Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bi xenony z alledrogo
Autor Wiadomość
shagger78 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-12-2013, 23:41   

shwax, jednak pieszego widac wczesniej pewnie dlatego ze mamy wieksza ilosc swiatla ktora nie,,ginie"tak jak zwykle swiatlo H4 na czarnym mokrym asfalcie.Zauwazylem cos jeszcze: zdecydowanie wczesniej widac stojacy radiowoz bo naklejki boczne tak blyszcza w tym swietle jakby byly neonami.Az sie zdziwilem.Znaki drogowe tez wczesniej i lepiej odbijaja swiatlo.Nie mam jednak zamiaru nikogo przekonywac co do slusznosci monazu tych wynalazkow.Dlatego kupilem,zalozylem i teraz znam wszystkie za i przeciw.Licze sie rowniez z utrata dowodu jak trafie na jakas ,,mendę".Ale to wszystko juz wkalkulowalem w koszta :)

Prawo (szczegolnie w polsce) potrafi byc zle skonstruowane i zabraniac tego co byc moze moze uratowac komus zycie czy zdrowie.Nie zdziwie sie wiec jak za jakis czas gdy na drogach bedzie juz i tak polowa samochodow z ,,pseudoksenonami" ustawodawca zmieni rozporzadzenie i dopusci je do ruchu.To podobnie jak chocby z pasami bezpieczenstwa.Trzeba je zapinac choc kiedys nie trzeba bylo.W zasadzie pomagaja ale niejednen lezy w piachu dlatego ze mial zapiete...Mozna dlugo dyskutowac a mi narazie zdecydowanie lepiej i bezpieczniej jezdzi sie z pseudoksenonami :)
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

Lasgo07 

Wysłany: 06-12-2013, 00:06   

shagger78, i tak będzie, bo coraz więcej samochodów jeździ na xenonach. Bedą pewnie tylko wymagane spryskiwacze lamp. Ale coś takiego można kupić za grosze i zamontować.

stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-12-2013, 19:41   

Lasgo07 napisał/a:
stefan, To chyba będziesz musiał zainwestować w lepsze okulary bo coraz więcej ludzi jeździ na xenonach.

Obrażac nikogo nie musiałeś.

Moja sprawa na czym jeżdzę i pierwszą osobą która załużyła na bana na tym forum jesteś Ty.

Wyrażaj się w sposób kulturalny nie obrażając nikogo.

Sorry, ale po pierwsze, choćbym kupił okulary za miliard, to optyki nie oszukam. Ty jako uczestnik drogi jesteś ZOBOWIĄZANY do szanowania innych jej uczestników. Czemu nie jeździsz czołgiem i nie rozjeżdzasz wszystkiego jak leci? Przecież to Twoja sprawa na czym jeżdzisz? Otóż nie, to nie Twoja sprawa, bo łamiesz prawo i powodujesz zagrożenie na drodze.

A argument shagger78 że najczęściej oślepia ten z homologowanymi lampami bo źle włożył żarówkę mnie zabił zabił.

alvaro69alv 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 09-12-2013, 20:47   

zgodze sie ze przeszkadzaja bo to nie te klosze itp ale zgodze sie równiez z innymi bo ja np czesciej mijam sie z ludzikami co maja zle wyregulowane swiatła niz tymi co maja ksenony a i ci nawet co maja orginały fabryczne zanim im to sie obnizy to wali po oczach az miło i jesli o mnie chodzi to zamiast tychksenonów wole założyc sobie dalekosiezne halogeny i jak tym walne chamom to im ksenoniki opadna
:lol:

n-e-o 

Wysłany: 10-12-2013, 16:27   

Jeździłem jakiś czas temu z zestawem HID 4300k w Astrze F. Lampy z gładkim szkłem i soczewką. Ładnie obcinało i nic nie rozpraszało. Widoczność o niebo lepsza, bo wszystko co ma się świecić/odbijać światło, było widoczne jak na dłoni. Nie ma porównania do zwykłych żarówek w soczewce. My widzimy więcej, przez co nie rozjedziemy jakiegoś bezmyślnego pieszego, który idzie z prądem, nie widzi nas i ubrał sie na ciemno. Jednak jestem tego zdania, że niestety szkło gładkie i soczewka. Wtedy jakoś to będzie się sprawowało, bo nie ma tego refleksu od szkła. Przesłony w Bi obcinają światło w jakimś stopniu, ale nie wiem jak to potem wygląda po dotarciu do szkła ryflowanego.

