|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zdjęcia z wypadków |
Autor |
Wiadomość |
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-03-2008, 13:44
|
|
|
Twarde nie jest...fakt. Ale albo coś się kocha albo nie. Poza tym, powiedzmy sobie szczerze, od pewnej prędkości nie pomogą poduszki, napinacze, kurtyny czy klatka... Żeby być całkiem bezpiecznym trzeba śmigać Hummerem H1 (ten wojskowy) albo lekkim transportowcem gąsiennicowym.
Rozwaga na drodze to pierwszy krok do bezpieczeństwa. |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
tygrysio25
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-03-2008, 13:45
|
|
|
Rzeczywiscie te fotki daja wiele do myslenia i zastanowienia sie nad swoja jazda...i chyba nic bardziej nie dociera do nas ku przestrodze jak wlasnie takie zdjecia...wiem sa drastyczne ale to wlasnie sa konsekwencje ludzkiej nieodpowiedzialnosci i jak jestem pewien ze kazdy kto spoglada na takie zdjecia mysli sobie "To straszne, ale to przeciez mnie sie nigdy nie zdazy bo jezdze ostroznie" Nic bardziej mylnego Pamiejtajmy o tym, ze chociaz moze i my jezdzimy ""bezpiecznie"", ale to nie znaczy ze wszyscy tak jezdza, bo zawsze znajdzie sie ktos naprawde nieodpowiedzialny.ALe niestety czesto sie tez zdarza, ze niekoniecznie musi tu zawinic czynnik ludzki.....Uwazajcie na drogach!!!!!!!!!!!
** Dodano: 24-03-2008, 13:48 **
dcfan napisał/a: | Żeby być całkiem bezpiecznym trzeba śmigać Hummerem H1 (ten wojskowy) albo lekkim transportowcem gąsiennicowym.
| A yyobraz sobie zderzenie Hummera albo transportowca gasienicowego przy predkosci 60 km/h z ciezarowka o masie chocby 12 T....wyjdziesz z tego caly????Napewno odnioslbys jakies obrazenia...moze bys przezyl owszem, alee nie wyszedlbys bez szwanku...jestem tego pewien..pozdrawiam |
_________________ było Tipo 1.4 i.e DGT 75 KM ok 230 tys
jest FORD MONDEO ''99 kombi 1.8 90 KM diesel
byc moze bedzie kiedys VW SHARAN DIESEL 2.0 116 KM |
|
|
|
|
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 24-03-2008, 15:09
|
|
|
W przypadku hummera faktycznie, byłoby ciężko, ale na transporterze nie zrobiłoby to większego wrażenia. Bardziej bym się bał o kierowcę takiej ciężarowki.
Zauważ,że tragiczne w skutkach spotkania osobówka-ciężarowiec są spowodowane w największej mierze różnicą w wysokości pojazdów. Zobacz na państwa z seata, gdzie się wbił-prosto pod zderzak i podwozie ciągnika. Masa przestaje mieć tutaj znaczenie, bo słupki są najsłabszym elementem KAŻDEGO samochodu, więc przy spotkaniu z tirem na czoło nie pomoże i 30 gwiazdek w NCAP. Takie są fakty, dlatego np im większy - wyższy - samochód tym bezpieczniej - największą energię pochłaniają wtedy elementy konstrukcyjne samochodu: pas czołowy, silnik, podłużnice a nie goła blacha. |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
guciomlody
|
Wysłany: 24-03-2008, 18:17
|
|
|
ciężarówki te typowo drogowe mają s przodu na dole pod zderzakami specjalne zderzaki zapobiegające takim wbijaniom się pod spód a ta scania to wywrotka krótkodystansowa do tego do terenu gdzie liczy się kąt natarcia. Ale generalnie w starcu z ciężarówką można liczyć tylko na to że jej kierowca coś wykombinuje albo samemu sie coś wymyśli bo przy zderzeniu to małe szanse, już chyba lepiej w drzewo bo nie idze na ciebie...
co do tej jazdy przepisowe to jestem za ale dopiero jak jadąc np z wawy do gdańska będę jechał cały czas autostradą 130km/h a tylko kilkanaście kilometrów poza nią. Wtedy nie potrzeba się spieszyć. dam sobie ręke obciąć że jak w Polsce będą drogi jak na zachodzie to wypadki zmaleją do kilku procent tego co jest teraz. No ale dróg nie ma, te co są to masakra i wogóle szkoda gadać.
