|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
2.0 na pełnym -jak działa przełącznik gazu |
Autor |
Wiadomość |
jokerssxx
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 01-10-2006, 10:46 2.0 na pełnym -jak działa przełącznik gazu
|
|
|
Witam
Mam silnik na pełnym wtrysku a przełącznik gazu 3 stopniowy ( 1, 0 , 2) na 1-świeci sie czerwona kontrolka. Proszę napiszcze mi jak działają te przełączniki 1,0,2 bo to dla mnie dziwne bo w R19 1.8 na jednopunkcie mam 2stopniowy przełącznik (benzyna gaz) a tu jakiś kicz siedzi i jeszcze nie wiem jak działa.
ps. instalacja ma dopiero 1,5 roku. |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-10-2006, 12:09
|
|
|
Ja mam 3 stopniowego lovteca
Tyle ze ganzik
1- czerowna lampka benzyna
0- luz nic nie leci chyba pomaranczowa
2- gaz zielona lampka
W 2.0 to chyba komp wszystkim steruje :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-10-2006, 21:06
|
|
|
masz prawdopodobnie pokombinowane i 'byle taniej' przełącznik od gaźnikowca, instalki innej....
pół biedy jeśli tylko przełącznik masz zapożyczone a ew komputerek-sterownik, emulator sondy czy to co tam masz mieć masz w porządku....
a przełącznik jest tylko do właściwej instalki dopasowany i tylko przełącza rodzaj zasilania i uruchamia resztę...
generalnie taki 'gaźkowy' przełącznik (I i II generacja chyba)
II) jedziesz na benzynie, pali się czerwonawo-różowawa lampka (taki ma dcień ta dioda LED dwukolorowa wtedy)
0) w tej pozycji zamknięte-'zatkane' jest zarówno LPG jak i dopływ benzyny; przy gaźniku ma to na celu wypalenie resztek benzyny z gaźnika tuż przed pstryknięciem na LPG
I) 'pstryknięcie' na LPG; benzyna zostaje odcięta (już na pozycji 0 zresztą wcześniej) a LPG otwarty;
prócz dwukolorowej diody LED , ,świecącej na zielono przy pracy na LPG a na niby-czerwono-różowo przy pracy na benzynie
masz poniżej w takich przełącznikach drugą diodę czerwoną, świeci tylko na czerwono i tylko gdy jedziesz na rezerwie LPG; kontrolka rezerwy LPG; ustawiona może być nawet od 1/3 butli
są wersje przełącznika, gdzie czujnik na butli ma kilka 'czujniczków' pomiarowych, jak skalę, a przy przełączniczku kilka diód które wyświetlają ~około ilość gazu w butli (ale to pic, bo zmiany ciśnienia przy jeździe, temperatury itp przekłamują to; niedokładne)
przy wtryskach i innych cudach, instalkach nowszej generacji masz inne przełączniki lub podobne, ale masz tam też np potencjometr z tyłu od regulacji powyżej ilu obrotów ma się przełączyć na LPG, bo na temperaturę nie masz wpływu; nowe instalki ustawia się od iluś 'C i iluś obrotów by przeskakiwały na LPG, to jest w przełączniku;
przełączniki masz wtedy benzyna - LPG, ale LPG jest automat, nie od razu, albo masz przełączniki benz-lpg-lpg automat; różnie;
ty masz gaźnikowy raczej; i coś pokombinowane; |
|
|
Krzysztof A.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2006 Posty: 100 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 01-10-2006, 22:49
|
|
|
A u mnie też są trzy położenia klawisza:
Pierwsza opcja-benzyna-dioda czerwona
Druga opcja-odpalanie na benzynie a po przekroczeniu 2000 obrotów automatycznie przełącza na gaz-dioda najpierw czerwona potem zielona
Trzecia opcja-gaz-dioda zielona.
** Dodano: 01-10-2006, 23:52 **
dodam że to w Tipo 2.0 16v |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|