|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Autko do 7 tyś zł :) |
Autor |
Wiadomość |
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 01-05-2013, 21:27
|
|
|
Emf napisał/a: | Wybrałbym Focusa.
Pokrętła dmuchawy suwakowe w aucie z 1999 r. (Civic ) to jak dla mnie jest żenua na maxa.
|
Nie wszędzie bywały suwaki ...
Mój cif pochodzi z 98 i wygląda tak
Generalnie temat ciężki bo jak zwykle każdy chwali swoje, bez względu czy wsadził przez 2 lata 3000zł czy może tylko zmienił rozrząd, klocki i olej .... |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
shwax
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 253 Skąd: Pabianice
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-05-2013, 12:48
|
|
|
Leśniczy, a co mają polecać? Auto z plakatu albo reklamy, bo ładnie wygląda? Każdy chwali swoje, bo wie co ma i czego się można po aucie spodziewać.
Leśniczy napisał/a: | bez względu czy wsadził przez 2 lata 3000zł czy może tylko zmienił rozrząd, klocki i olej .... |
To zależy na co taka kasa poszła. Kupujemy z reguły auta używane i jak ktoś myśli, że za każdym rogiem czai się okazja, tylko zmienić olej i rozrząd to się grubo myli. Może nie od razu, ale w niedługim czasie możliwe, że trzeba będzie zajrzeć w heble, może któryś amor już nie domaga (no to minimum 2 trzeba kupić), jak kupowaliśmy to możliwe, że sprzęgło już niedomagało i po roku naszej dynamicznej jazdy woła o wymianę itp, itd. Długo można wymieniać, a to co opisałem to wszystko rzeczy eksploatacyjne, które po prosty zużywają się wraz z wiekiem. W przypadku dość nowoczesnych modeli łatwo dobić w takim przypadku do tych 3tyś, tym bardziej jak auto będzie serwisowane u mechaników, na dobrych częściach, a nie samemu u kumpla w garażu.
Zresztą sam chyba pisałeś, że jak ktoś ma zadbane auto typu " tylko wsiadać i jechać", to nie pozbywa się go od tak, a jeśli już to cena z reguły jest adekwatna do stanu.
Żeby nie było, że nic do tematu nie wnoszę VEndriuV, może chciałbyś francuza? Taka Laguna I po lifcie (rocznik 99-01) to moim zdaniem naprawdę fajne auto i w tych pieniądzach można znaleźć coś ciekawego. Większość egzemplarzy z reguły dość dobrze wyposażona, auto komfortowe, pojemne. Modele poliftowe miały taki motor jaki Cię interesuje, czyli 1.6 16v (moc ~110KM). W rodzinie jest taka, tylko kombiak i ten silnik spokojnie daje sobie radę z niemałym w końcu autem. Słaby punkt to tylna belka i (podobno) skrzynia biegów, ale znam kilku ludzi którzy użytkowali te auta i żaden z nich na skrzynie nie narzekał |
_________________ Był: Fiat Tipo 1.4 '95
Jest: VW Golf III 1.6 '94 |
|
|
|
|
Karol_Volvo
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 02-05-2013, 14:22
|
|
|
Napiszę z jakimi autami miałem styczność i polecę również. Osobiście polecam Opla Vectre B 1.8- najmniej awaryjny z Ecoteców (2.0 nie polecam). To wszystko z Opli. Miałem 5 takich w rodzinie- Omega mega awaryjna, Vectra B 1.8 chodziła idealnie jak i Vectra C, Calibra C20NE również, Vectra B 2.0 miała niedobór mocy, dlatego że trzeba było jeździć na kasowanie kompa. Renault Laguna 2.0 8v- miód cud orzeszki- fajne auto, tanie części, bezawaryjne i wygodne. 1.6 bolały głowice... VW nie polecam bez polotu auta i za dużo chcą- już wolę szukać Tipo... Polecam też Fiata Marea- komfort poezja. Na japońcach się nie znam, zawsze mi odradzano, oprócz Mazdy Xedos- też bardzo fajne, ładne i komfortowe auto. Z japońców to bym kupował tylko Mazdę, bo Hondy lubią ciągnąć czasem więcej oleju niż benzyny... Polecam jak poprzednicy Focusa. BMW E36 1.8is- mało pali, jedzie się tym bardzo dobrze. Dobre autko. Ogółem trzeba szukać w jak najlepszym stanie autka, bo ten zakres pieniędzy jest akuratny do komisowych konfrontacji z Mirkami handlarzami... |
_________________ Prawo jazdy kategorii:
B- 22.04.2011
B+E- 13.10.2012
C- 03.06.2012
C+E- 13.10.2012
T- 13.10.2012
Opel Calibra C20NE 115PS LPG 1994r.- 03.2011-03.2013
Fiat Tipo 1.4S 78PS 1995r.- 04.2013- ...(?) |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 02-05-2013, 16:58
|
|
|
Karol_Volvo napisał/a: | Na japońcach się nie znam, zawsze mi odradzano.... Z japońców to bym kupował tylko Mazdę, bo Hondy lubią ciągnąć czasem więcej oleju niż benzyny... |
To znasz się w końcu na tych japońcach czy sie nie znasz ? Bo podajesz nam sprzeczne informacje...
