|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Ogrzewanie garażu |
Autor |
Wiadomość |
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 02-12-2010, 22:33 Ogrzewanie garażu
|
|
|
Witam. Jak wiadomo mamy zime i temp sięga ponad -20 stopni. A ja za wszelka cenę muszę pomalować i położyć bitex na samochód. Problem w tym, że nie wiem jak za bardzo ogrzać garaż Myślę nad grzejnikiem olejowym lub jakaś farelka ? Czy to dobry pomysł ? Do tego nie wiem jakie jest najlepsze miejsce postawienia grzejnika/farelki tzn. chodzi mi o to w jakim miejscu ogrzeje największą cześć garażu ? Najlepiej postawić obok miejsca gdzie będę nakładał bitex, czy może przy drzwiach garażu gdzie jest najzimniej ? Nie wiem chłopaki doradźcie mi coś, bo nie wiem co z tym zrobić... Bo w takiej temp to nawet mi nic nie wyschnie. |
_________________ TEMPRA 1.6 S.X ie |
|
|
|
|
Damian...
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 88 Skąd: Świdnik/Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-12-2010, 22:52
|
|
|
jedyna myśl, jaka przyszła mi do głowy to obudowa styropianowa, lub z wełny (np. rookwool). to na pewno nie będzie tanie, ale może bedzie cieplej. no i jeżeli masz taki garaż szeregowy, to zmniejszyłoby Ci miejsca. |
_________________ pozdrawiam.
był: Fiat Tipo 1.6 i.e. 78KM
jest: Honda Concerto 1.6i 122KM
wyznawca JTP - J**ać Transport Publiczny |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-12-2010, 17:53
|
|
|
Keray69, nie ogrzewaj garażu bo rdza Ci opie*rzy auto zabezpiecz garaż żey mróz bardzo nie wchodził.
Jak napisał Damian..., Rookwool albo styropian, w zupełności wystarczy, ja auto garażuję na parkingu pientrowym ale na 3 piętrze, wysoko, gdzie temp nie spada tak bardzo i jestem zadowolony |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 04-12-2010, 18:25
|
|
|
Świstak, czytamy dokładniej, nie chodzi o ogrzanie jako takie, tylko przystosowanie garażu do nakładania żywicy, która przy niskich temperaturach nie będzie działać. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 06-12-2010, 22:12
|
|
|
Dokładnie panowie jak pisze Jelcyn, Nie o to chodzi Chodzi o ogrzewanie chwilowe żeby to schło... Dodam że grzeją 2 farelki i nie dają rady. Farba schła 3 dni i nie wyschła. Dotykałem rękoma to sie nie lepiła i sprawiała wrażenie już suchej. Natomiast gdy przetarłem to rozpuszczalnikiem, niestety wszystko sie starło. I żeby nie zakładać nowego tematu chciałem zapytać: Czego mogę sie spodziewać, gdy nałożyłem na tak nie wyschnięta farbę bitex ? Czy istnieją jakieś szanse ze to wyschnie razem z bitexem ? Czy pozostanie juz taka powłoka pod bitexem i nie spełni swojego zadania, czyli ochrony przed korozja ? |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 06-12-2010, 22:15
|
|
|
Od siebie polecę do ogrzewania garażu doraźnie nagrzewnicę gazową na propan butan, mam 15kW i stosuję gdy grzebię przy aucie, 5min i chodzę w krótkim rękawku ;] Spaliny nie wyczuwalne. Butla 11kg wystarcza na 24h grzania non stop ale gwarantuję że nie wysiedzicie w garażu takie piekło będzie ;]
http://ogrzewanie.istore....5,moc,15kw.html |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
Paweł Łukaczyk
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 91 Skąd: Kołobrzeg
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 08-12-2010, 22:02
|
|
|
Witam,na myśl mi przychodzi jedna sprawa,wiem,wiem co zaraz pomyślicie ale jak ma być ciepło to moja chwilowa propozycja to postawić kozę i wokół niej cegle szamotowa.Plic brykietem który nie smrodzi tak i ciepło morowane i wchłaniać,schnąc ładnie będzie |
_________________ Tempra 1,6 +gaz Kołobrzeg.ZMARŁA ZOSTAŁA PODPALONA!!! |
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-12-2010, 23:18
|
|
|
Imho najlepszy sposób na tanie i niekłopotliwe ciepło zapodał GrzesiekK., -z tą nagrzewnicą na gaz. |
_________________ Zapraszam na forum:
http://forum-laptopy.info.pl/index.php |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-12-2010, 11:33
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | czytamy dokładniej, |
maj mistejk
a odnośnie tego co napisał GrzesiekK., popieram, używałem tego kiedyś i jest rewelka, dość drogie to w eksploatacji ale skuteczne naprawdę daje dużo ciepła |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 12-12-2010, 20:53
|
|
|
No fakt dobre, ale też i sporo kosztuje niestety... Bo z tego co wiem to napełnienie butli trochę kosztuje. A i sam piec nie jest też tani. W moim przypadku poradziły sobie 2 stare farelki, ale nie wiem czy ten bitex wysechł czy zamarzł na samochodzie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|