|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pytanko z czystej ciekawości |
Autor |
Wiadomość |
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-08-2010, 22:32 Pytanko z czystej ciekawości
|
|
|
Witam, mnie się udało tego uniknąć ale z czystej ciekawości-
załóżmy że mam auto które nie ma ważnego przeglądu, jadę nim na szrot by je zezłomować(wiem że powinienem na lawecie ale załóżmy że mam nie daleko), łapie mnie policja i zabierają dowód gdyż nie ma ważnego badania technicznego.
I teraz teoretycznie tak:
By zezłomować auto potrzebuję dowód rej
By odzyskać dowód muszę pokazać świstek na komendzie, ze stacji kontroli pojazdów, ze auto przeszło badania.
By auto przeszło badania muszę je doprowadzić do stanu dobrego, co wiąże się z niemałymi kosztami.
Skoro już wpakowałem tyle kasy/doprowadziłem auto do stanu nienagannego to szkoda go oddawać na złom
Jak to jest, czy jeżeli i tak auto ma trafić na szrot to czy koniecznie musiałbym robić kosztowny przegląd i naprawy by odzyskać potrzebny dowód?
Pozdrawiam i oby nikomu się taka sytuacja nie przydarzyła |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 10-08-2010, 00:22
|
|
|
Rajek napisał/a: | Jak to jest, czy jeżeli i tak auto ma trafić na szrot to czy koniecznie musiałbym robić kosztowny przegląd i naprawy by odzyskać potrzebny dowód? |
Policję nie obchodzi to czy auto jedzie na szrot czy na wczasy
Auto poruszające się po drodze ma mieć przegląd. A przegląd zrobisz wtedy, gdy wszytko jest OK. No chyba że masz jakiś wałek zrobić zamiast przeglądu |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 10-08-2010, 10:41
|
|
|
Kolega kiedyś odprowadzał maluszka na złom, nie miał BT, pech chciał że wóz zapalił mu się 100m od szrotu i spłonął doszczętnie... Policja nic się nie doczepiła o badania techniczne, jednak dostał mandat 500zł za brak prawa jazdy . Strażacy stwierdzili samozapłon więc nie musiał płacić za gaszenie |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-08-2010, 14:01
|
|
|
Rajek - źle kombinujesz !
Jeżeli Policjant zabiera ci dowód rejestracyjny - musi wystawić ci papier z poświadczeniem tego faktu . I wcale nie musisz odbierać dowodu z Wydziału Komunikacji ( bo to nawet w tym przypadku niemożliwe ) , ale właśnie na podstawie świstka od Policjanta - firma zbierająca pojazdy do utylizacji wystawi ci zaświadczenie o skasowaniu pojazdu .
A dalej już tak samo , jak w innych przypadkach . |
|
|
|
|
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 10-08-2010, 21:48
|
|
|
Własnie tak byłem ciekaw, czy na świstku od policji mogę pojechać na szrot |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-08-2010, 01:34
|
|
|
schab napisał/a: | ale właśnie na podstawie świstka od Policjanta - firma zbierająca pojazdy do utylizacji wystawi ci zaświadczenie o skasowaniu pojazdu . |
Nie wystawi.
Rajek napisał/a: | czy na świstku od policji mogę pojechać na szrot |
Pojechać możesz ale pojazdu Ci nie przyjmą, musiałbyś pobrać zaświadczenie z WK potwierdzające dane zarejestrowanego pojazdu.
Dopiero na podstawie zaświadczenia stacja demontażu przyjmie od Ciebie pojazd. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|