Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak długo angolem bez przekładki ?
Autor Wiadomość
Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 29-03-2009, 11:30   jak długo angolem bez przekładki ?

witam, jak w temaie, od dawna nurtuje mnie to pytanie, może ktoś się orientuje jak długo od daty zakupu można pomykać angolem po polsce, ile mamy czasu na zrobienie przekładki ? wiem że takiego auta chyba nie da się zarejestrować...
     assistance   Moneta

luki21 

Wysłany: 29-03-2009, 12:43   

Świstak, coś obiło mi się o uszy że nawet do 6 miechów ale nie jest to info sprawdzone
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 29-03-2009, 12:54   

a to nie jest tak że możesz jeździć spokojnie ile się chce jeśli się ma wykupione polskie OC?

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-03-2009, 13:00   

Świstak, jeśli mam dobre informacje to do puki nie skończy się przegląd i oc?? Bo przecież nikt nie ubezpieczy ci tego ani nie zrobi przeglądu, po za tym to nie wiem czy to do końca prawda ale teraz już nie bardzo chcą rejestrować angoli... brat przywiózł merca i rozebrał go w końcu na części bo nie opłacało mu się nim wracać.....

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 29-03-2009, 13:01   

http://forum.gazeta.pl/fo...0246606&v=2&s=0

Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r

Moneta

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-03-2009, 13:03   

Bdm$ka napisał/a:
jeśli mam dobre informacje to do puki nie skończy się przegląd i oc??

na oc bym nie patrzył, bo agent nie pyta czy to angol, a Ty sie nie chwalisz :P
z przeglądem gorzej, bo nawet na lewo nikt sie tego nie podejmie

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-03-2009, 13:24   

Świstak, będziesz jeździł dopóty, dopóki nie skończy Ci się przegląd. Przeglądu nie zrobisz nigdzie, poza wyspami. A jeśli chodzi o OC - w Polsce go nie ubezpieczysz, bo do ubezpieczenia potrzebny jest dowód rejestracyjny. Kumpel pomyka sobie Passatem, ale jak powiedział - jeszcze dwa miesiące i pójdzie na części.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 29-03-2009, 13:26   

są wyjątki. jeśli samochód jest zabytkiem, bądź unikatem to jest szansa na rejestracje (żółte tablice), tylko trzeba przy rejestracji dodać dokument od jakiegoś konserwatora zabytków i rzeczoznawcy, że pojazd ma wartość historyczną. Jednak podejrzewam, że o RR silver ghost czy innym klasyku nie myślałeś zakładając temat, więc potwierdzam tylko, że do końca przeglądu

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-03-2009, 14:28   

jelcyn666, jezeli masz dowód v5 to nie ma problemu z rejestracja tylko wczesniej trzeba go przerobic na europejczyka

Świstak 

Wysłany: 30-03-2009, 19:33   

jelcyn666, niestety sprawa nie będzie dotyczyła zabytku :)

a nie wiecie może jak sprawa wygląda z przekładką ? czy to jest legalne ? kiedyś obiło mi się o uszy że tak ale tylko w aso... hmmm jeśli to prawda to kibel... bo chciałem przytachać angola i przełożyć
     assistance   Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 30-03-2009, 19:35   

http://forumarchiwum.gry-....asp?ID=6984560
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Świstak 

Wysłany: 31-03-2009, 16:22   

Luczu, dzięki :) no nie wesoło to wygląda ale cóż w tym kraju człowiekowi zakazuje się wszystkiego, za parę lat wprowadzą abonament na oddychanie... chory kraj...
     assistance   Moneta

pawel76 

Wysłany: 01-04-2009, 20:15   

Świstak napisał/a:
Luczu, dzięki :) no nie wesoło to wygląda ale cóż w tym kraju człowiekowi zakazuje się wszystkiego, za parę lat wprowadzą abonament na oddychanie... chory kraj...

Świstak troche mnie dziwi Twoje podejście do przepisów ,rozumiem że chcesz sprowadzic auto i starasz sie to zrobić w rozsądnych pieniądzach ale akurat ten przepis uważam za rozsądny a nie jakies czepianie się.
miałem "okazje" uciekac przed kierowcą "anglika" który wyskoczył zza cieżarówki pozatym jak sie zapewne orientujesz takie auto świeci dokładnie po oczach tych z przeciwka.

pozdr.

