|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[ubezpieczenie] nie wypowiedzone ubezpieczenie ? |
Autor |
Wiadomość |
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-07-2010, 16:48 [ubezpieczenie] nie wypowiedzone ubezpieczenie ?
|
|
|
Otóz sprawa wygląda tak.. kupilem samochód jednak wyjechalem i dopiero w przyszlym tygodniu bede go rejestrował a bedzie to dwa tygodnie po terminie. Czy bede mial jakies problem z zarejestrowaniem, ubezpieczeniem itp ? |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 23-07-2010, 17:11
|
|
|
Nie będziesz miał żadnych problemów z zarejestrowaniem, jedyny problem to może być nieopłacony podatek 2% od wartości samochodu w urzędzie skarbowym, ale nie wspomniałeś o tym więc wnioskuję że opłaciłeś (na to jest żelazny termin 14 dni od zakupu). Z ubezpieczeniem to różnie bywa, zależy u jakiego ubezpieczyciela, czy już wygasło, czy zamierzasz kontynuować to ubezpieczenie i ewentualnie dopłacić różnicę wynikającą ze zniżek. Masz miesiąc żeby stawić się u ubezpieczyciela i zadecydować co dalej będziesz robił.
*Jeśli to ubezpieczenie już wygasło, a poprzedni właściciel zgłosił zbycie pojazdu a Ty go NIE wymówiłeś to naliczą Ci automatycznie kolejną składkę którą będziesz MUSIAŁ opłacić niezależnie od tego czy chcesz czy nie. W takim przypadku towarzystwa ubezpieczeniowe stosują dużą samowolkę bo naliczą Ci wysoką składkę od której nie masz możliwości wymigania się.
*Jeśli ubezpieczenie jeszcze jest ważne a Ty chcesz na nim jeździć to musisz się koniecznie zgłosić do ubezpieczyciela (i prawdopodobnie dopłacić przekalkulowaną różnicę), bo w razie kolizji z Twojej winy mogą odmówić wypłaty odszkodowania z takiego powodu że składka była wyliczona na poprzedniego właściciela który być może miał większe zniżki. Wtedy szkody pokrywasz z własnej kieszeni.
*Jeśli nie zamierzasz korzystać z ubezpieczenia to go wymawiasz i ubezpieczasz u nowego.
Pamiętaj że jeśli chcesz rezygnować z umowy OC to zawsze musisz ją wypowiedzieć przed jej zakończeniem bo inaczej naliczą Ci kolejną składkę. Mają takie prawo ponieważ wedle prawa samochód nie może mieć ŻADNEJ przerwy w okresie ubezpieczenia OC
Podam jeszcze przykład z życia wzięty, kiedy ja kupiłem bravo, OC było jeszcze na pół roku. Nigdzie tego nie zgłaszałem, ale z końcem umowy je wypowiedziałem. Nie było żadnych konsekwencji, ale sporo ryzykowałem bo wiem że w razie kolizji z mojej winy miałbym spore nieprzyjemności. Policja się do tego nie czepia |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Stivi
|
Wysłany: 23-07-2010, 19:05
|
|
|
podatku nie oplacilem ale jestem na pierwszej grupie inwalidzkiej wiec nie płace tylko nie wiem czy nie musze tam tylko pojsc sie przywitac... |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 23-07-2010, 20:44
|
|
|
Cytat: | podatku nie oplacilem ale jestem na pierwszej grupie inwalidzkiej wiec nie płace tylko nie wiem czy nie musze tam tylko pojsc sie przywitac... |
Jest to podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC-3), który nie dotyczy TYLKO transakcji których wartość jest niższa niż 1000zł. Nie wiem czy przez pierwszą grupę inwalidzką Cię to omija. Jeśli Cię omija to git, ale jeśli nie to jesteś w d... Kolega przyszedł do nich opłacić ten podatek po 26 dniach od kupna wozu i naliczyli mu 500zł odsetek.. Co prawda odwoływał się, pisał pisma i mu zmniejszyli do 100coś złotych, ale miał z tym kupę zachodu i poniżania się przed urzędnikami. W każdym razie każde kupno pojazdu trzeba zgłosić, bo nawet jeśli Cię ten podatek nie dotyczy to przybijają Ci pieczątkę, że sprawa załatwiona, bez tego nie zarejestrujesz (miałem tak z motorowerem którego wartość była 500 pare tam złotych) |
|
|
|
|
Stivi
|
Wysłany: 24-07-2010, 12:34
|
|
|
omija mnie napewno bo wczesniej juz tak mialem.. ale zglosic musze.. no zobaczymy jak to bedzie |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 30-07-2010, 16:56
|
|
|
meter30 napisał/a: | zależy u jakiego ubezpieczyciela, czy już wygasło |
UBEZPIECZENIE NIGDY NIE WYGASA!!! zapamiętajcie to!
