|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tipo 1,6 Selecta - tak rzadki okaz |
Autor |
Wiadomość |
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 10-03-2007, 22:24 Tipo 1,6 Selecta - tak rzadki okaz
|
|
|
Patrzcie! Tak rzadko spotykana SELECTA <grucha>
http://allegro.pl/show_item.php?item=171091736
pozdrawiam... zrozpaczony
Żeby temat był aktualny dłużej niz aukcja pozwolilem sobie;) wkleic (z tej aukcji)dwa charakterystyczne i mało spotykane zdjęcia:
A zy wgl ktoś z tego forum ma automata w T/T? |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-03-2007, 23:12
|
|
|
no, spoko rarytas...
choć z drugiej strony, gdyż skrzynie się niezbyt udały Włochom...
może lepiej nie mieć selecty; tu dopiero pole do wydatków... |
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 10-03-2007, 23:46
|
|
|
unknown napisał/a: | ... tu dopiero pole do wydatków... |
I zmarnowanego czasu (o nerwach nie wspomnę).
Nie sądzę aby bez problemów kazdę ASO naprawiło taką skrzynię; o dostępności części nie wspominam... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 11-03-2007, 09:18
|
|
|
Właśnie one nie były takie lipne ani zawodne, (no teraz to zalezy jak sie dbało) tylko w swoim czasie dopłata za automat we fiaciebyła taka zabójcza, że gdy ktoś chciał auto z automatem to wybierał sie do innego salonu...
** Dodano: 11-03-2007, 09:20 **
P.S. sorki że w tym temacie napisałem o aucie z allegro, ale wczoraj byłem zaczarowany i w dodatku |
|
|
|
|
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 11-03-2007, 12:01
|
|
|
zdecydowanie ryzykowany zakup
osobiście nie przepadam za automatami a szczególnie przy tak małym silniku
poza tym nie ma to jak redukcja i "do dechy" przy wyprzedzaniu |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 11-03-2007, 12:03
|
|
|
Ale to akurat jest bezstopniowy, i przy "wdepnieciu" sam sie dostosowuje do warunków, gorzej, gdyby był zwykły 4-ro biegowy...
Kurde, ja tu się zakochałem w tym aucie, a mój stoi u mechaniora na kapitalce :ściana:
jak sie wkurze to wezme pozyczke i bede mial 2 tipa
** Dodano: 11-03-2007, 12:07 **
A czy wie ktoś co oznacza pozycja L w tej skrzyni?
Bo w normalnych automatach jest P(park), N(neutral), R(rear), D(drive), 3, 2, 1 ; a w selecta jest P N R D L ??? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 11-03-2007, 19:57
|
|
|
L = leć
a tak na serio:
w Fiatach o ile doczytałem - Park, Neutral, Drive (normalna jazda), Reverse, Low
Low tj używa tylko niskich biegów/przełożeń - co niby oferuje najlepsze warunki do jazdy pod górki, hamowanie silnikiem itp bzdety
bywa jeszcze (ale nie selecta) w Fiatach M do przejścia w Manualny wybór w automacie |
|
|
KRT
Wiek: 38 Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 397 Skąd: Kraków - NH
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-03-2007, 21:43
|
|
|
Automat = Zero frajdy z jazdy , coś dla ciot i starych dziadków !!! Przynajmniej według mnie . |
_________________ NieCh MoC BędZie Z waMi WaRiAtaMi Tipo 2.0 8v <-rozbity Calibra C20NE |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 11-03-2007, 21:48
|
|
|
KRT napisał/a: | Automat = Zero frajdy z jazdy , coś dla ciot i starych dziadków !!! Przynajmniej według mnie . |
wiesz co, ja też tak mówiłem aż do pierwszej jazdy autem z automatem...
a w przypadku T/T z automatem to chodzi o miłość do tego auta i chęć posiadania wyjątkowego okazu... (największym moim marzeniem jest posiadanie T/T 2.0 8V na full wypasie z automatem |
|
|
|
|
blondyn103
witamy nowego
|
Wysłany: 11-03-2007, 22:01
|
|
|
Witam
P-parkowanie
R-bieg wsteczny
N- położenie neutralne
D-jazda do przodu
L-Hamowanie silnikiem
Gdy ustawisz dżwignię w położeniu L prędkość obrotowa silnika zostaje utrzymana na poziomie 3800 obr/min wywołując efekt hamowania silnikiem. Można to zrobić nawet przy jeździe z prędkością max bo przekładnia jest całkowicie bezstopniowa - jak w skuterze
Podobno o gustach się nie dyskutuje, ale także dla mnie a szczególnie mojej dziewczyny takie autko to ideał totalny luz i gaz do dechy lub hamulec zero machania lewarkiem podczas jazdy w mieście
Pozdrawiam |
_________________ Fix It Again Tomorrow - Ale to lubię i ch..! |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-03-2007, 02:46
|
|
|
blondyn103, nic tylko kupować
MiKuS, - jak to mówią "kuj żelazo puki gorące"
no to sprzedane |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
krzys_mh
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Kwi 2007 Posty: 107 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 01-06-2007, 23:05
|
|
|
Udalo mi sie dorwac skrzynie automatyczna.... mysle ze do tygodnia bedzie zamontowana. Manualna sobie zostawie - jesli automat padnie lub mi sie znudzi zamienie spowrotem. Osobiscie mnie to nie kreci - robie to dla zony i troche z ciekawosci - troszke automatami jezdzilem w pracy (firmowe auta sa najlepsze ) wiec bede mial porownanie. |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 02-06-2007, 08:28
|
|
|
Ale kupiłes sama skrzynię?
zeby wsadzić automata i żeby on dobrze pracwał trzeba przerobić instalacje, z automaytem jest kilka urzadzen więcej, juz nie pamiętam teraz jakich..., a co z drażkiem zmiany biegów? |
|
|
|
|
krzys_mh
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Kwi 2007 Posty: 107 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 02-06-2007, 12:11
|
|
|
Automat kupilem z calym osprzetem (osobny komputer "transmitt control unit", pedały, ciegna i linki, drazek, wszystkie maskownice "dziur", jakas pokrywa tunelu i komplet okablowania). Przerobek troche jest, juz drugi tydzien stoi u mechanika, ale wymieniam takze silnik, wiec uzbroilem sie w cierpliwosc. Niech dziubie pomalu byle dobrze robota bedzie wykonana. Przypuszczam ze komputer skrzyni i silnika beda jakos polaczone, gdyz jak kiedys bylem w fiacie na diagnostyce to komputer wyplul "nie podlaczona skrzynia automatyczna"
** Dodano: 05-06-2007, 22:23 **
Dzis bylem u mechanika sprawdzic jak robota idzie..... troszke wystraszony bylem, stary silnik wyciagniety, nowy jeszcze robia, autko bez obciazenia silnikiem stoi dęba, ale patrze przez okno - lewarek z automatu juz na miejscu, pedaly tylko dwa pol auta rozebrane. pod maska tylko kikuty od kol wystajace, jakies bebechy od strony kabiny zwisaja....
wiekszych problemow podobno nie ma, poza ogromnym nakladem pracy. jest tez jedna niewiadoma. po podlaczeniu obu komputerow od strony kompa skrzyni zostaje niepodlaczona kostka... dysponuje ktos schematem wyprowadzen automatu? na logike powinno to isc pod deske rozdzielcza... tylko ze deske mam stara, nowej nie bede kupowal, wiec sam bede musial zrobic dodatkowe wskazniki/przyciski (jesli ta kostka wlasnie do tego) |
_________________ Tempra automat 2.0 8V digital - sprzedana 17.09.2011 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|