Świstak 

Wysłany: 02-04-2009, 16:31   

pawel76, wiem rozumiem, też miałem kiedyś taką nieprzyjemność... po prostu źle się wyraziłem bo chodziło mi bardziej o to przekładanie angola. bo to sa chore przepisy żeby można było to robić tylko w aso, w czym jest gorszy zakład który specjalizuje się właśnie w przekładaniu (nie ogólnie w mechanice tylko w samych przekładkach) od aso ?
     assistance   Moneta

pawel76 

Wysłany: 02-04-2009, 19:56   

Świstak, ok źle zrozumiałem ,masz rację co do przekładek rzeczywiście po jaką ch....ę robić to w ASO skoro są naprawde dobre warsztaty (sam znam takie ) robiące przeróbki za mniejszą kasę.
Niestety takie są realia :(

Emf 

Wysłany: 03-04-2009, 21:58   

Świstak, nikt od Ciebie nie ma prawa wymagać dokonania przekładki w ASO.
Po drugie ŻADEN producent nie potwierdzi Ci możliwości przełożenia kierownicy (ja przynajmniej takiego w PL nie znam) więc czemu uważasz to za rzecz tak oczywistą?
Czyżby producenci nie mieli racji?
Nie znają się na homologowaniu pojazdów?
Czy też może wyjście numer dwa, Polak nawet rower przerobi na motolotnię?
Ja mogę jedynie wyrazić swoje zdanie, NIGDY nie kupiłbym auta po przekładce i tyle.
Nie zastanowił Cię fakt, jak to możliwe, że ludzie dokonują tych cudów skoro w miarę PROFESJONALNA przekładka, kosztuje tyle, że tego auta nie opłacałoby się sprowadzać.
Najgorsze jest to, że wszyscy, którzy tej przekładki dokonają nie informują nowego nabywcy o tym.
Człowiek kupuje takie auto (mam na myśli nowe naszpikowane elektroniką), a tam w nim "choinka".
Kolega znajomego kupił taki cud techniki.
Oczywiście sprawdził, czy bezwypadkowy ale nie wpadł na pomysł sprawdzenia czy to nie "mutant".
Sprzedający wcisnął mu kit, a ten uwierzył, że elektronika zwariowała bo okna zamykały się nie te co powinny (zamiast pasażera, kierowcy i na odwrót).
Po rozbiórce u lakiernika części elementów tapicerki o mało nie osiwiał, cięta niechlujnie flexem przegroda grodziowa etc.

assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 04-04-2009, 16:53   

Emf napisał/a:
nikt od Ciebie nie ma prawa wymagać dokonania przekładki w ASO

nie ma prawa ale jeśli przełożysz gdzieś indziej to nie przejdziesz badań technicznych...

Emf napisał/a:

Czyżby producenci nie mieli racji?

nie mają racji bo to nie demokratyczne żeby w demokratycznym kraju nie można było przełożyć kierownicy w aucie w firmie która się w tym specjalizuje, równie dobrze nie powinno być blacharzy, mechaników, elektryków itp tylko wszystko powinnismy serwisować w aso... jak wymienia ktoś instalację elektryczną w aucie to jedzie wymieniać ją w aso ? nie, do pana janka, czemu ? bo taniej

Emf napisał/a:
(...)w miarę PROFESJONALNA przekładka, kosztuje tyle(...)

może dla tego że jest na oryginałach a nie na zamiennikach tak jak części które kupujesz i sam montujesz do swojego Tipka ;) i w ogóle czemu dłubiesz w nim sam? zgodnie z Twoją logiką nie powinieneś przejść badań technicznych.

Emf napisał/a:
Najgorsze jest to, że wszyscy, którzy tej przekładki dokonają nie informują nowego nabywcy o tym.

a jak kupowałeś swoje auto to sprzedający poinformował Cię że brał on udział w karambolu/miał dachowanie/czołówkę z tirem? tylko że mógł mieć to miesiąc po wyjechaniu z fabryki i jaką masz pewność że został złożony w aso ? a nie u jakiegoś Franczesco w stodole pod Neapolem ?

Emf napisał/a:
cięta niechlujnie flexem przegroda grodziowa

ale ja mam na myśli firmy które się w tym specjalizują poza tym nie w każdym aucie trzeba ciąć skrzynię grodziową. są auta które mają dzióry po obu stronach skrzyni i wystarczy przełożyć manele z prawej na lewą ;)

to jest takie głupie prawo polskie żeby doić ludzi z każdej strony, polaków nie stać na nowe auta więc kombinują jak mogą, w innych krajach unijnych nie ma takich ograniczeń bo tam ludzie maja więcej kasy i mogą sobie pozwolić na auta nowe a urzywane są sporo tańsze...
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 04-04-2009, 20:07   

Świstak napisał/a:
nie ma prawa ale jeśli przełożysz gdzieś indziej to nie przejdziesz badań technicznych...

