|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Mikser i zwężka w dolocie |
Autor |
Wiadomość |
Suflarez
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 31-10-2008, 01:21 Mikser i zwężka w dolocie
|
|
|
Witam, co prawda moja Tempra od kilku tygodni śmiga tylko na pb już (zdjeta instalacja), ale mam pytanie które mnie bardzo nurtuje. Mianowicie chodzi mi o zwężkę, jaką znalazłem w dolocie, między obudowa filtra i gaźnikiem (byla zrobiona z jakiejś zakrętki plastikowej...).
Czy to było założone z powodu intalacji LPG? Jak czytałem posty o instalacjach to często było też napisane często o zwężonym dolocie...
Po co się to stosuje? I co się robi jak się to wyjmie? Bo jak ja wyjąłem (jak jeszcze bylo lpg), to co prawda nie bylo zadnych strzałow, chodził trochę lepiej, ale często gasł.
Z góry dzięki za odpowiedzi |
|
|
|
|
sniff
Wiek: 44 Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 172 Skąd: Zduńska Wola
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 01-11-2008, 17:42
|
|
|
Najprawdopodobniej było to zrobione właśnie po to żeby nie gasł? W jakich sytuacjach gasł (podczas jazdy czy na biegu jałowym)?. LPG jest bardzo wrażliwe na "wtłaczanie" powietrza, a to występuje podczas jazdy. |
_________________ Żyj szybko i nie patrz na przeszłość
Moje autko:
Tipo 1.4 1992r motor 159A2.000
http://sk2.pl/sniff
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 01-11-2008, 17:54
|
|
|
Zwężka to fabryczny element montowany przez Fiata. Zwężka, a dokładniej strumienica miała powodować "wyprostowanie" się przebiegu powietrza. To tak "oględnie" powiedziane.
Radziły bym ją zostawić tak jak była. Dobrze też dla LPG, gdy dostaje w miarę "niezawirowne" powietrze, gdyż każda taka sytuacja może powodować falowanie obrotów. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-11-2008, 18:19
|
|
|
Suflarez napisał/a: | Jak czytałem posty o instalacjach to często było też napisane często o zwężonym dolocie... | w tym przypadku chodziło o zwężenie jakie powoduje mikser... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|