EURO 2012 |
Autor |
Wiadomość |
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-05-2012, 20:56 EURO 2012
|
|
|
Panowie mam takie pytanko z którym już dość długo sie borykam a pierwszy mecz tuż tuż
Jako że będziemy mieć podczas euro dyżury w strażnicach to pomyśleliśmy że głupio było by nie widzieć meczu. Mamy budynek z prądem i w zasadzie na tym koniec Chcemy na miejscu jakoś ten mecz zobaczyć
I teraz pytanie jak to zrobić?
Mam możliwość załatwić projektor, laptop by też się jakiś znalazł, ale skąd wziąć sygnał.
Czy może lepiej załatwić bezprzewodowego neta i spróbować oglądać za pośrednictwem internetu? Z tym, że podejrzewam, iż wiele osób będzie chciało tak zrobić i cały czas będzie się ciąć.. Powiedzcie co myślicie |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 28-05-2012, 21:04
|
|
|
ktoś może z domu satelitę przynieść i ustawić. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 28-05-2012, 21:21
|
|
|
jak złapiesz neta 1MB to spokojnie pooglądasz przez sopcast - a linki do SP znajdziesz na stronach chociązby live-socer |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-05-2012, 21:27
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | załatwić bezprzewodowego neta |
odradzam iPlus ma limit miesięczny 3GB (ten najtańszy trochę droższy ma 5GB a taki jeden mecz to spokojnie 1GB wyjdzie zwłaszcza w dobrej jakości |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 28-05-2012, 21:53
|
|
|
Internet ok, ale zastanawiam się czy nie będzie się cięło, bo w końcu trochę ludzi będzie to oglądać. I wtedy nawet szybki net nie podoła jak problem będzie tkwił w przeciążeniu serwera.
Jelcyn napisał/a: | ktoś może z domu satelitę przynieść i ustawić. |
Jak mam to rozumieć? Odkręcić talerz od ściany? |
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 28-05-2012, 23:08
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | Jak mam to rozumieć? Odkręcić talerz od ściany? |
No, mniej więcej. Zależy jak kto ma. |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 29-05-2012, 13:48
|
|
|
Jelcyn, Gdyby nie inni domownicy to pewnie bym tak zrobił No i żeby to jeden mecz był :p
Teraz tak sobie myślę.. na którym te mecze będą? tvp1, tvp2.. Może lepiej załatwić zwykłą antenę jakiś mały wzmacniacz antenowy i telewizor ;p Powinno w miarę ładnie być |
|
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 29-05-2012, 14:06
|
|
|
D@wIdS, a to może spróbuj tego:
http://www.okazje.info.pl...-300-29952.html
w zasadzie mam takie coś w domu i gówno daje ale łapie 5 kanałów
tvp1
tvp2
tvp2
tvp info
tvp info
tvn
kanałów mam jak w "satelycie"...
2x tvp2 i tvp info żeby było więcej kanałów, tvn też by się dało 2x złapać ale tvn to dzieło szatana, wiesz... nie?
W centrum łodzi to da się złapać kanały ale śnieżą a jak sie ją wystawi za okno to... śnieżą jeszcze lepiej
Ale to tylko przykład, takich anten jest od diabła i to milion razy lepszych za ciut większe pieniądze. ja w tv oglądam tylko wiadomości i ewentualnie publicystykę jakąś więc starczy mi taki fajans za 27zł
Ta akurat antena jest z wtyczką ze zwykłym starym złączem antenowym, ale jak poszukasz to znajdziesz przejściówki na euro i inne tak zeby pod kartę telewizyjną w laptopie podłączyć... (trza jeszcze mieć telewizyjną kartę w lapku)
ale jak masz to powinno działać. mobilnego neta odradzam bo to sedes... ja z takim sedesem już 2 lata się męczę i jeszcze rok mnie przynajmniej czeka zanim będę na swoim i wezmę coś uczciwego |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-05-2012, 14:29
|
|
|
Proponuję :
http://allegro.pl/cyfrowy...2355696975.html
akurat wybrałem najtańszy. Sam nie posiadam.
Wydaje, że w porządku dać antenę w miarę wysoko, albo dokupić większą i powinno śmiało załapać jeżeli sa u Ciebie cyfrowe programy.
Wtedy taki zestaw możesz zabrać wszędzie |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 29-05-2012, 20:51
|
|
|
Świstak, ja mam telewizor z taką anteną. To jest moje wyjście awaryjne ale wolał bym w lepszej jakości coś zobaczyć
VEndriuV, ciekawa opcja ale do tego też zwykły laptop nie może być co nie? :p |
|
|
|
|
|
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-05-2012, 21:05
|
|
|
D@wIdS, czemu nie może zwykły lapek? Aby usb działało, taki tuner nie potrzebuje jakiegoś wypasionego sprzętu. |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 29-05-2012, 21:45
|
|
|
vego21, nie wiem, pytam. Sprzedawcy często nie piszą wszystkiego a potem sie okazuje że sprzęt niekompatybilny itd. Było by super jak by to działało. Za takie pieniądze... A to dobra rzecz gdziekolwiek się jest więc i po euro pewnie się przyda. |
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 29-05-2012, 21:53
|
|
|
miałem trochę styczności z tymi dekoderami i ogólnie działa to jakoś ale nie na tej antence .... po za tym w tym akurat zestawie nie ma przejściówki na zwykły wtyk antenowy.
