|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tipo w krajach skandynawskich |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-07-2009, 18:01 Tipo w krajach skandynawskich
|
|
|
Byłem przez ostatni 10 dni na wakacjach i przy okazji bycia w porcie w Helsinkach znalazłem zdezelowane Tipo. Stało sobie otwarte na parkingu, nie miało jednego koła, zamiast drugiego dojazdówkam reszta ok, boczna szyba była wybita, ale tak poza tym ok. Silnik 1.6, blacha nie zardzewiała, tylko lakier wypłowiał i gdzieniegdzie się wytarł, w środku czysty, szeroki wlot, spryskiwacze reflektorów, nawet klima, na pewno po '93 bo po lifcie. Widać, że ktoś ewidentnie nie wiedział co z nim zrobić więc postawił na odludziu. Zajrzałem do środka to nawet zabrałem sobie elegancką okładkę na dokumenty made by Fiat i instrukcję w języku fińskim. Ogólnie to mój ojciec widział go już 3 miesiące wcześniej jak tam był i mówi, że w coraz gorszym stanie jest, aż dziwne, że właściciel kluczyka nie zostawił. Poza tym na ulicach też ani jednego Tipo ani Tempry nie widziałem, ani w Danii, ani w Szwecji, ani w Finlandii. Chyba dlatego, ten egzemplarz stoi tak samopas i nikt części nie zabrał, bo nikt by ich nie kupił....fotki wrzucę potem. |
|
|
rob
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 487 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 22-07-2009, 19:47
|
|
|
mrk69, z mojego doświadczenia to temat bardzo mało popularny w skandynawi ,w Danii istniał kiedyś fan club Tipo ale dawno już nic o nim nie słyszałem ,ostatnia był zlot włoszczyzny.(ale nie mogę znaleść jakiejś wzmianki)
A w szwecji spotkać makarona graniczy z cudem,same Saaby i Volvo trochę Francuzów i szmelc wagonów
(w świniakowie po przejechaniu 800-set km minołem tylko trzy włoskie auta AR 156 na Węgierskich blachach ,Fiata Ducato Camber z Finlandii i stare Uno na Polskich numerach ) |
_________________ Fiat Ducato 2.3 JTD
Mazda MX3 1.6 16v |
|
|
|
|
Wilu
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-07-2009, 22:53
|
|
|
Właśnie dlatego cenie Finów, mają zupełnie inną mentalność. Taki Tipek już pierwszego dnia byłby u nas pocharatany A propo aut w Finlandii na próżno szukać czegoś włoskiego, dominują stare Volvo i Saaby które nieźle sie sprawdzają w skrajnie niskich temperaturach . |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-07-2009, 23:09
|
|
|
Wilu napisał/a: | dominują stare Volvo i Saaby wytrzymałe na skrajnie niskie temperatury . | dokładnie, chociaż z tą starością to różnie. Ja zauważyłem, że jest przekrojowo i widać, że saab to saab i volvo to volvo. Widać też, że roczniki są bardzo różne, od starych (ale nie trupów) po najnowsze, których jeszcze w Polsce nie widziałem np. w wersjach cabrio, bez różnicy, czy to duże czy małe miasto. Szczególnie w Szewcji widać na ulicach najwięcej rodzimych aut.
Koło ewidentnie ktoś zakosił, ale resztą obarczam jakieś bachory. Jak widać auto ma wciąż rejestrację, a w środku nikt nie śpi, ani się nie zesrał Tylna wycieraczka zaślepiona, a wycięcie na wydech prostokątne. Ja obstawiam uszkodzenie mechaniczne, którego naprawienie jest nieadekwatne do wartości auta. |
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 22-07-2009, 23:31
|
|
|
kurde dziwne że nikt tego nie rozkradł :p U nas wiadomo co by się stało z takim trupem. |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|