|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jakie auto na dobrych kilka lat ? |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-10-2010, 09:13
|
|
|
MGSH napisał/a: | @VEndriuV, a może coś z naszego podwórka - Leganza?
2000r za około 10tysi można wyrwać zadbane. Wiadomo, że w środku to głód i nędza, ale klima, abs i elektryka są.
Ja sam (mam podobny dylemat jak w temacie) zastanawiam się jeszcze nad Nissan Primera P11. Oopcja wyposażenia jest klasę lepsza niż daewoo, więc rozrzut cenowy większy.
Obydwa modele uchodzą raczej za nie gnijące i w miarę bezawaryjne. O obydwu czytałem i pytałem w warsztatach i wśród znajomych właścicieli. |
w sumie nissan nawet lepiej wygląda niż leganza, ale czy znajdzie się w dobrym stanie i nigdy nie miałem do czynienia z takimi autami więc nie wiem jak tam awaryjność. |
|
|
|
|
pawel76
Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 855 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-10-2010, 10:50
|
|
|
Guzik napisał/a: | pawel76 napisał/a: | Renault Scenic |
wygląda jak kupa i prowadzi się jak kupa. Myślałem, że będę dachował na zakręcie w tym pudle |
Jaki miałeś silnik pod maską? Wiadomo ,że jest to auto do normalnej a nie sportowej jazdy ,Jadąc nim do Wrocka z trójką dorosłych na pokładzie nie miałem stresu przy wyprzedzaniu (silnik 1.9 dti)
A co do wyglądu....rzecz gustu
** Dodano: 24-10-2010, 11:53 **
VEndriuV, mając do wyboru daewoo lub nissana wolałbym nissana (najlepiej skylinea )
A poważnie nissan ma ładniejszą sylwetkę |
_________________ Było Tipo 1.4ie jest Astra 1.4 rocznik 97 od teściowej |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 24-10-2010, 14:36
|
|
|
leganza albo nubira II |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
pawel76
Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 855 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-10-2010, 17:48
|
|
|
Luczu, nubira II jeśli już koreańczyk |
_________________ Było Tipo 1.4ie jest Astra 1.4 rocznik 97 od teściowej |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 24-10-2010, 17:49
|
|
|
pawel76 napisał/a: | Jaki miałeś silnik pod maską? Wiadomo ,że jest to auto do normalnej a nie sportowej jazdy ,Jadąc nim do Wrocka z trójką dorosłych na pokładzie nie miałem stresu przy wyprzedzaniu (silnik 1.9 dti)
A co do wyglądu....rzecz gustu |
Z wyprzedzaniem nie było problemu, bo pod maską siedzi 2.0 16v, ale cała reszta nie do przyjęcia (tak samo jak wygląd i gabaryty).
Z daewoo jeździłem tylko matizem i mam w domu lanosa, oba to porażka. Lanos niby nie gnije, niby się nie psuje, zawias niewytłuczony, ale za każdym razem jak do niego wsiadam, to odechciewa mi się jechać gdziekolwiek. W Temprze efekt odwrotny mimo pukających wahaczy i wylanych amorków z przodu(jednego głównie). Lanos się w dodatku nie prowadzi, źle powiedziałem, on się prowadzi, ale sam na zakrętach porażka, hamowanie porażka(blokuje koła i ślizga od razu), przyspieszać też się nie da, bo pali kapcia zamiast jechać, nawet przy delikatnym ruszaniu. Rzadko kiedy udaje mi się ruszyć dobrze nim. Pedał gazu? Porażka, noga boli jeśli się go nie ciśnie powyżej połowy (strasznie wysoki). Reakcja na gaz dobra, ale właśnie aż za dobra, bo nigdy nie wiesz na jakie obroty wskoczy po naprawdę delikatnym muśnięciu gazu ;/
Jeśli nubira jest do niego choć trochę podobna, to dla mnie jest kolejną porażką |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-10-2010, 17:56
|
|
|
Guzik napisał/a: | na zakrętach porażka, hamowanie porażka(blokuje koła i ślizga od razu), przyspieszać też się nie da, bo pali kapcia zamiast jechać, nawet przy delikatnym ruszaniu. Rzadko kiedy udaje mi się ruszyć dobrze nim. | Typowy objaw agonii opon. Nie można tak tego porównywać. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
MGSH
Wiek: 44 Dołączył: 08 Paź 2007 Posty: 42 Skąd: Brzeg Dolny
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-10-2010, 18:29
|
|
|
ciechu napisał/a: | Guzik napisał/a: | na zakrętach porażka, hamowanie porażka(blokuje koła i ślizga od razu), przyspieszać też się nie da, bo pali kapcia zamiast jechać, nawet przy delikatnym ruszaniu. Rzadko kiedy udaje mi się ruszyć dobrze nim. | Typowy objaw agonii opon. Nie można tak tego porównywać. | No i nie wiem jak z mocą, bo te moje sto kucy w lanim to z lipnymi oponami, dzikim wspomaganiem i wywalonym zawiasem trochę za dużo (topi laki jak dziki)
Nubira jest cięższa, dłuższa i szersza - pewnie się to o wiele lepiej sprawdza. |
_________________ Było => Tipo 1,4 ie + LPG Shrocik
Było => Lanos 1,6 16v + LPG Lanborghini
Jest => Xsara Picasso 1,6HDI Ogórek & Peugot 206 1,4 8v Bąbelek |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 24-10-2010, 19:01
|
|
|
Guzik napisał/a: | Jeśli nubira jest do niego choć trochę podobna, to dla mnie jest kolejną porażką |
Nubira II jest całkiem innym samochodem. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o wnętrze
** Dodano: 24-10-2010, 20:03 **
w nubirze II do wyboru znakomite silniki - 1.6 ( 106 koni - montowany również w niektórych lanosach )
i 2.0 - 136 koni - silnik holdena |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 24-10-2010, 20:24
|
|
|
Guzik, a może linka gazu do podciągnięcia ? ja miałem tak, że połowa gazu to był luz, dopiero potem zaczynał się gaz... nie wiem że to nie przeszkadzało poprzednikowi, ale ok... Ja od razu sobie musieć podciągnąć, bo sie jeździć nie dało. Teraz od razu łapie |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 26-10-2010, 14:30
|
|
|
ciechu napisał/a: | Typowy objaw agonii opon. Nie można tak tego porównywać. |
W Temprze mam 6 letnie opony i jakoś sprawa wygląda inaczej(niebo, a ziemia), a te mają 2-3 lata i lepszy bieżnik.
W lanosie koła 13', kapeć wąski, zawias miękki, a do tego przednie koła schowane w nadkolach jak w starych poldkach z wąskim rozstawem. Silnik 1.5 8v 86 km, ale rwie do przodu aż miło. Jak dla mnie zawieszenie, układ kierowniczy i hamulcowy to jedna wielka kupa. |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|