Powtarzam Ci jeszcze raz, ŻADEN producent aut osobowych nie potwierdzi Ci możliwości zmiany kierownicy w pojeździe wyprodukowanym przez niego więc co może zmienić, że zrobisz to w ASO?

Świstak napisał/a:
a jak kupowałeś swoje auto to sprzedający poinformował Cię że brał on udział w karambolu/miał dachowanie/czołówkę z tirem? tylko że mógł mieć to miesiąc po wyjechaniu z fabryki i jaką masz pewność że został złożony w aso ? a nie u jakiegoś Franczesco w stodole pod Neapolem ?

Czyli dla Ciebie to normalka
Dzięki takiemu podejściu mamy takie, a nie inne podejście handlarzy aut.
Druga sprawa to prawo.
W zachodniej części Europy za taki numer (sprzedaż wyklepanego przystanku) sprzedawca poniósłby takie konsekwencje, że więcej by tego nie zrobił.

Świstak napisał/a:
nie mają racji bo to nie demokratyczne żeby w demokratycznym kraju nie można było przełożyć kierownicy w aucie w firmie która się w tym specjalizuje

Demokracja ma swoje granice.
Za chwilę ktoś może napisać dlaczego nie może się wysikać w centrum miasta na trawnik ............. przecież mamy demokrację?
Albo dlaczego w demokratycznym kraju mam wozić ze sobą gaśnicę, kamizelkę odblaskową czy też w ogóle dlaczego w demokratycznym kraju mam wykonywać badania techniczne pojazdu lub płacić OC?

assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 04-04-2009, 23:24   

Emf napisał/a:
ŻADEN producent aut osobowych nie potwierdzi Ci możliwości zmiany kierownicy w pojeździe wyprodukowanym przez niego

chyba się nie rozumiemy... przecież w polsce możesz zrobić przekłądkę tyle tylko że w aso, więc nie interesuje mnie co mówi producent auta, jeśli przełożysz auto w aso to dostaniesz od nich papier że auto jest ok potem badania techn. i rejestracja ;)
Emf napisał/a:
Czyli dla Ciebie to normalka

tak to normalka bo nie ma sposobu na to żeby udowodnić komuś że to on wyklepał ten przystanek a nie na przykład kupił go i nie miał pojęcia że auto jest powypadkowe, mój ojciec pracuje obok zakładu blacharsko lakierniczego i często widze jakie auta wjeżdżają a jakie wyjeżdżają, wjechał passat b5 po dachowaniu, wyjechał piękny lśniący passacik b5 jak z fabryki, nie sądzę żeby podczas sprzedaży ktoś nadmienił że część dachu pochodzi z przystanku... jak kupowałem tipola też mi nikt nie powiedział że to auto przyjechało na lawecie... a jestem tego pewien, na bank ktoś mu przyku....ł na jakimś autobahnie w dupę bo jest krzywy ale nikt mi o tym nie powiedział i co mam teraz zrobić ? jechać do byłej właścicielki i pozwać ją do sądu ? bo mi powypadkowe auto sprzedała, na jakiej podstawie mam ja oskarżyć?
po prostu w polsce tak już jest i tak będzie do czasu kiedy zarobki się poprawią i stac nas będzie na auta nowe
Emf napisał/a:
Za chwilę ktoś może napisać dlaczego nie może się wysikać w centrum miasta na trawnik

między publicznym (nalerzącym do UM) trawnikiem a prywatnym (kupionym za własne pieniądze) autem jest mała różnica. nie sądzisz ? poza tym za komuny wszystko było państwowe a teraz jest coś takiego jak prywatność i z prywatnośćią możesz sobie robić co chcesz... pod warunkiem że nie wadzisz innym.
Emf napisał/a:
Albo dlaczego w demokratycznym kraju mam wozić ze sobą gaśnicę, kamizelkę odblaskową czy też w ogóle dlaczego w demokratycznym kraju mam wykonywać badania techniczne pojazdu lub płacić OC

badanie techniczne wykonujesz po to żeby w demokratycznym kraju gdzie ludzie łamią przepisy uchronić siebie i innych urzytkowników ruchu od kalectwa, a oc jest po to żebyś w razie wypadku mógł naprawić szkodę którą wyrządziłęś lub którą tobie wyrządzono... proste. gdyby oc było (tak jak ac) dobrowolne to większość ludzi by go nie wykupowała i gdyby jakiś idiota zaparkował swojego szrota na Twoim aucie to byś sobie sam musiał naprawiać z własnej kieszeni auto... w polsce jest tak że OC musi mieć ciągłość tzn nie możesz jeździć autem bez wykupionego oc, nawet jak nim nie jeździsz ale zarejestrowany jest na Ciebie to musisz płacić oc więc szanse na to że ktoś bez OC swoim autem zniszczy twoje jest znikoma w związku z czym możesz mieć prawie pewność że kasę na naprawę dostaniesz od jego ubezpieczyciela.

