzewnicę.

Przy LPG mozesz skorzystać z patentu romano i odpowietrzyć też wężem na reduktorze (jeśli jest on najwyższym punktem w układzie)
     Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-12-2005, 22:06   

Cytat:
Przy LPG mozesz skorzystać z patentu romano i odpowietrzyć też wężem na reduktorze (jeśli jest on najwyższym punktem w układzie)

Nie, no ja chyba opatentuje ten pomysł i będę żądął wysokich kwot za jego wykorzystanie, w końcu na czymś muszę się dorobić :D

Moneta

porczek 

Wysłany: 03-11-2006, 14:06   

Temat troche czasu nie był ruszany, ale napisze tutaj żeby nie zakładać nowego. Otóż wczoraj wymienilem płyn chłodniczy, tak dla pewności, gdyż nie wiedziałem co lał poprzeni właściciel. Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją na forum, odpowietzanie itp. Ale chyba nie do końca jest jak być powinno. Gdy odpale auto słysze jak płyn przelewa sie w nagrzewnicy. Gdy odkrecam korek od odpowietrzania (ten na gumowym weżyku) leci płyn sam płyn, żandych banieczek powietrza - tak jakby układ był odpowietrzony... Miał ktoś podobny problem? Prosze o pomoc :)
     assistance   Moneta

forest666 

Wysłany: 01-12-2006, 21:40   

U mnie jest dokładnie to samo. Słyszę jak płyn przelewa się w okolicach nagrzewnicy ;)

Coś z innej beczki (nie chcę zaczynać nowego tematu).

Robi się zimno i ogrzewanie robi się potrzebne - mam z nim problem. Jeżeli samochód nagrzeje się już i powinno lecieć ciepłe powietrze, nadal zleci zimne ( wolne obroty). Jeżeli będe trzymał silnik na podwyższonych obrotach zaczyna lecieć ciepłe, puszczam i znowu leci mi zimne. O co tu chodzi ???!! Pomocy ;)
Dance Mix Chart - najlepsza muza w Polsce w każdy piątek po 20:00

http://muzyczneradio.idl.pl/?a=audycje&sub=5

unknown 

Wysłany: 01-12-2006, 21:51   

wygląda jakbyś miał za mało płynu chłodniczego zdecydowanie albo gdzieś nie miał właściwego obiegu, przytkany a może termostat?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

forest666 

Wysłany: 02-12-2006, 17:07   

Płyn mam powyżenj MINIMUM na zbiorniku ;(

Termostat, a obroty - chyba raczej nie.
Dance Mix Chart - najlepsza muza w Polsce w każdy piątek po 20:00

http://muzyczneradio.idl.pl/?a=audycje&sub=5

sosen86 

Wysłany: 04-12-2006, 19:44   

porczek napisał/a:
Gdy odpale auto słysze jak płyn przelewa sie w nagrzewnicy
ej ja tak mam w UNo (1.4 ieS) czy to jest oznaka ze jest zle??...bo z tego co pamietam to zawsze tak bylo :?:
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

romano 

Wysłany: 05-12-2006, 08:22   

sosen86 napisał/a:
ej ja tak mam w UNo (1.4 ieS) czy to jest oznaka ze jest zle??

W uno jest to "normalne" i nic z tym nie zrobisz.

Moneta

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-12-2006, 20:10   

dzisiaj tez zmienialem płyn w układzie chłodzenia i sporo nerwow mnie to kosztowalo... chciałbym przekazac kilka "dobrych rad" na ten temat.
1. Nie wiem dlaczego ale inżynierowie fiata korek spustowy z bloku silnika zrobili na śrubie 11. Jak się okazało mój warsztat jest zbyt ubogi i sporo namęczyłem sie żeby odkręcić tą małą śrubkę...
2. Zaopatrzcie się przed wymianą w uszczelkę pod ten korek i obejmę do węża przy chłodnicy. Ja tak nie zrobiłem a wierzcie mi że nawet w Krakowie trudno takową dostac po 18 godz...
3. Poprzedni właściciel chyba zapomniał że ten płyn tez od czasu do czasu się wymienia bo to co wylałem przypominało szambo!

Kolejne doświadczenie przy zabawie z Tipkiem :)

MaXXMisiek 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 14-01-2007, 00:07   

konikks napisał/a:
Nie wiem dlaczego ale inżynierowie fiata korek spustowy z bloku silnika zrobili na śrubie 11. Jak się okazało mój warsztat jest zbyt ubogi i sporo namęczyłem sie żeby odkręcić tą małą śrubkę...

no ja wymieniałem plyn dziś bo też nei wiem co tam było ale w/w śrubki nie udało mi sie odkręcić ( nie dośc że sie wd40 skończyło to śruba sie zrobiła okragła trzeba ją bedzie naciąć ale ciężko tam se poruszać brzeszczotkiem :( )

odkręciłem obejmę na dole chłodnicy i korek na chłodnicy i cosik sie wylalo ale nie wiem czy wszystko :(

świerzego płynu weszło mi tylko około 3,5 - 4,5 litra

Tak mało sie mieści do 1.4 silniczek 159A...... costam na gażniczku czy poprostu został jeszcze stary płyn w obiegu ??

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 14-01-2007, 03:55   

Niestety ale zostało Ci trochę płynu w bloku i w nagrzewnicy.U mnie po trudach śrubka w bloku puściła,a płyn z nagrzewnicy wydmuchałem powietrzem.
     assistance   Moneta

cwynarx 

Wysłany: 02-11-2007, 13:31   

sorry za wracanie do przeszłości ale użyłem opcji szukaj i nie ma konkretnego artykułu o odpowietrzaniu układu........wiem jak spuścić....nawet jak nalać :lol: również znalazłem odpowietrzniki.....ale jak mam to zrobić?wiem otwarta nagrzewnica i wlewamy....odpalamy i co wtedy odkręcamy odppowietrzniki???? baaaaardzo bym prosił o pomoc

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 02-11-2007, 13:50   

cwynarx, już podczas wlewania płynu odkręcasz odpowietrznik na chłodnicy i wężu idącym od termostatu do nagrzewnicy i w momencie kiedy zaczyna się z nich lać zakręcasz je.Potem odpalasz silnik i grzejesz go i w między czasie trzeba co chwilę popuszczać odpowietrzniki w celu usunięcia zbędnego powietrza.U mnie podczas nagrzewania silnika powietrze leci tylko z odpowietrznika na przewodzie do nagrzewnicy a z odpowietrznika chłodnicy już nie,ale ja mam zbiornik na płyn przy błotniku,bo większość ma go na chłodnicy,więc nie wiem czy tam jest w ogóle odpowietrznik.
     assistance   Moneta

cwynarx 

Wysłany: 02-11-2007, 14:13   

dzieki !!!!!!!!!!! o to własnie mi chodziło....ja też mam zbiorniczek przy błotniku.

** Dodano: 05-11-2007, 20:55 **
wymieniłem płyn...i pojawił sie problem odpowietrznik przy chłodnicy przepuszcza......jest maksymalnie dokręcony jednak trochę z niego kapie....wymysliłem żeby dać na niego oring....tylko z czego go dopasować????przerabiał ktoś taki temat u siebie?

Odpowiedz do tematu