Dziwnę mam honde, którą kręcę codzień do prawie 9000obr i jakoś nie bierze oleju. hmmm a może to nie honda tylko mazda ... no na pewno coś japońskiego
ople mają złe silniki i gniją
alfy sie psują
fordy też gniją
hondy biorą olej
mazdy drogie części
francuzy wadliwa elektronika
fiaty obracają panewki
audi słabe i drogie zawieszenie
prostą drogą ludowych bajek zostaje bmw i vw, które oczywiście cieszą się nie skazitelną opinią
polacy to taki dziwny naród kupi auto z ukrytymi wadami ( da sobie wcisnąć bubla bo się nie zna ) i nie przyzna wprost "no dałem się oszukać i kupiłem padakę" ... tylko do kumpli powie tak "nie kupujcie alfy bo to złom i się psuję i hondy też nie bo bierze olej" |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
|
Wysłany: 02-05-2013, 19:10
|
|
|
Karol_Volvo napisał/a: | Vectra B 2.0 miała niedobór mocy, dlatego że trzeba było jeździć na kasowanie kompa. |
Tia, co jeszcze ciekawego powiesz?
Skoro miała niedobór mocy,to przez uwalony czujnik zapewne. Zapomniałem dopisać, że w bagażniku najlepiej wozić ze sobą czujnik położenia wału oraz wałka rozrządu, bo często padają w eco-tecach. Oczywiście Vectry tolerują tylko oryginał siemensa, bo na innych potrafi nawet nie odpalić.
Moja miała w ciągu 7 lat wymieniane 2 komplety(bo zazwyczaj leci jeden po drugim) wału i wałka. |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-05-2013, 19:58
|
|
|
Guzik, masz racje.Czujniki w vectrze lubia padac a dzialaja tylko orginaly.Na nowej podrobce nawet mi nie zagadal.Pytanie tylko jedno.Po co produkuja takie czujniki ktore wogole nie dzialaja
A tak uogolniajac.Kazdy samochod jest dobry pod warunkiem ze dbany i nie zajezdzony tylko ze takiego to malo kto sprzedaje bo wie ile wlozyl i wie ze ma dobrze.Na ogol polacy nie dbaja i zaluja kazdego grosza a jak juz ma w planach zmienic auto za kilka lat to juz nawet 50 zl szkoda dolozyc.Dojezdzaja wiec ile sie da a pozniej handel.Ewentualnie przed sprzedaza do jakiegos magika by poprawic to co wisi,odpada,dziury zapchac gazetami,podmalowac na rdze,licznik cofnac i w komis.Taka jest rzeczywistosc...W przypadku nowszych samochodow tylko latanie dziur odpada.Reszte czybnnosci z tej samej listy...Malo kto ma odwage podac w ogloszeniu ze samochod ma 300 tys przebiegu...A wiem ze w rzeczywistosci maja po 300-500tys.Przy sprzedazy zas wszystkie 160-180tys.Oby 200 nie przekroczyc i klienta nie straszyc
** Dodano: 02-05-2013, 21:16 **
Karol_Volvo napisał/a: | Polecam też Fiata Marea- komfort poezja |
Poprostu czarujesz Jakim niby cudem taki super komfort jak to samochod niemal identyczny jak T/T.Te same zawieszenia,sprezyny i ta sama plyta podlogowa co w T/T tylko z cienszej blachy,gorzej ocynkowanej(tylko zewnetrzne elementy) i bardziej gnijacej.Komfort niemal taki sam jak w Tipo.Mialem,jezdzilem to wiem. |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
