Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup auta.
Autor Wiadomość
D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-01-2013, 16:58   Zakup auta.

Nie bardzo wiem jak ugryźć temat, ale byłem ostatnio u znajomego blacharza który miał mi wymieniać progi i robić podłogę, ale jednak okazuje się że to tylko tak prosto brzmi. Pomijając to że wymiana progów jest już nieopłacalna ale mniejsza o to, nie chodzi o kase, ale kolega stwierdził że oprócz progów i blachy chciałby też mieć drugie tipo ze zdrową podłogą żeby pewne elementy mógł przeszczepić, bo w niektórych miejscach po prostu nie podogina blachy tak żeby to dobrze wyglądało. A ja nie jestem typem człowieka który robi tak żeby tylko było. Z drugiej strony głupotą by było mieć zdrowe tipo i je ciąć na kawałki do mojego zgniłka ;)
Także chyba nie pozostaje mi nic innego jak poszukiwania kolejnego tipo a to moje co się da to zabrać na części a reszte na żyletki.
Sprawa jest taka że nie chcę drugiego do roboty i jak już mam kupić tipo to musi być w stanie zadowalającym. Nie mówię że idealnym- zadowalającym. Dziurka czy dzirki w podłodze no ok, można to zrobić we własnym zakresie, ale musi być zdrowy.
Kiedy będe poszukiwał? Prawdopodobnie przełom wrzesień/październik.
Po co założyłem temat? Chciałbym się zorientować czy któryś z forumowiczów w tym czasie będzie chciał sprzedać swoje tipo.
Wymagania jakie bym miał to bez gazu, silnik co najmniej 1.6 no i jak najbogatsza wersja. Mile widziane 3d wręcz ze wskazaniem na tą wersję, bo przypadła mi ostatnio do gustu :) 2.0 musiał bym rozważyć, ale bardziej uderzał bym w kierunku 1.8GT o cenie na razie nie mówię bo chcę się na razie zorientować. Jak w tym czasie nie będzie żadnego ładnego tipka to będe musiał kupić coś innego a nie chciał bym ;>

osama 33 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-01-2013, 17:49   

D@wIdS bieri mojego :D
omega 2,5 v6 Tipo 1,4,Laguna
opel astra kombi 1,7d f tempra 1,9td
     Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 21-01-2013, 17:56   

haha dopiero kupiłeś ;D
Poza tym wersja S odpada :D

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-01-2013, 18:06   

D@wIdS, wiesz o moim :) szkoda tylko że we wrześniu ale rozumie powody ;)

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-01-2013, 18:17   

D@wIdS napisał/a:
to będe musiał kupić coś innego a nie chciał bym ;>

popatrz po bravo :]

Wiem wiem ... sam mam bravo to teraz będę każdemu je doradzał. Ale głównie chodzi o to, że skoro lubisz tipo to bravo spodoba Ci się jeszcze bardziej. Ta sama płyta podłogowa, bardzo podobne wymiary aczkolwiek w środku nieco mniej miejsca niż w tipo ( z tyłu ) i mniejszy bagażnik. Za to masz auto nowsze, o lepszym komforcie, mocniejszym silniku, lepiej wykończone ....
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 21-01-2013, 18:24   

Luczu, zgadzam się z tym :) bravo i brava :D

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-01-2013, 18:27   

KrzychuB napisał/a:
Luczu, zgadzam się z tym :) bravo i brava :D

ta jasne :lalala: ja pamiętam jeszcze na wiosnę jak byłeś u mnie co mówiłeś ;p
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 21-01-2013, 18:34   

No właśnie nie powiedziałem o co mi konkretnie chodzi ;D Chcę mieć coś czego nie ma nikt (bynajmniej w szerokiej okolicy) Chcę mieć auto dość stare ale w świetnym stanie, bez większej korozji. Wystarczy że swojemu walne polerkę i czuję ten wzrok przechodzniów. To jest piękne ;P Alu mam, tylko bym zglebił szyby czarne i na tym koniec jakichkolwiek modyfikacji w nadwozie ;> A silnik hmmm najpierw niech kupie to tipo potem się będzie myślało :) W zasadzie miałbym już teraz nagrany silnik do swojego (uturbiony ;> ) Ale po diagnozie blacharza raczej była by to głupota żeby kombinować z innym silnikiem w moim nadwoziu.
Wiem, komfort i w ogóle inna klasa ale w tym momencie nie to jest najważniejsze :) Z rok bym nad nim posiedział i używał na codzień a potem nic nie stoi na przeszkodzie kupić inny wózek tylko do jeżdżenia typowa seria bez żadnych przeróbek ;) Jednak to plany na dalsze lata i zależy mi najpierw żeby kupić tipo z którego będe zadowolony i nie będe musiał od razu po zakupie ściągać wykładziny i łatać dziury ^^

** Dodano: 21-01-2013, 18:36 **
BTW coraz bardziej rozważam żeby sprzedać to co mam w bagażniku żeby przyspieszyć zakup, ale cholernie mi szkoda ;D Rok to kompletowałem :P

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 21-01-2013, 18:37   

A nie lepiej pospawać podłogę po prostu? Jak masz dalej zamiar jeździć tipo, to po co robić podłogę tak jak w serii, wspawaj blachę tak żebyś nie wypadł, nowe progi, kupisz drugie tipo to nawet jak trafisz ze zdrową blachą, w co wątpię, to i tak po przekładaniu wszystkiego, nadal nie będzie idealne, w końcu sprzedasz, kupisz inny samochód i tylko pieniądze stracisz...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

KrzychuB 

Wysłany: 21-01-2013, 18:39   

Bdm, jeden nowy próg 180 zł :sciana:

D@wIdS 

Wysłany: 21-01-2013, 18:45   

Szczerze? Nawet gdybym tak zrobił to poza podłogą jest wiele innej pracy. To tylko wersja S. Tipo można kupić teraz za takie pieniądze, że ulepszanie samemu tj dokładanie elektryki, wspomagania i ogólnie siedzenia przy nim nie jest warte świeczki. Bo o to mi się głównie rozchodzi. pospawać i zakonserwować to nie wszystko. A ja chciałbym mieć większość tego wyposażenia z górnej półki. Nie marze o klimie, ale te elektryczne lusterka, check, abs, wspomaganie czy ewentualnie el szyber to podstawa. Ma też dużo innych niby małych wad, ale jak się wszystko do kupy zbije to tak na prawdę musiał bym go ogołocić całego, pomalować, pospawać wymienić silnik bo ten mój już też zamulony przez lpg i w ogóle bierze płyn i olej także nawet pod kątem pasjonata roboty jest więcej niż to warte. A wierze w to że są jeszcze idealne tipo w PL ;>

** Dodano: 21-01-2013, 18:47 **
KrzychuB napisał/a:

Tak jak mówiłem już nie patrzmy pod kątem pieniędzy ale włożonej pracy. To dobre kilka tygodni codziennego siedzenia przy nim.
Jak bym chciał liczyć to tak jak krzychu mówi 180+180+ blacha+ inne materiały + robocizna + poświęcony czas= tipo kenta ;D
A to nadal będzie 1.4 bez wyposażenia ;D

Odpowiedz do tematu