Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mozliwy problem z rejestracja i ubezpieczeniem ?
Autor Wiadomość
Keray69 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 01-10-2009, 21:37   Mozliwy problem z rejestracja i ubezpieczeniem ?

Witam. Kupiłem nie dawno auto i jak mi wiadomo muszę w ciągu 30 dni je przerejestrować. I chciałbym dowiedzieć się czy nie będzie żadnych problemów przy rejestracji ponieważ:
-samochód ma przegląd mniej niż miesiąc
-samochód miał już w ciągu 2 lat 2 innych właścicieli a dowód rejestracyjny i karta pojazdu jest wciąż na pierwszego właściciela w Polsce... ( ja będę jego 4 właścicielem) A dodam jeszcze ze mam umowy kupna - sprzedaży 2 ostatnich właścicieli
- Ja jeszcze nie mam prawka...
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-10-2009, 21:48   

nie będzie problemów. Prawka mieć nie musisz, przegląd może być nawet tego samego dnia zrobiony. Co do różnych właścicieli - masz wszystkie papiery - to też nie będzie problemów.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-10-2009, 21:54   

jeżeli samochód jest na tą osobę, która Ci sprzedaje samochód to nie ma żadnych problemów, jeżeli samochód jest na kogo innego niz osoba która Ci sprzedaje, to musisz miec umowe kupna sprzedazy pomiedzy tamtymi osobami

Keray69 

Wysłany: 01-10-2009, 22:03   

O o to mi właśnie chodziło a już się bałem ze będą problemy... A może tak przy okazji zapytam o jeszcze jedna rzecz:
Umowa kupna sprzedaży musi być spisana na specjalnym formularzu czy może być tez taka na zwykłej kartce papieru ?

DARREK 

Wysłany: 02-10-2009, 09:15   

Keray69 napisał/a:
O o to mi właśnie chodziło a już się bałem ze będą problemy... A może tak przy okazji zapytam o jeszcze jedna rzecz:
Umowa kupna sprzedaży musi być spisana na specjalnym formularzu czy może być tez taka na zwykłej kartce papieru ?

Może być na zwykłej kartce papieru, ale weź przepisz, albo wydrukuj sobie wzór umowy, wtedy będziesz miał "podkładkę".

Znajdziesz tego pełno w internecie.. np tutaj ---> http://www.motofakty.pl/a...2f27ad9dfdd405e

Keray69 

Wysłany: 03-10-2009, 21:53   

Ok dzięki bardzo chłopaki to chyba wszytko co chciałem wiedzieć. A może macie jeszcze dla mnie jakieś porady odnośnie ubezpieczeń czy rejestracji ? ;D

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 04-10-2009, 08:48   

Keray69, jesli chodzi o ubezpieczenie to odradzam duze. Najlepiej isc do agenta, który zajmuje sie wieloma ubezpieczalniami, wtedy znajdzie Ci najtańsza oferte i po sprwie.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 08-10-2009, 08:02   

Keray69, A nie dało Ci do myślenia czemu samochód tak często zmieniał właścicieli bez przerejestrowania?? Myślę, że mogą być z nim problemy ale nie natury prawnej tylko problemy mechaniczne, ale miejmy nadzieję że się mylę
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

Keray69 

Wysłany: 11-10-2009, 21:27   

meter30 nie wiem nie zastanawiałem się nad tym... ;D

Panowie mam taki problem jutro upływa termin 30 dni jak kupiłem samochód. A jak wiadomo powinienem to zgłosić odpowiednim organom i ubezpieczyć auto... I moje pytania brzmią:
- Co może mi grozić za to jak tego nie zrobię na czas ? (Bo niestety nie miałem jeszcze przelewu i nie mam pieniędzy.)
- Jaka jest kolej załatwiania takich spraw ?
- I ile orientacyjnie będę musiał dopłacić do ubezpieczenia skoro poprzedni właściciel płacił 311 zł a ja nie mam żadnych zniżek. (Bo z tego co słyszałem to po upływie tego okresu muszę pozostać w ubezpieczeniu tym w jakim był ubezpieczony poprzednio samochód).