|
Wysłany: 02-05-2013, 21:19
|
|
|
Guzik napisał/a: | Czyli każdy poleca to co ma/miał |
Nieprawda, ja poleciłem japońca, chociaż nigdy takiego nie miałem
Co do kolegi lukasz16V to w tych pieniądzach poleciłbym mazde 6 w benzynie 1.8 lub 2.0 albo jaguar x-type 2.5 benz. Moja zasada jest taka, że nigdy w życiu nie kupię dla siebie popularnego samochodu, także golfy, passaty, polo, vectry, focusy, fabie, a3, a4, e-46 (oprócz coupe) odpadają z miejsca |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 02-05-2013, 22:28
|
|
|
VEndriuV, Sprawa ma się tak :
Marka i model nie maja większego znaczenia, wszystkie auta maja jakieś boleści, a to blacha, a to zawieszenie, a to coś tam.
To co się liczy to rzeczywisty stan i to jak dbał poprzedni właściciel. W PL jest tak napisał kolega shagger78, 80% ludzie planując zmianę auta nie dołoży do niego nawet 50zł i jeździ do momentu kiedy wszystko razem rozsypie się "zaraz" wtedy auto idzie na handel. Nasi rodacy mają również psychiczną blokadę widząc "dwójkę" z przodu przebiegu. Dlatego każdy cofa liczniki. Jak zobaczysz auto z przebiegiem 250000km to go od razu nie skreślaj ....
Podam taki przykład: W jednym mieście do obejrzenia są dwa auta tej samej marki i ten sam model. Z podobnym silnikiem i wyposażeniem. Jedno stoi za 7000zł a drugie za 5500zł. W tym za 7k wszystko działa, silnik nie był myty, właściciel nawet posiada faktury i paragony z części, które wymieniał. To za 5500zł ma wgniecenie, troche rdzy, klima nie działa, jedna szyba nie działa i łyse opony...( oczywiście na zdjęciach i z opisu wynika, że nie wymaga wkładu finansowego i ma najechane 150kkm) Przeciętny polak zrobi szybką kalkulacje w głowie: klime nabije za 100zł ( bo oczywiście wystarczy ją nabić ... ) rdze zaszpachnuje pan henio za flaszkę, szybę sam naprawie, a opony kupię na szrocie za 200zł i tym sposobem zaoszczędzę 1000zł ... otóż NIE ! tym sposobem kupujący bedzie w dupę 2000zł bo w ciągu kolejnych 3 miesięcy od zakupu wyjdą ładne kwiatki ...
ponadto warto wspomnieć, że jeśli na auto masz 7k to wypada kupić coś za 6k bo ten 1000zł musisz z wjazdu zainwestować w płyny, filtry, może jakiś rozrząd, klocki, regulacje LPG ( jesli planujesz mieć ) i drobną kosmetykę typu upranie foteli ...
Kup to czym chciałbyś jeździć i co podoba się tobie i twojej drugiej połówce ( jeśli taką posiadasz i liczysz się z jej zdaniem ) Nie patrz na stosunek najmłodsze i najtańsze. |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-05-2013, 22:42
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | VEndriuV, Sprawa ma się tak :
Marka i model nie maja większego znaczenia, wszystkie auta maja jakieś boleści, a to blacha, a to zawieszenie, a to coś tam.
