|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
problem z centralnym zamkiem... |
Autor |
Wiadomość |
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-09-2008, 07:46 problem z centralnym zamkiem...
|
|
|
witam! mam problem...w mojej favo mam założony CZ taki uniwersalny... i do tej pory działał ok, a teraz tylko otwiera, a zamykać już nie chce...;/ dlaczego??? ani pilotem jak załączam alarm ani manualnie jak kluczyk przekręcam...;/ dodam że wczoraj rozebrałem boczki drzwi i wszystkie kable były ok.... zdjąłem też deskę rozdzielczą (bo pod zegarami są centralki od alarmu i od CZ...) i dokopałem się do centralek, ale przy nich też wydaje się być wszystko ok... co to może być??? |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-09-2008, 08:29
|
|
|
bezpiecznik może ci poszedł od centralki- powinien być na kablu + idącym do centralki. Sprawdź miernikiem czy centralka wysyła sygnał do zamków bo jak nie to wiadomo że to jej wina a jak sygnał idzie do pierwszego czyli od kierowcy a on nie działa i nie wysyła do reszty siłowników to masz pewność że to jego wina. |
_________________ Mój Chomik GSM
|
|
|
|
|
DJ Turn
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-09-2008, 09:00
|
|
|
www.forum.skodovka.pl
zapraszam tam
tam ludzie maja w favo pozamontowywane takie centralki wiec moze ci odpowiedza
pozdrawiam |
_________________ były:
Skoda Felicia Pickup 1.3 68KM
Citroen Berlingo 1.4 75KM
Skoda Forman 135LS czerwona besstia
FIAT TEMPRA 1.6 S + LPG 86KM
jest:
Opel Astra F 1.6 GT 100KM
Opel Vectra B 2.0 16v 136KM
Fiat 126p 92r. 1 wlasciciel 24KM |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 15-09-2008, 19:28
|
|
|
ej znam to forum ale wole zapytać starych znajomych... a po za tym zamek otwiera ale nie zamyka... trzeba recznie zamykac... a co najlepsze ze w momencie zamykania recznie centralka wydaje takie cykniecie jak przy otwieraniu z pilota... więc to moze silownik w drzwiach kierowcy(bo to master)??? |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 15-09-2008, 19:29
|
|
|
znaczy że centralka od centralnego działa, ale tylko otwiera? tzn gdy pozamykasz drzwi wszystkie to pilotem naraz wszystkie otworzysz? podonie kluczykiem wszystkie otworzysz naraz?
jeśli tak, to spróbuj po obu stronach, bo może po obu stronach masz siłownik master, czy z kluczyka , w sytuacji, gdy wszystkie zamknięte są, otworzysz wszystkie naraz zarówno otwierając od pasażera jak i od kierowcy;
jeśli nie - to jeśli masz oba siłowniki master - jeden jest uszkodzony lub jego kable zwarte i to jest problem; albo jeden tylko, od keirowcy, masz siłownik master; wtedy najprościej odpiąć kable od siłownika od strony pasażera i wtedy sprawdzić zachowanie, czy zacznie zamykać pilotem; jeśli tak - to siłownik;
jeśli nie - uszkodzenie w centralce lub kablach, może przerwany gdzieś ten wspólny od zamykania (brązowy chyba), ale może to być w centralce, skoro ani sygnał z siłowników ani z alarmu nie powoduje zamykania;
możesz podać jakie to masz - alarm i centralkę od centralnego, a jak masz instrukcę=schemat montażu/połączeń to najszybciej... może się coś wymyśli i powiemy ci jak sprawdzić; |
|
|
gawor06
|
Wysłany: 15-09-2008, 20:05
|
|
|
jest tak mam jeden master od kierowcy napewno... i rozebrałem oba boczki i kier i pasażera(bo mam centralny tylko na przód...) posprawdzałem kable i są ok...ani z pilota ani ręcznie nie zamyka obu... ale i z pilota i recznie oba otwiera... ale w momencie gdy che zamknąć ręcznie i wciskam master to z centralki od centralnego słychać takie"cyk" czy z pilota czy recznie jest tak samo... czyli moze centralka jest sprana tylko silownik uwalony...?? |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 28-09-2008, 18:20
|
|
|
jak - obydwa siłowniki uwalone, że nie zamyka z pilota ani lewych ani prawych? to raczej dziwne by było; gdyby ich silniczki padły to by się też nie otwierały; gdyby zaś chodziło o siłownik master - że ma styki uwalone (wykrywające 'siłowe' kluczykowe zamknięcie/otwarcie) to by się drzwi myślę spróbowały zamknąć i zaraz odskakiwały... zresztą możesz na próbę odpiąć siłownik master od instalacji i spróbować samym pilotem zamykanie i otwieranie;
ale najprawdopodobniej masz coś w centralce do d... skoro cyka - to pewno cyka przekaźnik - czyli komendę zamknięcia czai, odbiera z pilota jak i zarówno 'siłowo', tylko nie puszcza odwróconego zasilania na siłowniki - do zamykania; możliwe, że np przekaźnik podwójny który podaje zasilanie na siłowniki się w centralce upalił/styki mu się przepaliły... jakbyś miał skąd podmienić centralkę... to by było najpewniej... nie wiem, ale gdybym miał obstawiać - to na nią |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|