|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co myślicie o propozycji legalizacji marihuany w Polsce |
Czy popierasz legalizację marihuany w Polsce na podobnych zasadach panujących w Holandii? |
Tak |
|
53% |
[ 8 ] |
Nie |
|
33% |
[ 5 ] |
Jest mi to obojętne |
|
13% |
[ 2 ] |
|
Głosowań: 15 |
Wszystkich Głosów: 15 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 23-10-2011, 10:51 Co myślicie o propozycji legalizacji marihuany w Polsce
|
|
|
Już 2 tygodnie po wyborach parlamentarnych, a Janusz Palikot jako jeden z pierwszych zaczyna wywiązywać się z obietnic wyborczych. Zamierza rozpocząć prace nad projektem ustawy o legalizacji marihuany i narkotyków miękkich w Polsce i już na dniach złożyć do sejmu gotową ustawę. Ustawa zakładałaby całkowite zniesienie kar za posiadanie niewielkiej ilości trawy na własny użytek, możliwość posiadania roślin i legalne palenie, ale tylko dla osób pełnoletnich. Nie wykluczona byłaby również legalizacja sprzedaży (nie takiej prywatnej, tylko otwarcie coffee-shopów) i nałożenie na towar VAT-u i podatku akcyzowego. Wiem, że to nigdy nie przejdzie bo prezydent tego nie podpisze, a większość sejmu jest przeciwko. O ile ja sam obracam się głownie w towarzystwie młodych ludzi "bez zobowiązań" którzy jednogłośnie są otwarci na wolne konopie, o tyle na forum znajdują się ludzie w różnych przedziałach wiekowych, kawalerzy, żonaci, z dziećmi, w zdecydowanej większości ludzie których nie znam, dlatego chciałbym poznać waszą opinię na temat ewentualnej depenalizacji czy legalizacji "śmiesznej rośliny" - co o tym myślicie?? Może jakaś ankietka czy jesteś za czy przeciw?? |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:01
|
|
|
szczerze - nie pale, nie pije alko.
Mój wniosek skoro to można sprzedawać, to czemu nie marychy ? Bo jak dla mnie wszystko to powinni zlikwidować, lecz jest to nie możliwe to nich i takie rzeczy będą.
Tyle się gada, że alko szkodzi i tytoń (rak itd.) a mimo to sprzedają, bo tylko i wyłącznie chodzi o kasę, więc głupie tłumaczenie o konpii, że nie zdrowa jest bez sensu. Z tego też kasę mogą trzepać i tylko o to im chodzi. W tych czasach legalne, czy nie i tak idzie łatwo dostać |
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:06
|
|
|
Jestem za - uważam za dziwactwo uznanie ziółka za nielegalne - przecież alkohol robi zdecydowanie tragiczniejsze w skutkach spustoszenie w organiźmie człowieka i skutki tego jakie są, to wszyscy wiemy i jest w pełni legalny - może pijanym społeczeństwem jest łatwiej manipulować, bo upalonym, to już raczej ciężko - wtedy lepiej widać o co chodzi politykom niż podczas upojenia alkocholowego. |
_________________ Zapraszam na forum:
http://forum-laptopy.info.pl/index.php |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:08
|
|
|
W hollandi sie sprawdziło u nas nie koniecznie inne społeczeństwo inna mentalność, zamiast wydawać grube miliony na walkę z narkomanią powinno się ją opodatkować to samo z kościołem prostytucją, kraj który ma spore zadłużenie dąży do tego co sie dzieje w grecji i zamiast próbować jakoś wyciągnąć kraj z tej drogi zajmują kolejnymi bezsensownymi ustawami, do tego gdy wejdzie euro będzie ostry płacz w kraju...
Co do samej legalizacji cóż przeciw nie jestem za może też nie do końca, na pewno posiadanie nie wielkiej ilości na własny użytek nie powinno być karane, za posiadanie jest chyba coś koło 2 lat a za jazdę pod wpływem alkoholu jest bodajże rok utraty prawa jazdy, moim zdaniem to drugie jest bardziej niebezpieczne dla społeczeństwa i tym powinni się skupić... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:09
|
|
|
Sam osobiście nie palę, ale jestem za legalizacją z powodów podatkowych - czyli model holenderski, bo Czesi baaaardzo dużo stracili na legalizacji. Czyli jak sprzedaż to tylko w przeznaczonych do tego sklepach, które będa kontrolowane pod względem zdrowotnym i "jakościowym" i tylko przy podatku z którego wpływy zasilą budżet.
