Biały dym z rury wydechowej.../gdzie jest gaźnik w tipku |
Autor |
Wiadomość |
kam
witamy nowego
|
Wysłany: 17-03-2007, 20:21 Biały dym z rury wydechowej.../gdzie jest gaźnik w tipku
|
|
|
Jadąc dzisiaj Tipolcem (1.4 benzyna) w deszcz zauwazyłem ze z rury leca kłeby białych spalin...
czego to moze byc objawa? Jakie są koszty ewentualnej naprawy.. a moze tylko dlatego tak jest bo bylo juz chlodno i deszcz padał? |
|
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-03-2007, 20:47
|
|
|
Pewnie tylko to przez pogodę. Spaliny zawsze są ciepłe i w zimne dni często siętak robi. Sprawdzałeś jak jest w ciepłe dni? |
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-03-2007, 20:51
|
|
|
To zależy, jeżeli efekt jest tylko na zimnym silniku, to na 100% jest to spowodowane niską temperaturą powietrza, zebrana woda w układzie wydechowym paruje pod wpływem gorących spalin. U mnie np. na gazie jak tylko jest trochę chłodniej to normalne (w końcu efektem spalania propan-butanu jest m.in. H2O. Ale wracając do tematu - jeśli białe spaliny nie pojawiają się tylko na zimnym silniku i w chłodne dni, a ich zapach podobny jest do zapachu spalin z syrenki czy piły spalinowej (czyli dwusuwa) to prawdopodobnie silniczek żłopie Ci olej, a przyczyn może być tego wiele i trzeba by zacząć poszukiwania wycieku olej do silnika, mogą przepuszczać uszczelniacze na zaworach, pierścienie itd. I ciężko jest to jednoznacznie zdiagnozować. |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
|
kam
witamy nowego
|
Wysłany: 17-03-2007, 20:53
|
|
|
hymm w cieple dni tego nie ma.. ale w te chlodne i wilgotne to jest cały czas nawet na ciepłym silniku. |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 17-03-2007, 21:08
|
|
|
U mnie zawsze na zimnym silniku idzie biały dym (ale nie śmierdzi smażalnią frytek... ) potem jak się rozgrzeje jest ok chociaż w mokre i zimne dni trwa to po prostu dłużej. Poleciałem z tym do mechaniora i powiedział że to normalne bo w układzie wydechowym zbiera sie woda, itp... czyli tak jak pisał polanski. Dodam tylko że ja mam Tipo 1.4 na benzynie - gaźnik i myślałem że raczej tym przypadku woda nie ma się skąd zbierać... a jednak... |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 17-03-2007, 21:16
|
|
|
akj3 napisał/a: | Dodam tylko że ja mam Tipo 1.4 na benzynie - gaźnik i myślałem że raczej tym przypadku woda nie ma się skąd zbierać... a jednak... |
Bo to nie chodzi o to, że woda Ci się zbiera w rurze tylko jak masz gaz, jak autko stoi na zimnym całą noc to rura wydechowa jest zimna a jak odpalisz silnik skrapla Ci się na niej woda, a później pod wpływem wysokiej temperatury paruje. To tak samo jak np. po chłodnej nocy (bezdeszczowej) masz mokrą szybę. Prawa fizyki |
|
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 17-03-2007, 21:57
|
|
|
polansky napisał/a: | Bo to nie chodzi o to, że woda Ci się zbiera w rurze tylko jak masz gaz, jak autko stoi na zimnym całą noc to rura wydechowa jest zimna a jak odpalisz silnik skrapla Ci się na niej woda, a później pod wpływem wysokiej temperatury paruje. To tak samo jak np. po chłodnej nocy (bezdeszczowej) masz mokrą szybę. Prawa fizyki |
Dzięki za doinformowanie |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
kam
witamy nowego
|
Wysłany: 17-03-2007, 22:05
|
|
|
Tylko ze ja nie mam gazu ale bylem teraz pojezdzic troche i biały dymek ustał po pewnym czasie. Ale mam jeszcze inny problem minowicie jak jade to silnik mi sie dławi ;/ jade na 3 walne 4 chwile ok potem dodaje mocniej gazu a on sie dlawi i czuc jak samochod zwalnia ;/
i tak czasem mam na kazdym biegu ;/ |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 17-03-2007, 23:16
|
|
|
polansky napisał/a: | To zależy, jeżeli efekt jest tylko na zimnym silniku, to na 100% jest to spowodowane niską temperaturą powietrza, zebrana woda w układzie wydechowym paruje pod wpływem gorących spalin. U mnie np. na gazie jak tylko jest trochę chłodniej to normalne (w końcu efektem spalania propan-butanu jest m.in. H2O. Ale wracając do tematu - jeśli białe spaliny nie pojawiają się tylko na zimnym silniku i w chłodne dni, a ich zapach podobny jest do zapachu spalin z syrenki czy piły spalinowej (czyli dwusuwa) to prawdopodobnie silniczek żłopie Ci olej, a przyczyn może być tego wiele i trzeba by zacząć poszukiwania wycieku olej do silnika, mogą przepuszczać uszczelniacze na zaworach, pierścienie itd. I ciężko jest to jednoznacznie zdiagnozować. |
hmmm nawet w bardzo deszczowy dzień ilość wilgoci zebranej w układzie wydechowym wyparowuje prawie natychmiast po rozgrzaniu silnika.... a nawet wtedy nie występuje
"siwy dym"...