testowałem ten zestaw i po podłączeniu innej anteny ( pokojowej ze wzmacniaczem działa świetnie )
pilot zaczął działać dopiero po załadowaniu sterowników ze strony producenta. sterowniki załączone na płycie nie obsługiwały pilota .... |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 29-05-2012, 21:57
|
|
|
Niekoniecznie ten zestaw, może być coś droższego powiedzmy do 60zł
Ale z tego co widzę ceny różne a antena taka sama, więc nie wiem co myśleć. |
|
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 29-05-2012, 22:59
|
|
|
Leśniczy, i to działa pod kompa bez karty telewizyjnej?
kurna chyba sobie zakupię tylko telewizja na 15" to trochę kicha. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 30-05-2012, 10:01
|
|
|
o zapomniałem dać linka :/
testowałem na laptopie ten zestawik
http://allegro.pl/tuner-d...2357121770.html
na tej małej antence musiałem wyjść na balkon i trzymać antene w ręce, w domu po wpięciu się do anteny pokojowej działa bez zarzutu. |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 30-05-2012, 11:24
|
|
|
Świstak, Działa bez karty itd.
Bo ten tuner działa na zasadzie karty. Mozna go podłaczyć do komputera/ laptopa itd. obojętnie jakiego. Byle sterowniki pasowały, więc pewno xp/ win7/ vista.
Podłaczasz to pod USB, instalujesz sterowniki, załączasz program i program przy użyciu tego tuner ściąga CI sygnał.
To jest coś jak karta telewizyjna ale pod USB. Z resztą karty telewizyjne zwykłe także juz są pod USB.
Dobrym rozwiązaniem jest własnie zrobienie sobie przejściówki na zwykłą antene, albo chociaz kupić przełużkę kabla tak by na czas oglądania można dać przy oknie lub najlepiej na dworze, Wtedy coś powinno złapać. |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 30-05-2012, 13:37
|
|
|
No dobra to zakupie taki zestawik W najgorszym wypadku kupię dłuższy kabel do anteny i pocągne ją na dach
Dzięki za pomoc, punkciki lecą |
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 30-05-2012, 18:13
|
|
|
ewentualnie pobawić się w przerobienie przewodu tak by mozna zwykłą antenę podłaczyć
Lub jak pisałes kabel dłuższy lub troche wiekszą antenke spróbowac, ale większa antenka to akurat nie wiem czy coś da, ale zawsze można spróbować jak bedzie okazja
Jak dobrze kojarzę to do routerów takie sprzedają i git |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 30-05-2012, 21:45
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | ewentualnie pobawić się w przerobienie przewodu tak by mozna zwykłą antenę podłaczyć |
VEndriuV, po co kombinować skoro można kupić tuner z przejściówką w zestawie.jesli chodzi o sygnał to zasada jest bardzo prosta jesli w twoim domu na jakiejś antenie czy to zwykłej teleskopowej czy pokojowej ze wzmacniaczem czy też siatkowej odbierasz program 1 i 2 to na dekoderze dvb będzie sygnał pozwalający w cyfrowej jakości odbierać 7 programów ( za jakiś czas wystartują kolejne multipleksy zwiększające ilość programów )
1 i 2 odbiera praktycznie wszędzie, jesli w twojej okolicy do nadajnika nie jest daleko i nie mieszkasz w dole to masz szanse odebrać na tej małej w zestawie. w moim przypadku pomimo, że z okna prawie widzę święty krzyż gdzie znajduje się nadajnik i tak musiałem wyjść z nią na balkon. w domu chociaż po drodze była tylko szyba w oknie już ucinało sygnał. po zastosowaniu małej antenki ze wzmacniaczem już odbierało bez problemu.
ta mała ante w zestawie to tylko taki gratis do samego tunera więc cudów nie oczekujcie
VEndriuV napisał/a: |
Jak dobrze kojarzę to do routerów takie sprzedają i git |
chodzi ci chyba o antenki do modemów GSM... jesli tak to taka antena nie pasuje do tego tunera. w modemach GSM jest gniazdo SMA z kolei w tunerze jest gniazdo FME |
|
|
|
|
VEndriuV
|
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 31-05-2012, 20:57
|
|
|
VEndriuV, dla twojej wiadomości istnieją routery GSM
a ta antenka z aukcji to jest ten sam badziew co to maleństwo w komplecie tylko bez kabla
po za tym antenka ma wtyk SMA czyli wkręcany, w tunerze usb jest FME czyli wtykany |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 01-06-2012, 12:50
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | VEndriuV, dla twojej wiadomości istnieją routery GSM
a ta antenka z aukcji to jest ten sam badziew co to maleństwo w komplecie tylko bez kabla
po za tym antenka ma wtyk SMA czyli wkręcany, w tunerze usb jest FME czyli wtykany |
ale tamta antenka z tunera jest odkręcana od podstawki. I można śmiało większą tam wkręcić przykład taka jak podałem. Więc kabel by został. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 04-06-2012, 21:42
|
|
|
koko euro spoko NIE zaśpiewa przed meczem ... co nie ukrywam, że mnie cieszy
http://www.polskatimes.pl...t.html?cookie=1 |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 05-06-2012, 09:23
|
|
|
czyli witamy w Polsce. A można było wybrać normalnego wykonawcę, który od początku do końca napisał tekst, podkład muzyczny i tak dalej specjalnie do tego utworu na Euro? Można było, a tak na dwa czy trzy dni przed euro jesteśmy w
Czyli miało byś śmiesznie a wyszło jak zwykle. |
|
|
|
|
|