|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zapiski polityczne... [ I i II - zlaczone ] |
Autor |
Wiadomość |
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 22-02-2005, 20:22 Zapiski polityczne... [ I i II - zlaczone ]
|
|
|
sloneczna napisał/a: |
A w Piotrkowie Tryb. Gierkowi chca pomnik stawiac za 120 tysPLN, ze niby taki "maz stanu"
|
Duzo kretynow i ciemniakow mamy w naszym Narodzie. Albo sa potwornie glupi, albo maja wyjatkowo krotka pamiec,..albo po prostu nie rozumieja podstawowych rzeczy. |
_________________ (.....była.....)
Tempra 1,6 (gaźnik) + GAZ
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
Volvo 740 GL K6 B230F + GAZ
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 22-02-2005, 20:26
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | Pamiętaj, że dzięki Gierkowi masz te drogi, czego nie można powiedzieć o obecnej wspaniałej władzy. |
Mowisz serio, czy zartujesz?
Ja gierkowi za nic dziekowac nie bede,..wrecz przeciwnie. stary komunistyczny bandyta i nic wiecej. |
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-02-2005, 20:33 Re: AUDI 80 1,6 kontra DEDRA 1,6
|
|
|
Jarek (SQ1EUO) napisał/a: |
Duzo kretynow i ciemniakow mamy w naszym Narodzie. Albo sa potwornie glupi, albo maja wyjatkowo krotka pamiec,..albo po prostu nie rozumieja podstawowych rzeczy. |
Jak najbardziej popieram.
Najgorsze jest to ze my juz mamy rondo Gierka i wstyd na cala Polske
Teraz z tym pomnikiem to juz szkoda gadac
Wszystkich tych zbetonialych tumanow w Radzie trzeba :toimonster: :toimonster: :toimonster: |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 22-02-2005, 21:49
|
|
|
Jestem przeciwny każdych pomników bo mamy powazniejsze rzeczy na które warto wydać pieniądze.
Ja wiem jednak o tym, że dzięki Gierkowi moi rodzice mieli zakład gdzie pracowało 2500 ludzi!! W jeden rok z kocich łbów wszędzie położono asfalt, powstał amfiteatr, jednostka wojskowa, było kino i inne. Każdy młody po skończeniu studiów musiał pracować, teraz ma "wolny wybór".
Teraz nic prawie z tego nie pozostało, a mimo że ciągle powstają nowe firmy (specjalna strefa ekonomiczna) to nadal jest mnóstwo młodych którzy nie mają pracy. Dzięki niemu powstało tak wiele zakładów, domów, budowli które dzięki demokracji zostały sprzedane kolesiom za psie pieniądze.
Czy komuś znany jest może Pan Balazs? No to kto jest bandytą? Co Balsz zrobił oprócz wykupienia połowy Pomorza? NIC
Jak dla mnie to polityk może nakraść ile wlezie, byle ludzie też z tego coś mieli. Wg mnie wtedy dał więcej niż dzisiejsi politycy. |
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 22-02-2005, 22:10
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | Jestem przeciwny każdych pomników bo mamy powazniejsze rzeczy na które warto wydać pieniądze.
Ja wiem jednak o tym, że dzięki Gierkowi moi rodzice mieli zakład gdzie pracowało 2500 ludzi!! W jeden rok z kocich łbów wszędzie położono asfalt, powstał amfiteatr, jednostka wojskowa, było kino i inne. Każdy młody po skończeniu studiów musiał pracować, teraz ma "wolny wybór".
Teraz nic prawie z tego nie pozostało, a mimo że ciągle powstają nowe firmy (specjalna strefa ekonomiczna) to nadal jest mnóstwo młodych którzy nie mają pracy. Dzięki niemu powstało tak wiele zakładów, domów, budowli które dzięki demokracji zostały sprzedane kolesiom za psie pieniądze.
Czy komuś znany jest może Pan Balazs? No to kto jest bandytą? Co Balsz zrobił oprócz wykupienia połowy Pomorza? NIC
Jak dla mnie to polityk może nakraść ile wlezie, byle ludzie też z tego coś mieli. Wg mnie wtedy dał więcej niż dzisiejsi politycy. |
Wiesz co,...naprawde,nie chce Cie obrazic,..ale czy Ty jestes az taki naiwny?? Naprawde wierzysz,ze za gierka bylo super,bo Twoi rodziciele mieli gdzie pracowac?
A wiesz skad to wszystko bylo?? Ano stad,ze zaciagnieto potworne dlugi,ktore do dzisiaj,mimo wielkigo umozenia wisza nad nami i bedziemy je spalcac jeszcze wiele lat. A wiesz,ze to wszytsko bylo za pozyczone?? Zroszum,ze socjalizm nie jest wydolny,..to jest system gdzie sie tylko traci, tu nie ma mozliwosci,zeby cos wyszlo dobrze,bo to jest z zalozenia po prostu nielogiczne,..tym bardziej komunizm.
A wiesz,ze w PGRach pracowalo i 300 ludzi,a pozniej sie okazalo,ze to samo moze wykonywac 15??
Czy sie stoi,czy sie lezy......
Taki system po prostu jest zlodziejski i w zaden sposob na dluzsza mete nie da sie tego utrzymac. Dzisiaj za to palcimy i dlugo bedziemy placic.
Powiedz mi,a mimo,ze rodzice pracowali, to na co ich bylo stac?? a waszych sasiadow? a rodzine?? (zakladajac,ze nikt nie byl w KW, albo innej bandyckiej instytuacji). Podejrzewam,ze na niewiele,.....jakos mimo wszystko "gierkowski" PRL wygladal ciut inaczej niz dzisiejsza PRL-bis.
A wiesz dlaczego teraz jest tak jak jest?? Bo panuje wszechobecny socjalizm,..bo ciagnie sie za nami smrod wypranych czerwonych mozgow,..musi chyba wymrzec z 2 pokolenia,zanim ludzie zaczna logicznie myslec.
Pieniadze sie biora z pracy i tylko z tego!! Tylko,ta praca musi byc produktywna,musi czemus sensownemu sluzyc!
A to,ze nie masz nic przeciwko zlodziejstwu i bandytyzmowi,...to juz pozostawie bez komentarza! |
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-02-2005, 22:24
|
|
|
Prawda jest taka, ze komunisci ze swoja bzdurna ideaolgia przywieziona w teczce z Moskwy zatrzymali rozwoj naszego kraju na pol wieku. W latach 70-tych budowano "socjalizm z ludzka twarza" tzn zaciagnieto na zachodzie ogromne pozyczki, ktore zmarnotrawiono na budowe skansenow socjalizmu np. Huty Katowice w mysl "socjalistycznej szkoly ekonomii". Dzisiejsze zadluzenie Polski to poklosie tamtych lat "dobrobytu", czyli przejadania kredytow. Jeszcze dlugo bedzie sie to odbijac czkawka... Nie wypowiadam sie o obecnej klasie politycznej, kazdy widzi jak to wyglada. Ale uznawanie I sekretarza Gierka, za "meza stanu" to subiektywne odczucia ludzi nieprzystosowania do dzisiejszych realiow ktorzy mysla o czasach PRLu glownie z perspektywy wlasnej mlodosci. Zycie faktycznie bylo wtedy pozornie prostsze... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 22-02-2005, 22:33
|
|
|
Amen.
Koledzy Jarek i Marcin napislai wszystko co ja mialem do napisania.
Poprzedni system i Towarzysz Gierek to przyklad marnotrwienia funduszy.
