Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bi xenony z alledrogo
Autor Wiadomość
Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-12-2013, 20:57   

alvaro69alv, Myślisz że chodzi o sam reflektor ? Nie prawda. Weź zwykłą zarówkę halogenową załóż blaszką do góry i zapal światła. Zobaczysz jak będzie ładnie świecić w górę ;)

alvaro69alv 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 03-12-2013, 20:59   

chyba ze chodzi o intensywnosc i barwe

Lasgo07 

Wysłany: 03-12-2013, 21:06   

alvaro69alv, Najgorsze jest to że wielu kierowców tak jeździ bo nie umieją normalnie założyć żarówki ;)

pit14 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 03-12-2013, 21:10   

Jeśli coś nie ma homologacji to jest niezgodne z prawem można stracić dowód :-( miałem w tipku h4 100/90 tylko niżej ustawione co do smd kupiłem do soczewek w maryśce ale mierny efekt i nie polecam
     assistance   Moneta

vego21 

Wysłany: 03-12-2013, 21:16   

pit14 napisał/a:
Jeśli coś nie ma homologacji to jest niezgodne z prawem można stracić dowód :-( miałem w tipku h4 100/90 tylko niżej ustawione co do smd kupiłem do soczewek w maryśce ale mierny efekt i nie polecam

Dodaj jeszcze tych jezdzacych na halogenach. Choc nie powiem w nocy na nieoswietlonej dosc malo ruchliwej drodze fajnie oswietlaja pobocze.

** Dodano: 03-12-2013, 21:18 **
tfu chodzilo mi o ten post , Najgorsze jest to że wielu kierowców tak jeździ bo nie umieją normalnie założyć
żarówki

alvaro69alv 

Wysłany: 03-12-2013, 21:22   

a jak mozna zarówke zle założyc :?:
toz to tak proste,ale mniejsza z tym ja bym wypróbował te ledoturbobiksenone ale cena za wysoka jak dla mie chyba ze znajde gdzies na sklepie i dadza ba nocne testy

shagger78 

Wysłany: 03-12-2013, 21:55   

Z moimi bixenonami pojechalem na przeglad okresowy i o dziwo przeszlo bez problemow.Facet na przegladzie mowil ze xenony to nie jest takie zlo jak sie powszechnie uwaza bo nie same zarowki sa zlem ani ryflowane klosze lapmp tylko brak spryskiwaczy lamp wymaganych prawem i ponoc za to policja ma prawo zabrac dowod.Opuscil mi tylko lampy nieco nizej i powiedzial ze to i tak lepsze niz niwyregulowane lapmy z homologowanymi zarowkami.Polecil mi zrobic test i sprawdzic czy jadac na dlugich kierowcy beda migac.Test zrobilem i w zasadzie malo kto mignal.Na krotkich nikt do tej pory nie migal.Poki co jezdze na biksenonach bo mam jasniej a wiec i bezpieczniej.Polecam tym ktorzy sie wahaja :)
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 03-12-2013, 22:14   

shagger78, Mi też się nie zdarzyło aby ktoś mignął światłami z naprzeciwka. Widoczność naprawdę lepsza.

Oczywiście lampy też regulowałem na nowo.

Polecam także ;)

shagger78, Jak by co mam tanio spryskiwacze do lamp ;)

alvaro69alv 

Wysłany: 04-12-2013, 19:54   

Lasgo07, shagger78 a jakie macie zestawy ksenonowe ?

Lasgo07 

Wysłany: 05-12-2013, 00:10   

alvaro69alv, Ja mam bixenon, barwa 5000 k, przetwornice DC Slim 35W, do tego wiązka sterująca przesłoną w żarniku przy zapalaniu długich świateł.

Coś takiego:
http://allegro.pl/zestaw-...3731564165.html

stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 05-12-2013, 17:46   

Aż mnie krew zalewa jak czytam jakie głupoty tu piszecie.

Jestem osobą, która na stale nosi dosyć mocne okulary. Jak pewnie wiecie, szkła w okularach powodują refleksy, które co prawda są niwelowane antyrelfeksami ale nie jest to idealne rozwiązanie. Bardzo często na drodze zdarza się, że ktoś mnie oślepia i są to takie właśnie barany jak Wy - zakładające do starych aut chińskie soczewki z allegro i wszelkiego rodzaju tuningowe żarówki. Jestem pewien, że jak wczytacie się w instrukcje, to znajdziecie tam coś w stylu "tylko do aut pokazowych". Wielokrotnie widziałem takie zdanie na żarówkach nawet dostępnych w zwykłych sklepach.

