|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Sprawy papierkowe |
Autor |
Wiadomość |
latarnia
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 164 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-02-2008, 14:54 Sprawy papierkowe
|
|
|
Witam,
może ktoś spotkał się z podobną sytuacją, a mianowicie 15.10.2007 kupiłem swoją Tempre i miała ona założoną instalację LPG ale brakowało do niej dokumentów i nie była wbita w dowód rejestracyjny. Poprzedni właściciel pojechał do firmy zajmującej się montażem LPG i została założony nowy parownik, filtr oraz została wystawiona faktura na montaż instalacji tylko w ciągu 2/3 tygodni miały zostać jeszcze dostarczone dokumenty na homologację butli, jednak do tej pory ich nie ma, a minęły już prawie 4 miesiące. Kiedy dzwoniłem do osoby odpowiedzialnej za montaż instalacji powiedziała mi, że był jakiś problem z systemem w firmie wydające homologacje i musieli wszystko wysyłać jeszcze raz i dokumenty miały być dostarczone po nowym roku, więc cierpliwie czekałem. Około połowy stycznia zadzwoniłem ponownie i dowiedziałem się, że homologacja ma być przysłana na mój adres. A jako, że już byłem troszkę zdenerwowany to poprosiłem o numer telefonu do tej firmy oraz o informację na co mam się powołać w kontakcie. Pan stwierdził, że jest teraz na feriach i żebym zadzwonił w poniedziałek, to mi poda. Od tego czasu minęły już 3 tygodnie i nie odbiera numeru telefonu, więc dzisiaj zadzwoniłem do poprzedniego właściciela, że uzyskał dla mnie ten numer, bo auto zakupiłem w innej miejscowości niż moja i na razie nie chcę tam jechać.
Pytanie moje jak mogę ewentualnie postraszyć ten zakład montujący LPG abym dostał w końcu te papiery jeżeli okaże się, że do tej pory nie wysłali ich do firmy dające homologację i nie chodzi mi tu o przyjście z kolegami tylko czy istnieje możliwość zgłoszenia tego do jakieś instytucji.
Z góry dzięki za jakieś sugestie |
_________________ był fiat uno 1,0
czekana ostatnią podróż tempra 1,6 SW + LPG
jest Lancia Lybra SW 2,0 + LPG
www.aleswiatlo.pl dla ttt zniżki |
|
|
|
|
zetor
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 11-02-2008, 15:19
|
|
|
Zawsze możesz zgłosić na policję, tylko nie wiem, czy jest to najlepszy na tą chwilę sposób na odzyskanie dokumentacji. Jak nie jest to za daleko, to pojedź osobiście. |
_________________ Tipo 1,6 i.e. (159.A3.046) + LPG, 92r., 206 tkm |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-02-2008, 15:22
|
|
|
Czyli brakuje Ci tylko homologacji na butlę? Reszte na instalacje masz? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-02-2008, 15:56
|
|
|
jeśli już to nie na policję tylko do rzecznika praw konsumenta to zgłoś, niestety nie mam pojęcia ile trwa taka procedura, ale rzecznik pracuje za darmo |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 11-02-2008, 19:45
|
|
|
miszko,
tak brakuje mi tylko homologacji na butle, nie wiem czy samemu można do producenta wysłać jakieś pismo, aby wydał
jeżeli można to wiecie jak to zrobić |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-02-2008, 20:23
|
|
|
latarnia, ściemniają Ci i tyle.Wcale żadna homologacja zapewne do Ciebie nie dojdzie i tu winę raczej widzę po stronie zakładu, który zakładał części.
Jak po wymianie parownika możesz dostać nową homologację NA BUTLĘ?
Możesz dostać owszem, ale na instalację gazową, a nie butlę
Do wbicia instalacji w dowód rej., homologacja na butlę akurat nie będzie Ci potrzebna ale na przeglądzie owszem. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Sir-Rafał
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 137 Skąd: Czarnków
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 11-02-2008, 21:47
|
|
|
To ja się podepnę i proszę o info jak wygląda moja sytuacja. Mianowicie kupiłem auto z LPG i to było moje pierwsze auto. Koleś nie dał mi papierów od LPG wogóle żadnych. Mam w dowód rejestracyjny wbite, że mam LPG, bo poprzedni dowód też miał to wbite. Na przeglądzie dowiedziałem się, że muszę mieć homologację na butle (koleś był ugodowy i spisał info z butli) i jakoś tam na ten rok podbił, ale i tak butla kończy termin za kilka miechów. Pytanie czy wtedy dostanę nową homologację i czy to mi sprawę butli załatwi oraz czy brak papierów na LPG to jest bardzo wielki problem? Kto coś wie w tej sprawie? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 11-02-2008, 21:53
|
|
|
Jeżeli butli wychodzi za kilka miesięcy ważność, to poprostu będziesz musiał się udać w celu założenia nowej butli.
