|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zmieniać nie zmieniać... |
Autor |
Wiadomość |
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-03-2007, 14:05 zmieniać nie zmieniać...
|
|
|
pytanie dotyczy prawa jazdy. mam zamiar się przemeldować czy w związku z tym mam obowiązek zmiany prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego? (domyślam się że tak...) ile mam na to czasu? |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 30-03-2007, 14:26
|
|
|
Najprawdopodobniej 1 miesiąc (99,99 % pewności ) , ale kary smierci za to nie ma , najwyżej mandat lub pouczenie |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 30-03-2007, 15:35 Re: zmieniać nie zmieniać...
|
|
|
konikks napisał/a: | pytanie dotyczy prawa jazdy. mam zamiar się przemeldować czy w związku z tym mam obowiązek zmiany prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego? (domyślam się że tak...) ile mam na to czasu? |
Najpierw MUSISZ wyrobić nowy dowód , z nowym adresem , a dopiero potem załatwiać pozostałe dokumenty - bo przy nich będzie potrzebny dowód z nowymi danymi... |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 30-03-2007, 15:46
|
|
|
schab napisał/a: | Najpierw MUSISZ wyrobić nowy dowód , z nowym adresem , a dopiero potem załatwiać pozostałe dokumenty - bo przy nich będzie potrzebny dowód z nowymi danymi... |
dokładniej : najpierw meldunek potem dowód, pradojazdy, dow.rej. tylko czy to jest konieczne? nie wiem czy np kodeks wykroczeń przewiduje paragraf na to że np w czsie kontroli drogowej (zawsze mogę powiedzieć że nie mam przy sobie dowodu os.) mogą mi za to mandat wlepić (po sprawdzeniu nazwiska wyjdzie inny adres zamieszkania ale ten sam pesel)? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-03-2007, 16:13
|
|
|
Przy zameldowaniu na pobyt stały dostaniesz tzw. potwierdzenie zameldowania na którym będą wszystkie Twoje dane. Możesz od razu składać wniosek na dowód osobisty i prawo jazdy. Nie musisz czekać na nowy dowód osobisty. Idziesz ze starym dowodem i potwierdzeniem zameldowania. |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
Jarek 5TT
|
Wysłany: 04-04-2007, 13:12
|
|
|
Prawo o ruchu drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. (Dz.U. 1997 Nr 98 poz. 602 ze zmianami ) Art. 98.
1. Osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem jest obowiązana niezwłocznie
zawiadomić starostę o utracie prawa jazdy, pozwolenia do kierowania
tramwajem, o zniszczeniu tych dokumentów w stopniu powodującym ich nieczytelność,
a także zmianie stanu faktycznego wymagającego zmiany danych w nich zawartych.
Artykuł ten ma charakter porządkowy, określa obowiazek posiadacza PJ, posiadacz określonego dokumentu jest obowiązany zawiadomić właściwego starostę o zaistniałym fakcie w terminie nie przekraczającym 30 dni od dnia jego zaistnienia .
Tak odpowiedział Urząd Komunikacji w Lublinie , za interpretację odpowiada obecne Ministerstwo Infrastruktury |
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 04-04-2007, 14:25
|
|
|
no to kolejny wydatek |
HAM RADIO |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-04-2007, 13:21
|
|
|
Na wszystko masz miesiąc czasu a w szczególności jak zmieniasz meldunek. od czasu wpisania nowego meldunku masz miesiąc. Potem robisz wszystkie nowe dokumenty. Dowód osobisty , prawko dowód rejestracyjny. Co do mandatów to mój dobry przyjaciel 3miesiące zwlekał a raczej zapomniał wyrobić prawka nowego ale dostawał zawsze pouczenie bo np mówisz że dopiero co się przeprowadziłeś i niemożesz wziąść wolnego z pracy bo masz zakaz i jesteś w okresie przejściowym i niemasz poprostu czasu , zazwyczaj to skutkuje |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Jarek 5TT
|
Wysłany: 05-04-2007, 20:12
|
|
|
No niby napisalem jak ma być a sam zmieniłem po.........2.5 roku o pare tygodni sie nie sprzeczajmy , przy kontroli "nie miałem" właśnie "przy sobie " dowodu osobistego i za każdym razem przysychało w końcu żonka go uprała :tonqe: i mus było zmienić |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|