siwy dym może oznaczać że uszczelka pod głowica przepuszcza płyn chłodniczy do oleju w silniku ...efektem tego może być biały dym i wyczuwalny spadek mocy silnika
p.s nie jestem fachowcem ale miałem takie przeżycie w moim poprzednim aucie kiedy pękła
uszczelka pod głowicą a płyn chłodniczy "wymieszał się z olejem w silniku" efektem był powrotu na lawecie |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
marcin84
Wiek: 40 Dołączył: 15 Sty 2007 Posty: 21 Skąd: Tarnów-okolice
|
Wysłany: 18-03-2007, 11:12
|
|
|
Gdyby silknik bral olej to dym bylby niebieski a bialy dym moze byc spowodowany przez spalanie plynu/wody z chlodnicy. Obadaj dokladnie silnik,zobacz czy nie ubywa Ci plynu a jesli cos bedzie nie tak to zdejmij glowice |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 18-03-2007, 12:26
|
|
|
Jak najbardziej zgadzam się z avenger85 efekt ten znika po przejechaniu pierwszych kilometrów, no i oczywiście zależy co rozumiemy przez chłodniejszy dzień W zimie może trwać dużo dłużej .
Co do uszczelki pod głowicą, jej uszkodzenie również może być przyczyną "siwego dymu" (wpadającego w niebieski) - czyli spalania przez silniczek oleju
A co do problemów kam z "dziurą w gazie przy przyspieszaniu" to nie mogę powiedzieć nic na 100%, gdyż przyczyn może być wiele, jeżeli przy lekkim ujęciu gazu podczas tego "dławienia" samochód przyspiesza to sugerowałbym sprawdzić skład mieszanki (jeśli jest to gaźniczek), bo wyglądałoby na to, że po prostu się zalewa - dostaje za dużo paliwa w stosunku do powietrza. Taki efekt zdarza się gdy próbujemy gwałtownie przyspieszyć na zimnym silniku, na włączonym ssaniu. Ale wtedy miałbyś pewnie problemy z odpaleniem - tzn. przy odpalaniu musiałbyś wciskać mocno pedał gazu. Ale jeśli jest to wtrysk to nie wiem jak tam się sprawa ma - bo wzbogaceniem mieszanki steruje komputer. |
|
|
|
|
|
Rado
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 18-03-2007, 14:00
|
|
|
Witam,statnio mialem identyczny efekt,rano autko troszke dawalo bialym dymkiem i myslalem ze zimne.Niestety okazalo sie po drodze ze poszlo kilka strzalow z rory wydechowej i koles ktory jechal za mna znikl w oparach.Po dojechaniu do pracy stwierdzilem ze go przegazuje i ze to cos da.Po ostrym potraktowaniu nastapil strzal i autko zaczelo gasnac na wolnych obrotach az zdechlo.Okazalao sie ze mam zaduzy poziom oleju i bagnet nie jest orginalny od fiata(wieczor wczesniej dolalem bo myslalem ze mam za malo) i wywalil caly nadmiuar oleju na gaznik gdzie spalal sie i zapychal caly uklad wydechowy.Zostal spuszczony olej wymieniny filtr pro forma i zalany na nowo iloscia 3-3,7 (pozniej dolewka zeby nie za malao)i wszystko ustalo jak reka odjol. |
_________________ Zwolnij - jedziesz szybciej niż myślisz
UPLOAD siłowników pod maską i zegarów z obrotkiem : 100%
UPLOAD nakładek na tylnie światła : 10%
UPLOAD przedniego zderzaka : 50%
UPLOAD tylniego zderzaka : 50%
UPLOAD dokładek do progów : 50 % |
|
|
|
|
kam
witamy nowego
|
Wysłany: 18-03-2007, 23:20
|
|
|
Panowie jeszcze tylko głupie pytanie w ktorym miejscu jest gaznik w Tipku? (musze wyregulować) i za cholere nie umiem zdjac tego czarnego korka (tam gdzie sie dolewa oleju ;/) fotki mile widziane :] |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
popekpl666
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-03-2007, 08:56
|
|
|
Witajcie, ja bym nie radził dotykac gźnika... sam tego nie ustawisz a pogorszysz spalanie albo i w ogóle przestanie ci autko pracować.
A co do białych kłębów z rurki to bym sie wybrał do mechanika aby sprawdzic uszczekę pod głowicą.
Mi kiedyś ŁADA wychlała połowe płynu z chłodnicy (więc dolałem) myślałem że może jakos dojade ale jak sie okazało że silnik padł czego powodem była właśnie uszczelka a od dolania wody do chłodnicy popękała głowica (dlatego że na ciepły silnik).
Więc podjedz gdzieś z nim i sprawdz.
POZDRAWIAM |
_________________ Remonty autka się zaczynają więc bedzie co dodać do forum |
|
|
|
|
Rado
|
Wysłany: 19-03-2007, 10:42
|
|
|
Zawsze zostaje ci srodek chemiczny : mtodoktor lub inny ale to na krotka mete sewgo czasu go uzylem w innym auku i bylo ok pozniej autko poszlo do ludzi i gosciu tez nim duzo i dlugo smigal,nie raz to pomaga a nie raz szkodzi. |
|
|
|
|
kam
witamy nowego
|
Wysłany: 19-03-2007, 15:15
|
|
|
ok to pojade do jakiegos mechaniora nie wiecie ile mniejwiecej moze kosztowac samo sprawdzenie uszczelki? A ile wymiana wiadomo ceny sa rózne ale tak mniej wiecej
Aha panowie jak myslicie zatankowalem za 100 zl zrobilem 160 kilometrów głwnie po miescie. to duzo czy mało jak za taka sume (tankowalem 95) |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 19-03-2007, 15:31
|
|
|
W cholere!! Licząc, że litr 95 kosztuje 4,20zł to pali Ci prawie 15l po mieście.
Jedź jak najszybciej do mechanika żeby Ci go podregulował, bo na pewno tyle nie powinien żłopać. Moja Tempra pali ok 12l po mieście, ale gazu. Benzynki to nie wiem, ale na pewno z 1-1,5l mniej.
No chyba, że masz bardzo ciężkiego buta
A ile weźmie mechanik to się nie orientuję, ja u nich rzadko bywam Ale za samą regulację gaźnika nie powinien wziąć wg mnie więcej niż 20 zł, bo to nie jest jakaś skomplikowana czynność dla dobrego mechanika. |
|
|
|
|
|
Lamie
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-03-2007, 15:44
|
|
|
srki ze tak napisze w tym, temacie. jak sprawdzic czy tipo 1.4 jest na wtrysku? jak to odróznic które jest które:P |
_________________ Digital to je to |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 19-03-2007, 16:24
|
|
|
Najprościej - w gaźniku masz zazwyczaj pod kierownicą z prawej strony wajchę z takim znaczkiem |/|, która służy do załączania i regulacji ssania. (Nie orientuję się czy były wersje gaźnikowe z automatycznym ssaniem) w każdym bądź razie jak masz taką wajchę to na pewno jest to gaźnik. A pod maską: idziesz od filtra powietrza grubą rurą do takiej czarnej kopułki ( niektóre mają dużą plastikową, prostokątną osłonę) pod nią jest albo gaźnik albo wtrysk.
Gaźnik wygląda tak:
http://www.tempra.org/instrukcja/028gaznik.html
http://allegro.pl/show_item.php?item=167246526
A wtrysk charakteryzuje się na pierwszy rzut oka tym, że idzie do niego kupę kabli |
|
|
|
|
|
Rado
|
Wysłany: 19-03-2007, 19:48
|
|
|
Uszczelka ostanio na allegro byla nowka za 30 zika plus wysylka.Jak z reszta to nie wiem. |
|
|
|
|
kam
witamy nowego
|
Wysłany: 20-03-2007, 14:41
|
|
|
heh dzwonilem dzisiaj do kilku warsztatow jeden mnie po prostu rozbroił. za wyregulowanie usłyszałem magiczna cene 200 zl. A za wymiane uszczelki 600 zł takim cena stanowczo mówimy nie
więc szukanie taniego mechanika nadal trwa |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 20-03-2007, 15:10
|
|
|
Takim to bałbym się zostawić swoje auto nawet gdyby mnie było na to stać. Coś mi się wydaje, że nawet nie mają pojęcia za co biorą tyle kasy, a co dopiero co mają zrobić przy aucie
Ehh, niestety w dzisiejszych czasach ciężko o dobrego i uczciwego fachowca |
|
|
|
|
|
kam
witamy nowego
|
Wysłany: 20-03-2007, 15:29
|
|
|
w sumie tak sie zastanawiam... Czy samemu nie wymienic uszczelki... Na mechanice sie nie znam ale jak tak dluzej posiedze to moze sie uda.... Sam malucha wyremontowalem i zrobilem od podstaw to chyba za tipusia tez sie sam wezme... ma ktoś jakiegos linka z zeszytem napraw albo cos podobnego? |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|