|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Auto pali dużo więcej na gazie niż na benzynie. |
Autor |
Wiadomość |
artek_x
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 33 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 28-07-2005, 07:39 Auto pali dużo więcej na gazie niż na benzynie.
|
|
|
Co może być przyczyną, że mój Tipek 2.0 ie na benzynie pali dużo mniej niż na gazie ?? |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-07-2005, 07:43 Re: Auto pali dużo więcej na gazie niż na benzynie.
|
|
|
artek_x napisał/a: | Co może być przyczyną, że mój Tipek 2.0 ie na benzynie pali dużo mniej niż na gazie ?? |
Duzo mniej tzn ile? Normalne jest ze LPG idzie wiecej niz benzyny, od ok 15% wzwyz |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
artek_x
|
Wysłany: 28-07-2005, 08:12
|
|
|
tyko że obecnie gazu pali ok 16 - 16,5 litra na 100 km, a to już napewno za dużo. Mechanik od gazu powiedział mi że trzeba ustawić zawory i od razu powinno się poprawić ( faktycznie zawory "grają" ). Tylko, że ja myślałem , że w tym aucie zawory są samoregulujące, ale on stwierdził, że faktycznie tak jest ale wymienia się jakieś płytki w głowicy ( chyba pod zaworami - nie znam się na tym ). Może wiecie coś na ten temat ??? Jedno co wiem , to napewno muszę oboty na luzie na gazie zmniejszyć , bo jest tak ok 1200 - 1300 obr/min. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 28-07-2005, 08:47
|
|
|
artek_x napisał/a: | tyko że obecnie gazu pali ok 16 - 16,5 litra na 100 km, a to już napewno za dużo. Mechanik od gazu powiedział mi że trzeba ustawić zawory i od razu powinno się poprawić ( faktycznie zawory "grają" ). Tylko, że ja myślałem , że w tym aucie zawory są samoregulujące, ale on stwierdził, że faktycznie tak jest ale wymienia się jakieś płytki w głowicy ( chyba pod zaworami - nie znam się na tym ). Może wiecie coś na ten temat ??? Jedno co wiem , to napewno muszę oboty na luzie na gazie zmniejszyć , bo jest tak ok 1200 - 1300 obr/min. |
Regulacja luzu zaworowego jest plytkowa - koszt ok. 50 zl. Obroty masz za duze, jezeli tylko na gazie to srubka w parowniku. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-07-2005, 09:24
|
|
|
Sprobuj wyregulowac najpierw instalacje bo szkoda inwestowac jesli okaze sie ze to kwestia zle dobranej mieszanki. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
artek_x
|
Wysłany: 28-07-2005, 10:08
|
|
|
Tylko , że właśnie dzwoniłem do swojego mechanika i powiedział mi, że owszem można to zrobić ale tylko na zdjętej głowicy ](*,) Powiedział także , że może są warsztaty które robią to bez zdejmowania ale on całą głowicę zawozi do jakiegoś punktu i tam wszystko jest robione. Może zna ktoś warsztat w Wawie gdzie podejmą się tego bez wyciągania głowicy. A gaz wyreguluje swoją drogą oprócz tego . |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 28-07-2005, 15:48
|
|
|
artek_x napisał/a: | Tylko , że właśnie dzwoniłem do swojego mechanika i powiedział mi, że owszem można to zrobić ale tylko na zdjętej głowicy ](*,) |
Hmm? Moze zapytaj innego mechanika... |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-07-2005, 18:58
|
|
|
regulacje luzu zaworów można przeprowadzic bez zdejmowania głowicy. Na bank bo sam to robiłem ostatnio. Trzeba tylko zdjąć pokrywkę zaworów i odessać olej strzykawką co by było widoczne co trza.
Ale rzeczywiscie miałem pozyczony od znajomego mechanika przyrządzik (wygięty pospawany śrubokręt). |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
edax
|
Wysłany: 01-09-2005, 00:50
|
|
|
artek_x, Nie dzwoń więcej, robi cię w wała. Głowice to niech swoją położy pod topór- frajera znalazł- Daj mie znać to pojad ziem gdzie treba i nikt Ci nie będzie kitu wciskał... |
_________________ edax |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|