|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jaka marka najlepsza ? |
Autor |
Wiadomość |
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 07-02-2011, 20:29
|
|
|
Dziąbal napisał/a: | 2.0 D w 124 to porazka silnik za mały do takiej budy |
dokładnie to ma 75 koni a auto waży chyba coś koło 1400 -1500 kg spalanie nie małe bo trza deptać i spokojnie bierze 8 - 10 ropy |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-02-2011, 20:42
|
|
|
Dziąbal, sąsiad ma mercedesa W210 z 97 roku bodajże. silnik CDI? były takie? nie wiem jakiś diesel, no piękny, malina po prostu wypicowany jak siemasz, jak go kupił to jeździł nim tydzień, potem jakieś 3 m-ce stał bo padła jakaś elektronika. i nikt za boga nie mógł dojść co padło
tak samo jak miałem kiedyś tipsa, padł mi gdzieś jakis przekaźnik czy coś, zwarcie się robiło i mi wywalało bezpiecznik od świateł, podjechałem do jednego z lepszych elektryków w RDM, patrzę a tam stoją podobne merce, sztuk 2, Pytam sie szefa o swoją sprawę i zagadnąłem o te 2 bezawaryjne niemieckie cacka, koleś mówi że ten jeden to trzasnął komputer, a drugi to jeszcze nie wiedza co, ale jakaś grubsza sprawa, i że trochę jeszcze postoi.
dobre mercedesy skończyły się wraz z wypuszczeniem Baby Benz. ostatnim dobrym mercedesem był chyba tylko 124,
co do diesla to też bym polemizował czy takie fantastyczne. ojciec miał kiedyś mazdę w dieslu, rocznik 1986
auto miało ponad 420000km kiedy oddawaliśmy ją na złom, jeździła normalnie, miała robioną uszczelkę pod głowicą, bo ja wydmuchało ciut i silnik musiał być przegrzany bo było pęknięcie głowicy, ojciec z taką uszkodzoną głowicą jeździł ponad rok!! bez problemu, po wymianie uszczelki auto jeździło jak nowe, dostało kopa, i bezoporowo szła w najtrudniejszych warunkach. ale to był wolnossący diesel, motor miał przelo 420k km ale ojciec był 4 czy 5 właścicielem, nie wiem ile razy była kręcona i ile tak na prawdę miała km zrobione.
prawda jest taka że mercedes poszedł w masówkę, jak fiat, opel vw i bmw... i 99% koncernów, tak więc nie rozumiem ludzi którzy pod niebiosa wychwalają auta które jeżdżą tak samo jak inne, psują się tak samo jak inne a w dodatku nie mają polotu finezji i klasy (nie licząc słowa classe w nazwie) do tego są "nudne", a które kosztują 2-3 razy tyle co zwykłe auta...
gdyby było tak jak mówicie to nie jeździlibyście temprą i alfa tylko mb 190 albo 124 przecież potwierdzacie że:
albert1991 napisał/a: | w201 lub w124 nie ma lepszych i nikt mi tego nie powie a szczerze to wcale nie sa drozsze w ekspoatacji od Tipo Tempry Brawki |
Dziąbal napisał/a: | Tak samo diesle 2.0 480 tys. a chodzi idealnie, nie kopci i chodzi pięknie, samochody legendy |
bo na zdrowy rozum po co jeździć czymś droższym w utrzymaniui bardziej awaryjnym?
ja nie chcę wyglądać jak taksiaż bo nim nie jestem, szoferem też nie jestem, jestem zwykłym zjadaczem kiełbasy więc jeżdże starym uno, jak mnie kiedyś będzie stać to sobie będę wolał kupić nowe uno, niż 15 letniego mercedesa w którym wali ropą i słychać klekot... |
|
|
|
|
Dziąbal
Pomógł: 5 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 237 Skąd: Elbląg
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 07-02-2011, 21:10
|
|
|
Ja akurat jezdze i tempra, i mercedesem 190 2.0 D ktory nie smierdzi ropą i nie wygladam jak taksówkarz czy szofer człowieku opowiadasz rzeczy, nie miales stycznosci z tym samochodem, jedyne co mogles to popatrzeć na nie.