Niestety, nie zobaczymy jak świeci nasze światło w odniesieniu do osób jadących z przeciwka. Ludzie korzystają z różnych okularów, mają różne problemy ze wzrokiem, ale szczerze, to nawet zwykła żarówka potrafi oślepiać w jakiś starym aucie z rozklekotanymi lampami, urwaną regulacją, która sprawia, że odbłyśnik sobie lata i daje po otoczeniu.

Teraz, przy Vectrze B mam gładkie szkło i dobrej jakości żarówke, jednak oświetla to wszystko słabo. Lampy nowe. Xenon daje dużo lepszą widoczność i zdania nie zmienie, ale z tym oślepianiem to racja.

Widziałem jak świecą Bi u Lasgo i świecą one jak Osramowa żarówka. Jakby nie rozgrzewanie się na początku, w życiu nie pomyślał bym, że ma tam jakiś HID.
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato
(1998r)

Gość, Twoje auto jest najładniejsze :)

shagger78 

Wysłany: 11-12-2013, 09:10   

W weekend zrobilem kolejne kilkaset km noca na pseudoksenonach i dalej twierdze ze sa na plus nawet w starym samochodzie typu tipo.Nikt po drodze nie blyskal mi z jadacych z naprzeciwka(ja blyskalem bo aut ze zle ustawionymi reflektorami albo kierowcow ktorzy jezdza na dlugich caly czas jest calkiem sporo) wiec mozna uznac ze jest ok.Barwa 4300/5000K byla dobrym wyborem bo nie rzuca sie w oczy a jednak dobrze swieci.Ja bede uzywal dalej.
     assistance   Moneta

manieek133 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-12-2013, 09:12   

Panowie piszecie o bezpieczeństwie,tylko zastanawie mnie dlaczego to domorośli geniusze wpadli na pomysł zakładania hid.Dlaczego koncerny samochodowe nie zakładaja tego do swoich produkowanych pojazdów,skoro to dla poprawy bezpieczeństwa.Po co dopłacać spore sumy za ksenon,który i tak według was świeci słabiej oraz wali po oczach.Osobiście w Omedze też mi słabo świecą światła,ale nie zkładam tego cudownego wynalazku.Po prostu kupiłem nowe lampy soczewkowe,do tego założę dobre żarówki,regulacja na stacji kontroli.I wiiem że efekt będzie dobry,bo widziałem w innej omedze.Wilk syty i owca cała.Tylko że same lampy kosztują tyle co 3 zestawy tych Hidów,ale jak się chce bezpieczeństwa,no to trzeba zapłacić.Kolejne przysłowie:jak się nie ma miedzi to się na dupie siedzi.

shagger78 

Wysłany: 11-12-2013, 09:28   

manieek133 napisał/a:
jak się nie ma miedzi to się na dupie siedzi.

Nie o ,,miedz''tu chodzi.Zreszta takim haslem juz ktos rzucil w tym temacie.Mam nowe oryginalne lampy i mialem osramowskie nightbrakery.Bylo niezle ale wiedzialem ze mze byc lepiej.Zalozylem HID zeby sprawdzic na sobie jakie to ma plusy i minusy.Najwyzej bym wyrzucil to cale ustrojstwo.Idac Twoim rozumowaniem nie powinienem zakladac ksenonow skoro ich nie bylo.Nie powinienem tez robic podgrzewanych siedzen,elektrycznych szyb czy lusterek skoro fabryka mi ich nie zamontowala.Kazdy jednak lubi poprawic cos po fabryce lub dolozyc cos czego oni ,,zapomnieli"

A wracajac do omegi i lamp soczewkowych... A Ty nic nie masz w omedze udoskonalone po fabryce?Duza czesc aut ktore maja soczewki maja chinskie hidy tyle tylko ze wtedy kazdy mysli ze to ori wyposazenie.Zreszta gdyby w tipo byly soczewki to bym sie nie zastanawial.

Jakbys wrocil do poczatku tematu...ja tez bylem na NIE! Ale sprobowalem i da sie na tym jezdzic.Powiem wiecej.Jest o niebo lepiej.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu