Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaśnie na wolnych obrotach tylko na LPG
Autor Wiadomość
Marcin81 

Wysłany: 25-04-2005, 23:10   Gaśnie na wolnych obrotach tylko na LPG

Dzisiaj autko zaczelo mi świrować na gazie.
Idzie normalnie jak zawsze tylko ze gasnie za kazdym razem jak dojezdzam do swiatel.
Reglowalem obroty i niby bylo ok ale po przejechaniu kawalka znowu jest to samo.
Niedawno go kupilem i jeszcze nie wymienialem filtru gazu,czy to moze byc tego kwestia?? a i pali mi duzo bo przy silniku 1.4 wychodzi mi okolo 12 litrow gazu w cyklu miejskim.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-04-2005, 23:21   

Marcin najpierw jezdz na analizator i niech Ci wyreguluja instalacje bo jak wiadomo na oko to umarl chlop w szpitalu :D
Ja kiedys tak sobie wyregulowalem, ze chodzil jak brzytwa, zadnej roznicy nie bylo czy na gazie czy na benzynie jechalem.
No moze oprocz jednej, spalal mi gazu ok. 24 litrow :?

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-04-2005, 11:29   

zazw. jak gaśnie na wolnych obrotach to jest to kwestia regulacji; przy reduktorze masz śrubki od regulacji samych wolnych obrotów, osobne od normalnej regulacji , osobny zawór też ile może pić/jaka wydajność (zawór econo<>power :-) można rzec), tak to jest zazwyczaj w prostych LPG;
*może więc być tak, masz tak ustawioną instalację, że normalnie jest normalnie :-)
a same wolne obroty masz źle ustawione i gaśnie; sprawdź to u kogoś kto to zna;
*druga sprawa - zatankowaeś gaz do D....... np na stacji no-name..
może/pewno nie,ale zdarzają się też i takie przypadki; raz na czasu zatankujemy gdzieś 'coś' dziwnie dobrane ale tanie i potem silniczek inaczej chodzi, co może szczeg wyjść przy wolnych obrotach; instalacja może być trochę wrażliwa na jakość zwł jak nie jest dobrze wyregulowana;
zresztą podobnie jak się ją czasem przestawia na zimę i na lato, gdy tankujemy na stacjach inne od siebie LPG (skład LPG w lecie jest inny niż w zimie);
*trzecia sprawa - mógłby to być filtr LPG, choć wtedy raczej podczas jazdy mógłby czasem się przyduszać, może nie zgaśnie, ale tak jakoś mulastszy, przydusi się itp.... niekoniecznie tylko na wolnych choć tu szczeg widać.... filtr możesz sprawdzić..
* a może to jeszcze co innego; idź do gazownika; może np jakimś cudem masz membrany w reduktorze już do D albo coś innego jeszcze padło, wyjątki też się zdarzają.....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Piaskowy

Wysłany: 28-04-2005, 18:01   

Tak się składa że mi też gaśnie na wolnych obrotach i tylko jak jest zimny.Spalanie też wzrosło . Dodam że wymieniłem świece na nowe ,może dlatego gaśnie?

Grinczu 

Wysłany: 15-11-2005, 17:30   

Mam ten sam problem,po wymianie swiec ze zwyklych na specjalne gazowe auto jak jest zimne to mi gasnie,o co chodzi??
     assistance

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-11-2005, 19:32   

pewnie membrana w reduktorze,koszt ok 100 zl

[ Dodano: 15-11-2005, 18:32 ]
pewnie membrana w reduktorze,koszt ok 100 zl plus robota 50 zl lub samemu,bardzo prosta czynnosc
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Grinczu 

Wysłany: 15-11-2005, 20:06   

Gadalem dzisiaj z wujasem taksowkarzem i sie dowiedzialem ze to normalne ze gasnie na zimnym,szczegolnie w zimie ,gaz nienadaza podgrzac czegostam w silniku i gasnie dlatego najlepiej odpalic na benzynie (bo szybciej rozgrzewa) i nie przelaczac na gaz odrazu ,tylko jak to wujas powiedzial :poczekac chwile ,oskrobac sobie szybki w aucie itp i dopiero na gaz przelaczyc i w droge,sprawdze jutro czy to prawda

