|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dlaczego strzela? |
Autor |
Wiadomość |
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-10-2007, 16:50 Dlaczego strzela?
|
|
|
Dzisiaj przy odpalaniu dwa razy miałem wystrzał w obudowę filtra i oczywiście obudowa do wymiany . Chciałem zapytać czym to jest spowodowane? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 14-10-2007, 17:05
|
|
|
heh, coś nie tak z zapłonem i/lub lewe powietrze gdzieś się dostaje gdzie nie powinno i/lub coś nie tak ze składem mieszanki... coś niecoś było na ten temat wypisywane już... trudno uogólnić; zastanów się wpierw w jakim stanie masz świeczki etc, a potem filtry powietrza, gazu i szczelność układu;
zawsze też możesz w Starym Bielsku za kościółkiem małym z tyłu podjechać do Krajewskiego, za płotem od Auto Kar'u czy jakoś tak; jak trafisz akurat na takiego jednego spoko gościa to nawet za friko Ci niejedno doradzi, a instalki zakładają przeróżne już kilka lat i nikt na nich nie narzeka |
|
|
Młody
|
Wysłany: 14-10-2007, 17:12
|
|
|
unknown napisał/a: | jak trafisz akurat na takiego jednego spoko gościa to nawet za friko Ci niejedno doradzi |
Taki grubszy łysy?
Auto mam od EGO i filtry były wymieniane ale nie wiem co z zapłonem. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 14-10-2007, 17:32
|
|
|
taki chydy i wysoki i młody i nie łysy
popołudniem czasem go widziałem, jeden z najpierwszych instalatorów tam, jeszcze jak byli na ul. Warszawskiej lata temu... |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-10-2007, 18:35
|
|
|
Sprawdz sobie świecie.
Ogólnie strzał do kolektora to tak zwna cofka, czyli cofnięcie się "wybuchu" do kolektora i dalej do puchy filtra.
Może na to wpłynąć:
- źle wyregulowane zapłon (co raczej odpada, bo zapłonem steruje tutaj komputerek)
- niedomknięcie się zaworu (raczej nie sądze)
- nagar na świecy lub w komorze spalania (to prędzej - chodzi o to, że przy otwartym zaworze dolotowym gdzie tłok jest napełniany, gdzieś doszło do zapłonu (np. w cylindrze przy świecy) mieszanki i wszystko to co było w kolektorze dolotowym się zapaliło)
- zły skład mieszanki np. zbyt bogata i przy rozgrzanym kolektorze dolotowym moglo dojść do wybuchu
A autko chodzi ok na benzynie i LPG?
Sprawdz świecie i ewentualnie je przeczyść, albo daj mu troche w "rure", czasami trzeba dać autku przegląd po obrotach |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 15-10-2007, 06:34
|
|
|
miszko napisał/a: | A autko chodzi ok na benzynie i LPG? |
Tak. Chodzi ok i na benzynie i na LPG
Sprawdzę świecę i dam znać. |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 15-10-2007, 07:43
|
|
|
Słuchaj teraz z rana jest już zimno, nie rzadko przymrozki wiec po jeździe jak zastawisz nagrzane auto na noc to sie skrapla wilgoć z powietrza na elementach silnika w tym i przewodach zapłonowych.
To że Ci strzeliło to zapewne wypadł zapłon przez już niezbyt dobre przewody zapłonowe, widziałem instalacje LPG u Ego w aucie i mikser jest wprost na przepustnicy wiec wszystko szczelne wiec ewentualne strzały to w 99% wina układu zapłonowego.
Pogadaj z Ego i niech Ci załatwi Bosche albo Championy, on miał do nich dojście w dobrej cenie, zmienisz i będzie spokój, w swojej 16tce też miałem mniej więcej w tym okresie rok temu problem z tym że czasem rano lubił strzelić, zmieniłem przewody, świece, palec rozdzielacza i już od 20tys zrobionych na LPG nie dotykam sie do niczego i auto ani razu nie parsknęło. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 15-10-2007, 08:06
|
|
|
Młody, świece masz nowe NGK,nie wiem co zrobiłeś,ale mi przez dwa lata,czyli od kiedy mam lpg w tym aucie nie kichnął ANI RAZ. Nagarów w środku tez nie masz,bo wszystko było czyszczone podczas remontu silnika i nie ma mowy o żadnych nieszczelnościach w dolocie. |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Młody
|
Wysłany: 15-10-2007, 18:41
|
|
|
ego napisał/a: | Młody, świece masz nowe NGK,nie wiem co zrobiłeś,ale mi przez dwa lata,czyli od kiedy mam lpg w tym aucie nie kichnął ANI RAZ. Nagarów w środku tez nie masz,bo wszystko było czyszczone podczas remontu silnika i nie ma mowy o żadnych nieszczelnościach w dolocie. |
Nie wiem co się stało ale strzelił dwa razy w ciągu jednego dnia i obudowa w strzępach. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|