Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
A potem płacz ze coś nie tak....
Autor Wiadomość
RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-09-2007, 14:21   A potem płacz ze coś nie tak....

LPG naprawdę tak wspaniałe?

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 06-09-2007, 15:19   

Dlatego nie tankuję na stacjach Ania, Zdzisia etc.
Tankuję tylko Shella i nie narzekam.

assistance   Moneta

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-09-2007, 15:59   

Dlatego ja też tankuję tylko na wypróbowanych stacjach, bo się okazuje, że poza jakością LPG na niektórych stacjach podczas tankowania okazuje się, że do butli mi wchodzi 4 litry gazu więcej niż normalnie :roll: :red_kartka:
A moje pytanie jest takie? Ile jest stacji benzynowych i gazowych w całej Polsce?Bo jeśli skontrolowano 100 stacji LPG i 270 benzynowych w tylko 7 województwach, to strach pomyśleć ile jest tak naprawdę takich trefnych stacji?

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

look.toronto 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 07-09-2007, 06:58   

Emf napisał/a:
Tankuję tylko Shella i nie narzekam.

Dokładnie, też tam tankuje i nigdy nie było problemów.

Gość - ;)

Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 07-09-2007, 07:25   

Nie trzeba zaraz tankowac u szela czy innego bipi, wystarczy miec sprawdzoną stacje na której zawsze maja dobre paliwo. Bo jeśli jest dobre to po co przepłacać za to samo na tzw. markowyuch stacjach ?

JCB 3CX Contraktor

konikks 

Wysłany: 07-09-2007, 09:29   

polansky napisał/a:
podczas tankowania okazuje się, że do butli mi wchodzi 4 litry gazu więcej niż normalnie

kiedyś tankowałem, jeszcze poldka u jakiegoś tam czesia. miałem butlę 40l. gość leje, leje, zawór odbił ja sie patrzę na licznik a tu 42l weszły... jak zacząłem z nim dyskutować to wyszło na to że nic nie zapłaciłem za gaz :D

polansky 

Wysłany: 07-09-2007, 17:56   

A ja po prostu powiedziałem sobie, że już nigdy więcej tam nie zatankuje :P
Co prawda nie tankowałem wtedy do pełna, ale jak zawsze mi się w 12,5l po mieście mieści bez problemu, a tu nagle się okazuje, że spaliła 17l to chyba coś nie halo :red_kartka: Aż tak mi noga nie przytyła :P

A jak tankuję pustą butlę to zawsze wchodzi 42l i ani pół litra więcej ( chyba, że czystej haha ).

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

konikks 

Wysłany: 07-09-2007, 18:08   

polansky napisał/a:
( chyba, że czystej haha ).

ale tu wchodzi w grę pojemność gardła a nie butli więc można tą część wypowiedzi uznać za offtopic ;D

jednak dużo zależy od stacji na jakich tankujemy.polansky, jakbyś zatankował na innej markowej stacji myślę że była by różnica w ilości zatankowanego gazu.

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 11-09-2007, 11:49   

Hipo , tak jak piszesz to miałem z bratem obadaną jedną stacje tanią z gazem. raz w wakacje jak zatankowaliśmy tam to już był definitywny koniec. zawór przed filtrem i na filtrze razem z obudową filtra i filterkiem oczywiście musieliśmy wywalić bo nijak szło usunąć wszystkie opiłki po tym jak dojechaliśmy mułem do domu.

Pozatym czy przepłacanie na markowych stacjach jest takim wielkim przepłacaniem?? ganiać 100km za miasto bo tam jest 10groszy taniej to jest oszczędzanie?? a jak na tej niemarkowej jest 1,98 a na markowej 50m dalej jest 2,0. jak mam butle 45L to zapłacenie 20groszy więcej mnie poprostu wali a przynajmniej kopie se jeszcze jakąś zimną pepsi czy neste a na tych tanich stacjach w mieście dostań sobie zimny napój.

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 11-09-2007, 13:22   

Ja ostatnio wracając z wakacji w butlę w którą wchodzi max. 36,5 l i odbija zatankowałem (podobno) 46l i jeszcze nie odbił... Gość się tłumaczył że może zawór się zawiesił i nabił do pełna... Wkurzyłem się ale nie miałem czasu by z gościem trochę powalczyć...

Również polecam tankowanie na sprawdzonych stacjach...

assistance

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 11-09-2007, 13:42   

moley napisał/a:
Hipo , tak ja.......................bie zimny napój.