Pozdro
     assistance

wglogowski 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-11-2005, 13:45   

Masz zepsute membrany. Mi gasł jak był tylko zimny ale palił juz ok 15l/100km. Wymieniłem membranki, samochód rano odpalam, bez żadnego ssania ani innych i nie ma siły żeby sgasł. Spalanie spadło do 10l (silnik 1.6 gaźnik, instalacja lovato elektronik)

lincoln_ 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 16-11-2005, 14:08   

Grinczu napisał/a:
Gadalem dzisiaj z wujasem taksowkarzem i sie dowiedzialem ze to normalne ze gasnie na zimnym,szczegolnie w zimie ,gaz nienadaza podgrzac czegostam w
Pozdro

Zgadza sie. Gaz w parowniku sie rozpreza, powstaja niskie temperatury. Jesli jest minusowa temperatura, parownik nie zdarzy sie nagrzac plynem chlodniczym i po prostu zamarza. Nowe instalki maja juz czujnik temp w parowniku. Pozniej mozesz sobie na kompie ustawic prog przelaczenia, najczesciej jest to 10 lub 20stC. Co do duzego spalania. Podjedz najpierw do dobrego gazownika, niech ci ustawi porzadnie instalacje. Moze rozregulowales ja. Gasniecie moze byc spowodowane tym, ze silnik dostaje za duzo powietrza, ale jesli to sie dzieje od kilku dni to raczej odpada. Ostania usterka i najbardziej kosztowna to wymiana membran. Membrany po pewnym czasie (a najbardziej w dupe dostaja przy wlaczaniu silnika w zimnych temp na gazie) twardnieja. Zestaw napraczy to koszt ok 60-70zl.
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy"

Grinczu 

Wysłany: 16-11-2005, 16:36   

Odpalnie z benzyny rano dziala,nic nie gasnie ,co do membran to raczej nie sadze jak gaz zakladalem 2,5 miecha temu zeby byly juz zuzyte
     assistance

lincoln_ 

Wysłany: 16-11-2005, 16:49   

Grinczu napisał/a:
Odpalnie z benzyny rano dziala,nic nie gasnie ,co do membran to raczej nie sadze jak gaz zakladalem 2,5 miecha temu zeby byly juz zuzyte

E to membrany odpadaja. Najprawdopodobniej rozkreciles gaz;). Masz instalacje z kompem, czy tylko z emulacja lambdy?

Grinczu 

Wysłany: 18-11-2005, 07:25   

komp
     assistance

piotras 

Wysłany: 18-11-2005, 14:34   

To się dołącze z pytaniem, nie chce zakładać nowego tematu. Sytuacja jest taka:
Moja Temprzyna stała cały tydzień pod blokiem nieruszana. Wsiadam do autka,
przekręcam kluczyk i odpala na gazie bez zadnego problemu. Póki trzymam gaz
wszystko jest ok, przejeżdam 5 metrów, puszczam i autko gaśnie tak jakby nie potrafilo
utrzymać tych obrotów. Jeszcze raz i to samo, za trzecim razem trochę ją przygazowałem,
powoli puszczam gaz i ... juz jest ok. Obroty koło 1tys, nie gaśnie, mimo że silnik jest
jeszcze zimny.
Odwiozłem kumpla, zatankowałem auto odpalam i znów widzę że obroty spadają jak jest
na luzie i auto gaśnie ( silnik już jest gorący ). Odpaliłem podobnie, dodałem wiecej gazu
i znowu jest ok. Zero problemów, obroty w normie.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć czym może to być spowodowane ?

