Toroidalny zbiornik LPG- a co z kołem zapasowym? |
Autor |
Wiadomość |
jestach
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-04-2006, 17:11 Toroidalny zbiornik LPG- a co z kołem zapasowym?
|
|
|
Od dwóch lat jeżdżę bez koła zapasowego. W miejscu koła mam zbiornik LPG a na okoliczność awarii zakupiłem na stacji zestaw reparacyjny (zbiornik ok. 0,5 l z wężykiem do podłączenia do wentyla w celu wtłoczenia zawartości). Na razie odpukać nie miałem potrzeby skorzystać z tego „czegoś”, ale ostatnio słyszałem, iż po zastosowaniu preparatu w/w opona nadaje się do wyrzucenia.
Czy ktoś miał z tym do czynienia? Będę wdzięczny za informacje. |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-04-2006, 18:10
|
|
|
Ja słyszałem że po użyciu takiego uszczelniacza potrzebne jest gruntowne oczyszczenie opony od środka...., ale kolega który był zmuszony użyć coś takiego msiał wywalić oponę. Może lepiej poświęcić część bagażnika na koło dojazdowe. Ja tak właśnie mam i nie nażekam bo tempra ma dość pojemny kuferek |
|
|
tnnn
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-04-2006, 19:05
|
|
|
A jaka jest maksymalna wielkosc zaklejanej dziury? I jak dopompowac jak uszlo niemal do pusta? I wreszcie co zrobic jak np po wpadnieciu w dziure guma po prostu z felgi spadnie? |
_________________ ... |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-04-2006, 19:36
|
|
|
ja od czasu założenia butli w kolo zapasowe to wozilem zapas w bagażniku w worku na opony, z faktu iż ten worek to miał już swoje lata, dziury i trochu oleum w rozlanego to wziołem od kumpla torbe na zapasówke pod 14'' kolo. i jest pożądek o wszelkie gadzety do naprawy w trasie tam mam i inne śmieci. dodam że pomimo tego kola zapasowego i tuby w bagazniku dość dużej średnicy to wyjazd na wakacje w 4osoby z duza iloscia toreb niesprawil problemu (oczywiscie bez tuby jechalismy )
co do tych piankowych preparatów to ja nie jestem pozytywnie nastawiony do tego
tak jak było pisane wyżej syf przeokropny w srodku no i nie wszystkie zakłady chce te oponki naprawiac. pozatym ten patent jest wymyślony po to aby dojechac do najblizszej stacji naprawy a nie ganiac na niej sobie do konca zycia:D |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
jestach
witamy nowego
|
Wysłany: 13-04-2006, 10:00
|
|
|
Dzięki za informacje. Niestety bagażnik TIPO to nie kufer TEMPRY, bede musiał się rozglądnąć za dojazdówką.
Życzę wszystkim pogodnych Świąt Wielkanocnych. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-04-2006, 17:43 Re: Toroidalny zbiornik LPG- a co z kołem zapasowym?
|
|
|
Kup dojazdówkę - ostatnio widziałem na allegro po 40 zł. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-04-2006, 18:14
|
|
|
Moją dojazdówkę monterzy LPG wsadzili w taki ładny zapinany, czarny pokrowiec.
Ma nawet uchwyt i jakieś nadruki. Śliczny po prostu |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 13-04-2006, 18:50
|
|
|
Dobry instalator jeśli montuje w koło to sam od siebie powinien dać pokrowiec.Ja nie miałem w kole ale za to 75l i koło nie wchodziło.Był pokrowiec i tasma gumowa do mocowania koła do opasek butli. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
aristo
|
Wysłany: 13-04-2006, 22:13
|
|
|
picek napisał/a: | Dobry instalator jeśli montuje w koło to sam od siebie powinien dać pokrowiec.Ja nie miałem w kole ale za to 75l i koło nie wchodziło.Był pokrowiec i tasma gumowa do mocowania koła do opasek butli. |
no to faktycznie musiałbyć niezły majster, niedość że butla zajmuje 1/3 bagaznika to jeszcze kolo trzeba wozic w bagażniku. I to sie nazywa dobry instalator ?? |
|
|
|
|
picek
|
Wysłany: 13-04-2006, 22:32
|
|
|
aristo, Taką butlę zażyczył sobie poprzedni właściciel z tego względu że do stacji LPG miał dość daleko a autem mało jeżdził.Zatankował i na długo miał spokój.Po jaką cholerę gościowi który w dniu sprzedaży miał 80 lat taki bagażnik.Siateczka z zakupami i wystarczy.Co do majstra-montaż i dodatki bardzo ładne. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 15-04-2006, 23:11
|
|
|
ja mam toroidalną i póki co nadal w firmyowym pokrowcu zapasówkę.... nadruki też ładne itp
zawsze jak już np po roku czasu miałem ochotę wyp... zapas to gdzieś złapałem gumę a potem dziękowałem, że nie wyrzuciłem z bagażnika......
myślałem o preparacie, ale to się na g nada przy okreśonych typach dziur albo jak tak rozwalisz oponę czy wręcz z felgą że preparat ci nei pomoże; auto stoi a ty masz problem, a nie wszędzie wszystko zaatwisz. laweta? a koszty?
wiele łatwiej zmienić rozwalone koło na zapasówkę niż się męczyć, a jesteś też abrdziej niezależny by zajechać gdzieś na atanie czy jak się spieszysz gdzieś.....
mało miejsca - dojazdówka, jedyne chyba słuszne wyjście...... poza przyczepką na koło zapasowe |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 16-04-2006, 12:31
|
|
|
A ja mam dojazdówke schowaną fabrycznie po lewej stonie za tapicerką,a butle w miejscu koła zapasowego w podłodze.Ani jednego ani drugiego nie widać. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
jestach
witamy nowego
|
Wysłany: 16-04-2006, 14:01
|
|
|
Zielony - u Ciebie nie widać, bo Tempra ma duży kufer a nie walizeczkę jak moje Tipo.
Ale na temat, potrzebuję pilnie informacji na temat wymiarów dojazdówki. Wszędzie przy ofertach (Allegro) podawane są informacje cyt.
DOJAZDÓWKA 4X100 PASUJE DO WSZYSTKICH, KTÓRE SĄ NA 4 ŚRUBY!!!!! W FELDZE 13" I 14".
Czy nasze Fiaty ( Tipo/Tempra) mieszczą się w tych określeniach czy też podlegają innej normalizacji?
ps. wstyd się przyznać, po 11 latach "przeżytych" wspólnie z Fiatem. Jedynym wytłumaczeniem, iż przez te lata nigdy nie musiałem zdejmować koła, z wyjątkiem sezonowych wymian w warsztacie.
|
_________________ Pozdrawiam!
TIPO 1.4 S 94r LPG |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 16-04-2006, 18:48
|
|
|
Fiaty mają roztaw śrub 4x98 więc może być problem z przykreceniem koła |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 19-04-2006, 20:56
|
|
|
hehe
ja niezapomne jak chciałem założyc dojazdówke która dostałem przy kupnie autka
taka pięknai ładna i oczywiście nowa ale niestety qwa miała nie tą średnice otworu na piaste
potem doszliśmy do tego ze to była od grupy VW dojazdówka. niestety wszystkie 4x100 z koncernu VW niepasują na piaste |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-04-2006, 10:27
|
|
|
Nie wiem co za dojazdówkę posiadam ,faktem jest że na piastę pasuje ale tylko na tył. Razu jednego miałem flaka z przodu i ją założyłem to nie mogłem ujechać ni metra . nawet pod górkę auto stało i mogłem je zostawić bez ręcznego. nie drgnęło .no i musiałem robić przekładkę tył na przód i dojazdówka na tył. Po zdjęciu okazało się że dojazdówka oparła się na uchwycie klocków hamulca. |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 21-04-2006, 11:01
|
|
|
to co ty masz za dojazdowke?? 13''??
wczoraj sobie zmieniłem oponke na dojazdowce na nowiuskiego klebera:D . /dostalem go od kumpla wraz z kompletem rocznych zimowek baruma za symboliczna złotóweczke:D /. w wulkanizacji koles jak zobaczyl moja stara dojazdowke to sie wystraszyl - popękana siatke birznika co grozi rozerwaniem opony , tak wiec pamietajcie
SKONTROLUJCIE STAN BIERZNIKA W SWJEJ DOJAZDOWCE
jak to wygląda?? patrzac sie na bierznik widac takie pękniecia pomiedzy kostkami bierznika tych wypustek czy jakoś, moga to byc linie poprzeczne skosne wzdluzne pomiedzy, sprawa jest powazna |
|
|
|
|
jestach
witamy nowego
|
Wysłany: 30-04-2006, 13:05
|
|
|
Zbiorowe dzięki Wszystkim za informacje. Dwa dni temu nabyłem dojazdówkę 105/70/14 (4x98) bez śladów użytkowania, pasuje jak ulał. W porównaniu z kołem zapasowym jest imponująco małych rozmiarów, w przypadku konieczności załadowania bagażnika na "fol", myślę że można ją nawet wrzucić posażerowi pod nogi (z przodu oczywiście).
A propo zapasowego koła, które nigdy kontaktu z asfaltem nie miało, gdyby ktoś chętny............ :yawinkle: |
_________________ Pozdrawiam!
TIPO 1.4 S 94r LPG |
|
|
|
|
picek
|
Wysłany: 07-05-2006, 14:28
|
|
|
jestach, To koło to sobie zostaw bo jeszcze nie jedna zima i dziury-może się jeszcze przydać. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 10-05-2006, 12:12
|
|
|
@jestach
ty se je zostaw na wszelki wypadek tak jak picek pisze
dziury dziury i jeszcze raz dziury, sprzedałem felg stalowych do grupy vw chyba już 39 sztuk, każdy co dzwonił to mówił ze najechał na dziure i lipa i nową potrzebuje.
mój brat po pracy kompletnie padnięty ze zmęczenia najechał na krawężnik przy 30km/h , dojechał do domu i nagle brak powietrza, zdjąłem koło patrze i felga lekko zgięta ale troche popukałem młotkiem i wyprostowałem. tak czy inaczej muszę kupić 5 lub 6 sztuk do siebie na komplet opon zimowych i żeby mieć z jedną dwie felgi w zapasie bo jakto mówią " polak mądry po szkodzie" |
|
|
|
|
|