Jak mało jeździsz to te 20gr nie zrobi Ci różnicy, ale jak machasz dużo km to w skali roku różnica pochlonie więcej kasy nić Ci sie wydaje. Poza tym pragnąłbym uświadomic kolegów że ponad 90% paliw które sprzedaje się w polsce pochodzi zza wschodniej granicy. Tylko naiwni myslą że jak tanktują na Statoilu to mają paliwo które przypłynęło do nas ze Szwecji czy skąd tam statoil jest. A prawda jest taka ze podjeżdza cysterka z napisem statoil i zalewają ja paliwkiem z ruskiej cysterny kolejowej, po chwili pod ten sam zbiornik podjeżdza cysterka z orlenu a jeszcze za chwile z prywatnej stacji.

Poza tym nie mówiłem zeby tankować na jakimś zadupu 20km od miasta, są przecież prywatne stacje w centrum miast i można tam zatankować dobre paliwo i 10-15gr taniej za litr niz na tzw. markowych. No ale widac coniektórzy wolą płacić więcej ale sobie poprawić humor bo maja paliwo od potentata .....

JCB 3CX Contraktor

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 11-09-2007, 15:33   

No nasz samochód jeździ dużo ale nie przejmujemy się cenami aż tak. W skali roku to nawet nie liczymy ile na to idzie bo niemamy sprawnego licznika i tylko tak na stałe odcinki przeliczamy ile na 100km pali. Nie jesteśmy oczywiście aż tak bogaci żeby se np jechać i walnąć tego super lux gazu czy też benzynki. zazwyczaj lejemy 12-20L Nie tankujemy od paru lat w jednej firmie tj. rafinerii no i niemarkowe.
Dla nas to naprawde ma znaczenie bo np jak raz mieliśmy masakre z paliwem na trasie to kumpel chciał wracać i kolesia ze stacji zabić za to. weź sobie wyrzucaj wszystko z busa na pobocze (przeciążony samochód gratami) podnieś go przeczyść 3 filtry paliwa poskładaj wszystko spowrotem i załaduj busa. niby nic a 4 godziny w plecy + spuszczanie paliwa. Przezorny zawsze ubezpieczony busem ZAWSZE wozimy baniaczek 10L paliwa na wrazie czego.
W trakcie moich wyjazdów do poznania i gorzowa po części samochodowe na 10 wyjazdów mieliśmy jedną awarie. a 8 razy zdarzyła nam się akcja z paliwem i dlatego mamy zamontowane 4 filtry dodatkowe 10 zapasowych i jeden czysty główny ale to wszystko oczywiście w busie. a akcje typu usuwanie opiłków to miałem osobiście 2 a czyszczenie znajomym to ponad 20.

topdrive 

Wysłany: 13-09-2007, 11:03   

W KRK jest ZAJEFAJNA stacja - prowadzi ją MPO!!! Są TANI, paliwo mają naprawdę dobrej jakości (w porównaniu z BP, Shellem itp wypadają DOBRZE).

Z ronda przy M1 wybrać się w stronę Wiślickiej. Tam w stronę wiaduktu. Po drodze jest zjazd na tą stację. TANIO i DOBRZE, ale kartą nie można płacić.
był Honda SFX 50 Sport
jest Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD `99
jest Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Jajecznica"
     assistance

wojtas87-xp 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-09-2007, 22:14   

pewne jest tylko to ze tego kiepskiego nie ma co ukrywac gazu umie spalic nawet 2 litry czy 3 wiecej!!! wiec tankowanie 15 gr tanszego gazu moze okazac sie nie za dobra oszczednoscia

MupiK 

Wysłany: 27-09-2007, 14:02   

Ja wsumie tankuje tylko na KRAK GAZIE calkiem sporo stacji, gaz dosc dobry, nie najtanszy ale w porownianu z BP czy shell tani.

Dla mnie kazdy grosz sie liczy:-) miesiecznie idzie okolo 200l gazu albo i wiecej.

Co do ilosci wchodzacego gazu to loteria chyba...
Raz sie nacialem pod stalowa wola tam faktycznie byla roznica auto slabe strzaly i wogole.
Na slowacji za to maja BDB gaz auto prawie tak dynamiczne jak na PB
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

unknown 

Wysłany: 28-09-2007, 19:39   

ta, potwierdzam, u pepików gaz jest ok, zresztą jak i na chorwacji i okolicach rzadkie stacje z LPG ale za to bdb... na shellach u nas nigdy (odpukać) się przez lata nie naciąłem, na bp zaś tak, a np o bp w katowicach powyżej spodka to już legendy krążyły, podobnie naj np o naszym bielskim auchan... trzeba więc jednak niestety uznać, żeto loteria, ale czy z benzyną jest inaczej? nawet gorzej...
a stacje u Zdzicha czy u sołtysa w stodole to wiadomo- on kupi do odsprzedaży gaz od tego kto da najtańszy mu, a najtańszy raczej nie oznacza nie kombinowany..
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu