|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jaka marka najlepsza ? |
Autor |
Wiadomość |
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-02-2011, 13:23
|
|
|
tylko niepokoi mnie to, że robię częsciej krótsze trasy niż takie długie. Ale mam zmieniać prace więc możliwe, że to się zmieni, a jak nie to hm.. troche nie fajnie dla akuśia. Jak myśliecie ? |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 09-02-2011, 17:38
|
|
|
albert1991 napisał/a: | Świstak, ja szanuje twoje zdanie ale nie porównuj Mercedesa do Opla vw czy fiata bo to jest troszke porazka :/ ja rozumie ze twoje Uno jest the best ale zejdz na ziemie jakie to uno ma wartosc i wlasciwosci jezdne ??? własnie bez kometarza .... wiem jakie jest uno bo tez miałem z tym styczność naprwde MB sa super i nie kłuce sie ze sie nie psuja bo wszytko sie psuje ale miej dystans i nie spinaj sie tak to jest forum .... tu wymienia sie zdania |
i patrz nie rozumiemy się, mercedes to to samo jak opel czy vw czy fiat, zrozum że pomimo że to inna klasa aut to jednak robiona na masę, świadczy o tym awaryjność tych aut, coraz większa.
mówisz o wartośći? hmmm no ja za swojego szrota dałem 1800PLN ciut zeżarty jest, ale zrobiłem nim już nie jednego mercedesa który się ścigać chciał,
podkreślam jeszcze raz TO INNA KLASA AUTA ale to TAKA SAMA MASÓWA. może jest i wygodny ale nie ma klasy i nie ma jaj taki samochód jest nudny i tak naprawde ciężko odróżnić jednego od drugiego... tak jak kiedyś nie mogłem odróżnić BMW e39 od e46... porażka designerska
poza tym ja się nie spinam, bo mam to mocno w poważaniu, zwłąszcza jak widzę minę gościa w 2 litrowej starszej hondzie jak się poci żeby mi uciec śmiesznemu zardzewiałemu i taniemu fiatowi uno i to z motorem 1.4.
ale jak mi ktoś wpiera że białe jest czarne, bo ma starego strupa tyle że z celownikiem na masce i twierdzi że nie jest śmieszny, to mnie nosi
auto musi mieć styl i niepowtarzalność, nie mówię że uno ma bo nie ma... ale kosztuje 4x mniej niż taki "stylowy" mercedes... a u mechanika widzimy się w takich samych odstępach czasu. z tym że ja mam taniej
to była moja ostatnia wypowiedź/"monolog" na ten temat. zdania nie zmienię |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 09-02-2011, 17:54
|
|
|
No nowe merole się psują ( elektronika ) a naprawy są bardzo drogie. ( wszędzie o tym mówią i piszą że mercedes skończył się na W124 a wypuszczając wcześniej "beczkę" prawie splajtował bo to auto nie miało usterek
Wiadomo auto na chwilę obecną jest robi0one tak, aby przez kilka pierwszych lat jeździło w miarę bezawaryjnie a później musi się psuć zmuszając właściciela do nabycia nowego ( i interes się kręci ) ... Bo naprawy stają się nieopłacalne.
Co do Świstak napisał/a: | zwłąszcza jak widzę minę gościa w 2 litrowej starszej hondzie jak się poci żeby mi uciec śmiesznemu zardzewiałemu i taniemu fiatowi uno i to z motorem 1.4. |
http://forum.tempra.org/t...ight=uno+kolegi może jeszcze nie widziałeś. Niestety auto jakieś 2 miesiące temu skończyło swój żywot rozwalone na zakręcie ( seryjne opony, hamulce ... + lekki brak wyobraźni ) |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 09-02-2011, 18:12
|
|
|
Luczu, i o to mi chodziło!!...