To, że w biksenonach wymagane są spryskiwacze, przeźroczysty klosz i masa innych rzeczy to nie jest wymysł producenta, który chce zbić kasę, to wymusza konstrukcja żarówki. I nie ma "patrzyłem po drzewach i dla mnie jest ok", bo nie masz zielonego pojęcia jak taki błysk zostanie odebrany przez kierowcę z drugiej strony. Niech nosi okulary tak jak ja i dla niego to odbicie będzie już zupełnie inne. Coś co nie ma homologacji, nie jest legalne. Czemu żaden z adminów, którzy kiedyś tak ochoczą banowali wszystkich jak leci, teraz nie reaguje, kiedy niektórzy tutaj namawiają do łamania prawa?

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-12-2013, 18:06   

stefan, nikt nie namawia do łamania prawa, każdy robi to co uważa za słuszne.

stefan napisał/a:
są to takie właśnie barany jak Wy

to akurat było zbędne, nie umiesz wyrazić poglądów bez obrażania innych :?:

Nie mówię że jestem za takimi lampkami ale też trzeba umieć przekazać innym swoje zdanie w sposób kulturalny...

pit14 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 05-12-2013, 19:46   

stefan napisał/a:
Aż mnie krew zalewa jak czytam jakie głupoty tu piszecie.

Jestem osobą, która na stale nosi dosyć mocne okulary. Jak pewnie wiecie, szkła w okularach powodują refleksy, które co prawda są niwelowane antyrelfeksami ale nie jest to idealne rozwiązanie. Bardzo często na drodze zdarza się, że ktoś mnie oślepia i są to takie właśnie barany jak Wy - zakładające do starych aut chińskie soczewki z allegro i wszelkiego rodzaju tuningowe żarówki. Jestem pewien, że jak wczytacie się w instrukcje, to znajdziecie tam coś w stylu "tylko do aut pokazowych". Wielokrotnie widziałem takie zdanie na żarówkach nawet dostępnych w zwykłych sklepach.

To, że w biksenonach wymagane są spryskiwacze, przeźroczysty klosz i masa innych rzeczy to nie jest wymysł producenta, który chce zbić kasę, to wymusza konstrukcja żarówki. I nie ma "patrzyłem po drzewach i dla mnie jest ok", bo nie masz zielonego pojęcia jak taki błysk zostanie odebrany przez kierowcę z drugiej strony. Niech nosi okulary tak jak ja i dla niego to odbicie będzie już zupełnie inne. Coś co nie ma homologacji, nie jest legalne. Czemu żaden z adminów, którzy kiedyś tak ochoczą banowali wszystkich jak leci, teraz nie reaguje, kiedy niektórzy tutaj namawiają do łamania prawa?
Stefan nie gorączkuj się znam kupę ludzi którzy jeżdżą samochodami (nowymi !) a którym zabrałbym dowód mój znajomy jeździ hujdajem i ma załączone diody do jazdy dziennej + mijania :red_kartka: - ale on ma kasę :(
     assistance   Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 05-12-2013, 20:41   

stefan, To chyba będziesz musiał zainwestować w lepsze okulary bo coraz więcej ludzi jeździ na xenonach.

Obrażac nikogo nie musiałeś.

Moja sprawa na czym jeżdzę i pierwszą osobą która załużyła na bana na tym forum jesteś Ty.

Wyrażaj się w sposób kulturalny nie obrażając nikogo.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-12-2013, 20:52   

Lasgo07 napisał/a:
Moja sprawa na czym jeżdzę

Akurat tutaj nie masz racji,bo do póki jeździsz po drogach publicznych to NIE jest tylko Twoja spawa.U siebie na posesji możesz mieć i cały bagażnik HID-ów tutaj jest Twoja sprawa.
     assistance   Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 05-12-2013, 20:53   

ZielonyTBG, Niech będzie ale te obelgi nie były potrzebne.

alvaro69alv 

Wysłany: 05-12-2013, 21:08   

pany troszke kultury trzeba zachowac i po co sie okładac epitetami?mozna jak ludzie porozmawiac jedni zakładaja a inni nie ,jeden montuje swiatła dzienne a inny nie z resztą i tak po jakims czasie te piekne gładkie klosze matowieja,spryski sie psuja tak jak i układ poziomowania i co tak mozna jezdzic bo kiedys było sprawne

Lasgo07 

Wysłany: 05-12-2013, 21:26   

alvaro69alv, Im mniej elektroniki i cudactw tym lepiej ;) kiedyś tego nie było i ludzie sobie radzili ;)

alvaro69alv 

Wysłany: 05-12-2013, 21:32   

kiedys to ksiezycówka oswietlała droge i lampka naftowa na furze i było git

Bdm 

Wysłany: 05-12-2013, 22:25   

Tak, czasy sie zmieniają a ludzka głupota ciągle na tym samym wysokim poziomie, zamontujcie sobie najlepiej reflektor lotntniczy, bo będzie super oświetlał drogę i niewidomych tez nie będzie oślepiał...