I w tej samej kwestii popieram legalizacje prostytucji - wpływy do budżetu, obowiązkowe badania i jakkolwiek śmiesznie to brzmi - kasy fiskalne w każdej agencji. |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:09
|
|
|
kaminkrz napisał/a: | alkohol robi zdecydowanie tragiczniejsze w skutkach spustoszenie w organiźmie człowieka |
Mało kto wie, ale WHO (światowa organizacja człowieka) stwierdziła, że spożywanie alkoholu działa o wiele bardziej destrukcyjnie na organizm niż palenie suszu z konopii |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:20
|
|
|
Nasi ,,szanowni'' politycy mają teraz większe zmartwienie niż legalizacja miękkich narkotyków. To jest temat zastępczy, więc jak ktoś pracę posła zaczyna od tego albo od zmiany dekoracji (tak, chodzi mi o ten krzyż) to znaczy, że nie powinien nami rządzić.
Ankietę można wstawić jak bardzo ci na tym zależy, ale moja opinia na ten temat jest taka: jak ktoś pali, to jego problem, nie przeszkadza mi to, jednak idąc do restauracji, czy baru nie chciałbym siedzieć w pobliżu ,,ćpuna'' smażącego lufę ani widzieć konopi na półce w sklepie obok piwa czy papierosów. Bo pewnie tam by to wylądowało.
|
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:46
|
|
|
Jelcyn, z tym ćpunem przesada. Ja nie palę, także nie piję. Więc tak samo mogę powiedzieć:
"Nie chce siedzieć koło alkoholika. "- że ktoś pije to też nie oznacza, że jest alkoholikiem. |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:55
|
|
|
VEndriuV, dlatego nie napisałem tego normalnie, tylko użyłem cudzysłowu. |
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:57
|
|
|
mimo wszystko ironia czy nie, sam sobie wyobraź jakby ktoś o Tobie mówił
"alkoholik" nie było by to miłe ja nie jestem po żadnej stronie, ale jakiś szacunek mam do wszystkich. |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 23-10-2011, 11:58
|
|
|
Btw, jak ktoś obok ciebie pije lampkę wina, czy nawet całą butelkę wódki, to ty się raczej nie upijesz, będąc w towarzystwie palącym papierosy też raczej się nie na jarasz, co w przypadku konopi nie jest takie oczywiste. |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 23-10-2011, 15:53
|
|
|
Jelcyn napisał/a: |
Btw, jak ktoś obok ciebie pije lampkę wina, czy nawet całą butelkę wódki, to ty się raczej nie upijesz |
Zależy bo jak uporczywie będzie chuchał na ciebie to możesz mieć kołowrotek ,źle spojżysz i dostaniesz w cymbał (skutek uboczny)
Jelcyn napisał/a: | będąc w towarzystwie palącym papierosy też raczej się nie na jarasz |
ale raka możesz dostać szybciej niż ten palacz (udowodnione podobno)
Jelcyn napisał/a: | co w przypadku konopi nie jest takie oczywiste. |
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć siedziałem z takimi orłami pół nocy i nie czułem się na jarany ,ani nie wyglądałem jak oni
Jelcyn napisał/a: | jednak idąc do restauracji, czy baru nie chciałbym siedzieć w pobliżu ,,ćpuna'' smażącego lufę |
No i tu nie świadomie chyba raczej pojechałeś po jakimś 30% forum (o tylu wiem) nazywając ich "ćpunami" ,też na własnym przykładzie wiem że wiele osób z tego forum lubi nie raz sobie przypalić zioło tak okazjonalnie ,na jakimś spoci-ku np,czy przy jakimś spotkaniu przy zielonym ,nie raz podejmowany był ten temat jak się spotkało (nawet w malutkim gronie ),osobiście też lubię okazjonalnie przysmażyć lufę czy spalić blanta,uważam to za zdrowsze niż palenie papierosów (które pale i uważam że są gorszym narkotykiem niż Marysia),więc widzisz nie raz jak się spotykaliśmy to bywało u nas zioło ,a ty później pisząc z ze mną i innymi nie miałeś pojęcia że pisze z tzw przez ciebie ćpunkami
PS
Oczywiście osoby o których pisałem ich nicki i dane osobowe są tylko dla mojej informacji |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 23-10-2011, 16:22
|
|
|
grabarz napisał/a: | siedziałem z takimi orłami pół nocy i nie czułem się na jarany |
No ja tu mam inne doświadczenie, ale nie mogę się nie zgodzić, że:
grabarz napisał/a: | ale raka możesz dostać szybciej niż ten palacz (udowodnione podobno) |
Też szkodzi, dlatego pomysł zakazujący palenia w miejscach publiczny nie jest taki głupi. I piszę to również jako palacz.
