Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo na żółtych blachach!
Autor Wiadomość
kkocurekk 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 30-04-2018, 12:29   Tipo na żółtych blachach!

Siemka moje Tipo ma już 25 lat, czekałem na to bardzo długo. Zabieram się za rejestrację go jako zabytku. Rozmawiałem już z wojewódzkim konserwatorem zabytków i mam kilka pytań do was. Czy w tipo są jakieś nowatorskie rozwiązania? np takie które w tamtych latach nie występowały w innych samochodach? Kiedyś gdzieś czytałem że tipo jako pierwsze miało dodatkowe wzmocnienia w drzwiach, które miały czynić je bardziej bezpiecznym, prawda to? O jakich nowatorskich rozwiązaniach jakie zastosował fiat w tipo słyszeliście? może elementy z tworzyw sztucznych jak np klapa bagażnika?

RetX 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-04-2018, 12:54   

A to jest to konieczne gdy auto ma 25 lat? Bo z tego co wiem, nie jest to konieczne ;-) Wzmocnienia w drzwiach miała tylko wersja 3 drzwiowa polift. Słyszałem,że to, że wszystko było w manetkach, było dość nowoczesne, ale czy nowatorskie, nie wiem... Klapa owszem, też ciekawostka, ale chyba nie wymyślili tego pierwsi... W razie czego, próbuj wnich rzucać tym, że był autem roku 1989, unikatowy tytuł uzyskał :-D

mikee72 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 30-04-2018, 20:16   

Tak jak pisze RetX dodatkowe wzmocnienia były w poliftach (ale chyba też w 5D, mogę się mylić). I też nie sądzę, czy to było nowatorskie rozwiązanie.
Ogólnie to Tipo nie było jakieś super nowoczesne czy nowatorskie na tamte lata, ale było sporo rozwiązań niekonieczne powszednich, w tym ocynkowana blacha (w tej klasie aut) i cyfrowe zegary digital..
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to jak na tamte czasy i Fiata - było nieźle. W lepszych wersjach napinacze pasów, airbag kierowcy i wspomniane wzmocnienia, do tego ABS. Ale to nic nowatorskiego. Moja Kasia miała czołówkę 3 lata temu i wszystko zadziałało jak trzeba (napinacze i poduszka) - dość powiedzieć, że po dzwonie Tipo było w lepszym stanie niż uderzone Suzuki Swift.
Napisz więcej jak coś podziałasz w tym kierunku.
     Moneta

kkocurekk 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 01-05-2018, 12:39   

RetX, 25 lat i od 15 lat nieprodukowane musi być. Jeśli chodzi o auta nowsze to też jest opcja rejestracji ale muszą być w nich rozwiązania które znacząco wpłynęły na rozwój motoryzacji. To może inaczej nie nowatorskie rozwiązania a rzadkie. Moje Tipo to "S" z polskiego salonu nie ma nic z rzeczy o których pisaliście :D a A właśnie nie ma ktoś przypadkiem jakiegoś prospektu ulotki reklamowej z tipo?

brynol69 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-05-2018, 08:45   

tak się ostatnio zastanawiałem kiedy pojawi się pierwsza żółta tablica:-) trzymam kciuki żeby się udało zrobić "ostatni przegląd". Kiedyś słyszałem że samochód musi być też w miarę oryginalny, tzn. nie za dużo zamienników i bez przeróbek

Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie
     assistance

Odpowiedz do tematu