a co do uno to przykre, i mam świadomość co niesie za sobą spotkanie z przeszkodą trwale nie ruchomą... |
|
|
|
|
Darek91
Wiek: 32 Dołączył: 31 Gru 2010 Posty: 125 Skąd: Konstancin-Jeziorna
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-02-2011, 18:42
|
|
|
VEndriuV, rozejrzyj sie za Mazda 626 z poczatku lat 90 w 2 litrowym Dieslu.Dobre samochody |
_________________ 159A3.000
Stop eco-terrorism, fuck the fuel economy! |
|
|
|
|
Frodo89
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 104 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 10-02-2011, 01:50
|
|
|
Świstak napisał/a: | jestem człowiekiem który jeździ fiatem uno, który miał tipo golfa parę maluchów i urzytkuje temprę bravę i parę innych aut | nie no szacun
Świstak napisał/a: | swojego uno nie gloryfikuję |
nie , wcale
Świstak napisał/a: | zwłąszcza jak widzę minę gościa w 2 litrowej starszej hondzie jak się poci żeby mi uciec śmiesznemu zardzewiałemu i taniemu fiatowi uno i to z motorem 1.4. |
Ps. Endriu , a nie rozgladales sie za Daewoo Nubira 2 , ewentualnie Leganza , ale to juz za wieksze pieniadze ? |
_________________ Był :
Skoda Favorit 1.4 91'
Renault Clio 91' 1.4
Fiat Tipo 2.0 8V 91'
Fiat Tipo 1.6 kat 91'
Jest:
Renault Laguna 2.0 16v 98' |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 10-02-2011, 02:35
|
|
|
Frodo89 napisał/a: | Ps. Endriu , a nie rozgladales sie za Daewoo Nubira 2 , ewentualnie Leganza , ale to juz za wieksze pieniadze ? |
potwierdzam Nubira II i leganza to zacne samochody |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 13-02-2011, 10:38
|
|
|
też nad nimi myślałem, ale sam nie wiem, jakoś Fiat mi się kojarzy z lepsza marką, mimo, że tempra była bardziej awaryjna od Espero a Tutaj tanie częsci i wszystko śmiga
Sam nie wiem :/ z wyglądu najbardziej chyba podoba mi się marea.
Wie ktoś na co uważać w mareach ? Czy to dobre auta ? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 14-02-2011, 10:54
|
|
|
VEndriuV, ja się rok temu przesiadłem z Tempry 1.6+gaz na Maryśkę 1.9JTD i powiem że jestem na prawdę zadowolony.Miałem co prawda problem z mocą zaraz po zakupie,ale udało mi się go rozwiązać (pękła zaślepka EGR)
Autko ładnie się zbiera (1.9 JTD CF3 110KM) i jak na sadzomiota jest w środku ładnie wyciszone.Kupiłem z bratem na spółkę kabel do kompa (50 zeta) i sam wszystko robię.Od poduszek przez ABS aż do silnika.
Marea rdzewieje coś jak Tempra,bo w końcu to ta sama płyta podłogowa.Musisz uważać na tylną część podłogi i progów,a reszta jest OK.
Do liftingu 99' były trzy diesle-
1.9 TD-soft 75KM 4cyl (na rynek Niemiecki)
1.9 TD 100KM 4cyl
2.4 TD 125KM 5cyl
i benzynowe-
1.4 12V 75-80KM 4cyl (mało spotykane,jak 1.1 w Tipo )
1.6 16V 103KM 4cyl (dół silnika ten sam co TT)
1.8 16V 115KM 4cyl
2.0 20V 147KM 5cyl
Po lifcie zwykłe TD zastąpiono silnikami JTD
1.9 8V JTD 105KM (CF2) 4cyl
1.9 8V JTD 110KM (CF3) 4cyl po 2000
2.4 10V JTD 131KM (CF2) 5cyl
benzynowe-
1.6 16V 100KM 4cyl (były wersje Bipoweri fabryczna instalacja na gaz ziemny)
1.8 16V 115KM 4cyl
2.0 20V 155KM 5cyl
1.6 16V występował też z automatem
To chyba w miarę poprawnie.Najwięcej jest 1.6 16V i jest to tak jak w Temprze i Tipo trwały silnik.Odradzam 1.9 TD Soft bo jest to straszny wół.
Psują się przeważnie jakieś pierdółki a tak to nawet trwałe auto.Ale to wszystko zależy na co trafisz.Aha i te przebiegi po 160-190 tyś to taka bajka na dzień dobry.
1.8 16V jest na sterowaniu Hitachi i mało jest z tym problemów a silnik jest dość dynamiczny i mało o nim słychać jeśli chodzi o awarie.Nie ma on wariatora na rozrządzie i dlatego jest spokój.(np w lancii ma 135KM z wariatorem)
Jest sporo rzeczy zmienionych po lifcie.Silniki,tapicerka,zegary i jakieś pierdoły.
Jeśli chodzi o mnie to polecam,ale musisz uważać bo jest dużo zajeżdzonych padlin. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|