To co się liczy to rzeczywisty stan i to jak dbał poprzedni właściciel. W PL jest tak napisał kolega shagger78, 80% ludzie planując zmianę auta nie dołoży do niego nawet 50zł i jeździ do momentu kiedy wszystko razem rozsypie się "zaraz" wtedy auto idzie na handel. Nasi rodacy mają również psychiczną blokadę widząc "dwójkę" z przodu przebiegu. Dlatego każdy cofa liczniki. Jak zobaczysz auto z przebiegiem 250000km to go od razu nie skreślaj ....
Podam taki przykład: W jednym mieście do obejrzenia są dwa auta tej samej marki i ten sam model. Z podobnym silnikiem i wyposażeniem. Jedno stoi za 7000zł a drugie za 5500zł. W tym za 7k wszystko działa, silnik nie był myty, właściciel nawet posiada faktury i paragony z części, które wymieniał. To za 5500zł ma wgniecenie, troche rdzy, klima nie działa, jedna szyba nie działa i łyse opony...( oczywiście na zdjęciach i z opisu wynika, że nie wymaga wkładu finansowego i ma najechane 150kkm) Przeciętny polak zrobi szybką kalkulacje w głowie: klime nabije za 100zł ( bo oczywiście wystarczy ją nabić ... ) rdze zaszpachnuje pan henio za flaszkę, szybę sam naprawie, a opony kupię na szrocie za 200zł i tym sposobem zaoszczędzę 1000zł ... otóż NIE ! tym sposobem kupujący bedzie w dupę 2000zł bo w ciągu kolejnych 3 miesięcy od zakupu wyjdą ładne kwiatki ...
ponadto warto wspomnieć, że jeśli na auto masz 7k to wypada kupić coś za 6k bo ten 1000zł musisz z wjazdu zainwestować w płyny, filtry, może jakiś rozrząd, klocki, regulacje LPG ( jesli planujesz mieć ) i drobną kosmetykę typu upranie foteli ...
Kup to czym chciałbyś jeździć i co podoba się tobie i twojej drugiej połówce ( jeśli taką posiadasz i liczysz się z jej zdaniem ) Nie patrz na stosunek najmłodsze i najtańsze. |
Święte słowa. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-05-2013, 09:32
|
|
|
nie patrzę na najtańsze jak to piszesz wybrałem 7 tyś, żeby kupic coś najlepszego, a płyny itd o których mówisz moge wymienić za miesiąc przy wypłacie, więc lepiej kupić dobrą "baze" i potem wymieniać
Takimi kryteriami się sugeruję, musi sie podobać. Jadąc po Espero wręcz się na nie napaliłem i nie powiem do ostatnich dni byłem bardzo zadowolony z tego auta, gdyby produkowali nowe takie to znowu bym je kupił
Najbardziej podoba mi się
http://otomoto.pl/volkswa...-C28932713.html
Bardzo ładne w środku, małe, ale nie bez przesady silnik też ciekawy bo 1.4 16 V i 5 drzwi.
Tylko kurcze prawie 400 km mam, gdyby nie to dawno bym z nim był na stacji...
** Dodano: 03-05-2013, 14:14 **
pojawił się kolejny kandydat.
Ford Focus Sedan - kto coś słyszał na jego temat ? jaki silnik ?
Bardzo przypomina Espero |
|
|
|
|
alvaro69alv
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 03-05-2013, 16:37
|
|
|
wiem, że marudze, ale te okrągłości nie bardzo mi podchodzą... Bardziej jestem za elegancją, ale Lancii za tą kase dobrej nie kupie. |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
|
Wysłany: 03-05-2013, 17:04
|
|
|
Focus sedan dla mnie paskudny, części w miarę tanie, do hb 3d polecał bym Ci 1.6 do sedana i kombi min. 1.8 i 2.0 uważaj na korozje przede wszystkim ranty drzwi na dole i klapa tył, słupki i rant maski oraz tylnych nadkoli.
Częstą usterką jest tez wszelakie falowanie obrotów albo dławienie, generalnie silnik 1.6 bardzo fajna konstrukcja i 100km daje rade, przynajmniej w 3 drzwiowej budzie. Falujące obroty to w większości wina krokowca albo czujników, inną usterką jest np. zacinający się czujnik prędkości - koszt około 300zł motocrafta bo nie robią innych zamienników, zawieszenie z tyłu wielo-wachaczowe, komfort duży, ale też dużo elementów gumowo-metalowych dlatego trzeba się dobrze nasłuchiwać w czasie jazdy, do tego na pewno unikać aut z rozjechanymi kolami co jest dość częste.
