Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 05-06-2012, 11:51
Panowie jutro jadę po projektor do szkoły
Ale ostatnio znajomy zaproponował że ma jeszcze opłacony na dwa miesiące dekoder Cyfrowego Polsatu i antene czyli komplet. I takie pytanko.
Da się podłączyć owy dekoder bezpośrednio pod projektor? A może trzeba jeszcze laptop do tego? A może wcale się nie da? ;d
Czekam na odpowiedź ^.^
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 05-06-2012, 12:11
D@wIdS, da się tylko jesli dekoder nie ma wyjścia s-video tylko samo euro będzie ci potrzebny taki komplecik :
przejście z euro na s-video i przewód s-video\s-video
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Wysłany: 06-06-2012, 14:28
No więc tak. Projektor przywiozłem. Na zdjęciu widać wszystkie jego opcje podłączenia, ALE dekoder nie ma wyjścia s-video. Jest tylko euro i tak jak poprzednik mówił ten żółty chinch. Niestety po podłączeniu projektora z dekoderem za pomoca kabla chinch nic się nie dzieje. Może trzeba coś przestawić w dekoderze? TRochę grzebałem ale nic nie zdziałałem
I kolejne pytanko czy mam kupić ten kabel i przejściówkę czy szukać do upadłego w ustawieniach dekodera tak żeby w końcu znaleźć obraz na tym chinchu?
Wysłany: 06-06-2012, 15:48
D@wIdS,kabli euro na cinch jest kilka odmian, gdzie sygnał płynie od euro do chinczów lub odwrotnie. musisz mieć kabel gdzie konkretnie sygnał płynie od wtyczki euro do cicza ( takie kable są rzadko spotykane ) najpredzej trafisz na przewód uniwersalny puszczający obraz i dźwiek w obie strony.... euro-6 cinch
i wtedy wykorzystujesz kabelek żółty oznaczony napisem output.
opcja nr2 czyli kabelek s-video i przejściówka euro. tak jak opisąłem w poprzednim poście.
komplet s-video i przejście na euro lub kabel euro-6cinch na 100 % załatwią ci sprawę, i w ustawieniach dekodera nie trzeba nic zmieniać. jedynie w rzutniku ustawiasz źródło sygnało na cinch lub s-video ( w zależności z której opcji skorzystasz)
Wysłany: 06-06-2012, 23:31
Więc tak. Kupiłem przejściówke na s-video oraz kabelek i po podłączeniu do dekodera okazało się że brak jest kolorowego obrazu. Grzebałem we wszystkich opcjach zarówno dekodera jak i projektora i nic w zasadzie nie zdziałałem. Bez koloru i koniec. Z uwagi na to, że w dekoderze jest wyjście na żółtego chincha to postanowiłem połączyć go takim kabelkiem z projektorem no i pojawiły się upragnione barwy Także ta przejściówka jest mi chyba zbędna, aczkolwiek zastanawiam się co z dzwiękiem, bo w końcu chinch w tym wypadku odpowiada tylko za przesył obrazu, więc to, że mam w projektorze gniazdo na jacka nic mi nie daje, bo jak podłącze głośniki to nic nie usłysze. Wykorzystam chyba tą przejściówke do pobrania sygnału audio
** Dodano: 07-06-2012, 00:35 **
Wcześniej pisząc że połączenie kablem chinch nic nie daje wynikało tylko z mojej nieuwagi. Po prostu za słabo wcisnąłem wtyczke
Wysłany: 07-06-2012, 05:31
Pewnie że nie musimy, ale z czasem ważniejsza od dyżurowania stała się chęć zobaczenia tych meczy w większym swoim gronie większość mieszka w pobliżu więc czy z domu czy tam na miejscu reakcja była by podobna
Wysłany: 07-06-2012, 16:58
jeśli masz przejściówkę na taka jak na fotce to masz tam tez 2 ciche od dźwięku ( zersztą w samym dekoderze też chyba są 2 na wyproadzenie dźwięku ) tak jak pisał VEndriuV, przyda się wieża l;ub coś podobnego...
dzisiaj na spacerze takiego rodzynka spotkałem
z bliska widać, że był malowany na "szybko i tanio" pędzlem albo wałkiem
w każdym razie na mieście przykuje każdego uwagę i uśmiech )))
jeżeli PL przegra nie będzie mi szkoda po tym jak grają w tym meczu ... Co innego jakby im się kleiła ta gra ale grają jak dzieci na podwórku tyle w temacie
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
Wysłany: 17-06-2012, 16:49
Postaram się jakieś foto zrobić mojej strefy kibica
Zainteresowanie dość duże i pomysł trafny, bo nie dość że fajnie w tak dużym- swoim gronie oglądać to jeszcze kasa się uzbierała bo braliśmy od każdego po 10zł Oczywiście to na potrzeby straży a nie do naszych prywatnych kieszeni
Wysłany: 18-06-2012, 12:40
Na dekoderze były wyjścia na chinche Kupiłem tylko kabelek i podłączyłem do projektora. Na projektorze jest wejście i wyjście audio w standardowym jacku 3,5mm. Podłączyłem głośniki od kompa z subem i bajka Po meczu oglądamy jeszcze filmy z laptopa ;P Wczoraj do 3 siedzieliśmy xD Dziś wolne to mogłem sobie pozwolić
Wysłany: 18-06-2012, 22:43
to chyba ten plastikowy z nazwy "mini" .... czyli szału nie ma bo nie na da sie na tym zrobić własnej listy programów.
jesli chodzi o sam rzutnik to wyszło całkiem nie źle z tego co widzę to dało się bez problemu odczytać np czas rozgrywki i wynik ....
Wysłany: 20-06-2012, 00:06
Tak. Z telefonu kijowo zdjęcie wyszło, ale w realu widać najdrobniejsze detale. Plusem tego rzutnika jest to że ma dość rozbudowane menu obrazu oraz szeroki zakres ostrości obrazu. Do tego po dobrym ustawieniu można oglądać na całej ścianie. Gdzieś tak 2x 1,5m może nawet większy Filmy ogląda się jak w kinie. Kumpel ma załatwić kino domowe 5.1 bodajże to wtedy dopiero będzie coś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.