Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2.0 DOHC a oktany..
Autor Wiadomość
marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 17-03-2006, 23:54   2.0 DOHC a oktany..

Witam !

Mam takie pytanie jaka benzynke lejecie ? Ostatnio ( po wymianie elektrozaworu ) i wyjechaniu baku na rezerwe nalalem VERVe 98 i silnik chodzi napewno rowniej , lepiej wchodzi na obroty wzrosla minimalnie elastycznosc i silnik chodzi troszke ciszej.. Moze macie jakies spotrzezenia na temat paliw 98 badz wyzszych ...?? ( spalania nie znam musze sprawdzic najwiekszy efekt to rowniejsza praca silnika, lepiej wchodzi na obroty zauwazyl to kolega ktory nie wiedzial nic otym a dalem mu auto by pojechal troszke )..

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-03-2006, 22:24   

ja przy 1.6 kilka razy zaszalałem :D (ceny... :( ) dolewając 98 lub mając 98 i minimalnie lepiej może chodziło, spalanie - nie zauważyłem różnicy... jedynie w cenie :(

ojciec do BMW dolewał 98 troszkę zawsze do 95 by jednak lepiej i równiej zapalało i chodziło.... przy silniku 2.0 w sumei nie zaszkodzi troszkę domieszać 98, bez przesady (w sumie droższa) ale by lepiej chodziło...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 20-03-2006, 23:04   

Witam !

Np. Forda focusa wogole 98 nie ruszyla, silnika 1.4 rovera w polonezie tez..ale motor w 125p tak ( lepsza elastycznosc i spalanie stukowe dalo sobie luz ).. no i 2.0 w mojej wloszce widac ona taka wybredna wie i lubi co dobre i trwa dlugo.. :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 21-03-2006, 07:54   

Benzyna 98 raczej mało wpływa na silniki 16V gdyż one powinny stale na takich oktanach jeździć - przynajmniej w teorii. Natomiast wszelkie 8V nie są zaznajomione z tak dużą ilością oktanów więc i reakcja będzie znaczna.

M@ciej 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 22-03-2006, 08:20   

Witam !

Teoretycznie 98 powinna być lepsza. W prktyce bywa odwrotnie. Przynajmiej jest tak na tych stacjach gdzie tankuje.
Myślę, że związane to jest z małym popytem tego paliwa a stan w zbiornikach na stacjach musi się zgadzać, więc gostki chyba uzupełniaja jakimiś " dodatkami wzbogacającymi ".
Nie są to tylko moje odczucia.
     Moneta

Odpowiedz do tematu