Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co najobrzydliwszego znaleźliście w swoim daniu ?
Autor Wiadomość
Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 05-12-2009, 03:23   

Emf, nie trzeba ,,wysokiej klasy'' wystarczy myślący właściciel i zdyscyplinowany pracownik i robaków NIE MA

Minuello 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-12-2009, 10:25   

No panowie niestety nie mogę ujawnić gdzie teraz pracuję ale tam są podobne problemy

bynajmniej dla mnie problemem jest wyrzucanie ogromnej ilości przetworzonego jedzenia jakby ktoś na to z boku popatrzyl to naprawde pomsta do nieba

Jedenie jest kurwesko drogie a produkty z których jest przygotowywane nie jest najlepszej jakości

no i czasami coś z ziemi jak upadnie spowrotem ląduje na talerz

ALE NIKOMU NIE POLECAM TEGO ROBIĆ BO WŁAŚCICIEL TEGO NIE WIDZI. ALE JAK ZOBACZY TO WSPÓŁCZYJE KTO MIAŁ Z TĄ SYTUACJĄDO CZYNIENIA :)

** Dodano: 05-12-2009, 10:27 **
Jelcyn zgadzam się z tobą ale żeby znaleść dobrego pracownika to naprawde trzeba sie nagimnastykować

Opel Corsa C 1,7 DTI
     assistance

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 05-12-2009, 11:26   

Od siebie dodam iż z zawodu jestem piekarzem i jak robiłem na pikarni to słyszało sie różnego rodzaju tekscy typu "opili sie na piekarni i nażygali do ciasta" albo ze pluli do ciasta. Sam nigdy bym czegos takiego nie zrobił bo to tak jak bym sam sobie w twarz napluł... Co do Gwozdzia w chlebie moze sie zdarzyc, ponieważ koszyki na chleb sa wykonane z wikliny zbijanej wlasnie gwozdziami. A robak tez jest mozliwy ale nie z winy piekarni a z powodu złego składowania maki w młynie/magazynie.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 05-12-2009, 11:44   

Emf - Oglądałem kiedyś program o angielskich porządnych restauracjach i to co się tam działo ... Przechodzi ludzkie pojęcie.

Tak trochę w temacie a troche poza - Całkiem niedawno "ktoś" mi mówił jak rozwoził żarcie do jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w PL. ( znam nazwę ale wolę nie podawać bo różne rzeczy mogą się później stać) Jeżeli chodzi o soki pomarańczowe dowożone do hotelu - " ktoś" kupował soki z biedronki po 2.30 za 1,5 czy 2 litry. Przelewał to w jakieś inne pojemniki i dowoził jako luksusowy sok za 9 zł/L. Żeby było bardziej wiarygodnie kupował kilka pomarańczy i dorzucał miąższ co by wyglądało na naprawdę porządny sok.

** Dodano: 05-12-2009, 11:47 **
Osobiście pracowałem na magazynie z art. nabiałowymi ( wszystkie rodzaje serków, jogurtów, serów itp ) i powiem że nie było tam jakiś większych chamskich przekrętów.

Towar szedł ogólnie na śląsk, małopolskę m.in. ANDRYCHÓW tipacz, :] Więc jak kiedyś jadłeś coś na ten styl - wiedz że to było moimi ręcami pakowane haha
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 05-12-2009, 12:13   

Luczu napisał/a:
Oglądałem kiedyś program o angielskich porządnych restauracjach i to co się tam działo
też oglądałem i jakbyś to zrobił porządniej, to na końcu byś przeczytał w wykazie płac ,,Scenariusz i reżyseria'' to nie był prawdziwy film dokumentalny o prawdziwych kucharzach i barmanach.

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 06-12-2009, 09:43   

Luczu, :lalala: a zreszta jak to mówią "człowiek nie wie z czego tyje" haha

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 10-05-2010, 22:02   

Dzisiaj się dowiedziałem, że w DaGrasso gdzie kiedyś często bywałem szynką wycierali sedes :D

Mniam :sciana:

** Dodano: 10-05-2010, 23:03 **
Jelcyn napisał/a:
Luczu napisał/a:
Oglądałem kiedyś program o angielskich porządnych restauracjach i to co się tam działo
też oglądałem i jakbyś to zrobił porządniej, to na końcu byś przeczytał w wykazie płac ,,Scenariusz i reżyseria'' to nie był prawdziwy film dokumentalny o prawdziwych kucharzach i barmanach

2 miechy temu znowu był i specjalnie patrzałem na litery i nic z tyc rzeczy nie było :)
Jest
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 11-05-2010, 00:00   

Luczu, ja ci powiem tak, od jakiegoś czasu pracuje jako kucharz, bywałem w kilku lokalach i w żadnym nie było takich sensacji jakie zapamiętałem z tego filmu.