** Dodano: 07-02-2011, 21:14 **
A tak poza tym nie zgodze sie z argumentem "bo na zdrowy rozum po co jeździć czymś droższym w utrzymaniui bardziej awaryjnym? " mercedes jest drogi w zakupie i tani w eksploatacji, napewno tańszy niz włoskie auta. Koledze w alfie nie działaly swiatła stopu niby prozaiczne, padł moduł w sterowniku 350 zł elektryk skasował dziekuje za taką taniość w eksploatacji. |
_________________ TempRa 1.8
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 07-02-2011, 22:34
|
|
|
chyba nie powiesz mi żeby za tę samą usługę elektryk zawołał mniej w przypadku mercedesa? mercedesa nie miałem nigdy bo dla mnie to zwykłe auto ani ładne ani gustowne, ani z klasą tylko wypakowane drogimi śmieciami, mając na auto 10k PLN nie chce patrzeć na starego rupiecia tylko wolę jakieś młodsze auto z jajem, to nic że może i bardziej awaryjne ale nie sądze żeby za głupią wymianę rozrządu w 8 letnim punto mechanik wziął więcej niż za zrobienie tegoż rozrządu w mercedesie w210 sprzed 15 lat (prawie 2x starszego)
chyba że byłoby to punto hgt i mercedes 190 1.8 benzyna to może ceny byłyby porównywalne
Najdroższy rozrząd do punto hgt na alledrogo to wydatek 260PLN, do mercedesa najtańszy jest za 520PLN gdzie ta oszczędność? |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 07-02-2011, 23:03
|
|
|
Świstak napisał/a: | ostatnim dobrym mercedesem był chyba tylko 124, |
prawda. Im nowsze mercedesy tym bardziej się pierd. i coraz to większe koszty napraw.
Kiedyś byłem z kuzynem ( jak mu nawalił dostawczak ) u magika który naprawia tylko mercedesy i zna się jak mało kto.
Pogadałem z nim i śmiał się z ludzi którzy kupują nowe mercedesy. Mówił że mają tyle kasy że muszą się dowartościować marką a później płacą za byle pierdołę po kilka - kilkanaście tys zł. |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
Dziąbal
|
Wysłany: 07-02-2011, 23:05
|
|
|
Dla Ciebie allegro to widze wynacznik wszystkiego co najwazniejsze. Nie udzielam sie w tym temacie bo rozmowa do niczego nie zmierza. |
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 07-02-2011, 23:30
|
|
|
Cytat: | Dla Ciebie allegro to widze wynacznik wszystkiego co najwazniejsze |
i po co ten sarkazm? tylko dlatego że nie podzielam entuzjazmu ludzi kupujących mercedesy i uwarzających że wygrali walkę z awariami? heh moje zdanie, a allegro to nie wyznacznik wszystkiego co najważniejsze ale nawet po uwzględnieniu kosztów przesyłki to najtańsze źródło części. Kupisz taniej w sklepie? proszę bardzo kupuj, tylko nie łudź się że jak kupisz taką a-klasę z 2000r. to eksploatacja wyniesie cię taniej niż fiata z tego samego rocznika chłopie,
patrz głupia sytuacja: kolega poszedł kupić amorki do delty z 95 roku i spytał sie ile kosztują powiedzieli mu jakąś kosmiczną cenę (nie pamiętam ale cos ponad 400 czy 500PLN za 4 szt, w tym samym sklepie pytał też o amorki do tipo 2 dni później i powiedzieli mu połowę taniej. coś koło 250PLN
a przeciez to jest to samo ale Lancia to marka! za markę płacisz.
