|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Rejestracja pojazdu bez dokumentów - czy to możliwe?? |
Autor |
Wiadomość |
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 01-02-2010, 09:43 Rejestracja pojazdu bez dokumentów - czy to możliwe??
|
|
|
Witam. Tak się ostatnio zastanawiałem czy jest możliwość zarejestrowania pojazdu (motoroweru) na którego nie ma żadnych dokumentów?? Zakładamy że na 100% pojazd nie pochodzi z czynu karalnego i był rejestrowany w Polsce. Chodzi mi to konkretniej o przypadek kiedy chciałbym kupić motorower od starego dziadka, który stał w stodole ileś tam lat, nie ma tablicy rejestracyjnej, dokumenty się gdzieś zapodziały, ale na pewno były, motorek ma 25 lat, nie wiadomo czy jest ciągłość umów kupna-sprzedaży, jest do niego jedynie tabliczka znamionowa z numerem ramy. Czy da się takie coś zarejestrować, czy będą mieli go jeszcze w bazie danych jeśli był rejestrowany 20 ileś lat temu, jakie mogą być procedury, czy to będzie opłacalne?? |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 01-02-2010, 12:37
|
|
|
Elo. Z tego co wiem to mozna, ale najpierw trza sprawdzic czy on wogole jeszcze widnieje w rejestrze, a jesli nie to kiszka. Jesli widnieje to sie prosi o wydanie nowych dokumentow, dowodu itp, ale to musi zrobic wlasciciel, inaczej nie kupisz od niego.
** Dodano: 01-02-2010, 12:42 **
Tu masz cytat:
"...Uzyskanie wtórnika dowodu rejestracyjnego
Zgodnie z przepisami prawa: § 10, ust. 1 rozporządzenia MI z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz. U. Nr 133, poz.1123 z 2002 r. z późn. zm.) wymagane dokumenty w celu uzyskania wtórnika dowodu rejestracyjnego to:
wniosek o wydanie wtórnika (BOI-31) - wypełnia właściciel składając stosowne oświadczenie (w którym należy podać dokładnie okoliczności utraty),
wyciąg z rejestru badań technicznych z ostatniego badania (nie wymagany w przypadku, gdy termin następnego badania jest znany organowi rejestrującemu),
karta pojazdu - jeśli była wydana,
oświadczenie (BOI-36),
aktualna umowa ubezpieczenia OC
Do wglądu tablice rejestracyjne "białe" (w celu wymiany znaków legalizacyjnych).
Koszty związane z uzyskaniem wtórnika są tożsame jak koszty przy wymianie dowodu rejestracyjnego. ..."
A tu link http://www.serwisprawa.pl...i-jak-to-zrobic pozdro |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 01-02-2010, 13:22
|
|
|
krzychTIPOspeed napisał/a: | aktualna umowa ubezpieczenia OC
Do wglądu tablice rejestracyjne "białe" (w celu wymiany znaków legalizacyjnych). |
sęk w tym że nie ma ani tablic, ani ubezpieczenia, a motorek jeśli jest w ogóle w bazie to pewnie nie jest na tego dziadka tylko na "pana Mietka" od którego był wzięty zapewne na zasadzie "daj stówkę i sobie go bierz"... |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 01-02-2010, 14:56
|
|
|
VIN czyli numer ramy jest, jakbym wiedzial jaki jest numer rejestracyjny to tablica zapewne byłaby stara czyli mógłbym sam dorobić z kawałka blachy. A dałoby się tak zrobić że spiszę nr VIN i pójdę do WK i na tej podstawie odnaleźliby go?? |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 01-02-2010, 23:24
|
|
|
Na ten temat mam konkretne informacje, kiedyś jak zrobiłem karte motorowerową chciałem zarejstrować komarka mojego z lat młodości mojego taty, dowiedzieliśmy się wtedy że na motory typu simson, wska, romet i inne z tamtych lat nie trzeba mieć dokumentów aby je zarejstrować. Warunkiem rejstracji jest to aby pojazd zobaczył rzeczoznawca. Bez kłopotu to postępuje nawet w Polsce.
ps. I tato nie był właścicielem który go wyrejstrował xx lat temu |
_________________ "mu dać dwie metalowe kulki w pomieszczeniu 2x2m to jedną by zepsuł a drugą zgubił." |
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 02-02-2010, 14:53
|
|
|
Larry075, A kiedy i gdzie uzyskałeś takie informacje?? chodziłoby mi dokładnie o Simsona, ale chciałbym wiedzieć więcej żeby mieć to pewne. Jaki może być koszt takiej wizyty u rzeczoznawcy i jakie warunki musi spełnić motorek?? |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-02-2010, 23:05
|
|
|
Larry075 napisał/a: | Na ten temat mam konkretne informacje, kiedyś jak zrobiłem karte motorowerową chciałem zarejstrować komarka mojego z lat młodości mojego taty, dowiedzieliśmy się wtedy że na motory typu simson, wska, romet i inne z tamtych lat nie trzeba mieć dokumentów aby je zarejstrować. Warunkiem rejstracji jest to aby pojazd zobaczył rzeczoznawca. Bez kłopotu to postępuje nawet w Polsce.
|
heheeheee Larry075 chyba coś Ci się przyśniło
meter30, bez informacji gdzie wcześniej był zarejestrowany nie masz szans na wyprostowanie tematu.
Jeśli to bardzo stary pojazd to ustalenie tego może być wręcz niemożliwe bo w bazie CEPiK na pewno go nie będzie. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|