Przedłużenie ważności butli na rok się mija z celem, bo jest to powiedzmy nieekonomiczna sprawa (taniej wychodzi założyć nową butle - sumując).
Brak papierów na instalacje i butle to tak jak byś sobie to samemu założył i jeździł... nie masz nikogo kto się pod tym podbił (uprawniony monter). Np. podczas kolizji mogą być problemy jak zacznie policja sprawdzać dokumenty. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-02-2008, 09:11
|
|
|
Emf napisał/a: | Do wbicia instalacji w dowód rej., homologacja na butlę akurat nie będzie Ci potrzebna |
Emf,żeby wbic w dowód lpg musisz mieć homologacje na butle,inaczej nie przejdzie to w urzędzie... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 12-02-2008, 10:46
|
|
|
Emf,
butla ma około 3 może 4 lat dzisiaj sprawdzę dokładnie,
poprzednie dokumenty ponoć zaginęły i dlatego na nowo był założony parownik, aby zakład mógł dać fakturę na założenie LPG i mieli wysłać do firmy produkującej butle aby przysłali homologację na moją, że jest ważna jeszcze te parę lat |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 12-02-2008, 15:32
|
|
|
coś to wszystko grubymi nićmi szyte, może poprzedni właściciel założył gaz na lewo, a później próbował go "zalegaliować" przez tą wymianę parownika i mu nie wyszło więc sprzedał Ci auto bez papierów. |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 12-02-2008, 15:41
|
|
|
latarnia,
Na wszystkie części układu zasilania LPG masz osobne homologacje. Więc nie ma możliwości, żeby zakład dał ci ją na starą butle, tak jak pisze prezes (czyt. Miszko) musisz założyć nową butle - to jest chyba jedyne rozwiązanie. Chyba że spiszesz numery z butli i poprosisz producenta o wydanie duplikatu ze świadectwa homologacji (ale nie wiem czy taka możliwość istnieje) |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 12-02-2008, 17:52
|
|
|
zapomniałem dzisiaj spisać danych z butli, ale jutro to zrobię i na necie poszukam jakiś danych kontaktowych do producenta i zadzwonię i się zapytam czy istnieje możliwość wydania duplikatu homologacji, o postępach poinformuję |
|
|
|
|
Sir-Rafał
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 137 Skąd: Czarnków
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-02-2008, 19:09
|
|
|
Czyli wymiana butli na nową daje mi homologacje na butle i spokój. Ale co zrobić, żeby mieć chociaż jakieś papiery na LPG? Ta wymiana reduktora mi wystarczy, żeby mieć podkładkę, pod tą policję co pisze miszko ? Ile taka impreza mnie może wynieść? |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 12-02-2008, 19:29
|
|
|
ego napisał/a: | Emf,żeby wbic w dowód lpg musisz mieć homologacje na butle,inaczej nie przejdzie to w urzędzie... |
ego, ja wiem co piszę
Mogę podać Ci "paragraf" jak potrzebujesz
yoyo napisał/a: | coś to wszystko grubymi nićmi szyte, może poprzedni właściciel założył gaz na lewo, a później próbował go "zalegaliować" przez tą wymianę parownika i mu nie wyszło więc sprzedał Ci auto bez papierów. |
Dokładnie.
Standardowa sytuacja jakich wiele, znam to z autopsji. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 12-02-2008, 19:42
|
|
|
Emf napisał/a: | ego, ja wiem co piszę
Mogę podać Ci "paragraf" jak potrzebujesz |
a to ciekawe,bo przechodziłem to osobiście i w wydziale komunikacji musiałem miec ze sobą homologacje z butli... |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 12-02-2008, 21:28
|
|
|
Emf napisał/a: | ego napisał/a:
Emf,żeby wbic w dowód lpg musisz mieć homologacje na butle,inaczej nie przejdzie to w urzędzie...
ego, ja wiem co piszę
Mogę podać Ci "paragraf" jak potrzebujesz |
ja chętnie poproszę, bo może w końcu auto zarejestruje
a tak a propo są jakieś sankcje jeżeli się nie zarejestruje auta w ciągu 30 dni od daty zakupu, nie liczę US bo mam fakturę |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 12-02-2008, 22:18
|
|
|
latarnia napisał/a: | a tak a propo są jakieś sankcje jeżeli się nie zarejestruje auta w ciągu 30 dni od daty zakupu |
bravo przerejestrowałem (z braku czasu) po ponad 3 miesiącach i sankcji brak,nawet odsetek mi żadnych nie doliczyli |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 12-02-2008, 22:31
|
|
|
latarnia napisał/a: | ja chętnie poproszę, |
Proszę bardzo
Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 186 poz. 1322
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 22 lipca 2002 r.
w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów
(tekst jednolity)
§ 14.3. (39) W przypadku zawiadomienia o dokonaniu montażu instalacji przystosowującej pojazd do zasilania gazem, do zawiadomienia dołącza się:
1) wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej pojazd do zasilania gazem,
2) fakturę VAT albo rachunek za montaż instalacji, o której mowa w pkt 1. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
|
Wysłany: 12-02-2008, 23:11
|
|
|
latarnia napisał/a: | w ciągu 30 dni od daty zakupu | to tak ale tylko tyczy się to US |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 13-02-2008, 15:58
|
|
|
latarnia napisał/a: | a tak a propo są jakieś sankcje jeżeli się nie zarejestruje auta w ciągu 30 dni od daty zakupu |
na US jest 2 tygodnie, a na przerejestrowanie 30 dni, o tym czasie urząd miasta kieruje wniosek o ukaranie, wiem co piszę bo z końcem września sprzedałem gówniarzowi auto a tydzień temu dostałem wezwanie na komisariat, żeby mogli sobie zrobić ksero umowy, bo właśnie zakładają sprawę o ukaranie za nieprzerejestrowanie. Czyli prawną możliwość ukarania mają, dodam tylko, że prawdopodobnie by się tym nie zainteresowali ale 2 dni po zakupie wjechał komuś w dupę, bez przeglądu, bez hamulców (takie auto sprzedałem), przypuszczalnie to pociągnęło całą lawinę łącznie z tą karą za nieprzerejestrowanie. |
|
|
|
|
latarnia
|
Wysłany: 14-02-2008, 14:36
|
|
|
yoyo,
to żeś mnie zmartwił, wiadomo w jakiej wysokości jest kara |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 14-02-2008, 17:04
|
|
|
nie mam pojęcia, ale tak jak pisałem wydaje mi się, że to po tej stłuczce policja zaczęła chodzić do urzędu, może ubezpieczyciel też ich nęka i zajęli się tą sprawą;
nie wiem czy nie będą się coś czepiać jak wreszcie dotrzesz do urzędu :/
ja 3 lata temu kupiłem przyczepkę, nie przerejestrowałem, nie byłem w US i po 2 latach (nigdy nią nawet nie jeździłem tylko stała) pchnąłem dalej dając gościowi stary dowód i umowę, od tego czasu minęło ok pół roku i (odpukać) cisza. |
|
|
|
|
lorgbow
Pomógł: 9 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Lut 2008 Posty: 309 Skąd: Krosno Odrzańskie
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 14-02-2008, 20:54
|
|
|
nie ma żadnych sankcji za opóźnienie, przynajmniej niewielkie(przynajmniej tak było w moim przypadku - zarejestrowałem chyba po 40 dniach jakoś), co do US, jeśli przekroczy się termin 2 tygodni, a nie rejestrowało się wcześniej auta, tak żeby US nie miał danych o umowie z innego źródła, to wystarczy napisać list z przeprosinami za opóźnienie, nie ma sankcji wtedy(pamiętam że jest ważny w tym liście zwrot "wyrażam czynny żal z powodu opóźnienia" i trzeba podać jakikolwiek powód), natomiast jeśli US dowie się o umowie i opóźnieniu z innych źródeł grozi kara - jaka to nie wiem. |
|
|
|
|
look.toronto
|
Wysłany: 14-02-2008, 20:58
|
|
|
ego napisał/a: | Emf,żeby wbic w dowód lpg musisz mieć homologacje na butle,inaczej nie przejdzie to w urzędzie... |
W moim przypadku pani w urzędzie na butlę też nie chciała homologacji. tylko homologacja na instalację i fakturę z zakładu w którym mi montowali LPG
[/quote] ego napisał/a: | bravo przerejestrowałem (z braku czasu) po ponad 3 miesiącach i sankcji brak,nawet odsetek mi żadnych nie doliczyli |
Ja pół roku tak się turlałem |
_________________ Pozdrawiam :-)
Gość -
Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|