nie chcesz się udzielać? nie musisz
Luczu napisał/a: | muszą się dowartościować |
bo bez gwiazdy nima jazdy... do mechanika
** Dodano: 07-02-2011, 23:34 **
Dziąbal napisał/a: | i nie wygladam jak taksówkarz czy szofer |
ocenę tego pozostaw ludziom którzy patrzą jak koło nich przejeżdżasz
w rdm na postojach aż się roi od mercedesów sprzed 15-20 lat, |
|
|
|
|
Dziąbal
|
Wysłany: 07-02-2011, 23:50
|
|
|
Docieniam wypowiedz posiadacza fiata uno na temat marki mercedes. Udzielać się mam ochote, ale nie prowadzić bezsensowną rozmowe z człowiekiem który stycznosci z marką nie ma. |
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 08-02-2011, 07:33
|
|
|
Panowie mercedesy sobie darujemy chyba najlepszy bedzie Fiat Brawa 1.6 16V. |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 08-02-2011, 12:59
|
|
|
VEndriuV napisał/a: | chyba najlepszy bedzie Fiat Brawa 1.6 16V. |
Nie wiem jaki masz budżet ale popatrz po fiat marea - trochę dopłacisz ale auto ładniejsze, lepiej wyposażone i bardziej "prostiżowe" :p |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 08-02-2011, 14:49
|
|
|
marea : to samo co Brawa tylko, że jedne co mnie odrzuca to fakt :
- brak tylnej wycieraczki, (miałem dwa auta bez wycieraczki i mnie czasem sklak trafia jak musze tyłem zaparkować, a szybe z tyłu wystarczy przetrzeć wycieraczką)
- troche dziwne światła z tyłu |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 08-02-2011, 15:08
|
|
|
VEndriuV, jak po mojemu marea jest sporo lepsza od brava i ładniejsza. Zwłaszcza te po lifcie ( ładniej mają w środku w porównaniu do brava i do marei sprzed liftu ) |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 08-02-2011, 15:24
|
|
|
marea : to samo co Brawa tylko, że jedne co mnie odrzuca to fakt :
- brak tylnej wycieraczki, (miałem dwa auta bez wycieraczki i mnie czasem sklak trafia jak musze tyłem zaparkować, a szybe z tyłu wystarczy przetrzeć wycieraczką)
- troche dziwne światła z tyłu
no i przypomina siene |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-02-2011, 16:20
|
|
|
To może takie.
Lancia Delta
|
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 08-02-2011, 17:16
|
|
|
ogólnie to tak sobie obserwuje ten temat i dochodzę do prostego i znanego wszystkim wniosku każdy poleca to czym jeździ twierdząc że jest najlepsze i najmniej awaryjne i pali mało i wogóle amerykę mamy z tymi samochodami ... tylko nie liczni mają odwagę przyznać, że mają lub mieli drobne lub większe problemy ze swoimi autami .... tipo mnie nigdy nie zawiodły ale nakład finansowy jaki w niego włożyłem przekroczył wartośc tego auta ok 5 razy, pewnie dlatego nigdy mnie nie zawiodły ...
w hondę też zaraz po zakup[ie trochę wsadziłem chodź wcale nie musiałem tego robić
fiatem się jeździło dobrze ale jednak wymagał ciągłego drobnego dłubania, hondą tez się jeździ dobrze i dłubania jak na razie nie wymaga o innych markach sie wypowiadał nie będę, dodać tylko mogę, że francuza niegdy nie kupie bo nienawidzę ich stylistyki, wykonania i francuckich innowacyjnych rozwiązań ... i proszę po mnie tu zaraz nie jeździć, że gadam głupoty o francuzach bo ja po prostu wyrażam swoje zdanie
** Dodano: 08-02-2011, 17:29 **
aha i VEndriuV, zakładanie na forum fiata tematu o nazwie " która marka jest najlepsza" to taka lekka głupota
zakładając taki temat na forum golfa większość odpowiedzi też by była oczywista. taki temat na jakimkolwiek forum motoryzacyjnych nie zrzeszającym właścicieli żadnej konkretnej marki również wywoła burze mózgów ) |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 08-02-2011, 17:39
|
|
|
Leśniczy, w zasadzie masz racje Ale może akurat ktoś się przełamie co do golfów, nigdy
No ja też Espero bym polecał, bo w zasadzie nigdy nie musiałem wsadzać duzo kasy w naprawdę itd.
No i mam dylemat Marea czy Brawa
Mare cięzko znaleść dobra... |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 08-02-2011, 18:59
|
|
|
Dziąbal napisał/a: | Udzielać się mam ochote, ale nie prowadzić bezsensowną rozmowe z człowiekiem który stycznosci z marką nie ma. |
śmieszny jesteś podaję CI przykłądy ż życia i mówię że MERCEDES TO NIC WIĘCEJ NIŻ TYLKO KOLEJNY GNIOT JAK OPEL VW CZY NAWET FIAT TYLKO 2 RAZY DROŻSZY W ZAKUPIE I MA 2 RAZY DROŻSZE CZĘŚCI a ty mi gadasz że nie mam styczności z mercedesem
jestem człowiekiem który jeździ fiatem uno, który miał tipo golfa parę maluchów i urzytkuje temprę bravę i parę innych aut nie swoich i mam trochę więcej lat od Ciebie a co za tym idzie doświadczenia z różnymi markami.
swojego uno nie gloryfikuję, to 15 letnie auto w którym nic nie jest robione, prócz sprzęgła które zarżnąłem przez głupotę to jest ten droższy od mercedesa w utrzymaniu fiat którym jeżdżę od roku i wydaję tylko na lpg, to ten droższy od mercedesa fiat który jest z 1996 roku nie jest garażowany i od początku ma lpg a motor zalany jest półsyntetykiem, i nie bieże oleju przy przebiegu 210 000 km. to jest ten awaryjny złom którym nie boję się jechać nad może i spowrotem. a ty mi gadasz jakieś bzdury o psujących się fiatach i bezawaryjnych mercedesach... aż człowiek się gotuje od takich głupot.
jak mi ktoś pisze że mercedes jest bezawaryjny to mi się coś robi. Nauczcie się takiego zdania: NIE MA AUT BEZAWARYJNYCH
takie auta nie istnieją, to jest już historia, teraz mercedes jedzie na opinii sprzed 20 lat
kolejny przykład: Mercedes A170 rok 2009 padł jakiś mechanizm od zmiany biegów w skrzyni automatycznej, koszt zakupu 600PLN, to jakaś niewielka pierdoła której nie dostaniesz na szrocie bo za nowe auto tylko nowe, nie wiem czy są podróbki, a nawet jak dostaniesz na szrocie to chciałbyś mieć jakiegoś śmiecia ze szrotu w aucie za 70 tysi?
ale co ja tam wiem... przeciez jeżdże tylko uno nie? |
|
|
|
|
Dziąbal
|
Wysłany: 08-02-2011, 20:53
|
|
|
Skończ ten monolog i smieszny to mozesz być Ty w swoim uno. |
Tipo 3D 1.8 |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-02-2011, 22:08
|
|
|
Dziąbal, 3 twój post pod pod rząd w temacie który nie wnosi nic co zalatywało by chociaż kawałkiem wiedzy... Po to jest forum żeby wypowiadać swoje zdanie na temat chociaż by każdej marki, a nie nadawać każdemu swój tok myślenia, próbujesz nam wmówić że mercedes z lat początku lat 90 to najlepsza fura i każdy fajny gość powinien takowego posiadać, cóż jeden woli blondynki, drugi jak mu skarpety śmierdzą...
VEndriuV, jeśli nikogo i nic wielkiego nie wozisz i zakładam się że auto ma być tylko do miasta, to weź bravo, łatwość manewrowania, dłuższe drzwi przez co lepsza widoczność na boki, tył bardziej ścięty więc i z cofaniem na milimetry nie ma problemu, marea na pewno wygodniejsza bo większa, ale dużym sedanem ciężej sie jeździ, nie mówiąc o kombi, po za tym do marei nadają się tylko dwa silniki, jakie to pewnie się domyślicie
Ja osobiście z tych trzech na chwilę obecną uderzał bym w bravo 1.9jtd, jeśli auto na dłuższy okres, to pewnie marea kombi bo i bagażnik przydatny, i jak coś to wózek spokojnie wejdzie bez manewrowań...