Komunizm to system, ktory nie powinien miec miejsca bytu!!!!!!!!!!!!!!!! |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Młot
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 22-02-2005, 22:47
|
|
|
mkaminski100, wiesz ty masz rację, podziękujmy Gierkowi za te drogi , że wogóle je mamy i podziękujmy za dług zagraniczny który tez mamy i będziemy spałacać jak dobrze pójdzie przez kolejne 20 lat.
Podziękuj mu serdecznie za ten dług bo dzięki temu w głównej mierze nie mamy teraz nowych dróg.
Panowie historię PRAWDZIWĄ trza se poczytać ... |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 23-02-2005, 08:17
|
|
|
Widzę, że włożyłem kij w mrowisko, ale może to i nawet dobrze. Warto przedyskutować wszystkie za i przeciw.
Młot. Dziś nie ma już Gierka i nasz dług zagraniczny ciągle rośnie. Od tamtego czasu o ile pamiętam wzrósł o połowę. Nie wspomnę o długu publicznym który już niedługo sięgnie wartości Polski co oznacza, że państwo jest bankrutem. Kiedyś dokonaliśmy obliczeń i wyszło, że gdyby nie marnotrawiono pieniędzy publicznych to ten straszny dług Gierka już dawno zostałby spłacony. Tak naprawdę to taki dług to wspaniała rzecz!! No bo gdyby go nie było to kto byłby winny braku pieniędzy w kasie? Właśnie. Kiedy tylko ktoś zaczyna liczyć marnotrawione pieniądze to od razu politycy bronią się długiem Gierka. Tak naprawdę to mogliśmy go już dawno spłacić i zapomnieć, ale wtedy kto byłby winny naszym problemom. Aha, pamiętaj, że to zerwane kontrakty na dostarczanie węgla do Rosji były formą spłaty naszych kredytów z tym krajem. A tak zakończyliśmy „nieopłacalną” wymianę barterową, która stała się bardzo opłacalna choćby dla pana Gudzowatego.
No a teraz ani nie ma Gierka, ani nie ma dróg, szpitali, zakładów...etc
To co było zostało za grosze sprzedane jako nieużyteczne. Dziś po latach ludzie wracają do PGRów. Okazuje się, że po pewnych zmianach jest to najlepszy „twór” mogący aktywnie konkurować z wielkimi koncernami zachodnimi. Dzięki Gierkowi moi rodzice pochodzący z wioski wykształcili się i zdobyli pracę, dzięki niemu wybudowali dom. Tak jak miliony innych ludzi którzy z chałupy z klepiskiem poszli do mieszkań z wodą, prądem i innymi!! Dziś każdy ma dostęp do tzw „bezpłatnego szkolnictwa” którego sam niestety doświadczyłem. Niestety ani nie mam odpowiednich środków na mieszkanie, ani nie ma odpowiedniej ilości mieszkań.
Wiem, że każdy ma swój kawałek historii, ale wiem też , że ja mam dużo ciężej niż mieli moi rodzice czy mój dziadek i to dzięki temu „bandycie” miliony osób ewoluowały o pokolenie (elektryfikacja, telefonizacja, budowa dróg, szpitali, szkół). Rzeczywiście spłacamy po nim dług, ale dzięki tym wspaniałym „wyzwolicielom” instytucje i zakłady które mogłyby przynosić dochody równe spłatom kredytu zagranicznego zostały zniszczone i sprzedane by właściciel mógł otworzyć biuro w Republice Panamy i tam płacić kilka procent podatków.
Dziś oddajemy 40% naszych poborów na dziwne składki, podatki i inne. Ciągle tylko słyszymy o tym, że nie ma pieniędzy na szpital, szkolę, przedszkole, a władza (choćby sławny prezydent Szczecina) remontuje budynek za 6mln złotych!! Obudźmy się i stańmy na nogi!! To nieudolność naszych władz potęguje nasz dług i kryzys kraju a nie Gierek!
Zgadzam się, że nasze państwo jest chore, ale marnowanie publicznych pieniędzy jest obecnie na podobnym poziomie i od wielu lat nic nie zostało zrobione. Wręcz przeciwnie, wiele zostało zniszczone.
A tak zapytam już na koniec. Jak wyobrażasz sobie Polskę dziś gdyby nie było Gierka? Gdyby nie zbudował dróg, szpitali, mostów, szkół, domów, fabryk, zakładów, PGRów i innych? Czy obecna i poprzednia władza by je zrobiły? Tylko za czyje pieniądze, skoro nie potrafimy uszanować z żaden sposób tego co mamy?
PS Prosiłbym o przeniesienie tego do utworzonego postu w którym już dyskutujemy nad ta kwestią. No i usunąć ten dopisek |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 23-02-2005, 09:13
|
|
|
Proszę tylko o napisanie jakby wyglądał nasz kraj gdyby Gierek za pożyczone nie wybudował: dróg, mostów, szpitali, szkół, przedszkoli, mieszkań, zakładów, instytucji....? Kto by to więc wybudował i powiedzcie za czyje pieniądze skoro byliśmy po wojnie (jak i teraz) (przepraszam za wyrażenie) gołodupcami!
Wiem, że system był złodziejski ale jak juz napisałem tak naprawdę ten dług słuzy tylko do tłumaczenia swej nieudolności przez polityków i dawno zostałby spłacony, gdyby nie marnotrastwo pieniędzy i zerwanie kontraktów na wymianę barterową chocby z Rosją. Kilku ignorantów zerwało je bo ZSSR nie płaciło, ale żaden "mondry" nie pomyślał, że to jest właśnie spłata tego długu.
Dług był i sie zwiększa nadal (odsetki są znikoma jego częścią) tak jak zwiększa się dług publiczny!! Tylko, że za pozyczone pieniądze Gierek coś zbudował, a obecni NIC!!
PGRy wystarczyło zreformować i przenieść większość rolników w sektor usług i handlu. Rzeczywiście wystarczyłoby 15 zamiast 300, ale wtedy ludzie wykonywali pracę maszyn, bo ich nie było. I jeśli tego nie wiecie to właśnie Edward Girek robił to budując bloki i zakłady w miastach. Po wojnie najważniejsza jest praca i jedzenie. NIkt nie zbuduje od razu zakładów więc ludzie stawali sie rolnikami (PGR) i jednocześnie pracowali i produkowali zywność. Potem właśnie 80% z nich miało zostać przeniesione do miast. Niestety twardogłowych to przerosło bo reformy takie zawsze powodują wzburzenie społeczne. Wycofali się i to był największy błąd. To powiązane z niską efektywnością spowodowało krach.
Jarek. Do mnie przemawia TYLKO moje dobro, tzw samozadowolenie. To że mam pracę, mieszkanie, zapewniony spokojny byt rodziny. Dziś akurat tego nie mam (oprócz pracy ). Może dla Ciebie to naiwność, ale dla mnie liczę się ja, a nie dobro "ogółu". Tak samo nie znoszę argumentacji "zaciskania pasa" bo wymaga tego budżet. Ludzie, budżet to my i pieniądze publiczne są użwane jedynie do zapewnienia spraw które byłyby nieopłacalne z punktu widzenia wolnego rynku (szpitale, obronność, renty itp).
Poprzedni system był zły, ale nie piszcie że nic nie dał i nic nie mamy dzięki niemu. Gdyby nie Gierek to pewnie dziś 80% naszego społeczeństwa mieszkałoby w lepiankach, bez szkoły, opieki lekarskiej itp.
A teraz zabawcie sie w Gierka i napiszcie skąd po wojnie bierzecie pieniądze na odbudowę kraju i wyciągnięcie go z kryzysu? Wtedy zobaczycie jak to łatwo mówić. |
|
|
|
|
Krystian
|
Wysłany: 23-02-2005, 12:04
|
|
|
[quote="mkaminski100"]Proszę tylko o napisanie jakby wyglądał nasz ....
Ciekawe jak niektórzy malkontenci podchodzą do tego "co było".
Moi rodzice nie pracowali w ORMO, nie byli zapisani do PZPR ... itp. , ale stać ich było na wysłanie mnie na kolonie, później na obóz i tak dalej.
Mnie dziś byłoby bardzo ciężko zapewnić dziecku większą część tak atrakcyjnych wakacji poza domem.
Gierek długi zaciągał, ale tak jak napisał mkaminski - za coś trzeba było ten kraj odbudować !!! Z tego co wiem dziś też są zaciągane pożyczki, może nie w takiej skali, ale tylko dlatego że "ratują" nas dotacje z Unii.
Poza tym na myśl przyszedł mi jeszcze jeden wątek - z tego co wiem moi rodzice, dziadkowie spokojnie wracali wieczorem do domu - ja nawet na własnym osiedlu wieczorem nie czuję się zbyt bezpiecznie....
P.S. mkaminski - za zajęcie stanowiska - w 1000% popieram to co napisałeś. |
|
|
|
|
Młot
|
Wysłany: 23-02-2005, 13:14
|
|
|
Powiem tylko tyle mkaminski100, nie znasz bracie historii i z tego co widzę to nie wiesz tak naprawdę kto i ile nakradł. Dług Gierka to jedno a dług po kolesiach z KC PZPR uciekających z tonącego okrętu to drugie. W okresie transfolmacji ustrojowej majątkiem polski był majątek PZPR który stawał się majatkiem skarbu państwa wolnej od komuny polski. Nie doczytałeś widzę, że to właśnie kolesie komuniści w momencie przekazywania władzy kradli co się da i ile się da nie patrząc nawet na to co się kradnie. Dlaczego konta tak bogatej PZPR niegdyś były puste ? Dlaczego skarb państwa dostał w spadku tylko długi ? Spójrz na tych których bronisz, zobacz ile na kradli to widzać gołym okiem. Zobacz jak sie ustawili, czy któryś z nich teraz głoduje ?
Nie jest moim celem ciebie obrażać broń Boże, ale doczytaj sobie prawdę.
Nieudaczność władzy niestety jest, bo nikt nie umiał rządzić wolną polską i do dzis się całkiem nie nauczono. Wszyscy uczą się na błędach. Jak można stworzyć przez 16 lat prawdziwy kapitalizm kiedy to zachód uczył się go przez 45 lat.
Ty pokazujesz przykłady złodziejstwa tylko, że to co widzisz to pierdnięcie w mąkę w porównaniu z tym co do dziś wyczyniają kolesie z byłej PZPR. Tylko tego nie wiesz bo nie widzisz, wszystko jest ukryte pod specjalnie przygotowanymi aferkami dla mediów i publiki.
Musisz się przygotować merytorycznie do takich dyskusji bo prawdy trzeba głęboko szukać ...
Jak chcesz to możemy o tym pogadać na GG lub maile bo juz się co niekturzy denerwują. Nie zdążyłem napisać, że zaraz ktos zwróci uwagę, iż to forum Tipo, Tempry i tu sie nie gada o życiu.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 23-02-2005, 14:16
|
|
|
Moi również nie należeli nigdzie. Mama była kierowniczką piekarni, ojciec zastępcą. Babcia była główną księgową, a dziadek pracował na skupie złomu. Babcia i dziadek pochodzili z zapyziałej wioseczki gdzie właśnie Gierek doprowadził prąd i szosę. Babcia nie mając grosza poszła do szkoły ekonomicznej, a dziadek mając 20 lat dostał się do karnych brygad (jako niepewny politycznie). Tam za „karę” zdobył naukę, doświadczenie jako kierowca i ślusarz. Po wyjściu i wzięciu ślubu dostali mieszkanie i pracę. Dzięki zarobionym pieniądzom, wspólnej pomocy zdołał wybudować dom. Każdy sobie pomagał i on coś zawsze mógł załatwić za coś. Możecie nazwać to oszustwem, ale wtedy oszukiwano państwo dla dobra ludzi, dziś oszukuje się ludzi dla dobra państwa. Moja mama skończyła studia za darmo. Nikt wtedy nawet nie pojmował co to kumoterstwo w załatwieniu pracy czy płacenie za otrzymanie stanowiska pracy. Wiem, wtedy byli kolesie, ale czy teraz ich nie ma? Przecież teraz mamy wolnośc, a wtedy byliśmy całkowicie zależni od ZSRR!
Czy to samo możecie powiedzieć o młodych ludziach wchodzących w nowe życie?
Z tamtych czasów pamiętam coroczne wyjazdy na wakacje pracownicze nad morze (nie płaciliśmy ani grosza), przedszkole które dziś jest prawie nieosiągalne dla większości, coroczne imprezy organizowane przez miasto lub zakład pracy, paczki. Pamiętam wspólne przyjęcia domowe, gdzie zawsze przychodziło minimum 20 osób i nie było gdzie ludzi wstawić. Ludzie martwili się tym, że okno cieknie, Stefan się upił, wspólnie ustalali jak załatwić sąsiadowi okno, czy cement z zakładu (dziś rozmawiają o tym ile opłat i jaka jest znów podwyżka – ceny, bo nie płacy). Pamiętam, że największy zakład postawił dla ludzi maszynę do robienia pustaków i trzeba było tylko samemu robić masę. To dzięki temu powstały 2 ogromne osiedla domków jednorodzinnych. Nasze miasto dzięki Gierkowi ma asfalt, i jakieś 20 bloków. Od jego kadencji wybudowano chyba z 4!! Przez 40 lat!!
Cos takiego jak morderstwo było znane tylko z telewizji.
Tak, pamiętam też kolejki i braki w sklepach. Wiem, ale wtedy paczka pomarańczy z Pewexu na święta cieszyła jak największy skarb, a paczkę po żelkach Haribo trzymało się w książce, żeby zapach pozostał. Dziś zabawka (jeśli rodziców stać) cieszy maksymalnie 2 dni.
Nie roztrząsajmy co było bo to już nie wróci, ale nie możecie mówić, że Gierek czy jemu podobni są złodziejami, bo za darmo nikt kraju po wojnie nie odbuduje! Czy jeśli wali Ci się chałupa i nie masz kasy to czekasz, aż nie będziesz miał w czym spać, czy może za wszelką cenę ją odbudowujesz, a dopiero potem myślisz jak to spłacisz. Owszem, wziął kredyty, ale do cholery (przepraszam) zrozumcie, że nie zabrał ich ze sobą tylko przeznaczył na odbudowę tego kraju!! Ile nakradł? Do śmierci mieszkał w małym domku. Właśnie, Jarek nie napisałeś nic o „baronie” Balazszu. Przecież w Waszych okolicach jest dobrze znany i wszyscy wiedzą jak to się zasłużył dla Polski i jak uczciwą pracą zdobył majątek. Kupił już Wolin?
I jeszcze raz apeluję do wszelkich malkontentów. Napiszcie sami jak naprawilibyście kraj zniszczony przez kilkanaście lat ciągłej wojny, a jeśli nie macie pomysłu to się nie odzywajcie. Najłatwiej narzekać, trudniej coś zrobić. |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 23-02-2005, 14:46
|
|
|
za te dobrodziejstwa Gierka płacimy do dziś...
http://tinyurl.com/6a388 |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-02-2005, 14:51
|
|
|
[mod:ac0e52ee94] Zalaczylem tematy w jeden, nie potrzeba tego rozbijac na 2 tematy! [/mod:ac0e52ee94]
Wiec ja powiem jedno zdanie!
Lepiej nie poruszajmy tematow o historii i Polsce |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Gilus
|
Wysłany: 23-02-2005, 15:16
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: |
I jeszcze raz apeluję do wszelkich malkontentów. Napiszcie sami jak naprawilibyście kraj zniszczony przez kilkanaście lat ciągłej wojny, a jeśli nie macie pomysłu to się nie odzywajcie. Najłatwiej narzekać, trudniej coś zrobić. |
No to ja napisze co o Gierku i innej czerwonej zarazie myślę.
Piszesz, że dzięki Gierkowi mieliście pracę, asfalt, prąd, "darmowe" studia i wyjazdy na wczasy. Otóż muszę Cię uświadomić, że nic na tym świecie za darmo nie jest! Te wszystkie inwestycje, studia i wyjazdy musiały być przez kogoś wcześniej opłacone. Nie robił tego niestety ten nasz Wileki Brat zza wschodniej miedzy, nie spadały tez pieniądze z nieba, a więc płaciliśmy my sami, albo za pożyczone pieniądze. Więc opowieści, że to było za darmo można między bajki włożyć. Twierdzenie, że do wsi, gdzie mieszkała Twoja babcia, to właśnie dzięki Gierkowi podciągnięto prąd i asfalt jest obłudne. Zastanów sie chłopie; na tym zgniłym Zachodzie, gdzie nie znano pomysłów na gospodarkę socjalistyczną, prąd i asfalt, a także telefony podciągnięto ze dwadzieścia lat wcześniej. Byc może właśnie dzięki temu, że nie mieli takiego Gierka i innych.
Być może, gdybysmy po wojnie nie wpadli w objęcia komunistów, objąłby nas tzw. plan Marshalla, dzięki któremu gospodarki Niemiec Francji, Holandii i innych tak szybko zaczęły dynamicznie funkcjonować. A wtedy tow. Gierek ze swoją lekką rączką do pożyczonych pieniędzy byłby niepotrzebny, bo iwestycje finansowane byłyby z własnych środków.
Ja nie chcę tym samym powiedzieć, że obecne władze są cacy. Nie są! Ale to nie oznacza, że należy budować pomniki tym, którzy przyczynili się w znacznym stopniu do zrujnowania naszej gospodarki.
Pozdrawiam. |
_________________ Golf 1,6 LPG (już nie ma) |
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 23-02-2005, 16:16
|
|
|
Ciekawe jak niektórzy malkontenci podchodzą do tego "co było".
Moi rodzice nie pracowali w ORMO, nie byli zapisani do PZPR ... itp. , ale stać ich było na wysłanie mnie na kolonie, później na obóz i tak dalej.
Mnie dziś byłoby bardzo ciężko zapewnić dziecku większą część tak atrakcyjnych wakacji poza domem.
Wlasnie dlatego,ze byl i dalej jest taki system,....socjalizm (tfu!)
Gierek długi zaciągał, ale tak jak napisał mkaminski - za coś trzeba było ten kraj odbudować !!! Z tego co wiem dziś też są zaciągane pożyczki, może nie w takiej skali, ale tylko dlatego że "ratują" nas dotacje z Unii.
Bzdurzysz,....dotacje z Unii,...dzwine,ze najpierw wkladamy do tej unii, zeby pozniej laskawie kawalek dostac z powrotem,.po przejsciu przez biurokratyczna machine.
Poza tym na myśl przyszedł mi jeszcze jeden wątek - z tego co wiem moi rodzice, dziadkowie spokojnie wracali wieczorem do domu - ja nawet na własnym osiedlu wieczorem nie czuję się zbyt bezpiecznie....
To tez spadek po tam,tym systemie,.....komuna wymieszla normalnych ludzi z debilami, musieli zyc obok siebie i tak jest do dzisiaj. W USA normalni ludzie zyja sobie spokojnie na swoich osiedlach, a zlodzieje, bandyci i darmozjady koczuja w gettach.
P.S. mkaminski - za zajęcie stanowiska - w 1000% popieram to co napisałeś.
I to jest naprawde przykre poczytaj troche, pomysl,...moze zaskoczysz,ze normalnym, naturalnym ustrojem panstwa jest kapitalizm, a nie rzady komunistyczne, czy euro-socjalistyczne tak jak teraz |
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 23-02-2005, 16:30
|
|
|
[quote="mkaminski100"]Widzę, że włożyłem kij w mrowisko, ale może to i nawet dobrze. Warto przedyskutować wszystkie za i przeciw.
Młot. Dziś nie ma już Gierka i nasz dług zagraniczny ciągle rośnie. Od tamtego czasu o ile pamiętam wzrósł o połowę. Nie wspomnę o długu publicznym który już niedługo sięgnie wartości Polski co oznacza, że państwo jest bankrutem. Kiedyś dokonaliśmy obliczeń i wyszło, że gdyby nie marnotrawiono pieniędzy publicznych to ten straszny dług Gierka już dawno zostałby spłacony.
Dlug rosnie, bo rzadza ciagle socjalisci. Nie ma sily,kazde panstwo socjalistyczne jest predzej,czy pozniej bankrutem, zobacz co sie dzialo w przeszlosci i zobacz,co sie dzieje teraz.
Tak naprawdę to taki dług to wspaniała rzecz!! No bo gdyby go nie było to kto byłby winny braku pieniędzy w kasie? Właśnie. Kiedy tylko ktoś zaczyna liczyć marnotrawione pieniądze to od razu politycy bronią się długiem Gierka. Tak naprawdę to mogliśmy go już dawno spłacić i zapomnieć, ale wtedy kto byłby winny naszym problemom. Aha, pamiętaj, że to zerwane kontrakty na dostarczanie węgla do Rosji były formą spłaty naszych kredytów z tym krajem. A tak zakończyliśmy „nieopłacalną” wymianę barterową, która stała się bardzo opłacalna choćby dla pana Gudzowatego.
No a teraz ani nie ma Gierka, ani nie ma dróg, szpitali, zakładów...etc
To co było zostało za grosze sprzedane jako nieużyteczne. Dziś po latach ludzie wracają do PGRów. Okazuje się, że po pewnych zmianach jest to najlepszy „twór” mogący aktywnie konkurować z wielkimi koncernami zachodnimi. Dzięki Gierkowi moi rodzice pochodzący z wioski wykształcili się i zdobyli pracę, dzięki niemu wybudowali dom. Tak jak miliony innych ludzi którzy z chałupy z klepiskiem poszli do mieszkań z wodą, prądem i innymi!!
W tych czasach w panstwach nie socjalistycznych ludzie juz dawno zyli na duzo wyzszym poziomie,..a o klepiskach zapomnieli ddaaaaaaawno. Zasad ekonomii nie da sie oszukac.
Dziś każdy ma dostęp do tzw „bezpłatnego szkolnictwa” którego sam niestety doświadczyłem.
BEZPLATNEGO???? rozumiem,nauczyciele to spolecznicy, a budynek utrzymuje sie sam z siebie,...tablice i krede dal sponsor, a prad wytwarza pan wozny w piwnicy, krecac dynamem.
NIE MA NIC ZA DARMO!! Ktos musi za to zaplacic.
Niestety ani nie mam odpowiednich środków na mieszkanie, ani nie ma odpowiedniej ilości mieszkań.
Ze nie mozesz teraz zarobic i kupic sobie mieszkania, to podziekuj wlasnie gierkowi i jego spadkobiercom, ktorzy obecnie rzadza. A ilosc mieszkan jest wystrczajaca,..nie wiem,gdzie Ty zyjesz,ale w Szczecinie ofert sprzedazy mieszkan jest na peczki i ciagle powstaja nowe. I jakos sie sprzedaja.
Wiem, że każdy ma swój kawałek historii, ale wiem też , że ja mam dużo ciężej niż mieli moi rodzice czy mój dziadek i to dzięki temu „bandycie” miliony osób ewoluowały o pokolenie (elektryfikacja, telefonizacja, budowa dróg, szpitali, szkół). Rzeczywiście spłacamy po nim dług, ale dzięki tym wspaniałym „wyzwolicielom” instytucje i zakłady które mogłyby przynosić dochody równe spłatom kredytu zagranicznego zostały zniszczone i sprzedane by właściciel mógł otworzyć biuro w Republice Panamy i tam płacić kilka procent podatków.
A gdyby tak u nas byly normalne podatki, a nie zlodziejskie, to interes dalej by pozostal na terenie Polski.
Dziś oddajemy 40% naszych poborów na dziwne składki, podatki i inne. Ciągle tylko słyszymy o tym, że nie ma pieniędzy na szpital, szkolę, przedszkole, a władza (choćby sławny prezydent Szczecina) remontuje budynek za 6mln złotych!!
I to jest bandytyzm,..i takie jest postepowanie wszystkich innych czerwonych sku***li, z gierkiem na czele.
Obudźmy się i stańmy na nogi!! To nieudolność naszych władz potęguje nasz dług i kryzys kraju a nie Gierek!
gierek juz na szczescie nie,ale jego spadkobiercy okradaja nas do dzisiaj i system,ktory on popieral i ktoremu przewodzil trwa do dzisiaj (po niewielkich przeksztalceniach)!!
Zgadzam się, że nasze państwo jest chore, ale marnowanie publicznych pieniędzy jest obecnie na podobnym poziomie i od wielu lat nic nie zostało zrobione. Wręcz przeciwnie, wiele zostało zniszczone.
A tak zapytam już na koniec. Jak wyobrażasz sobie Polskę dziś gdyby nie było Gierka?
Gdyby nie bylo komunizmu?? Wiesz nawet trudno mi sobie to wyobrazic,..to bylby zupelnie inny kraj,..i w tym momencie nie jezdzil bys satrym fiatem,tylko lepszym autem i nie skomlalbys,ze nie masz za co wyslac dzieciaka na wakacje,..a zastanawilbys sie, czy wyslac go na cypr, czy na majorke,..a moze na seszele. |
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 23-02-2005, 16:36
|
|
|
Jarek. Do mnie przemawia TYLKO moje dobro, tzw samozadowolenie. To że mam pracę, mieszkanie, zapewniony spokojny byt rodziny. Dziś akurat tego nie mam (oprócz pracy ). Może dla Ciebie to naiwność, ale dla mnie liczę się ja, a nie dobro "ogółu".
I to sie zgadza,...wiec nie rozumiem,dlaczego wychwalasz ponad niebo gierka i caly system,...bandyckie, komunistyczne panstwo!???
Tak samo nie znoszę argumentacji "zaciskania pasa" bo wymaga tego budżet. Ludzie, budżet to my i pieniądze publiczne są użwane jedynie do zapewnienia spraw które byłyby nieopłacalne z punktu widzenia wolnego rynku (szpitale, obronność, renty itp).
No i tu sie z Toba zgodze w 100%,..wiec tym bardziej dalej nie rozumiem, Twojej schizofrenii?!
Poprzedni system był zły, ale nie piszcie że nic nie dał i nic nie mamy dzięki niemu. Gdyby nie Gierek to pewnie dziś 80% naszego społeczeństwa mieszkałoby w lepiankach, bez szkoły, opieki lekarskiej itp.
:) masz niezla wyobraznie,.....Gdyby nie komunizm i m.in towarzysz gierek,..to zyli bysmy bez porownania lepiej niz zyjemy.
A teraz zabawcie sie w Gierka i napiszcie skąd po wojnie bierzecie pieniądze na odbudowę kraju i wyciągnięcie go z kryzysu? Wtedy zobaczycie jak to łatwo mówić.
m.in. sie pozycza i wprowadza wolnosc, kapitalizm, wolny rynek, a nie panstwo komunistyczne, ktore zabija ludzi i poglebia kryzys, kradnie i z zalozenia jest niewydolne.
[/quote] |
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 23-02-2005, 16:55
|
|
|
Jesli ktos uwaza ze mial cos za "darmo" to albo jest tak naiwny albo sam probuje sobie wmowic ta bzdure!!!
Czy brak WSZYSTKIEGO w sklepach to rozwoj.
Moze niektorzy nie pamietaja ale moi rodzice mileli malucha wiec pamiec mam dobra.
Na czesci samochodowe typu opony, akumulator, cewka itp. byly kilkumiesieczne zapisy!!
W sklepie to mogliscie sobie wentylek kupic.
Kolejki po chleb, mieso (zreszta o ile w ogole bylo) GIGANTYCZNA inflacja.
Coz z tego, ze byly pieniadze skoro nie mialy one sily nabywczej!!!
Rzady komunistyczne wychodzily z zalozenia - nie ma kasy DODRUKUJE SIE.
Co do zlodziejstwa to wystarczyloby zapytac CO SIE STALO Z MAJATKIEM BYLEJ PZPR???
Wedlug np. L.Milera to chyba sie rozplynal!!
Tym, ktorzy twierdza ze jest niebezpiecznie to moze mi powiedza w ktorm ktaju jest zero morderstw i rozbojow.
Za czasow komuny TEZ BYLY, a ze o nich nie slyszeliscie to podziekujcie temu systemowi za cos takiego jak CENZURA I PROPAGANDA!
Fajnie jest miec z jedenj strony demokracje, a z drugiej raj.
Bedziecie to mieli w NIEBIE |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 23-02-2005, 16:56
|
|
|
[quote="mkaminski100"]Moi również nie należeli nigdzie. Mama była kierowniczką piekarni, ojciec zastępcą. Babcia była główną księgową, a dziadek pracował na skupie złomu. Babcia i dziadek pochodzili z zapyziałej wioseczki gdzie właśnie Gierek doprowadził prąd i szosę.
Super,a moj dziadek, majac 17 lat wyjechal z wioski do miasta, skonczyl szkole i w koncu zostal kierownikiem najwiekszych budow w wojewodztwie. Rodzice tez skonczyli studia. Wiedzili,ze sami musza o sibie zadbac i nie mozna czekac,az ktos ci pomoze. A przy okazji wszystcy dzialali w podziemiu antykomunistycznym.
Babcia nie mając grosza poszła do szkoły ekonomicznej, a dziadek mając 20 lat dostał się do karnych brygad (jako niepewny politycznie). Tam za „karę” zdobył naukę, doświadczenie jako kierowca i ślusarz. Po wyjściu i wzięciu ślubu dostali mieszkanie i pracę.
Dostali mieszkanie,..skad dostali?? Ktos im kupil i dal?
Dzięki zarobionym pieniądzom, wspólnej pomocy zdołał wybudować dom. Każdy sobie pomagał i on coś zawsze mógł załatwić za coś.
No to super uklad,..tylko pogratulowac, widze,ze tesknisz za takimi czasami,...Kuba i Kambodza cie z checia przyjmie.