DARREK 

Wysłany: 11-10-2009, 21:44   

Polisa zostanie przeliczona na Ciebie... dopłacisz... Jeśli chodzi o rejestracje, to jak przekroczysz termin to nic się nie stanie, bo to kolejny martwy przepis w polskim prawie.. co innego gdy nie zapłaciłeś podatku od umowy w ciągu 14 dni od daty kupna w urzedzie skarbowym.. tam zaplacisz "odsetki"

pierwsze co to zalatwiasz skarbowke, pozniej urzad miasta a na koncu oc, wszystko zalezy od Ciebie.. oczywiscie samochod musi miec aktualny przeglad...

Keray69 

Wysłany: 11-10-2009, 21:51   

Słyszałem ze podatku nie muszę bo mam w umowie 600 zł ;D Ponoć podatek odprowadzają dopiero od 1000 zł
A nie wiesz ile mniej więcej muszę szykować pieniędzy na te OC ?
A przegląd był robiony ok pól miesiąca temu.

DARREK 

Wysłany: 11-10-2009, 22:02   

Keray69 napisał/a:
A nie wiesz ile mniej więcej muszę szykować pieniędzy na te OC ?

wszystko zależy ile masz zniżek itd.. itd.. ale napewno zapłacisz drożej niż byś poszedł normalnie i od poczatku sparzadzil umowe

Keray69 

Wysłany: 11-10-2009, 22:08   

No zniżek to nie mam żadnych :|

DARREK napisał/a:
ale napewno zapłacisz drożej niż byś poszedł normalnie i od poczatku sparzadzil umowe

Dlaczego tak sadzisz ? Sadziłem ze mniej skoro dopłacić a nie płacić całości.

DARREK 

Wysłany: 11-10-2009, 22:37   

Keray69 napisał/a:
No zniżek to nie mam żadnych :|

DARREK napisał/a:
ale napewno zapłacisz drożej niż byś poszedł normalnie i od poczatku sparzadzil umowe

Dlaczego tak sadzisz ? Sadziłem ze mniej skoro dopłacić a nie płacić całości.

Kod:
Przy zakupie używanego samochodu, jego ubezpieczenie OC przechodzi wraz z autem na nowego właściciela. To do jego obowiązku należy dalsze postępowanie z umową. Obecnie obowiązujące regulacje przewidują, że umowa ubezpieczenia OC przechodzi na nabywcę pojazdu i obowiązuje do końca okresu, na jaki została zawarta, o ile nabywca nie złoży w okresie 30 dni od dnia zakupu samochodu wypowiedzenia tej umowy. Nowością jest zastosowanie do umów nie wypowiedzianych przez nabywcę w okresie 30 dni od dnia zakupu samochodu zasady automatycznego odnawiania polisy na kolejny okres ubezpieczenia, jeżeli nowy właściciel nie wypowie takiej umowy najpóźniej na dzień przed jej końcem.

Dla tych, którzy będą kontynuować polisę poprzedniego właściciela do końca okresu jej ważności, oznacza to, że jeżeli nie złożą w zakładzie ubezpieczeń zbywcy wypowiedzenia tej polisy najpóźniej na dzień przed upływem jej ważności, będą mieli ważną polisę na kolejne 12 miesięcy w tym samym zakładzie ubezpieczeń i będą zobowiązani do zapłaty składki w tym zakładzie, nawet jeżeli zawrą umowę i opłacą składkę innemu ubezpieczycielowi. Przy czym podwójne ubezpieczenie nie oznacza wcale wypłaty podwójnego odszkodowania.

Warto podkreślić, iż jeśli nabędziemy auto bez ważnej polisy OC, wówczas konieczne będzie ubezpieczenie zakupionego samochodu już w tym samym dniu. W przeciwnym razie grozi nam wysoka kara grzywny. Bez ważnego ubezpieczenia OC nie uda nam się także zarejestrować samochodu.

Przejęcie polisy OC może, choć nie musi, wiązać się z ponowną rekalkulacją wysokości składki. Chodzi o to, iż zniżki należne z tytułu bezszkodowej jazdy są przypisane do danej osoby i nie przechodzą wraz z polisą. Zakład ubezpieczeń nie musi każdorazowo naliczać składki, ale ma do tego prawo. Dlatego jeśli mamy wysokie zniżki, warto zwrócić się do zakładu o rekalkulację składki i wówczas firma ubezpieczeniowa ma taki obowiązek.

