|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wymiana butli |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-12-2012, 22:05
|
|
|
kamilsitek1983 napisał/a: | Mam jedno pytanko,czy musze zgłaszac wymiane butli w WK,bo typ od którego kupiłem tak twierdzi. |
Nie musisz, gośc głupoty plecie.
meter30 napisał/a: | A doradźcie co ja mam robić teraz. W tym miesiącu kończy mi się przegląd, a butla jest ważna do lipca 2013r. Czy podbiją teraz bez problemu, czy muszę już wymieniać?? |
Na dzień wykonywania BT butla posiada ważną homologację więc wynik BT będzie pozytywny. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
palidzojnt221
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 700 Skąd: Morawica
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 13-12-2012, 22:15
|
|
|
zapytam z innej beczki, czy policja moze podczas kontroli zarządać okazania homologacji butli??? jak to jest jezeli ktos ma nie wbitą w dowód instalacje i policja to wykryje?? |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
mikee72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 584 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 13-12-2012, 22:30
|
|
|
No ja tak miałem, że w firmowej skodzie była fabryczna instalacja i nie była wbita w dowód.. Na przeglądzie mówię gościowi, że w aucie jest LPG a on na to, że nie da mi stempla do dowodu rejestracyjnego, bo w papierach nie ma adnotacji o LPG. Wystawił mi tylko papier o tym, że zrobił przegląd i jest ok. Kazał mi w Wydziale Komunikacji to załatwić, a oni chcieli fakturę na instalację. Jakoś ten temat olałem i na kontroli Policja zabrała mi dowód. Dodam, że wcześniej miałem ze 20 kontroli i żaden policjant nie zapytał nawet o LPG, chociaż korek był na zderzaku. Ten na przeglądzie też by pewnie nie zwrócił uwagi, gdybym mu nie powiedział.. Ostatecznie trzeba było jakieś dokumenty na instalację wyszukać i Wydziale Komunikacji załatwiać - to dotyczyło kilku aut i na jedne papiery udało się wszystkie zalegalizować |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 13-12-2012, 22:36
|
|
|
palidzojnt221 napisał/a: | zapytam z innej beczki, czy policja moze podczas kontroli zarządać okazania homologacji butli??? |
Nie może.
To obowiązkiem diagnosty jest zweryfikować na BT, czy butla ma ważną homologację.
Jeśli masz aktualne BT oznacza to, iż ją posiada.
palidzojnt221 napisał/a: | jak to jest jezeli ktos ma nie wbitą w dowód instalacje i policja to wykryje?? |
Pożegnasz się z dowodem rejestracyjnym , który Policja Ci zabierze. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
piotr1
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 14-12-2012, 20:00
|
|
|
Warto pamiętać co jest kretynizmem i jak zwykle szukaniem kasy ze na butli nabite jest do kiedy jest ważna kiedy wyprodukowana i nr homologacji wiec pokazywanie dokumentu że dana butla posiada homologacje też jest dziwne ,,ale sie trzeba przyzwyczaić ,,
zresztą ciekawa sprawa z fabrycznym montażem ,,,
bo u nas podstawą do wbicia w DW jest faktura za montaż i homolog na butle ,,, na kwicie od montażysty są też wypisane wszystkie homologacje na podzespoły ,,, |
_________________ Fiat Tempra 1,6 SW 1995
zielony moc 78 KM
Stag 200
Zavoli N
2 cewki z MAtrixa 5xx
FLo2
4 generacja wtrysku LPG w Monowtrysku ,, |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 14-12-2012, 22:22
|
|
|
piotr1 napisał/a: | bo u nas podstawą do wbicia w DW jest faktura za montaż i homolog na butle |
Podstawą wpisania adnotacji o gazie w DR jest homologacja ale na CAŁĄ instalację, konkretnie jej montaż.
Homologacja na butlę to zupełnie inny dokument, który nie jest wymagany do wpisania adnotacji w DR. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
piotr1
|
Wysłany: 15-12-2012, 20:03
|
|
|
a przy przeglądzie wymagają jedynie papieru na butlę ,,, to najważniejsze ,,,, |
_________________ Fiat Tempra 1,6 SW 1995
zielony moc 78 KM
Stag 200
Zavoli N
2 cewki z MAtrixa 5xx
FLo2
4 generacja wtrysku LPG w Monowtrysku ,, |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|