Możecie nazwać to oszustwem, ale wtedy oszukiwano państwo dla dobra ludzi,
juz wiem,..ty naprawde jestes naiwny i niewiele wiesz.
dziś oszukuje się ludzi dla dobra państwa. Moja mama skończyła studia za darmo.
ZA DARMO??????????????
Nikt wtedy nawet nie pojmował co to kumoterstwo w załatwieniu pracy czy płacenie za otrzymanie stanowiska pracy.
Wiem, wtedy byli kolesie, ale czy teraz ich nie ma?
Sa,...bo to jest kontynuacja tamtego systemu!!
Przecież teraz mamy wolnośc,
O prosze? Wolnosc,.....w jakim sensie?
a wtedy byliśmy całkowicie zależni od ZSRR!
Tak jak teraz od brukseli
Czy to samo możecie powiedzieć o młodych ludziach wchodzących w nowe życie?
Z tamtych czasów pamiętam coroczne wyjazdy na wakacje pracownicze nad morze (nie płaciliśmy ani grosza)
Tak,..jak zwykle napiszesz,ze za darmo,...wiem, u was w domu pieniadze lecialy z nieba,..albo mieliscie pogatego sponsora.
, przedszkole które dziś jest prawie nieosiągalne dla większości, coroczne imprezy organizowane przez miasto lub zakład pracy, paczki.
SUPER,...dzien komunikacji miejskiej, 1 maj, rewolucja pazdziernikowa, dzien wojska ludowego,..itd.itp.
Pamiętam wspólne przyjęcia domowe, gdzie zawsze przychodziło minimum 20 osób i nie było gdzie ludzi wstawić. Ludzie martwili się tym, że okno cieknie, Stefan się upił, wspólnie ustalali jak załatwić sąsiadowi okno, czy cement z zakładu (dziś rozmawiają o tym ile opłat i jaka jest znów podwyżka – ceny, bo nie płacy). Pamiętam, że największy zakład postawił dla ludzi maszynę do robienia pustaków i trzeba było tylko samemu robić masę. To dzięki temu powstały 2 ogromne osiedla domków jednorodzinnych. Nasze miasto dzięki Gierkowi ma asfalt, i jakieś 20 bloków. Od jego kadencji wybudowano chyba z 4!! Przez 40 lat!!
Cos takiego jak morderstwo było znane tylko z telewizji.
A cos takiego jak samobojstwo, bo juz ktos nie mogl wytrzymac w zapyzialym, zlodziejskim panstwie, a cos takiego jak ucieczki na zachod, bo ktos nie mogl wytrzymac w tym kraju, a cos takiego jak morderstwo przez ub,sb, milicje, bo ktos mial czelnosc powiedzic,ze mial inne poglady?? a "kopalnia wujek"?? a marzec 68??
Tak, pamiętam też kolejki i braki w sklepach. Wiem, ale wtedy paczka pomarańczy z Pewexu na święta cieszyła jak największy skarb, a paczkę po żelkach Haribo trzymało się w książce, żeby zapach pozostał. Dziś zabawka (jeśli rodziców stać) cieszy maksymalnie 2 dni.
Mowie ci,..wyjedz na Kube, albo do Korei Polnocnej,..tam tez bedziesz mogl sie cieszyc z paczki pomaranczy, zabawki, czy zelkow haribo.
Ja tam wole sie cieszyc,tym ze mojemu dziecku te cukierki nie smakuja to moge mu kupic inne.
Nie roztrząsajmy co było bo to już nie wróci, ale nie możecie mówić, że Gierek czy jemu podobni są złodziejami, bo za darmo nikt kraju po wojnie nie odbuduje! Czy jeśli wali Ci się chałupa i nie masz kasy to czekasz, aż nie będziesz miał w czym spać, czy może za wszelką cenę ją odbudowujesz, a dopiero potem myślisz jak to spłacisz. Owszem, wziął kredyty, ale do cholery (przepraszam) zrozumcie, że nie zabrał ich ze sobą tylko przeznaczył na odbudowę tego kraju!! Ile nakradł? Do śmierci mieszkał w małym domku.
Powtorze po raz kolejny,.....naprawde niezbyt wiele wiesz i albo jestes bardzo naiwny, albo po prstu masz niezle wyprany mozg.
Właśnie, Jarek nie napisałeś nic o „baronie” Balazszu. Przecież w Waszych okolicach jest dobrze znany i wszyscy wiedzą jak to się zasłużył dla Polski i jak uczciwą pracą zdobył majątek. Kupił już Wolin?
Nie jest dobrze znany,tak jak ci sie wydaje,...a jego przekrety sa niczym, w porownaniu z przekretami dawnej i obecnej wladzy czerwonych bandytow.
ps.
NIE MOZNA ZAPOMINAC ILE OFIAR POCHLONAL TEN SYSTEM, ILE ZDROWIA KOSZTOWAL WIELU LUDZI I ZE MY DO DZISIAJ ODCZUWAMY JEGO SKUTKI!!!!
Zeby popierac ten system i jego przedstawicieli trzeba byc naprawde niezle popapranym,...albo po porostu nie do konca myslec.
mkaminski,...Z Twoich wypowiedzi widac,ze historii do konca raczej nie znasz,a o zasadach ekonomii nie masz zielonego pojecia. |
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 23-02-2005, 20:44
|
|
|
Starm się zrozumieć Waszą logikę, ale jakoś nie potrafię. Mam wrażenie, że rozmawiam z typowymi polskimi malkontentami którym nic nie odpowiada no chyba tylko Lepper. Właśnie Wasi rodzicie mieli szanse na wyjście z wiochy i nie bądzcie aż tak naiwni, że gdyby nie zły wschód to dobry zachód by nam coś dał. Zresztą zobaczcie ile teraz daje. Uprzedzę naiwnych, że nasze wpłaty przekraczają subsydia otrzymywane z UE. Czy to nie jest oprocentowany kredyt?
Niech do Was dotrze, że nic na świecie nie ma za darmo i nikt nic nikomu nie dał. I gdybyście trochę czytali a nie powtarzali głupoty to byście wiedzieli, że w zachód (dokładnie w ten uwielbiony RFN) USA wpompowało miliardy właśnie po to by tacy naiwniacy jak Wy i Wasi rodzice marząc o dobrobycie walczyli ze złą komuną. Amerykanie nie byli zainteresowani żadną gospodarką a jedynie własnym interesem czyli zimną wojna z ZSRR.
Piszesz o USA, że tak fajnie. Byłeś czy powtarzasz głupoty które ktoś Ci przekazał. Nie pisz bo kto był śmieje się z Ciebie. Otóż sam miałem mozliwość przekonania się o obłudzie reklamy USA i wcale nie jest tak jak mówisz.
Piszesz o Francji i innych krajach. No cóż, ja czytając historię dowiedziałem się, że te kraje nie były dotkniete tak wieloma wojnami jak Polska. Każda toczyła się na naszym terenie i najpierw Niemcy, a potem Rosjanie rozbijali naszą własność. Polacy im skutecznie w tym pomogli czego najlepszym przykładem jest dla mnie Powstanie Warszawskie - największe debilstwo czyli "akt odwagi" i posłanie na śmierć prawie 200.000 ludzi!! Czy myślisz że to nie ma wpływu na gospodarkę. Co zdążyliśmy coś odbudować to zostało zniszczone przez powstanie lu b wojnę. Może Ty znasz inną historię...
Jedynym Waszym argumentem jest to że nic nie było za darmo. I nie było. Nawet mi sie nie chce obalać tych zarzutów bo sa na poziomie przedszkola. Szkoła nie była za darmo. Zrozum, szkoła kosztuje, ale państwo, książki natomiast jak i akademiiki i inne były za darmo. I wtedy właśnie miliony ludzi ze wsi wykształciło się i zdobyło edukację!! Czy teraz dzieci ze wsi mają szansę na podjęcie studiów? Nie wiem w jakim jesteś wieku, ale jesli masz dzieci to pewnie wiesz jak przyjemnie jest posłać trójkę do szkoły. Ja musiałem rozpocząć pracę, żeby zapłacić za studia, bo rodzice nie mieli pieniędzy. Wtedy każdego stac było na posłanie dzieci do szkoły. Jeśli dla Was to bzdury to nie mamy o czym rozmawiać.
Właśnie tacy ludzie jak Ty są najgorsi. Dostali wszystko od "komuchów", a i tak ciągle walczyli, a teraz ciągle narzekają, że im było źle. Twoi rodzice właśnie wykształcili sie za pieniądze które wziął Gierek, pracowali w zakładzie i mieszkali w mieszkaniu zbudowanym dzięki tym pieniądzom Przecież to były ukradzione pieniądze, więc dlaczego z nich skorzystalście?? Pomyśl o tym zanim go oplujesz!
Nadal nikt z Was nie podał sposobu na wyjscie z sytuacji, więc potwierdzacie, że tak naprawdę nie macie żadnego pomysłu, a jedynie marudzicie.
Nie piszcie bzdur o szybkim rozwoju gospodarczym, a jeśli już to skąd sobie wyobrażacie mielibysmy wziąć pieniądze? Ktoś by dał za darmo? Byliśmy i jesteśmy gołodupcami i jestescie naprawdę naiwni jesli myślicie że może sami mogliśmy sie odbudować. Aha, wiem, "zachód" by nam dał i nic nie chciał w zamian...
Nie będę więcej brał udziału w tej dyskusji bo to dla mnie bez sensu. Dla mnie Gierek to był jedyny facet z jajami który odważył sie odbudować Polskę. System był zły, ale może zamiast opluwac wszystko i wszystkich zrozumienie, że Wy także korzystaliście z tych pieniędzy.
A tak poza tym to się zastanawiam co Ty masz wspólnego z ekonomią skoro naiwnie wierzysz, że by się "samo odbudowało". Aha, dobry zachód by tak podziałał, że Polska sama by sie odbudowała. Albo jeszcze lepiej, daliby kasę, żeby i nam się dostatnio żyło....
Tacy malkontenci są siłą napędową Lepperiady i walczą ze wszystkimi i wszystkim. To drogi kolego nazywa się POPULIZM!. Poczytaj co to znaczy. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-02-2005, 21:20
|
|
|
Taaa... PRL to piekne czasy. Pensja pare dolarow na miesiac, szczyt marzen przecietnego Polaka to mieszkanie w bloku z mebloscianka, "samochod" Fiat 126p, wakacje w Bulgarii... I studia "za darmo" byly, nawet punkty za pochodzenie mozna bylo dostac!, a jak sie mialo legitymacje to nawet przyspieszone studia dla dzialaczy byly...
Nie wiem czy Kolega ktory pisze, ze gdyby nie PRL to w lepiankach bysmy zyli i bez pradu moze jeszcze, tak nisko Polakow ocenia? Jakos nie znam innego kraju w Europie, gdzie w lepiankach sie zyje. Czyzby mielibysmy byc najgorsi?
Tym ktorzy tak zachwalaja PRL polecam spojrzec na kraje zachodu. Ona doszly do tego co maja, bo tam na ich szczescie NIE BYLO KOMUNISTYCZNYCH KACYKOW i TEJ BZDURNEJ NARZUCONEJ NAM IDEOLOGII!
Kolego Kaminski! Gierek nie byl mezem stanu. On dbal tylko o wladze swoja i kolegow, nie o spoleczenstwo. Ciezko rzadzic masa niezadowolonych z zycia ludzi, no chyba ze wprowadzi sie "stan wojenny" i strzela do robotnikow by desperacko ratowac ustroj. Roznymi sposobami podtrzymywano przy zyciu PRL, ale w koncu i tak padl. Dla naszego nieszczescia dopiero po 50 latach... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Jarek (SQ1EUO)
|
Wysłany: 23-02-2005, 22:20
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | Starm się zrozumieć Waszą logikę, ale jakoś nie potrafię. Mam wrażenie, że rozmawiam z typowymi polskimi malkontentami którym nic nie odpowiada no chyba tylko Lepper.
Akurat Leppera i jego podobnych, jak i Ciebie w tym momencie traktuje tak samo,...lewactwo smierdzace i nic wiecej. Lewactwo, ktore kradnie ludziom kase i mowi,ze to dla jego dobra, lewactwo, ktore pierze ludziom mozgi i przestawia podstawowe zasady ekonomii (spojz na przyklady innych panstw na swiecie,..jak maja sie komunistyczne kolhozy, socjalistyczne molochy,a jak prawdziwie kapitalistyczne, minimalne panstwa!).
Akurat, ile pracuje,co robie i ile narzekam w zyciu to chyba nie wiesz,..a bys sie zdziwil. Na wszystko zaparacowalem wlasnymi rekami i glowa. Tak samo moi rodzice! I nie wmawiaj mi,ze dostalismy cos od komuny,...tak dostalismy palka w glowe,...ty chyba nigdy nie dostales,wiec piszesz takie farmazony.
Właśnie Wasi rodzicie mieli szanse na wyjście z wiochy i nie bądzcie aż tak naiwni, że gdyby nie zły wschód to dobry zachód by nam coś dał. Zresztą zobaczcie ile teraz daje. Uprzedzę naiwnych, że nasze wpłaty przekraczają subsydia otrzymywane z UE. Czy to nie jest oprocentowany kredyt?
To akurat ja napisalem we wczesniejszym poscie,...UE jest tak samo socjalistyczna jak ty,wiec powinno ci sie raczej spodobac.
Niech do Was dotrze, że nic na świecie nie ma za darmo i nikt nic nikomu nie dał.
Czy Ty siebie sam czytasz??? Poczytaj to zdanie i sie 1000 x zastanow. Wlasnie to probuje Ci wytlumaczyc od poczatku tej dyskusji.
I gdybyście trochę czytali a nie powtarzali głupoty to byście wiedzieli, że w zachód (dokładnie w ten uwielbiony RFN) USA wpompowało miliardy właśnie po to by tacy naiwniacy jak Wy i Wasi rodzice marząc o dobrobycie walczyli ze złą komuną. Amerykanie nie byli zainteresowani żadną gospodarką a jedynie własnym interesem czyli zimną wojna z ZSRR.
Piszesz o USA, że tak fajnie. Byłeś czy powtarzasz głupoty które ktoś Ci przekazał. Nie pisz bo kto był śmieje się z Ciebie. Otóż sam miałem mozliwość przekonania się o obłudzie reklamy USA i wcale nie jest tak jak mówisz.
Jak socjalista jedzie do panstwa,gdzie za godziwa, ciezka prace dostaje sie pieniadze,to moze mu to nie odpowiada ("Jedziecie to stolicy panstawa kapitalistycznego, ktory to kraj ma byc moze i swoej plusy,..rozchodzi sie jednak o to ,zeby te plusy nie przyslonily wam minusow! - tekst z "Misia"). Mi odpowiada zarabiac pieniadze,pracujac ciezko i wydajnie,..a nie tak jak tutaj, gdzie na kazdym rogu jestes okradany i karany za dobra prace (vide bardzo wysokie podatki dla duzo zarabiajacych).