meter30 napisał/a: | Masz miesiąc żeby stawić się u ubezpieczyciela |
pod warunkiem że ubezpieczenie trwa co najmniej miesiąc jeśli trwa 1 dzień to ma na to 1 dzień.
meter30 napisał/a: | w razie kolizji z Twojej winy mogą odmówić wypłaty odszkodowania z takiego powodu że składka była wyliczona na poprzedniego właściciela który być może miał większe zniżki. |
nie koniecznie, ubezpieczenie należy do nabywcy od momentu kupna (liczy się data zbycia na umowie) jeśli jest szkoda a ubezp. nie było przepisane to potem firma robi rekalkulację. i Stivi, nie bedzie musiał dopłacać z własnej kiermany. |
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 30-07-2010, 19:38
|
|
|
Świstak, przecież napisałem meter30 napisał/a: | wedle prawa samochód nie może mieć ŻADNEJ przerwy w okresie ubezpieczenia OC |
Chodziło mi o to do kiedy ważna jest polisa
Świstak napisał/a: |
pod warunkiem że ubezpieczenie trwa co najmniej miesiąc jeśli trwa 1 dzień to ma na to 1 dzień. |
podajesz skrajne przypadki Świstak napisał/a: | nie koniecznie, ubezpieczenie należy do nabywcy od momentu kupna (liczy się data zbycia na umowie) jeśli jest szkoda a ubezp. nie było przepisane to potem firma robi rekalkulację. i Stivi, nie bedzie musiał dopłacać z własnej kiermany. |
Jak myślisz - czy firmie ubezpieczeniowej bardziej opłaca się zrobić rekalkulację żeby sprawca dopłacił 100 czy 200zł do polisy czy żeby zapłacił za wyrządzone szkody?? |
|
|
|
|
Eskel
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 30-07-2010, 21:18
|
|
|
Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze... Pracuje w Towarzystwie Ubezpieczeniowym i podpisuje się rękami i nogami co napisał meter30.
Aczkolwiek jak gość się spóźni z wypowiedzeniem - to nie robię problemu, po prostu zmieniamy datę wypowiedzenia aby była wcześniejsza od zakończenia polisy i gicior. |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 31-07-2010, 12:51
|
|
|
Eskel, ja też pracuję w TU i takich rzeczy absolutnie nie robimy jeśli klient spóźni się o jeden dzień z wypowiedzeniem to nie ma możliwości cofnięcia daty, NIE MA MOŻLIWOŚCI, wedle prawa jest to przestępstwo. a potem pójdzie taki Janek do siebie na wieś i będzie gadał że jak był w tym TU to załatwił sobie wypowiedzenie. oczywiście nikt mnie nie sprawdzi czy przestawiłem datę czy nie. ale nigdy nie wiesz z kim rozmawiasz a w naszej firmie tajemniczych klientów, kontroli itd. było na pęczki.
meter30 napisał/a: |
Jak myślisz - czy firmie ubezpieczeniowej bardziej opłaca się zrobić rekalkulację żeby sprawca dopłacił 100 czy 200zł do polisy czy żeby zapłacił za wyrządzone szkody?? |
to też skrajny przypadek, poza tym nie słyszałem o czymś takim nigdy. jedyny przypadek kiedy klient (sprawca szkody) dopłaca do odszkodowania (a w zasadzie pokrywa je w całości) jest wtedy gdy sprawca w momencie szkody jest pod wpływem alkoholu bądź innych środków psychoatywnych.
BTW:meter30, ja mówię jak jest w PZU SA. a jak jest w np. Avivie CU tego nie wiem. dowiem się niedługo |
|
|
|
|
Stivi
|
Wysłany: 24-08-2010, 21:59
|
|
|
dostalem aneks do ubezpieczenia ktoro wazne jest do pazdziernika i moge jezdzic na tym ubezpieczeniu co jest.. auto zarejestrowane juz na mnie i z wora |
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|