Postaw może jakieś konkretne kryteria to może ktoś coś ciekawego zaproponuje |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 08-02-2011, 23:26
|
|
|
Bdm, ruszyć g** to śmierdzi taka zasada, chamstwo i brak jakichkolwiek argumentów... ale masz rację to nie temat na taki dyskurs, bo narażasz się na śmieszność w swoim "nie mercedesie".
VEndriuV, tak jak napisał Bdm, określ sie do czego auto ma służyć, miałeś temprę i "desperado" więc limuzyny chyba wolisz, ja bym się zastanowił na maryśką w dizlu, tylko poszukaj w sedanie, bo kombi to często mają duże przeloty i są dojechane. bo kombi lubi wozić papryke na targ i węgiel |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-02-2011, 23:30
|
|
|
Świstak, ja szanuje twoje zdanie ale nie porównuj Mercedesa do Opla vw czy fiata bo to jest troszke porazka :/ ja rozumie ze twoje Uno jest the best ale zejdz na ziemie jakie to uno ma wartosc i wlasciwosci jezdne ??? własnie bez kometarza .... wiem jakie jest uno bo tez miałem z tym styczność naprwde MB sa super i nie kłuce sie ze sie nie psuja bo wszytko sie psuje ale miej dystans i nie spinaj sie tak to jest forum .... tu wymienia sie zdania |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
Darek91
Wiek: 32 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 125 Skąd: Konstancin-Jeziorna
|
Wysłany: 09-02-2011, 00:11
|
|
|
albert1991 napisał/a: | nie porównuj Mercedesa do Opla vw czy fiata bo to jest troszke porazka |
Otóż to.Chyba żaden Fiat VW czy Opel nie ma porównania do MB W140 czy do W126 Coupe.Te samochody są nie do pobicia. |
_________________ 159A3.000
Stop eco-terrorism, fuck the fuel economy! |
|
|
|
|
VEndriuV
|
Wysłany: 09-02-2011, 08:42
|
|
|
szczerze mówiąc nie mam konkretnych kryteriów.
Auto na pewno ma palić w miarę robie średnio trasy po 5-10 km. Sa dłuższe, ale z przewagą po mieście dlatego nie wiem czy Diesel byłby dobrą opcją.
Co do wielkości auta... Lubię większe gdyż, parkowanie to juz się przyzwyczaiłem, lecz zdarza się przewieść albo duże zakupy, albo kilka osób np. razem 5. Więc nie powiem większe się przydaje.
A czy przypadkiem Marea i Brava nie różnią się tylko bagażnikiem ? W Espero bagażnik jest taki w sam raz na moje zakupy, oczywiście mógłby być mniejszy, tyle, że wtedy pakowanie jedno na drugie by było. Bravo chyba odpada, bo bez tylnych drzwi to dla mnie masakra.. |
|
|
|
|
Detectivus
Wiek: 39 Dołączył: 21 Wrz 2010 Posty: 98 Skąd: Warszawa - Mokotów
|
Wysłany: 09-02-2011, 10:51
|
|
|
VEndriuV, Brava to będzie dobry wybór za te pieniądze, do Marei musiałbyś jeszcze ze 2 tyś. dołożyć...
Może będę monotematyczny jak w innych moich postach, ale jak zawsze polecam Diesla z Turbo oczywiście, moje Tipo 1.9TD silnikowo mnie nie zawodzi. Owszem mam problemy z zawieszeniem, hamulcami, ukł. kierowniczym i tabunem innych pierdół jak WSZYSCY, ale nie z silnikiem!