Z kolei do obowiązków zbywcy samochodu należy poinformowanie zakładu o sprzedaży auta w ciągu 30 dni od dnia zbycia. Do czasu poinformowania zakładu ubezpieczeń o sprzedaży zbywca ponosi wraz z nabywcą solidarną odpowiedzialność za zapłatę należnej składki. Szkody powstałe po dniu sprzedaży nie obciążają już zbywcy, niemniej jednak w razie wyrządzenia szkody przez nabywcę już po zakupie samochodu, a przed poinformowaniem przez zbywcę (lub nabywcę) zakładu ubezpieczeń o sprzedaży, szkoda taka będzie przypisana do polisy zbywcy i to on będzie zobowiązany do udokumentowania, że w chwili wyrządzenia szkody nie był już właścicielem samochodu, a jeśli tego nie zrobi to jemu zostanie przypisana wyrządzona szkoda.

Kod:
Ubezpieczenie i rejestracja kupionego samochodu używanego to dwie niezależne od siebie czynności. W obu przypadkach mamy 30 dni na ewentualne wypowiedzenie ubezpieczenia OC oraz na przerejestrowanie samochodu. Jednak w momencie, kiedy przerejestrujemy na siebie zakupione auto, wówczas w polisie OC faktycznie istnieją inne dane pojazdu i jego właściciela. W tym samym dniu, najpóźniej w następnym dniu roboczym powinniśmy zgłosić się do zakładu ubezpieczeniowego, by ta zmiana została odnotowana na polisie.

Oczywiście polisa OC, którą zawarł zbywca i którą otrzymał Pan w momencie zakupu auta jest nadal ważna. Ma Pani 30 dni na ewentualne jej wypowiedzenie, w przeciwnym razie będzie ona ważna do końca okresu jej ważności. Jeśli najpóźniej na 1 dzień przed końcem ważności polisy nie zostanie ona wypowiedziana, to automatycznie nastąpi jej odnowienie na kolejny okres ubezpieczenia.

źle skumałem.. myslałem że oc ci się kończy... :roll:

Keray69 

Wysłany: 11-10-2009, 22:55   

HEHE ok ;D Nic się niestało ;D A umowa OC które posiada mój pojazd jest ważna prawie rok ;D

meter30 

Wysłany: 19-01-2011, 10:21   

Nie będę zakładał nowego tematu, ale mam pytanie odnośnie rejestrowania auta. Kupiłem wóz od firmy i otrzymałem na niego fakturę. Nie podpisywaliśmy żadnej umowy, na fakturze są wszystkie moje dane, dane wozu i pieczęć firmy od której kupiłem. Jeśli chciałbym go rejestrować to muszę to zrobić na siebie czy mogę na kogoś innego?? Nie wykluczone że będę się musiał i tak pozbyć obydwóch samochodów więc jeszcze drugie pytanie - jeśli go nie przerejestruję na siebie to jak będzie wyglądała sprzedaż takiego wozu - nowy nabywca będzie musiał podpisać umowę ze mną czy jakieś inne cuda trzeba robić??
     assistance

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-01-2011, 14:59   

meter30, spisujesz ty umowę z nowym nabywcą i dajesz mu tą umowę którą ty podpisywałeś, ja tak robiłem kupując swoją xantie, i w wydziale komunikacji wołali ode mnie poprzednią umowę

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

meter30 

Wysłany: 19-01-2011, 15:38   

No tak, ale ja nie mam umowy z poprzednim właścicielem tylko mam fakturę na niego - czy to wystarczy??
     assistance

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-01-2011, 18:30   

meter30, pownienes miec i umowe i fakture :)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 19-01-2011, 23:42   

KrzychuB napisał/a:
meter30, pownienes miec i umowe i fakture

Nie musi.
Faktura (oprócz faktury pro forma) jest dokumentem potwierdzającym przeniesienie własności .

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu