|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Alpine CDA-7832R wywala nieorginalne płyty |
Autor |
Wiadomość |
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-11-2010, 18:22 Alpine CDA-7832R wywala nieorginalne płyty
|
|
|
Witam, posiadam własnie takie radyjko, nie jest ono nowe ale posiada juz odt. płyt cd. Problem w tym że czyta tylko oryginalne cdki i w dodatku nie wszystkie. Nagrałem kiedyś płyte (tak z 6lat temu) i wydrukowałem naklejka i tą płyte czyta. Gdy wkładam cd-ka nawet audio (nie mp3) to po chwili od wsadzenie płyty zaczyna ją wyrzucać jak bym nacisnął guzik "open". Nie wiem co jest przyczyną. |
_________________ "mu dać dwie metalowe kulki w pomieszczeniu 2x2m to jedną by zepsuł a drugą zgubił." |
|
|
|
|
zola
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 07-11-2010, 20:39
|
|
|
Niestety kolego te alpinki są trochę leciwe,lubią oryginały i często pada w nich laser,taki już urok starych alpinek...
Jeśli bardzo zależy Ci na tym radiu oddaj do jakiegoś magika, nie wiem jak do tej alpinki ale do np. cda7944 dobry laserek to koszt 300-400zł.
Może pomoże przeczyszczenie,ale nie radze samemu tego robić bo może sie do reszty posypać.
Spróbuj nagrać jakąś płytkę z prędkością max x8, stare radyjka mają problemy z odczytami płytek nagranych za szybko i na jakiejś dobrej płytce (nie TESCO itp) może pomoże
A jak nie pomoże i zależy Ci na radyjku (bo fajne jest ) to zakup zmieniarkę np. CHA-S604 , CHA-S614 one sobie radzą z nagrywkami.
Pozdrawiam |
_________________ Czasami spotykasz na swojej drodze osobę, której nie należy wku*wiać. To właśnie jestem Ja.. |
|
|
|
|
Larry075
|
Wysłany: 07-11-2010, 21:23
|
|
|
To radyjko właśnie nie jest moje, można powiedzieć że rozwiązanie tymczasowe póki do dojde co jest z moim blaupunktem dublinem C30 musze używać tego i nie chciał bym zabardzo inwestować w zmieniarke, którą nie mógł bym później użyć do Blaupunkta.
Alpiny i Blaupunkty są świetnymi radiami, alpina podoba mi się z uwagi na to, że jakoś dźwięku jest jednak inna niż w radiach typu dalco. Blaupunkt C30 to jeszcze kaseciak - co mi bardzo odpowiada bo kaseta to jednak kaseta i zawsze można wrzucić zmieniareczke. W dodatku mam w innym samochodzie oryginalną zabudowe głośników blaupunkt z przodu i z tyłu i powiem szczerze że jej marna moc (w porównaniu do chińskich tysiąc watówek) potrafi czystością a jednocześnie głośnością dźwięku zawstydzić nie jedną "tube".
Co do tematu, myślisz że płyta czyszcząca może pomóc?
Jutro kupie płyte lepszej marki, nagram z wolną prędkością i wypale na niej obrazek - może pójdzie.
Jest jakaś inna możliwość dojścia sygnału?
nie wiesz może czy da się dokupić same ramki - te plastikowe obramowania? POzdrawiam |
_________________ "mu dać dwie metalowe kulki w pomieszczeniu 2x2m to jedną by zepsuł a drugą zgubił." |
|
|
|
|
zola
|
Wysłany: 07-11-2010, 21:30
|
|
|
Płyty czyszczące są za przeproszeniem gówno warte... Miałem trochę różnych płyt czyszczących i żadna nie zdała egzaminu.
Jak masz zdolności manualne jako takie i wiedzę jakąś spróbuj rozebrać je i przeczyścić laser jedynym słusznym i skutecznym spirytusem 98% z polmosu,mam znajomych którzy bawią się w naprawy i inne rzeczy i też mówią ze nic lepszego nie wymyślili i nie wymyślą do czyszczenia lasera.Ja też tego używam w swojej zmieniarce raz na 3 miesiące bo mam ją w nogach zamontowaną i łapie syf...