Ale do przepisów nie mam zamiaru się stosować w pełni. |
_________________ Tipo 1.9 TD 3D-GT
Bmw e36 2.5TDS
Uaz 3.0D
Yamaha VMX
you drink, you ride, you ceash you die |
|
|
|
|
andkasz
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-03-2008, 19:53
|
|
|
LUCIACIA napisał/a: | a to cytat z jakiejś strony motoryzacyjnej - ku pokrzepieniu naszych serc hehe
tekst o TIPO -->
W 1993 roku poddano go sporej modernizacji, zmieniając wygląd przedniej części, obicia we wnętrzu i deskę rozdzielczą i dodając dodatkowe zabezpieczenia, np. poduszkę powietrzną dla kierowcy i napinacze pasów. Tipo z początku cieszyło się dużą popularnością, jednak po katastrofalnych wynikach crash testów klienci stracili zainteresowanie tym modelem. Następcą Tipo zostało Bravo.
potwierdzeniem mogą być zdjęcia ktore dodał akj3 - zwłaszcza to niebieskie z lampami od sedici
po przeczytaniu tego trochę mniej kocham swoje autko |
Witam czytałem ostatnio w necie że ten crash test Tipola z 93r. przeprowadzała jakaś niemiecka firma, i nie był on zbyt obiektywny. Chodziło ponoć o wychwalenie Golfa II z którym Tipo miał konkurować. Na owe czasy Tipo był nowocześniejszym autem od Golfa II |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik+LPG 94r. |
|
|
|
|
eron
|
Wysłany: 24-03-2008, 20:01
|
|
|
po obejżeniu tych zdjęc przeszła mi ochota na motor! i zdecydowanie nabrałem pokory do samochodu i dróg!! kolega pisze że jak będą lepsze drogi jak na zachodzie to nie będzie wypadków!! nic bardziej mylnego, lepsze drogi-większa prędkosc-drastyczniejsze wypadki! dzisiaj rozmawiałem z sąsiadem który wracał do polski przez niemieckie autostraday: tam nie padał deszcz ani śnieg ale 50% autostrad przez które jechał były zamknięte z powodów wypadków
" na drodze stały helikoptery a obok czarne worki " to są jego słowa.
Na prostej drodze bez dziur ludzie czują się bezpieczniej i wciskają gaz...............reszte se sami dopiszcie |
_________________ Nowy fiat, on także jest częścią naszej histori. |
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 24-03-2008, 20:49
|
|
|
No tak , ja się zbędnie nie będę rozgadywał wszyscy tak jadą ile mają oleju w głowie.
A oto porównanie :
Tipo
Golfik |
|
|
|
|
Tipo-14000
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 197 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 24-03-2008, 21:05
|
|
|
Macie jakieś stare dane ,
najnowszy crashtester Maciej Z. udowodnił , że można jechać włoszczyzną z lekko wyższą prędkością dopuszczalną w mieście , uderzyć w betonowy słup i przeżyć .
Po tym wyzwaniu rzuconym przez Macieja Z. żadna Niemiecka firma nie odważyła się podjąć próby przekonania swoich klientów o wyższości Niemieckich aut nad Włoskimi w Crashtestach
Co do zdjęć , i tak każdy jak będzie okazja to depnie albo nie , i tak naprawdę takie zdjęcia musiałyby wisieć co kilometr koło drogi , żeby ludzie zaczeli myśleć głową a nie silnikiem .
Pozdrawiam |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
|
|
|
|
Tipo-14000
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 197 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 24-03-2008, 23:52
|
|
|
Nawet ich nie otwieram |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 24-03-2008, 23:53
|
|
|
Tipo-14000 napisał/a: | Nawet ich nie otwieram |
Nie są takie straszne |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 24-03-2008, 23:54
|
|
|
ubek napisał/a: | Nie są takie straszne |
Nie, wcale |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
ubek
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 25-03-2008, 00:34
|
|
|
andkasz napisał/a: | LUCIACIA napisał/a: | a to cytat z jakiejś strony motoryzacyjnej - ku pokrzepieniu naszych serc hehe
tekst o TIPO -->
W 1993 roku poddano go sporej modernizacji, zmieniając wygląd przedniej części, obicia we wnętrzu i deskę rozdzielczą i dodając dodatkowe zabezpieczenia, np. poduszkę powietrzną dla kierowcy i napinacze pasów. Tipo z początku cieszyło się dużą popularnością, jednak po katastrofalnych wynikach crash testów klienci stracili zainteresowanie tym modelem. Następcą Tipo zostało Bravo.
