|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zasilanie gazem nagle przestało działać w czasie jazdy |
Autor |
Wiadomość |
cubik2k
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 28-03-2006, 07:08 Zasilanie gazem nagle przestało działać w czasie jazdy
|
|
|
Auto na wtrysku silnik 2.0 16v.
Instalacja typu Landi "stare", tak mi ktoś powiedział.
Instalacja działa w ten sposób, że mam na przełączniku dwie możliwości:
1) tylko benzyna,
2) automat przełączający z benzyny na LPG w momencie opadania z wyższych obrotów.
Automat działa w ten sposób, że auto odpalam to chodzi na benzynie, po przygazowaniu powyżej 2 tys. obrotów, w momencie opadania obrotów, przełącza się na gaz.
Na wężu, tym głównym, jest silnik krokowy.
Poza tym to nic nie wiem więcej o tej instalce.
No i mam problem. Mianowicie w czasie jazdy zasilanie gazem przestało działać, auto miało ochotę zgasnąć i zgasło. Odpaliłem bez problemów przy ustawieniu automat, przygazowałem i się nie przełączyło z benzyny na gaz. Pracuje na benzynie mimo, że powinien się przełączyć. Świecą się w tym czasie kontrolki gazu (pomarańczowa) i benzyny (czerwona). Dotychczas było tak, że jak się jechało na benzynie to tylko czerwona, a jak przeskoczył na gaz to tylko pomarańczowa. Teraz świecą obydwie i w ogóle nie ma ochoty przełączyć na gaz tylko pracuje na benzynie. |
|
|
|
|
akwar
Wiek: 55 Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 64 Skąd: Bialobrzegi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-03-2006, 08:29
|
|
|
Prawdopodobnie przepalił się bezpiecznik od instalacji gazowej.Musisz go wymienić.I jeszcze jedno-jaka jest tego przyczyna.Może gdzieś na osprzęcie od gazu(np:przy parowniku)spadł kabel i zwarł się z masą?Musisz poszukać.W każdym razie przy awarii bezpiecznika auto jeżdzi tylko na benzynie.Powodzenia!!! |
_________________ Tempra 1.6ie.1993 r(White Lady) |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 28-03-2006, 09:13
|
|
|
Są instalki gdzie jest zawór elektryczny przy parowniku i butli.Może padł przekażnik od elektrozaworu butli.Kontrolka gazu świeci bo od parownika jest otwarty.{tak myślę} |
_________________ Audi |
|
|
|
|
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-03-2006, 02:21
|
|
|
Staruszek przy Lanosie miał identyczne objawy
Bezpiecznik i po sprawie (instalacja Bedini) -bezpicznik gdziś blisko centralki gazu
Właściwi nie wiadomo czemu padł, przyczyn ni ustalono
Najważnijsz że jeździ dalej i problem się nie powtarza :yawinkle:
[ Dodano: 29-03-2006, 02:23 ]
kurde gdzieś mi ciągle "e" spirda..... :rolleyes: |
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
cubik2k
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-03-2006, 06:11
|
|
|
Dzięki koledzy, rozmawiałem jeszcze ze znajomymi, umówiłem się na jutro z kolegą co był jakiś czas temu gazownikiem, to mi poogląda toto i może coś zaradzi. A swoją drogą większość ludzi i na forum i spośród moich znajomych twierdzi, że właśnie bezpiecznik mógł paść. Jestem nemo w tych sprawach i muszę poczekać do jutra na przegląd u kumpla. Dam znać co z tego wynikło.
[ Dodano: 02-05-2006, 11:43 ]
No i wreszcie usterka usunięta Trochę to potrwało, bo kolega był nieuchwytny. W jednym z zakłądów chcieli mi to zrobić za 200 zł, olałem ich, wolałem poczekac na kumpla i się opłaciło.
Godzina roboty, po prostu nie było połączenia elektrycznego, kable zaśniedziały, bezpieczniki również i to wszytko. Teraz śmiga na gazie jak talala. A wyglądało tak jakoś nieciekawie...
Dzięki za porady. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|