Luczu 

Wysłany: 11-05-2010, 00:53   

Jelcyn napisał/a:
w żadnym nie było takich sensacji jakie zapamiętałem z tego filmu.

bo tam to była anglia :p

ale sam przyznasz że zdarzają się dziwne rzeczy
Jest
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 11-05-2010, 01:01   

Tak, bywają różne dziwne rzeczy, o których lepiej, żeby nikt nie wiedział, ale tak się dzieje albo w przypadku osoby która w ogóle nie pracowała nigdy na kuchni albo totalnej cioty. Żaden szanujący się kucharz nie poda na sale dania z nieświeżych składników, niedomytego, albo na brudnym talerzu. Noże, deski i cały inny sprzęt podręczny jest przynajmniej przetarty, a takie historie, że jakiś zepsuty składnik się tylko opłukuje i nakleja nową etykietę z datą to można wsadzić między bajki. W chwili obecnej sanepid kontroluję tak często, dokładnie i mandaty są tak wysokie, że poprostu nikomu się jakieś przekręty nie opłacają. Tyle ode mnie i smacznego.

Luczu 

Wysłany: 11-05-2010, 01:14   

Jelcyn, sanepid pracuje do 15:00 :lalala: :p :lalala: :lalala:
Jest
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 11-05-2010, 11:00   

Luczu, mnie wparował w niedzielę o godzinie 21.

stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 11-05-2010, 11:41   

Jelcyn napisał/a:
Tak, bywają różne dziwne rzeczy, o których lepiej, żeby nikt nie wiedział, ale tak się dzieje albo w przypadku osoby która w ogóle nie pracowała nigdy na kuchni albo totalnej cioty. Żaden szanujący się kucharz nie poda na sale dania z nieświeżych składników, niedomytego, albo na brudnym talerzu. Noże, deski i cały inny sprzęt podręczny jest przynajmniej przetarty, a takie historie, że jakiś zepsuty składnik się tylko opłukuje i nakleja nową etykietę z datą to można wsadzić między bajki. W chwili obecnej sanepid kontroluję tak często, dokładnie i mandaty są tak wysokie, że poprostu nikomu się jakieś przekręty nie opłacają. Tyle ode mnie i smacznego.

Tu się nie zgodzę. Sanepid nie robi totalnie NIC. W poprzedniej pracy (gastronomia) póltora roku pracowałem bez książeczki Sanepidowskiej (jak zresztą cała załoga), kontrola sanepidu wyglądała tak:
-są ksiązeczki?
-są.
-ok.
I właściwie do tego ograniczała się kontrola. Jak ktoś z Sanepidu się czepiał czegokolwiek, szefowa szła na zaplecze, przynosiła 500zł i nagle wszystkie problemy znikały (tak jak i pieniądze, w kieszeni inspektora).

Co do tego, że żaden szanujący się kucharz nie poda czegoś nieświeżego na sale, tez się mylisz. Jak masz wybór "zrób z tego danie, albo stracisz pracę" to zrobisz 3 daniowy obiad z siana i podasz go na salę z usmiechem. Więc to nie tylko kwestia odpowiedzialnego pracownika, ale też i szefa.

Jelcyn 

Wysłany: 11-05-2010, 11:45   

stefan, no to nie wiem, gdzie pracowałeś, ale jak 1,5 roku szefostwo ci pozwoliło nie mieć książeczki zdrowia, to masz przykład
Jelcyn napisał/a:
totalnej cioty
. W tym przypadku mam na myśli oczywiście szefową.

Frodo89 

Wysłany: 11-05-2010, 12:23   

co jak co ale moi rodzice mieli bar i z tego co pamietam to sanepid sie dowalal do najmniejszych pierdół :)
Fiat Tipo 2.0 8V 91'
Fiat Tipo 1.6 kat 91'
Jest:
Renault Laguna 2.0 16v 98'

stefan 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 11-05-2010, 12:27   

Jelcyn napisał/a:
stefan, no to nie wiem, gdzie pracowałeś, ale jak 1,5 roku szefostwo ci pozwoliło nie mieć książeczki zdrowia, to masz przykład
Jelcyn napisał/a:
totalnej cioty
. W tym przypadku mam na myśli oczywiście szefową.

Nie mówie, że nie, niemniej jednak masz przykład na totalną nieużyteczność sanepidu i debilizm szefowej. Z tego co wiem, takie praktyki sa tam do dziś i nic z tym nie zrobisz. Już nie wspomnę o tym, że sanepid zawsze przed wizytą dzwoni i informuje że będzie <mur>.

Jelcyn 

Wysłany: 11-05-2010, 12:34   

Informacja o planowanej wizycie sanepidu jest rzeczą normalną, tylko wtedy jest trochę inna sytuacja. Przychodzą głównie sprawdzać dokumenty, ważność pozwoleń, certyfikatów i na kuchnię o-tak-o wejdą sprawdzić, czy nie ma wielkiego bałaganu. Jak na pierwszy rzut oka jest OK, to tyle, jak coś przykuje ich uwagę, brak odpowiednich oznaczeń, odzieży ochronnej albo bałagan i brud to wtedy zakładają gumowe rękawiczki i zaglądają w każdy zakamarek. Chciałem jeszcze podkreślić, że znają takie zakamarki, że wam sprzątającym normalnie w domu nie przyszło by do głowy, że tam też można sprzątać.

Odpowiedz do tematu