powtarzam jeszcze raz: to jest chore żeby można było robić przekłądkę tylko w aso i tylko na oryginalnych gratach bo idąc tym śladem powinno się zakazać kupowania zamienników i powinno się również zakazać dokonywania napraw gdzie indziej niżw aso...
     assistance   Moneta

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-04-2009, 00:19   

Od paru lat jestem w UK i tak sobie planowałem zabrać ze sobą auto do Polski przełożyć i sprzedać.Po przestudiowaniu rożnych wypowiedzi pojawiających się w internecie jestem za ukróceniem przekladek.Sa samochody które przekłada się "łatwo" a są takie gdzie trzeba ciąć spawać i lutować (bo kupić wiązkę to się nie opłaca).Zrozumiem przekładkę Laguny gdzie nie trzeba nic ciąć i spawać ale jak słyszę ze Volvo sie przekłada "łatwo",tylko trzeba przylutować parędziesiąt kabli w górnej wiązce i dwadzieścia pare w dolnej to takim specjalistom tylko raczki ucinać.Samochody z przespawanymi ścianami grodziowymi nie powinny byc dopuszczone do ruchu.
Jeżeli chodzi o przeszłość auta to w UK bardzo latwo mozna ja sprawdzić.Praktycznie kazda kolizja jest rejestrowana i kupujący za odpowiednia oplata sprawdza czy pojazd jest bezwypadkowy.

Nie jestem za calkowitym zakazem przekladek ale w przypadku polakow inaczej sie nie da.Zawsze znajdziemy sposob jak zrobic to najtaniej("na sztuke") i jak wje***ć drugiego na mine.

pawel76 

Wysłany: 05-04-2009, 14:27   

lordabarth, swoją drogą ciekaw jestem czy jeszcze gdzieś w swiecie mozna tak przerabiac auta?
Chyba tylko w Polsce robi sie takie cuda-wianki :badgrin:

Emf 

Wysłany: 05-04-2009, 23:05   

Świstak napisał/a:
tak to normalka bo nie ma sposobu na to żeby udowodnić komuś że to on wyklepał ten przystanek a nie na przykład kupił go i nie miał pojęcia że auto jest powypadkowe, mój ojciec pracuje obok zakładu blacharsko lakierniczego i często widze jakie auta wjeżdżają a jakie wyjeżdżają, wjechał passat b5 po dachowaniu, wyjechał piękny lśniący passacik b5 jak z fabryki, nie sądzę żeby podczas sprzedaży ktoś nadmienił że część dachu pochodzi z przystanku... jak kupowałem tipola też mi nikt nie powiedział że to auto przyjechało na lawecie... a jestem tego pewien, na bank ktoś mu przyku....ł na jakimś autobahnie w dupę bo jest krzywy ale nikt mi o tym nie powiedział i co mam teraz zrobić ? jechać do byłej właścicielki i pozwać ją do sądu ? bo mi powypadkowe auto sprzedała, na jakiej podstawie mam ja oskarżyć?
po prostu w polsce tak już jest i tak będzie do czasu kiedy zarobki się poprawią i stac nas będzie na auta nowe
,

No widzisz, niestety mam rację, ktoś OSZUKUJE i jest OSZUSTEM, więc czemu nim nie mogę być ja, prawda?
Jakie to proste usprawiedliwienie.
Tak samo można umotywować inne przestępstwa, sąsiad zabił żonę, to przecież ja też mogę :!:

Świstak napisał/a:
między publicznym (nalerzącym do UM) trawnikiem a prywatnym (kupionym za własne pieniądze) autem jest mała różnica. nie sądzisz ?

Nie wiem czemu łączysz trawnik należący do miasta bądź gminy z autem.
Związek między powyższym jest taki jak między olejem silnikowym Castrol i chipsami Lays :roll:
Co do trawnika, czy jest on własnością gminy, miasta czy też osoby fizycznej/prawnej może być on miejscem publicznym w którym wysikać się nie możesz bo jesteśmy ludźmi, cywilizowanymi jednostkami, a nie zwierzątkami o ograniczonej percepcji mózgowej.

