Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podatek od sprzedaży auta
Autor Wiadomość
Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-04-2011, 21:16   Podatek od sprzedaży auta

Panowie mam takie Pytanie, mam na oku samochód do zamiany za moją xantie, gość ceni ją 7000 ja swoją 6500, jeśli spiszemy umowę na 7000 to czy przy ewentualnej późniejszej sprzedaży, np po miesiącu od zakupu, z tym że umowa na 6500, to będę jakiś podatek płacił czy coś? Jakieś koszty?

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 23-04-2011, 21:54   Re: Podatek od sprzedaży auta

Bdm napisał/a:
Panowie mam takie Pytanie, mam na oku samochód do zamiany za moją xantie, gość ceni ją 7000 ja swoją 6500, jeśli spiszemy umowę na 7000 to czy przy ewentualnej późniejszej sprzedaży, np po miesiącu od zakupu, z tym że umowa na 6500, to będę jakiś podatek płacił czy coś? Jakieś koszty?

podatek się płaci gdy zarabiasz na sprzedaży auta
a byłeś właścicielem krócej niż pół roku

Wieprz 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 23-04-2011, 21:56   

Bdm, zamiana zamianą, ale od sprzedaży dalej jest podatek. ;)
Od umowy zamiany chyba też, z tego co wyczytałem.

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-04-2011, 22:07   

Nie będzie żadnej umowy o zamianę, chodzi mi o to że jeśli zakupię samochód za 7000 a powiedzmy że za 2 miesiące sprzedam za 6500 czy 6000 to czy koszty będę musiał płacić?

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

maidun 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-04-2011, 12:46   

Bdm, nie, ponieważ w takim wypadku nie zarobisz na tej transakcji.
Tipo 1.4 S :pilot:

Jest:
Lancia Kappa 2.0 20VT :bambam:
     Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-04-2011, 13:02   

A jak to się ma do cen rynkowych auta? Bo przecież skarbówka nie zawsze sugeruje się ceną auta napisaną w umowie i nieraz za autko zakupione np za 800zl trzeba odprowadzić podatek od 3000zł, bo taka jest średnia cena rynkowa pojazdu.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

VEndriuV 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-04-2011, 13:05   

czyli na umowie lepiej pisać mniejszą kwotę niż za ile się kupiło autko ? :D
Dobrze wiedzieć ;) i wtedy nic nie muszę załatwiać oprócz wyrejestrowania i tyle tak ?
     Moneta

ciechu 

Wysłany: 24-04-2011, 13:15   

VEndriuV, no właśnie nie do końca tak. Jeśli w US stwierdzą, że cena auta jest zaniżona to wtedy zapłacisz podatek od ceny rynkowej auta która może się okazać nieraz dwa razy wyższa. Przykładowo: znajomy kupował Uno z 94 roku i dał za niego 1300zł. Dogadał się ze sprzedającym, że na umowie będzie kwota 800zł. Wtedy ominie go jakikolwiek podatek od zakupu auta. Jednak pani w US stwierdziła, że cena jest podejrzanie niska i zaproponowała zapłacenie podatku od kwoty 2300zł (ówczesna średnia cena rynkowa za ten samochód). Kolega się nie zgodził i zażądano opinii rzeczoznawcy. Ten wycenił auto na 1650zł i od takiej sumy kolega musiał zapłacić podatek. Fakt nie są to duże pieniądze, ale jest to przykład na to, że nie zawsze kombinowanie w takiej sytuacji się opłaca.

Do US musisz iść nawet jeśli auto będzie faktycznie tańsze od kwoty 1000zł żeby zgłosić nabycie pojazdu. Na umowie dostaniesz wtedy pieczątkę, że takowy pojazd nabyłeś i sprawa załatwiona. Jeśli tego nie zgłosisz to bywa różnie. Jedni nie płacą, a inni oddają urzędowi tyle, że żałują lenistwa lub przekrętów bez pojawiania się w skarbówce.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 24-04-2011, 22:15   

dziwne jak kupowałem moje Espero ok. 2,5 tyś. to nigdzie nie byłem z umową... Lecz to wtedy ja kupowałem... Ino rejestracja i tyle. To po zakupie muszę iśc do US ?

To jak ja bym sprzedawał to mam dać niższą cene niż kupiłem i czekać na info od US czy im przypadkiem nie pasuje cena tak ?
     Moneta

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 25-04-2011, 11:18   

Mylicie podatki.
Ten podatek który trzeba opłacić od umowy i nie uiszcza się go przy wartości rynkowej poniżej 1000zł to podatek od czynności cywilno-prawnych. Wtedy w skarbówce wypełnia się PCC-3 i oni faktycznie patrzą jaka jest wartość rynkowa pojazdu (nie ta na umowie) i od tej kwoty w 14 dni od zakupu opłacamy podatek 2%. Podatek ten MUSI zapłacić każdy kto zakupił samochód na umowę kupna-sprzedaży. Odstępstwa od płacenia tego są wtedy gdy wartość rynkowa pojazdu jest niższa niż 1000zł, lub jeśli pojazd został zakupiony na fakturę VAT.
Natomiast jeśli kupimy wóz i zaraz chcemy go sprzedać (i na umowach wykażemy zysk) to trzeba zapłacić podatek dochodowy w wysokości 18% od różnicy między kupnem a sprzedażą (w przypadku ujawnionego na umowie zarobku). Wtedy skarbówka nie ma nic do rynkowej wartości auta. Przykładowo kupujesz wóz za 6 tys, a przed upływem pół roku sprzedajesz za 7 tys - masz 1000zł zarobku, od tego 18% to jest 180zł do zapłacenia polskiemu złodziejskiemu państwu. Jeśli sytuacja jest odwrotna - kupiłeś za 7 tys a sprzedasz za 6 tys przed upływem pół roku to nie musisz odprowadzać tego podatku bo straciłeś, jednak też musisz (powinieneś) to uwzględnić w zeznaniu podatkowym
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

