Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[ku przestrodze] Prawdopodonie uratowalem komuś życie...
Autor Wiadomość
balwanekbuli 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-09-2009, 18:42   [ku przestrodze] Prawdopodonie uratowalem komuś życie...

Witam,
Dzisiaj rano będac w pracy mieliśmy za zadanie dojechać do Olkusza (z katowic) aby zamontować klimatyzacje.

Więc wyjechałem na drogę w kierunku warszawy który idzie wzdłuź sosnowca. W pewnym momencie jest rozwidlenie:
2 pasy w kierunku warszawy
2 pasy w kierunku olkusza, krakowa. Droga na Macro w sosnowcu.
Tubbylcy więdzą o którym kawałku drogi moga.

Do sedna:
Przed rozwidleniem z kolegą, dostrzegliśmy VW Jetta MK1 który zwracał na siebie uwagę poruszając się klasycznym wężykiem.
Ze dwa razy zawiało autko ku poboczy i jechał w miare prosto. Za chwile jadac pod górkę prawym pasem prawie otarł się o barierki. (ja jechałem lewym). Wychamowałem tak że do auta miałem ok 10 - 20 metrów, jakiś gość na prawym zrobił to samo. To co zobaczyliśmy za chwile:
Dojeżdza przed mostem koło Żylety, jest zjazd na sosnowiec. Autko jedzie prosto na środek... już prawie siedziała na słupie w ostatniej chwili odbjia na środek drogi wyrównuje i jedzie prawym.
NA moście jest zwężenie lewego pasa i stoją migajstwa pomarańczowe. Autko się zatrzymuje na prawym. Kierowczyni chyba zgłupiała i nie wiedziała co ma robić.
Korzystając z okazji zajechałem jej droge (jak na filmach ;P) gość który jechał za nią zajechał od tyłu. Zrobiliśmy swoistą blokade.
Wyskoczyłem z kolegą z auta, ja za telefon on za kluczyki ze stacyjki. A ją trzymaliśmy w aucie do przyjazdu policji.
Babka bełkoczącym głosem próbowała nas przekupić. 50zł za to że ją puścimy bo ona tu zaraz miesszka. Ładne zaraz. Tablice SD a naterenie sosnowca jesteśmy. Więc parę km musiała mieć.

Po przyjeździe policji i krótkich wyjaśnieniach....

test na trzeźwość:
KOBIETA MIAŁA 2.5 PROMILA

To jest straszne jak mogła jechać w takim stanie, wlos nam się zjeźym. Policja nam podziękowała za to że zareagowaliśmy.

Pozdrawiam wszystkich. Miejcie oczy szeroko otwarte nie wiadomo kogo spotkasz na swojej drodze.

P.S. Tym bardziej byłem przerażony że dziś 1 września i dużo dzieciaków... a jak by tak w centum wjechala strach pomyśleć

Wilu 
witamy nowego

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-09-2009, 19:12   

Takie pijane świnie powinni od razu wieszać :red_kartka: Jakby wjechała na drogę z poboczem gdzie mogły iść dzieci czy inne osoby, na drodze też ktoś mógł jechać i może nie tak trzeźwo myślący jak wy dwaj.. tragedia gotowa. Brawo dla ciebie i dla tamtego faceta za takie zachowanie =D> =D> :D

rynio 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 01-09-2009, 19:17   

balwanekbuli, zgadzam się z tobą każdy z nas mógłby jechac za takim pijusem i tragedia gotowa brawo :bravooo: :bravooo:

Moneta

tymek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 01-09-2009, 19:25   

balwanekbuli, ja miałem podobny przypadek tylko trasa Zgorzelec-Bogatynia (30 km) ktos przede mną ciemno było jechał podobnie zadzwoniłem na 997 i mówię co i jak ze ktos jest pod wływem alkoholu albo ma problem z oczami to mi kazał podac nr rej auta wiec mu powiedziaem ze jade ciezarówką a auto odjechało ode mnie i nie jestem w stanie przeczytac i mineło 30 km zadnej reakcji :sciana: a po drodze stał jeden patrol :sciana: ale na szczescie dla wszystkich uzytkowników drogi nikomu nic sie niestało choc niejednokrotnie włos mi sie jezył jak widziałem jak jechał/a :?:

krzys80 

Wysłany: 01-09-2009, 20:25   

balwanekbuli napisał/a:
Policja nam podziękowała za to że zareagowaliśmy.

Każdy powinien podziękować (i każdy powinien reagować), Jednego AA mniej na drogach.
Nigdy nie wiadomo co nas spotka na drodze.