Btw: Jelcyn napisał/a: | jak ktoś pali, to jego problem, nie przeszkadza mi to |
|
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 23-10-2011, 16:55
|
|
|
Nasza ustawa o legalizacji konopii byłaby czymś w stylu holenderskim tj. Można byłoby ją kupić (legalnie) tylko i wyłącznie w coffeeshop'ie więc na pewno na półce w spożywczym obok fajek byś tego nie znalazł. Podobnie byłoby z paleniem - miejsce do palenia byłoby w wyżej wymienionym lokalu i bankowo nikt w restauracji by Ci nie chuchał (jednocześnie w tym lokalu znajduje się również sprzedawca który pracuje tam kilka godzin, mimo woli wdycha tetrahydrocannabiniol, a nie jest ujarany). Poza tym ludzie palący trawkę to Rasta a nie ćpuny. Co do ankiety to chętnie bym ją zapodał, ale nie mam chyba takich uprawnień, bądź też nie wiem jak to uczynić, więc Jelcyn, jeśli możesz to zapodałbyś taką |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 23-10-2011, 17:03
|
|
|
meter30, wyślij mi propozycje odpowiedzi na PW
Ps.: widzę, że ten mój ,,ćpun'' mocno was poruszył, więc uspokajam, użyłem tego sformułowania w tym samym kontekście jakbym napisał ,,palacz'' albo gandziarz. Widzę różnicę między kimś, kto od czasu do czasu wypali skręta a skrajnie uzależnionym od np heroiny bezdomnym z meliny. |
|
|
|
|
meter30
|
Wysłany: 23-10-2011, 17:25
|
|
|
Tutaj już trochę odbiegamy od tematu - heroina jest ciężkim i jednocześnie najsilniej uzależniającym narkotykiem. Po 3 czy kilku zażyciach już nie można przestać brać, bo po prostu się umiera, jest bardzo ciężko wyciągnąć kogoś z takiego nałogu nawet farmakologicznie. Natomiast ganja wcale nie musi uzależniać |
|
|
|
|
shwax
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 253 Skąd: Pabianice
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 23-10-2011, 17:43
|
|
|
meter30 napisał/a: | Poza tym ludzie palący trawkę to Rasta a nie ćpuny. |
Pozwolę sobie przytoczyć cytat z wiki :
Kod: | Marihuana - często kojarzonym z tym ruchem jest zwyczaj rytualnego palenia świętego ziela, marihuany, którą prawdopodobnie sprowadzili na Jamajkę hinduscy niewolnicy. Jej palenie jest rodzajem aktu duchowego, którego zasadność próbuje się potwierdzić cytatami z Biblii. Wykorzystywana jest do rozumowania i traktowana jest jako sakrament, który oczyszcza ciało i umysł, powiększa świadomość, ułatwia pokojowe współistnienie i przybliża do Jah. Rastafarianie są zaskoczeni faktem, że marihuana jest nielegalna. Postrzegają ją jako substancję otwierającą umysł - coś, czego system Babilonu, jak rozumują, jawnie sobie nie życzy. W swoim rozumowaniu przytaczają kontrastowe porównanie ziół do alkoholu, który według nich ogłupia ludzi i nie jest częścią afrykańskiej kultury. Pomimo takiej oceny działania marihuany, jej zażywanie nie jest religijnym nakazem, wielu rastafarian jej nie używa. |
Nie wiedziałem, że tylu zjaranych, pryszczatych małolatów z gimnazjum to ludzie, którzy pragną "oczyścić ciało i umysł, powiększyć świadomość, pokojowo współistnieć i zbliżyć do Boga"
W dodatku znam wiele osób, które popalają sobie od czasu do czasu i raczej nie robią tego żeby kontemplować sprawy religijne (choć po paru machach to już różnie bywa ). Chciałbym zwrócić uwagę szczególnie na ostatnie zdanie tego fragmentu: " Pomimo takiej oceny działania marihuany, jej zażywanie nie jest religijnym nakazem, wielu rastafarian jej nie używa." Nie mam nic do ludzi którzy sobie to palą - ich sprawa, jak zauważył wcześniej Jelcyn, ale niech no nie wymyślają historyjek o tym jacy to z nich rastafarianie |
_________________ Był: Fiat Tipo 1.4 '95
Jest: VW Golf III 1.6 '94 |
|
|
|
|
manieek133
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 23-10-2011, 19:50
|
|
|
Jestem za legalizacją,osobiście nie palę ani nie biorę bo mnie to nie kręci,ale jeśli ktoś lubi sobie przypalic to czemu ma się ukrywać.Przynajmniej chociaż teoretycznie towar byłby lepszej jakości,i normalnie można byłoby bronić praw konsumenta. |
_________________ "Nie jestem Pinokio, żebym się pier**ł z pajacami" |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 23-10-2011, 21:18
|
|
|
Ja też jestem ZA tylko tak jak pisze stefan opodatkowana i dająca wpływy do budżetu, w koncu tak i tak ludzie pala i beda palic z tym ze ani grosza z tego d państwa nie wpłynie. W holandii są państwowe uprawy konopii i tu jest dodatkowa kasa dla państwa. Ale w polsce oczywiscie lepiej zajmowac sie tym czy ma byc krzyż czy nie zamiast myslec jak załatac dziure budżetową.
Sam nie pale i nie mam zamiaru ale jesli ktos lubi to czemu nie... |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|