Już zdażało mi się to kiedyś w lato, po prostu nieraz nie potrafi utrzymać obrotów.
Ciężko wytłumaczyć bo dzieje się to rzadko, nie zależy od temp. silnika a ciężko
szukać usterki jak brak objawów.

Wszystko oczywiscie na LPG, na benzynie nie jedeżdzę bo w tym przypadku auto gaśnie od
razu po spuszczeniu nogi z gazu, ale to już inna historia...
     assistance

lincoln_ 

Wysłany: 18-11-2005, 14:39   

piotras napisał/a:

Wszystko oczywiscie na LPG, na benzynie nie jedeżdzę bo w tym przypadku auto gaśnie od
razu po spuszczeniu nogi z gazu, ale to już inna historia...

Moze krokowy?

Grinczu 

Wysłany: 19-11-2005, 10:17   

piotras napisał/a:
Póki trzymam gaz
wszystko jest ok, przejeżdam 5 metrów, puszczam i autko gaśnie tak jakby nie potrafilo
utrzymać tych obrotów

Morał :nie spuszczaj nogi z gazu :D

ego 

Wysłany: 20-11-2005, 14:18   

pewnie krokowy albo elektrozawór,nie wiem co tam masz
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Hemi 

Wysłany: 20-11-2005, 16:41   

U mnie przy padniętym elektrozaworze gasł tylko na benzynie, na gazie jeździł bez problemu.
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 21-11-2005, 10:34   

Grinczu napisał/a:
Gadalem dzisiaj z wujasem taksowkarzem i sie dowiedzialem ze to normalne ze gasnie na zimnym,szczegolnie w zimie ,gaz nienadaza podgrzac czegostam w silniku i gasnie dlatego najlepiej odpalic na benzynie (bo szybciej rozgrzewa) i nie przelaczac na gaz odrazu ,tylko jak to wujas powiedzial :poczekac chwile ,oskrobac sobie szybki w aucie itp i dopiero na gaz przelaczyc i w droge,sprawdze jutro czy to prawda

No i jak najbardziej prawidlowo
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

BeerfaN 

Wysłany: 16-05-2007, 06:45   

Reaktywacja:

Na benzynie chodzi perfekt - zimny, ciepły, włączone światła i ogrzewanie szyby...bez problemów.

Na gazie obroty - nieważne ciepły czy zimny, utrzymują się 400-500. Chodzi równo, ale światła przygasają...Szlamu w parowniku nie ma, przebieg na gazie 40kkm, filterek wymieniany przez zimą. Regulacja śrubą "wolnych obrotów" na parowniku nic nie zmienia. Kable i świece wymienione przed zimą, kopułka i palec czyste, podciśnienie OK.

Membrany się kończą? Raz na sto obroty wzrastają do 800 i już się tak utrzymują, ale dłuuuugo trzeba pojeździć.

Zauważyłem, że parownik jest umieszczony wyżej, niż zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego - czy parownik może być zapowietrzony i po prostu się nie dogrzewa? Jak to sprawdzić? Odpowietrznik mam poniżej reduktora i leci z niego płyn.

159A3.0000.75.37.430

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-05-2007, 14:57   

ja też mam wyżej i też ciężko odpowietrzyć, ale sam się odpowietrzy do końca po przebiegu pewnym, niedogrzanie nie powinno być przyczyną, prędzej membrany masz do wymiany jednak, nie astronomiczny koszt a warto wymienić i wyregulować, może są za sztywne i przeskakują tylko momentami...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

sabam123456 

Wysłany: 14-06-2007, 19:15   

mialem to samo co wy , poprimo gasł mi jak wrzucalem na luz i zwalnialem a po trzecie palił 15 litrow gazy a mam Tipo 1,4 a po trzecie niechcial przełączac na gaz itd....

podjechalem do gazownika....

winą był filterek gazu ;]

tez myslalem parownik , elektrozawór , membrany itp itd.....moze regulacja teznie bo byl regulowany.

filtr gazu wymienilem i posprawie

Odpowiedz do tematu