Weź zwilż delikatnie "pałeczkę higieniczną" przemyj laser potem drugą,suchą stroną przetrzyj to co ew zostało na laserze (mimo że spirytus wyparuje to mogą zostać zamazy,dlatego trzeba przetrzeć DELIKATNIE do "sucha") .
Ale to ostateczność.
Najpierw spróbuj nagrać z mniejszą prędkością.
Co do ramek to szukaj na allegro,są uniwersalne,bo do tego modelu akurat ciężko może być z ori... a co do sygnału to na serio zmieniarka będzie najlepszym rozwiązaniem w razie jak padł laser |
_________________ Czasami spotykasz na swojej drodze osobę, której nie należy wku*wiać. To właśnie jestem Ja.. |
|
|
|
|
Larry075
|
Wysłany: 07-11-2010, 21:49
|
|
|
Tak myślałem z tymi płytami, osobiście nigdy nie używałem ale wiadomo - cudów nie ma.
Spróbuje własnie wyczyścic laser. Ile może taka zmieniareczka kosztować? Używek się pewnie nie opłaca z powodu właśnie awaryjności laserów?
Ramki szukam do tego blaupunkta, popękała cała pewnie z powodu latek.
Jeszcze jedno rozwiązanie mam, poszukam mojej kilku letniej nagrywarki kiedy to właściwe nagranie płyty było loterią a płyty często nagrywały się po kilka godzin (prędkość zapisu dochodziła czasem do 1100kb). |
|
|
|
|
zola
|
Wysłany: 07-11-2010, 21:56
|
|
|
Dokładnie,im wolniej nagrywa audio tym "dokładniej" a im dokładniej tym lepiej dla starego sprzętu,ja specjalnie kupiłem starego LITEON-a.
Oj nowych to już chyba nie ma. Szukaj używek w dobrym stanie, ja mam zmieniarkę z '95r i po przeczyszczeniu hula jak nowa Zmieniarki są bardziej "pancerne".
Szukaj na allegro jakiejś zmieniarki z Ai-Net,na zmieniarce będzie tak pisać (takie jest wyjście sterujące z Twojego radia dla zmieniarki).
Np. http://allegro.pl/alpine-cha-s614-i1293789769.html
Najlepiej szukaj od razu z okablowaniem
Pozdro |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-11-2010, 23:50
|
|
|
jakbyś rozbierał, to czyścić możesz delikatną, niezbyt włochatą (by nie zostały włoski ) ściereczką z tym spirytusem, czyścisz optykę czyli soczewkę która powiększa promień lasera, delikatnie od góry, nie, że zalewasz pod nią czy całą okolicę spirytusem,
no i warto może wcześniej przedmuchać dokładnie wszystko, bo możesz mieć taką konstrukcję, że masz jakąś soczewkę ponad laserem tak, że jest pod nią przestrzeń i wchodzi syf;
czyszczenie na jakiś czas Ci pomoże, ale jak laser zajechany to nie na specjalnie długo, strzelam, że mając szczęście na 2-3 miesiące;
wymiana lasera może być nieopłacalna patrząc na ceny radyjek; chyba, że laser tanio dostaniesz;
jest jeszcze przy czyszczeniu opcja dożyłowania lasera, niektóre głowice mają potencjometry malutkie od kalibracji promienia lasera i powiedzmy że można go trochę jeszcze podciągnąć czasem co będzie dla niego gwoździem do trumny ale za to jeszcze może ładnie pochodzić jakiś czas; to jednak ktoś kto rozbierał taki sprzęt musiałby ci zrobić, jeśli w ogóle w tej głowicy jest taka możliwość, zdalnie ci nic nie powiem, bo łatwo zepsuć i samemu nie kręć nawet jeśli są, chyba, że chcesz koniecznie, bo łatwo rozkalibrować całkiem laser; malutkie potencjomety ukryte raczej w głowicy; w serwisach nieraz używane do dożyłowania sprzętu by dociągnął do końca gwarancji
samo nagrywanie płyt na niższej prędkości też pomoże oczywiście odrobinę, choć na prędkości 4x. 8x to raczej granica dla zajechanego lasera, dlatego fajnie faktycznie mieć nagrywarkę z 4x na takie zastosowania, albo nowe radio |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|