Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2.0 na pełnym -jak działa przełącznik gazu
Autor Wiadomość
jokerssxx 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 01-10-2006, 10:46   2.0 na pełnym -jak działa przełącznik gazu

Witam
Mam silnik na pełnym wtrysku a przełącznik gazu 3 stopniowy ( 1, 0 , 2) na 1-świeci sie czerwona kontrolka. Proszę napiszcze mi jak działają te przełączniki 1,0,2 bo to dla mnie dziwne bo w R19 1.8 na jednopunkcie mam 2stopniowy przełącznik (benzyna gaz) a tu jakiś kicz siedzi i jeszcze nie wiem jak działa.
ps. instalacja ma dopiero 1,5 roku.

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-10-2006, 12:09   

Ja mam 3 stopniowego lovteca :D
Tyle ze ganzik
1- czerowna lampka benzyna
0- luz nic nie leci chyba pomaranczowa
2- gaz zielona lampka

W 2.0 to chyba komp wszystkim steruje :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-10-2006, 21:06   

masz prawdopodobnie pokombinowane i 'byle taniej' przełącznik od gaźnikowca, instalki innej....
pół biedy jeśli tylko przełącznik masz zapożyczone a ew komputerek-sterownik, emulator sondy czy to co tam masz mieć masz w porządku....
a przełącznik jest tylko do właściwej instalki dopasowany i tylko przełącza rodzaj zasilania i uruchamia resztę...

generalnie taki 'gaźkowy' przełącznik (I i II generacja chyba)
II) jedziesz na benzynie, pali się czerwonawo-różowawa lampka (taki ma dcień ta dioda LED dwukolorowa wtedy)
0) w tej pozycji zamknięte-'zatkane' jest zarówno LPG jak i dopływ benzyny; przy gaźniku ma to na celu wypalenie resztek benzyny z gaźnika tuż przed pstryknięciem na LPG
I) 'pstryknięcie' na LPG; benzyna zostaje odcięta (już na pozycji 0 zresztą wcześniej) a LPG otwarty;

prócz dwukolorowej diody LED , ,świecącej na zielono przy pracy na LPG a na niby-czerwono-różowo przy pracy na benzynie
masz poniżej w takich przełącznikach drugą diodę czerwoną, świeci tylko na czerwono i tylko gdy jedziesz na rezerwie LPG; kontrolka rezerwy LPG; ustawiona może być nawet od 1/3 butli :P

są wersje przełącznika, gdzie czujnik na butli ma kilka 'czujniczków' pomiarowych, jak skalę, a przy przełączniczku kilka diód które wyświetlają ~około ilość gazu w butli (ale to pic, bo zmiany ciśnienia przy jeździe, temperatury itp przekłamują to; niedokładne)

przy wtryskach i innych cudach, instalkach nowszej generacji masz inne przełączniki lub podobne, ale masz tam też np potencjometr z tyłu od regulacji powyżej ilu obrotów ma się przełączyć na LPG, bo na temperaturę nie masz wpływu; nowe instalki ustawia się od iluś 'C i iluś obrotów by przeskakiwały na LPG, to jest w przełączniku;
przełączniki masz wtedy benzyna - LPG, ale LPG jest automat, nie od razu, albo masz przełączniki benz-lpg-lpg automat; różnie;

ty masz gaźnikowy raczej; i coś pokombinowane;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Krzysztof A. 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 01-10-2006, 22:49   

A u mnie też są trzy położenia klawisza:
Pierwsza opcja-benzyna-dioda czerwona
Druga opcja-odpalanie na benzynie a po przekroczeniu 2000 obrotów automatycznie przełącza na gaz-dioda najpierw czerwona potem zielona
Trzecia opcja-gaz-dioda zielona.

** Dodano: 01-10-2006, 23:52 **
dodam że to w Tipo 2.0 16v
     Moneta

Odpowiedz do tematu