potwierdzeniem mogą być zdjęcia ktore dodał akj3 - zwłaszcza to niebieskie z lampami od sedici
po przeczytaniu tego trochę mniej kocham swoje autko |
Witam czytałem ostatnio w necie że ten crash test Tipola z 93r. przeprowadzała jakaś niemiecka firma, i nie był on zbyt obiektywny. Chodziło ponoć o wychwalenie Golfa II z którym Tipo miał konkurować. Na owe czasy Tipo był nowocześniejszym autem od Golfa II |
a ja myslalem ze z golfem III mial konkurowac |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 25-03-2008, 06:22
|
|
|
Jarek 5TT, golfa to normalnie składa aż do siedzeń... Tipo się zatrzymuje na silniku i grodzi... niezłe porównanie... |
|
|
|
eron
|
Wysłany: 25-03-2008, 17:31
|
|
|
ubek, widziałem i właśnie oglądając te zdjęcia zrezygnowałem z jazdy motorem. |
_________________ Nowy fiat, on także jest częścią naszej histori. |
|
|
|
|
guciomlody
|
Wysłany: 25-03-2008, 19:43
|
|
|
co do motorów to i tak ma sie większe szanse na przeżycie niż w samochodzie ale mniejsze na zdrowie a ślizga jak sie zrobi to nawet nie wypadek :yawinkle: |
Bmw e36 2.5TDS
Uaz 3.0D
Yamaha VMX
|
|
|
|
Savage89
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 25-03-2008, 19:55
|
|
|
Eron, Motocykl to piękna maszyna, pod warunkiem że się potrafi ją eksploatować. A sądząc po gościu ze zdjęć, co mu się kask w ciężarówke wgniótł, raczej nie potrafił swojego motocykla "eksploatować". Co to musiała być za prędkość skoro zgubił nie tylko buty, ale i skarpetę......Trzeba żyć dalej i być rozważnym, a co jest nam pisane, to się nie uniknie. Ktoś może z domu nie wyłazić rok, a po roku wyjdzie i mu wiatr dachówke zwali na rondel i zabije.
Guciomlody, masz racje, ale wszystko zależy od tego jaki wypadek, jaka prędkość, jaka pogoda, itp itd...czasami można przeżyć na motorze odlatując w krzaki przez kierownice, a można też tą kierownice zobaczyć (z góry) opartą o swój nagrobek. Wiele widziałem właśnie takich mogiłek przy drogach, na krzyżach pozawieszano np koło od motoru, na innym kask, na jeszcze innym zniszczone Gogle...aż w gardle ściska jak się takie coś widzi.....
Można też zginąć lub się uszkodzić z czyjejś winy...tak jak ja to opisałem na pierwszej stronie tematu. Jechałem se Simkiem, a nagle leże OBOK simka. I takie to życie jest, pełne "niespodzianek".... |
_________________ Moja wielka duuuma - Fiat Tipo 1.9 TDI..niebieściutki metalic....taki faaajny;-) |
|
|
|
|
guciomlody
|
Wysłany: 25-03-2008, 21:42
|
|
|
No niestety takie to życie "nie znacie dnia ani godziny" jednemu to innemu tamto... jeden całę życie igra z ogniem i dożywa starości inny jedzie pierwszy raz motorem i go ktoś z podporządkowanej rozjeżdża i nic na to nie poradzimy, choćbyśmy nie wiem jak sie starali to myśle że każdemu jest nam zapisane gdzie i kiedy...
ale powiem tak jak ktoś kiedyś powiedział: "żyj tak żeby inni pamiętali że żyłeś..."
Oczywiście w dobrym znaczeniu poza tym co to za życie przeżyłeś jak nie masz o czym opowiadać
takie moje zdanie
a światło nich świeci nad duszami tych co odeszli
[*] [*] [*]... |
Bmw e36 2.5TDS
Uaz 3.0D
Yamaha VMX
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|