Jak to dawno ktoś na tym forum napisał, jak nie ma sie miedzi, to sie na dupie siedzi...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

shagger78 

Wysłany: 05-12-2013, 22:32   

alvaro69alv napisał/a:
Lasgo07, shagger78 a jakie macie zestawy ksenonowe ?

Mam cos bardzo podobnego jak kolega Lasgo.Zarowki z przeslona i elektromagnesem do dlugich.Wybralem barwe 4300 K by nie rzucaly sie w oczy i mniej oslepialy.Swieca z bardzo delikatna niebieskawa poswiata.
     assistance   Moneta

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-12-2013, 22:34   

Lasgo07 napisał/a:
kiedyś tego nie było i ludzie sobie radzili ;)

Więc po co teraz to montujecie? Nie radzicie sobie? Za ciemno Wam? Więc może wystarczy nowa lampa i dobra, dedykowana żarówka? Niee, po co. Walne sobie HIDa do 20-letniego klosza, ustawie "na drzewa" albo na ścianę w garażu i będzie miód, malina... :sciana:

shagger78 

Wysłany: 05-12-2013, 22:35   

stefan, spojrz Kolego realnie na sprawe.Jesli juz ktos mnie oslepia na drodze to zazwyczaj ktos z homologowanymi lampami i legalnymi zarowkami bo albo ktos zarowki odpowiednio nie wlozyl albo zapomnial o regulacji.

** Dodano: 05-12-2013, 22:38 **
shwax, mialem nowe oryginalne lampy i dobre zarowki.Jednak czegos brakowalo bo w szare-bure jesienne pogody bardzo latwo rozjechac pieszego co zreszta potwierdzaja statystyki.Z ksenonami pieszego ubranego na ciemno widze duzo wczesniej.O to tylko chodzilo.

** Dodano: 05-12-2013, 22:42 **
Bdm napisał/a:
Tak, czasy sie zmieniają a ludzka głupota ciągle na tym samym wysokim poziomie, zamontujcie sobie najlepiej reflektor lotntniczy, bo będzie super oświetlał drogę i niewidomych tez nie będzie oślepiał...

Jak to dawno ktoś na tym forum napisał, jak nie ma sie miedzi, to sie na dupie siedzi...

Nie o miedz tu chodzi Kolego.Mam rowniez auto z fabrycznymi ksenonami ale jak napisalem wczesniej kupilem ksenony do tipo na probe.Jesli by byly calkiem do d....to bym je wyjal poprostu.Lubie poprostu kombinowac i jesli cos moge przerobic,usprawnic tak by latwiej sie zylo to to robie.Ostatnio moje tipo jezdzi tylko w niedziele :)

A porownujac z perspektywy kierowcy-chinski ksenon w tipo swieci lepiej niz ten fabrycznie montowany w moim drugim aucie.
     assistance   Moneta

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-12-2013, 22:56   

shagger78 napisał/a:
Ostatnio moje tipo jezdzi tylko w niedziele :)
shagger78 napisał/a:
w szare-bure jesienne pogody

Więc mam rozumieć, że jeździsz tylko w te szaro-bure jesienne niedziele i akurat po zmroku, w miejscach gdzie łazi dużo pieszych, dlatego ksenon tak bardzo był Ci niezbędny :roll:

Piszesz, że szybciej widzisz pieszego, ale wcześniej wspominałeś, że gość na przeglądzie dodatkowo opuścił Ci lampy, żebyś nie oślepiał innych, więc teoretycznie zasięg świecenia się zmniejszył. Inna sprawa, że pieszego może nie zobaczyć w porę gość jadący z naprzeciwka, bo chwilowo oślepi go Twój dobrze zamontowany ksenon (choćby po wjechaniu w dziurę, wyboje).

Nie będę się z Wami spierał, bo to i tak bezcelowe. Mam gdzieś kto Wam te ksenony ustawiał i jaki fachura Wam mówił, że można tak jeździć. Zbyt dużo podróżuję prywatnie i służbowo, żeby nie widzieć co się na naszych drogach wyprawia. Jak Wam polecą dowody to nie będę Was żałował, bo będzie mniej o jednego xenon-speca, który mnie oślepia.

Lasgo07 

Wysłany: 05-12-2013, 23:35   

shwax, Jak dowód poleci to się zdemotnuję xenon, pojedzie się na stacje diagnostyczną, zapłaci się 30 zł za oświadczenie i dowód jest z powrotem.
U mnie w mieście się nie czepiają za to na przykład.

Odpowiedz do tematu