ciechu 

Wysłany: 25-04-2011, 11:49   

meter30, dobrze prawisz, pomyliłem te podatki, ale jak to się ma do zamiany aut przy dopłacie? Bo chyba Bdm to właśnie miał na myśli.

VEndriuV napisał/a:
dziwne jak kupowałem moje Espero ok. 2,5 tyś. to nigdzie nie byłem z umową... Lecz to wtedy ja kupowałem... Ino rejestracja i tyle. To po zakupie muszę iśc do US ?
nie byłeś w US? Będą Cię ścigać jak tylko uporządkują sobie papiery. Pierwszy raz auto kupowałeś? Nikt nigdy Ci nie powiedział o trzech podstawowych rzeczach po zakupie auta? Czyli przerejestrowanie (to akurat najmniej ważne), ubezpieczenie OC no i ten nieszczęsny podatek w US.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

maidun 

Wysłany: 26-04-2011, 14:45   

ciechu napisał/a:
nie byłeś w US? Będą Cię ścigać jak tylko uporządkują sobie papiery. Pierwszy raz auto kupowałeś? Nikt nigdy Ci nie powiedział o trzech podstawowych rzeczach po zakupie auta? Czyli przerejestrowanie (to akurat najmniej ważne), ubezpieczenie OC no i ten nieszczęsny podatek w US.

Chyba, że kupujesz samochód od firmy i zamiast umowy masz fakturę vat jako dowód zakupu samochodu - czyli zazwyczaj zakupy w komisach, itp. Wtedy ten podatek jest przerzucony na sprzedającego (czyli tego, który wystawia fakturę).

Jest:
     Moneta

KrzychuB 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-04-2011, 16:52   

maidun, dokładnie jak brałem kiedyś peugeota z komisu to dali mi fakturke, a pani w US powiedziała co ja tu robie :P

manieek133 

Wysłany: 28-04-2011, 20:11   

VEndriuV napisał/a:
dziwne jak kupowałem moje Espero ok. 2,5 tyś. to nigdzie nie byłem z umową... Lecz to wtedy ja kupowałem... Ino rejestracja i tyle.

jestem zdumiony że Ci zarejstrowali jeśli miałeś zwykłą umowę,rejstrowałem już kilka samochodów i za każdym razem gdy kwota była wyższa niż 1000 złotych w urzędzie miejskim sprawdzali czy mam podbitą umowę przez US(zresztą za pierwszym razem nie wiedziałem o tym i odesłali mnie z kwitkiem dopóki nie zapłacę podatku)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-04-2011, 23:20   

Bdm napisał/a:

Zapłacisz podatek od czynności cywilno-prawnych (umowa zamiany).
Później jak sprzedaż taniej to auto nie zapłacisz podatku dochodowego ale ..... z tego co mi wiadomo taką operację US "toleruje" tylko jedną w roku (dot. osób fizycznych nie prowadzących działalności gospod.)
Z kolejnymi już tak łatwo nie przejdzie nawet w przypadku sprzedaży po niższej kwocie niż zakup.

manieek133 napisał/a:
jestem zdumiony że Ci zarejstrowali jeśli miałeś zwykłą umowę,rejstrowałem już kilka samochodów i za każdym razem gdy kwota była wyższa niż 1000 złotych w urzędzie miejskim sprawdzali czy mam podbitą umowę przez US(zresztą za pierwszym razem nie wiedziałem o tym i odesłali mnie z kwitkiem dopóki nie zapłacę podatku)

Wydział Komunikacji nie ma prawa żądać potwierdzenia zapłaty podatku od czynności cywilno prawnych od .... jakiś 9lat! :)

assistance   Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 05-05-2011, 19:20   

manieek133 napisał/a:
VEndriuV napisał/a:
dziwne jak kupowałem moje Espero ok. 2,5 tyś. to nigdzie nie byłem z umową... Lecz to wtedy ja kupowałem... Ino rejestracja i tyle.

Pany nie rozumiem :/ nawet gdy kupie także muszę iść ? I ile wtedy ten podatek wynosi ?

Nigdy mi nikt o tym nie mówił :/ ale ojciec także kupował nigdy nie był w US i nic... z resztą dużo moich znajomych kupuje tylko na umowe, przerejestruje i tyle.
W WK (wydział komunijacji) bez problemu przerejestrowali, na samej umowie.

To sam nie wiem powinienem iśc czy jak ?

Przy sprzedaż tak samo trzeba iść ?
     Moneta

maidun 

Wysłany: 05-05-2011, 20:58   

VEndriuV, idziesz do US tylko jeśli kupujesz samochód. Tam płacisz podatek w wysokości 2% tego co na umowie i to wszystko ;)

Jest:
     Moneta

Odpowiedz do tematu