|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wina leży po obu stronach |
Autor |
Wiadomość |
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-11-2007, 11:54 Wina leży po obu stronach
|
|
|
Witam
Wczoraj wieczorem jak złapał mrozik przytrafiła mi się mała stłuczka. Kobitka jadąca lewym pasem zjechała na mój prawy pas zajeżdżając mi drogę.Oczywiście nie zadziałał u mnie ABS ( bo go nie mam ) kółka się zblokowały i pięknym ślizgiem uderzyłem w jej prawe drzwi przednie.Po przyjeździe drogówki i wysłuchaniu obu stron stwierdzili, że wina leży po obu stronach i dostałem 200 zł. i 6 pkt., tamten babsztyl oczywiście też.
I tu mam do was pytanko - jak to wygląda teraz z OC. Czy jest sens to teraz zgłaszać, czy polecą mi zniżki no i oczywiście czy kasa się jakaś należy?
Może ktoś z was miał już taką sutuację? |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 11-11-2007, 11:58
|
|
|
Dziwne to dla mnie bo ewidentnie babka wymusiła na Tobie pierwszeństwo powodując kolizję więc wg mnie to policja poszła po najmniejszej lini oporu.
Poczekaj to zaglądnie tu Emf , on jest obcykany w aspektach prawnych to Ci wyjaśni co i jak z ubezpieczeniem. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
evillysy
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:04
|
|
|
teoretycznie to ta babka wymusiła a praktycznie to na jezdni nie było wymalowanych pasów ruchu i milicjanty mi próbowały wmówić , że to tylko moja wina bo chciałem ją z prawej strony wyprzedzać, ale się im nie dałem |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:06
|
|
|
evillysy napisał/a: | praktycznie to na jezdni nie było wymalowanych pasów ruchu |
A co było na najbliższym miejsca zdarzenia znaku informacyjnym dotyczącym pasów ruchu? bo nikt nie powiedział że linie muszą tam byc. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
evillysy
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:14
|
|
|
** Dodano: 11-11-2007, 12:16 **
Hipo napisał/a: | A co było na najbliższym miejsca zdarzenia znaku informacyjnym dotyczącym pasów ruchu? |
Szczerze to nie wiem |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:18
|
|
|
evillysy, jeśli zajechała Ci drogę to chyba zbyt szybko odpuściłeś.
Przy winie obu stron nie opłaca się tego zgłaszać bo po pierwsze nie bardzo będą chcieli ubezpieczenie wypłacić, a po drugie zniżkę oczywiście w jakimś %-cie, potrącą ( w jakim zależy od firmy). |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:18
|
|
|
evillysy napisał/a: | Szczerze to nie wiem |
No własnie to źle bo na tej podstawie mógłbyś jednoznacznie stwieerdzić czyja to była wina. Jesli na znaku jeden pas to by była Twoja wina bo wtedy byłaby to próba wyprzedzania z prawej strony.
Jesli były by na znaku dwa pasy ruchu to wtedy jest ewidentne wymuszenie tamtej kobiety. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
evillysy
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:25
|
|
|
tym czyja to wina to już się nie martwię, przyjąłem ten mandat, 200 zł. jakoś może przeboleje, a po sądach grodzkich się włóczyć nie chciałem (choć ja tam swojej winy nie widziałem), martwi mnie tylko sytuacja z OC
U mnie to koszt napraw wyjdzie jakieś 2 godziny roboty + ok 7zł na pastę Tempo. Mam delikatnie zagnieciony błotnik i troszkę przytarty lakier oraz delikatne obtarcie na zderzaku.
Zresztą zaraz zrobie fotkę
** Dodano: 11-11-2007, 13:55 **
Emf napisał/a: | evillysy, jeśli zajechała Ci drogę to chyba zbyt szybko odpuściłeś.
Przy winie obu stron nie opłaca się tego zgłaszać bo po pierwsze nie bardzo będą chcieli ubezpieczenie wypłacić, a po drugie zniżkę oczywiście w jakimś %-cie, potrącą ( w jakim zależy od firmy). |
Dzięki za podpowiedż
Czyli nic nie zgłaszam bo nie ma sensu |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|