A 1.9 TD lub już nowoczesne JTD w Bravie będzie hulać jak miło, i będzie Ci się w aucie psuło tyle co zwykle - oprócz silnika - tylko jedna uwaga: TD zje gorsze paliwo (opał, BIO, ruska ropa) i będzie mu to wsio ryba, ale JTD tylko normalny ON z normalnej stacji - cena nowoczeności.
Tato ma 1.9 JTD 115KM i przy silniku poza rozrządem (czas z przebiegu) i wymianami normalnymi nie robił nic.
Wujo ma 1.9 JTD 105KM i taka sama historia tylko że rozrządu nie robił.
Ja mam TD jeżdżę na tym co się da najtaniej nalać do baku i pompa jest w stanie dostatecznym po 110 tyś km takiej jazdy na byle czym.
Do LPG mam stanowczy uraz po moich przejściach, a PB na stacji kosztuje fortunę stąd mój uraz
P.S. W temacie MB to ostanim który był naprawdę solidny był W210 E290 z rzadką spotykanym juz silnikiem 2.9 TD w automacie - jeżdziłem jako szofer swego szefa i po godzinach sam przez prawie rok i w serwisie byłem dwa razy 1 do 15 tyś minęło i oleje + filtry a 2 dlatego bo stłukłem przednią lampę, a nie chciałem żeby Boss wiedział (koszt części i robocizny = 380PLN - sądzę że jak na MB to nie jest drogo ). Jak bedę miał luźne 18-20 tyś zł to sobie taki kupię |
_________________ Było:
Fiat 125p 2.0 Pb - wersja Milicyjna
Fiat Uno 1.1 Fire
Skoda Favorit 1.3
Ford Probe 2.2 GT Turbo
Citroen C15D 1.8
BMW 3 E30 1.6
Jest
Fiat Tipo 1.9 TD 1993 - NA SPRZEDAŻ
Citroen ZX 1.8 Avantage - moje kochane KOMBI |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 09-02-2011, 10:58
|
|
|
jak jeździłem fiatem to udało mi się zarazić paru znajomych i najpierw jeden kupił granatowe bravo 1.9jtd 105 ... po krótkim czasie inny kumpel (wszyscy sie znamy ) kupił bravo 1.4, poobijane nie mające siły jechać, z zerowym wyposażeniem , po zdjęciu pokrywy silnika okazało się, że jedna z krzywek na wałku rozrządku jest tak starta, że praktycznie nie otwiera zaworów za jednym z cylindrów .... auto zostało sprzedane, a za te same pieniądze odrazu zakupione bravo 1.2 16v. czyli o niebo lepiej wyposażone, z mocniejszym i mniejszej pojemności silnikiem. a teraz do rzeczy bo skoro juz tu wszyscy przekonują do zakupu bravo to osobiście chciałbym odradzić 1.9 jtd i bardziej polecić to 1.2 które jeździ całkiem przyzwoicie.
bravo w "dizlu" nie tylko będzie droższe w zakupie ale części do bravo 1.9jtd są 2 krotnie droższe niż do 1.2
termostat do 1.9 = 150zł zaś do 1.2 = 60zł
sprzęgło 1.9jtd = 800zł zaś 1.2 = 400zł
klocki ate 1.9jtd 180zł , 1.2 = 100zł
itd, itd
ponadto w bravo jtd w ciągu roku rozpadło się w zawieszeniu wszystko co tylko mogło koszty większości elementów znacznie droższe niz dla 1.2 ... chociaż to juz pewnie kwestia że kumpel trafił na wytłuczony egzemplarz
po za tym 1.2 wciągnie tyle samo PB co 1.9 ropy ...
** Dodano: 09-02-2011, 11:07 **
P.S pomimo że ten dizel jest na szynie common reil która ma niby poprawić kulture pracy ? to zdecydoanie tego nie robi
JTD na wolnych obrotach pracuje jak stary ford transit , klekot straszliwy być może w późniejszych commom reilach nie ma tego efektu ale jak dobrze kojarze to właśnie bravo 1.9jtd jest pierwszym autem z rodziny fiata gdzie zastosowano CR, może coś im nie wyszło |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|