W każdym razie najbardziej należy uważać na korozję, chcesz to podeślij mi na pw link do ogłoszenia to coś więcej ci napiszę co zauważę. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 03-05-2013, 17:14
|
|
|
kurczę czyli z tego co czytam to ta polówka wychodzi najlepiej. Najrozsądniej przynamniej, a wygląd także ok. |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
|
Wysłany: 04-05-2013, 07:17
|
|
|
Ja osobiście w tych pieniądzach wybrał bym znowu focusa... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Frodo89
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 104 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 04-05-2013, 11:08
|
|
|
VEndriuV, tylko nie jedz po auto 400 km bo szkoda kasy na paliwo i czasu , poczekaj na cos fajnego ale bliżej |
_________________ Był :
Skoda Favorit 1.4 91'
Renault Clio 91' 1.4
Fiat Tipo 2.0 8V 91'
Fiat Tipo 1.6 kat 91'
Jest:
Renault Laguna 2.0 16v 98' |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
|
Wysłany: 04-05-2013, 12:11
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | kurczę czyli z tego co czytam to ta polówka wychodzi najlepiej. Najrozsądniej przynamniej, a wygląd także ok. |
Gusta i guściki. Jak dla mnie to ohyda
Za 7 tys można mieć ładniejsze auto. |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
lukasz16v
Wiek: 30 Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 55 Skąd: Wielkolas/LLB/LPU/LU
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 04-05-2013, 20:39
|
|
|
meter30, A ja wole wlasnie taki bardziej popularny prosty samochod...mazda tez ok ale do 15 tys dobrej w sedanie nie znajde raczej choc mi sie bardzo podobaja...Jaguar...hmm kojarzy mi sie z Panami powyrzej 50 lat ktorzy jezdza nimi tylko do kosciola...czyt.dziadkami...byc moze kiedys mi sie beda podobac ale puki co ochyda...po UK jezdzi ich co 10-ty...znajac mnie kupie bore lub A4-rke jak juz napisalem wyzej..:) a jesli bd chcial kupic mazde automatycznie kwota wzrasta bo wg mnie takiego auta tanio nie kupi tzn zadbanej...mi auto ma sluzyc do wszystkiego..do pracy,na dyskoteke pojechac itd...a dla przykladu wszyscy wiemy jak jest na polskich dyskotekach...przychodzisz w aucie niema np szyby i radia...mowie tak bo kolega juz mial taki przypadek...dlatego narazie nie chce nic lepsze jak zwykly samochod do ktorego czesci na alledrogo jest kilkadziesiat stron za grosze... |
_________________ Auto: FIAT TEMPRA 1.6 i.e SEDAN 1994r.-26.09.....sprzedana...;( Poszła do sąsiadów ze wschodu...na części... |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 04-05-2013, 21:41
|
|
|
jutro z ciekawości jadę zobaczyć na giełdę samochodową co proponują i za ile.