Piszesz o Francji i innych krajach. No cóż, ja czytając historię dowiedziałem się, że te kraje nie były dotkniete tak wieloma wojnami jak Polska. Każda toczyła się na naszym terenie i najpierw Niemcy, a potem Rosjanie rozbijali naszą własność. Polacy im skutecznie w tym pomogli czego najlepszym przykładem jest dla mnie Powstanie Warszawskie - największe debilstwo czyli "akt odwagi" i posłanie na śmierć prawie 200.000 ludzi!!
Tekst o POWSTANIU wyjety chyba z ust Wielce Przemoznego Moralizatora Adasia M. ?? czy z urbana??
Czy myślisz że to nie ma wpływu na gospodarkę. Co zdążyliśmy coś odbudować to zostało zniszczone przez powstanie lu b wojnę. Może Ty znasz inną historię...
Jedynym Waszym argumentem jest to że nic nie było za darmo. I nie było. Nawet mi sie nie chce obalać tych zarzutów bo sa na poziomie przedszkola.
Dlatego moze ich nie rozumiesz,...bo nie wyszedles poza przedszkole? To jest podstawowy argument - NIE MA NIC I NIGDY NIE BEDZIE ZA DARMO!
Szkoła nie była za darmo. Zrozum, szkoła kosztuje, ale państwo,
Panstwo?? czyli kogo?? czyli nas!! My placimy podatki i to nas kosztuje!! Skad panstwo ma pieniadze?
książki natomiast jak i akademiiki i inne były za darmo.
Za darmo sie wydrukowaly i za darmo utrzymano akademiki?! Ty naprawde nie pojmujesz podstawowych rzeczy! Ktos musial za to zaplacic,..ktos,czyli ktos kto ciezko zapracowal,a zapracowane pieniadze mu odberano pod przymusem, zeby samemu przezrec i dac m.in. na ksiazki, akademiki itd.!
I wtedy właśnie miliony ludzi ze wsi wykształciło się i zdobyło edukację!!
Za to teraz mamy analfabetow )
Czy teraz dzieci ze wsi mają szansę na podjęcie studiów?
Oczywiscie,ze maja,..znam naprawde wielu i jakos sobie radza.
Nie wiem w jakim jesteś wieku, ale jesli masz dzieci to pewnie wiesz jak przyjemnie jest posłać trójkę do szkoły. Ja musiałem rozpocząć pracę, żeby zapłacić za studia, bo rodzice nie mieli pieniędzy. Wtedy każdego stac było na posłanie dzieci do szkoły. Jeśli dla Was to bzdury to nie mamy o czym rozmawiać.
To,ze poszedles do pracy,zeby studiowac to sie bardzo chwali. Daleszej czesci wywodu chyba nie zrozumialem.
Właśnie tacy ludzie jak Ty są najgorsi. Dostali wszystko od "komuchów", a i tak ciągle walczyli, a teraz ciągle narzekają, że im było źle. Twoi rodzice właśnie wykształcili sie za pieniądze które wziął Gierek, pracowali w zakładzie i mieszkali w mieszkaniu zbudowanym dzięki tym pieniądzom Przecież to były ukradzione pieniądze, więc dlaczego z nich skorzystalście??
G o w n o wiesz!!! Wlasnie tacy jak Ty sa najgorsi,..tacy co chca okradac innych, zyc z ich ciezkiej pracy,...tacy co niszcza spoleczenstwo, doprowadzajac ich do zycia na marginesie, w biedzie! To wlasnie rpzez takich jak Ty! NIC OD KOMUCHOW, A NI JA ANI NIKT Z MOJEJ RODZINY NIE DOSTAL!! NIC, NIC, NIC! OPROCZ PARU PRZESLUCHAN I KILKU SINIAKCH PO PALKACH! Moja rodzina zawsze miala prywatny, wlasny interes i utrzymywala sie za swoje i zawsze (do dzisiaj) byla i jest za to scigana i gnebiona (kiedys doslownie,..teraz m.in. wysokimi podatkami!). A mieszkalismy w domkach rodzinnych wybudowanych wlasnymi rekami. Wiec glupot nie gadaj!
Pomyśl o tym zanim go oplujesz!
Nadal nikt z Was nie podał sposobu na wyjscie z sytuacji, więc potwierdzacie, że tak naprawdę nie macie żadnego pomysłu, a jedynie marudzicie.
Nie piszcie bzdur o szybkim rozwoju gospodarczym, a jeśli już to skąd sobie wyobrażacie mielibysmy wziąć pieniądze? Ktoś by dał za darmo? Byliśmy i jesteśmy gołodupcami i jestescie naprawdę naiwni jesli myślicie że może sami mogliśmy sie odbudować. Aha, wiem, "zachód" by nam dał i nic nie chciał w zamian...A tak poza tym to się zastanawiam co Ty masz wspólnego z ekonomią skoro naiwnie wierzysz, że by się "samo odbudowało". Aha, dobry zachód by tak podziałał, że Polska sama by sie odbudowała. Albo jeszcze lepiej, daliby kasę, żeby i nam się dostatnio żyło....
Tacy malkontenci są siłą napędową Lepperiady i walczą ze wszystkimi i wszystkim. To drogi kolego nazywa się POPULIZM!. Poczytaj co to znaczy.
A Ty poczytaj co to znaczy zbrodniczy system komunistyczny i wtedy dyskutuj. Jak pisalem do Leppera mi tak samo daleko jak do Ciebie, millera, gierka i jaruzela. Dzieki takim jak Ty, spora czesc spoelczenstwa przymiera glodem, zyjemy w ubostwie i walczymy o kazdy zarobiony grosz,coby mozna bylo godnie zyc. Dzieki takim jak Ty, rzesze mlodych,zdolnych ludzi opuszcza Polske udajac sie do inncy krajow, a glownie do znienawidzonych przez Ciebie USA - ciakwe dlaczego,...czyzby masochisci??
Polske odbudowali by ludzie, wlasnymi rekami, moze i za porzyczone,...ale duzo szybciej i sprawniej,niz gdy mieli na plecach system totalitarny,jakim byl komunizm. Gdyby dano im wolna reke, nie zniewolono i sterroryzowano ich, gdyby mogli zyc w normalnym kraju, nie gnebieni, gdzie mogli by sie rozwijac i gdyby byla gospodarka wolnorynkowa, ktora jako jedyna jest zgodna z prawdziwymi zasadami ekonomii (bo 2+2 zawsze bedzie rowne 4,a nigdy 15), to dzisiejsza Polska wygladala by zupelnie inaczej!
I pamietaj,ze popierajac ten system bierzesz na siebie ciezar, wszystkich ofiar, przesladowan, gnebien Kosciola, mordu ksiezy i innych ludzi i wszelkie konsekwencje, lacznie z tym,ze do dzisiaj spadkobiercy ideowi tego systemu sa u wladzy, a jak "rzadza" to wszyscy wiemy.
|
|
błękit metalic
1992 rok
(......była......)
(......jest......)
garfit metalic
1988 rok
(......jest......) |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-02-2005, 22:25 OPAMIĘTAJCIE SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
Niestety tego się obawiałem!!!
Populizm, demagogia do n-tej potęgi.......... czyli typowy poziom polskich dyskusji politycznych./
TO FORUM JEST TEMATYCZNE - TEMATEM JEST MOTORYZACJA - NASZE TEMPRY..........
KONIEC, KONIEC, KOOOOOOOOOOOOONIEC................................... |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|