Czarny scenariusz:
A gdyby tak wjechała w przystanek? Aż strach pomyśleć.

balwanekbuli 

Wysłany: 01-09-2009, 20:28   

Wilu napisał/a:
Jakby wjechała na drogę z poboczem gdzie mogły iść dziec

Na szczęście to była trasa z poboczem i właśnie bez pieszych

tymek napisał/a:
:sciana: a po drodze stał jeden patrol :sciana:

My dzwoniliśmy 3 razy czekaliśmy w sumie 40minut. Dopiero jak zadzwoniłem i powiedziałem że jak zaraz nie będe to oddam jej kluczyki... to chwila ciszy na Lini i dostałem odpowiedź że patrol dostał pozwolenie na użycie kogutów. I faktycznie w ciagu dwóch minut na sygnał przyjechał.

krzys80 napisał/a:
Każdy powinien podziękować (i każdy powinien reagować)

Z tym że wielu ma to w dup.... prawie nikt nie reaguje, a tym bardziej mało kto dziękuje.

pawel76 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-09-2009, 00:20   

balwanekbuli, postawa godna naśladowania :) ,wirtualnie ściskam Ci grabę za to co zrobiłeś ,gratulacje :)

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 02-09-2009, 00:42   

Wiem o który odcinek drogi chodzi - często tam jeżdżę. BDB że tak się stało :dlon: :bravooo: :bravooo: :bravooo: :bravooo:
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Jarek 5TT 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 02-09-2009, 11:48   

balwanekbuli dołączam się do przedmówców , pełen szacunek , nigdy nie można odpuszczać za wódę , to nie gra na kompie każdy z nas może być następną ofiarą takich bandytów.
     Moneta

pawel76 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-09-2009, 21:54   

Najgorsze ,że takiemu baranowi najczęściej nic się nie stanie

robertRK 

Wysłany: 12-09-2009, 14:15   

Parę lat temu miałem podobny przypadek ... pamiętam jechalismy z kolegą na dwie ciężarówki do Bolechowa k.Poznania z miałem ... przed Ostrowem Wlkp gość Avią pomyka całą szerokością drogi ale tak od pobocza do pobocza mkijał się z osobówkami po "angielsku" mówię przez CB : Arek zatrzymujemy faceta ! no tak ale 30ton na pace Volva juz po 1.000.000 km na budziku ale się udało:) wyprzedziłem faceta Arek z tyłu i tak wolniej wolniej i w końcu stanęliśmy na poboczu.Ja Avia i Arek za nim ! kumpel włączył koguty na dachu bo miał autko po "gabarytach" i czekaliśmy na Policję.też nam podziekowali za czujność i wogóle ... być może udało nam się zapobiec tragedii bo nie wiadomo co by mogło sie wydarzyć.pozdr wszystkich i bądzcie czujni na drodze i reagujcie w takich sytuacjach :)
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC
     assistance   Moneta

Minuello 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-09-2009, 14:22   

Przez takiego właśnie barana poprzednie tipo mojej mamuśki skączyło swój żywot o tyle miała szczęsie ze nic jej sie nie stało bo uderzył właśnie w drzwi kierowcy.

Opel Corsa C 1,7 DTI
     assistance

PITER017 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-02-2010, 17:01   

No to panowie i być może panie widzę że mamy podobne przygody :D
Kilka lat temu, jakieś 4, jechałem z wujkiem ze Szklarskiej Poręby do Jeleniej Góry, jechaliśmy ciężarówką takim zwykłym merckiem do 12 ton chyba, na wysokości Piechowic widzimy przed mami autko coś w stylu citroen berlingo jak jedzie też prawie całą szerokością drogi na awaryjnych, ale podjeżdżamy jeszcze bliżej a przed tym citroenem jedzie nawalony koleś maluchem, po 2 km ten koleś z berlingo wkurzył się wyprzedził i pojechał gdzieś dalej, mi wujek mówi żebym dzwonił na policję powiedział jaka sprawa że najprawdopodobniej jedzie pijany gostek, w pewnym momencie wyłapaliśmy okazję do wyprzedzenia go i zajechaliśmy mu drogę (tak jak na filmach), wujek każe mi pogasić ciężarówkę i w tym momencie wyskakuje to typa i mu kluczki ze stacyjki wyciąga, koleś był tak nawalony że jechał zaledwie 40-50 km/h na trasie i też było mu mało drogi były dwa takie momenty że już myśleliśmy że będzie znal drogowy lub rów :D aha my jak mu drogę zajechaliśmy to jeszcze jakieś młody typki za tym maluchem stanęły :D my daliśmy im kluczyki i oni poczekali na policję bo my z towarem to się nam śpieszyło :D :D:D

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-03-2010, 09:56   

PITER017, I pogratulowac :bravooo: Trza miec w łebie nie tak zeby po pijaku jechac :red_kartka:

Odpowiedz do tematu