Tak przeglądając allegro nawet fajne mozna kupić Lancie Lybre. i Jeszcze tysiak zostanie na częsci. |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 04-05-2013, 21:46
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | Lancie Lybre. i Jeszcze tysiak zostanie na częsci. |
Mam i polecam, ale w tej cenie, to radze dobrze auto obejrzec |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
|
Wysłany: 04-05-2013, 22:07
|
|
|
shwax napisał/a: | i (podobno) skrzynia biegów, ale znam kilku ludzi którzy użytkowali te auta i żaden z nich na skrzynie nie narzekał |
Ja jak miałem lagune to skrzynia mi sie posypała ale mam dobrego znajomego skrzynie rozebrał i naprawił dotoczył specjalny pierścień z gwintem i po problemie pół oś nigdy więcej nie wypadła dodam że koszt takie skrzyni to od 500 do 1000 zł a zrobił mi to za przysłowiową flaszkę gdzie koszt takiej usługi wacha się od 200 do 500 zł
Osobiście przerobiłem już niemieckie włoskie francuskie angielskie auta i z cała odpowiedzialnością polecam Japończyki sam obecnie mam niemca rodowego jest jak najbardziej ok ale nie ma tam 1.6 chyba że A klasa też dobre autko tylko cieżko by było coś pożadnego do 7 tyś kupić |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
shwax
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 253 Skąd: Pabianice
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-05-2013, 22:19
|
|
|
albert1991, słyszałem o tym patencie i wiem, że się sprawdza, tylko (jak sam wiesz) większość mechaników woli naciągnąć klienta na wymianę skrzyni, bo:
a) nie wiedzą, że tak można
b) nie chce im się kombinować
c) za wymianę skrzyni mogą zainkasować, a za taką naprawę już niekoniecznie
Co do A klasy to bym się spierał. Jak dla mnie nie warte swojej ceny, do tego nieco za bardzo przekombinowane w pewnych kwestiach. |
_________________ Był: Fiat Tipo 1.4 '95
Jest: VW Golf III 1.6 '94 |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
|
Wysłany: 04-05-2013, 22:28
|
|
|
shwax, powiem Ci tak kurier który odbiera ode mnie paczki jeździ taką od nowości ma już ponad 300tyś i nie narzeka kolejny przykład moj dziadek też ma a klase i też nie nażeka fakt jest to dziadek ale jedyne co mu poległo przez 4 lata to przepływka powiem tak każdy samochod jest ok zależy jak sie go eksploatuje każde można zajeździć jak się dba i wszystko robi na czas to i tipo może być swietnym autem moje przez rok zrobiło 70tyś km i to jeszcze był okres że z kasą było krucho pierwszy samochód praktycznie to oszczędzałem i za dużo nie robiłem ale nigdy mnie nie zawiodło do dziś jeździ i nadal jest bez problemowe |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 05-05-2013, 09:20
|
|
|
albert1991, tak jak piszesz do 7 tyś cięzko...
Szczerze mówią mnie rozwalą ceny aut w Polsce.
Przy naszych zarobkach są to gigantyczne kwoty.
W DE zarabiają podobnie jak nasza najniższa a u nich nowe auto to kwestia 15 tyś Euro..
Gdzie u nas 40-50 tyś...
Jak tak na to patrzę, to chyba czas zacząć uczyć się jezyka i nie ma na co czekać tylko stąd uciekać. |
|
|
|
|
lukasz16v
Wiek: 30 Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 55 Skąd: Wielkolas/LLB/LPU/LU
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 05-05-2013, 11:11
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | albert1991, tak jak piszesz do 7 tyś cięzko...
Szczerze mówią mnie rozwalą ceny aut w Polsce.
Przy naszych zarobkach są to gigantyczne kwoty.
W DE zarabiają podobnie jak nasza najniższa a u nich nowe auto to kwestia 15 tyś Euro..
Gdzie u nas 40-50 tyś...
Jak tak na to patrzę, to chyba czas zacząć uczyć się jezyka i nie ma na co czekać tylko stąd uciekać. |
Dokladnie...to samo jest w UK...do 20 000 £ nowy samochod typu najnowsze A4 czy VW CC...przejezdzam codziennie obok salonu VW Audi i Alfy...w salonie Alfy stoi Hummer H3 za 23 tys £ Nowy...dalej Ford Mustang z 2010 r. rowniez nowy za 21 tys £(wgl pierwszy raz na oczy widzialem tu auta typu Porshe carrera mustang czy chociaz by skyline)...srednie zarobki 1300-1700£...u nas niektorych aut wgl niema...po UK co 5 samochod jedzie nowy lub prawie nowy...w Polsce...sami wiecie jak jest...kazdy jezdzi jakims do wlasnie np 7-10 tys na ktory musi troche czasu poodkladac... |
_________________ Auto: FIAT TEMPRA 1.6 i.e SEDAN 1994r.-26.09.....sprzedana...;( Poszła do sąsiadów ze wschodu...na części... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|