Świstak, niestety Ty albo nie nie rozumiesz co ja napisałem albo nie chcesz tego zrozumieć:

Emf napisał/a:
Powtarzam Ci jeszcze raz, ŻADEN producent aut osobowych nie potwierdzi Ci możliwości zmiany kierownicy w pojeździe wyprodukowanym przez niego więc co może zmienić, że zrobisz to w ASO?

Świstak napisał/a:
chyba się nie rozumiemy... przecież w polsce możesz zrobić przekłądkę tyle tylko że w aso, więc nie interesuje mnie co mówi producent auta,

Kim jest ASO jeśli nie przedstawicielem producenta :?:
Czy Ty naprawdę jesteś takim laikiem w temacie motoryzacji, czy udajesz?
Nie chce już mi się z Tobą polemizować bo to nie ma najmniejszego sensu.
Przedstawię Ci jedynie KONKRETNE wypowiedzi userów TTT z tego tematu, które być może w jakimś stopniu trafią do Ciebie (niestety wiem, że w 100%ach na pewno nie):

lordabarth napisał/a:
Od paru lat jestem w UK i tak sobie planowałem zabrać ze sobą auto do Polski przełożyć i sprzedać.Po przestudiowaniu rożnych wypowiedzi pojawiających się w internecie jestem za ukróceniem przekladek.

lordabarth napisał/a:
Sa samochody które przekłada się "łatwo" a są takie gdzie trzeba ciąć spawać i lutować (bo kupić wiązkę to się nie opłaca).Zrozumiem przekładkę Laguny gdzie nie trzeba nic ciąć i spawać ale jak słyszę ze Volvo sie przekłada "łatwo",tylko trzeba przylutować parędziesiąt kabli w górnej wiązce i dwadzieścia pare w dolnej to takim specjalistom tylko raczki ucinać.

lordabarth napisał/a:
Samochody z przespawanymi ścianami grodziowymi nie powinny byc dopuszczone do ruchu.

pawel76 napisał/a:
lordabarth, swoją drogą ciekaw jestem czy jeszcze gdzieś w swiecie mozna tak przerabiac auta?
Chyba tylko w Polsce robi sie takie cuda-wianki :badgrin:

assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 07-04-2009, 18:56   

Emf napisał/a:

żeczywiście nie rozumiem... ASO nie zatwierdzi mi przekładki choć według polskiego prawa mogę zrobić to tylko w ASO... żeczywiście nie kumam... no może jestem ograniczony ale nie kumam.

Emf napisał/a:
Nie wiem czemu łączysz trawnik należący do miasta bądź gminy z autem.

ja połączyłem trawnik i auto ?

Emf napisał/a:
Za chwilę ktoś może napisać dlaczego nie może się wysikać w centrum miasta na trawnik

czy Ty połączyłeś nawiązując do demokracji ? :) ja tylko napisałem dość, że tak powiem sarkastycznie że to różnica. :]

Emf napisał/a:
Kim jest ASO jeśli nie przedstawicielem producenta

wiem czym jest ASO tylko nie wiem jak ASO może mi zabronić przełożenia kierownicy w moim aucie skoro polskie prawo na to zezwala? O_o znam wiele osób które w ASO to robiły. Poza tym to wiele aut (powtarzam poraz wtóry) PRZEKŁADA SIĘ BEZ CIĘCIA SKRZYNI GRODZIOWEJ!!

BTW znalazłem w necie informacje na temat rejestracji auta RHD i z tego co wiem jest to możliwe bez przekładki ale droga jest długa, nie pewna i nie opłacalna...

odnośnie jeszcze tych oszustów: jak ktoś jest frajer to mu się każdą ciemnotę wciśnie i ja wcale nie mam pretensji do sprzedającego auto tylko do kupującego że jest debilem i wierzy sprzedającemu że auto które kupuje jest 100% bezwypadkowe i ma 50 tyś km przebiegu... to nic że to 25 letni diesel... ale polak to taki człowiek że każdy go przekręci, gdybyśmy sobie nie pozwalali na to żeby nas oszukiwali to by oszustw nie było. Przecież jak kupujesz auto to możesz mu zrobić przegląd w każdej stacji diagnostycznej. czy kiedyś kupując auto pojechałeś na taką stację ? zrobiłeś taki przegląd ? wątpię a teraz nażekasz że cię ktoś oszukał ? nie rozumiem takiego podejścia to tak jakbyś kopnął w coś co wygląda na piłkę i okazuje się kamieniem i masz pretensje do całego świata że to kamień a nie piłka...
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu