|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Złombol - wyzwanie. |
Autor |
Wiadomość |
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 12-10-2010, 22:07 Złombol - wyzwanie.
|
|
|
Witam, oglądałem własnie TV Magazyn Ekspresu Reporterów. Mówili o złombolu. Ludzie którzy starymi wozami (polonez, duzy fiat i wszystkie inne klasyki) lecą w świat. Nie jest to jakaś błachostka tylko Katowice - Azja itp.
Ludzie zbierają pieniądze z reklam na wozach na domy dziecka (młodzi ludzie).
Przyznam że jestem w szkodu i chcętnie bym się wyrwał kiedyś na taką wyprawe i wrócił z mocnymi wrażeniami i poczuciem, że pomogłem dziecią.
ps. 1% podatku można przekazać - polecam.
** Dodano: 12-10-2010, 23:08 **
W 2009:
Cytat: | Zlombol 2009 okazał się również pod kontem finansowym wielkim sukcesem!
Uzbierane środki:
43 989,08 ( w tym 13 073,60 z 1% podatku) |
O ile pamiętam to dużo ponad 100 000 zł uzbierali w tym roku.
** Dodano: 12-10-2010, 23:24 **
Cytat: | 36 letni Żuk zrobił 4500 km bez żadnej naprawy, poza standardową dolewką oleju i wody do chłodnicy ( z czasem borygo się skończyło ) |
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-10-2010, 11:13
|
|
|
t/t za młode na złombola |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
m.m1981
Pomógł: 4 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Gru 2009 Posty: 234 Skąd: gorka jaklinska
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-10-2010, 23:40
|
|
|
czemu za mlode widzialem tam poloneza caro wiec mlodszy od niejednego tipo |
_________________ były
dwa maluchy 125p polonez renault 25 tipo 1.4:(((
jest
JEST LANCIA DELTA )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200 |
|
|
|
|
Frodo89
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 104 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-10-2010, 00:11
|
|
|
w zeszlym roku bylo o tym na tvp 3 chyba z tego co pamietam , nie jestem pewien ale chyba jechali do Monte Carlo . |
_________________ Był :
Skoda Favorit 1.4 91'
Renault Clio 91' 1.4
Fiat Tipo 2.0 8V 91'
Fiat Tipo 1.6 kat 91'
Jest:
Renault Laguna 2.0 16v 98' |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 16-10-2010, 23:10
|
|
|
Ten żuk jest na allegro na handel:) |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 15-12-2010, 11:37
|
|
|
Ostatnio interesowałem się tym złombolem, w tym roku (2011) jeszcze nie ma decyzji gdzie pojadą, jest propozycja żeby jechać do Tarifa (najdalej wysunięta na południe część Hiszpanii). Całość wyjazdu wygląda tak że (na podstawie rajdu 2010 Katowice - Istambuł) odjazd był z Katowic 4 września a 8 byli już w Stambule. Tylko początek jest wspólny a dalej każdy na własną rękę, nie jedzie się zorganizowaną kolumną. Jakby się jechało grupą tj zgadałoby się ze 3-4 samochody to jest o wiele bezpieczniej. Są wyznaczone miejsca gdzie po całym dniu drogi wszyscy się zatrzymują (hotele, motele, biwaki itd). W tym roku były przystanki na Węgrzech, Rumunii, Bułgarii. Jeśli ktoś nie dojedzie to ma problem, rajd na niego nie poczeka. Trzeba wziąć pod uwagę że zaczyna się to na początku września i jedzie się do południowych ciepłych krajów (chyba w 2008 był w okolice koła podbiegunowego) więc pojazdy leciwe które nie są zadbanymi youngtimerami będą się gotować Oczywiście nie można pominąć faktu że całość wypadu organizuje się na SWÓJ KOSZT - noclegi, paliwo, samochód, jego przygotowanie, naprawy - nikt tego nie zasponsoruje, całość idzie na domy dziecka. Przeważnie wybiera się samochody z czasów komunistycznej produkcji, ale w wielu krajach komunizm kończył się w różnym czasie Sprzęt niezbędny lub bardzo przydatny to: CB radio, GPS, jakieś narzędzia i sprzęt biwakowy - namiot, śpiwór itd, jak ktoś nie prowadzi w danym dniu to może jakiś browarek . Trzeba się liczyć z tym że nie ma tam żadnego mechanika grupowego, ani nadzoru technicznego, samochód przygotowujemy na własną rękę, naprawy po drodze też wykonujemy sami, a jeśli się nie da naprawić to utylizujemy na swój koszt w obcym kraju. Wycieczka nie ma wodzireja czy opiekuna - każdy sobie rzepkę skrobie, tak jak już wcześniej napisałem lepiej zgadać się w ekipę na 3-4 samochody i razem trzymać. O ile dojazd do celu to wspólna sprawa wszystkich uczestników i jest to mniej więcej organizowane, tak po dojeździe każdy może pójść w swoją stronę, rajd zakończony po dotarciu do celu, od tej chwili już nie jesteśmy jego uczestnikami. Oczywiście można wracać razem, jest to tylko kwestią dogadania TT może i byłoby dobrym rozwiązaniem, w końcu nikt nie zabroni mu jechać. Był tam nawet poldek Caro z 96r. Jeśli ktoś chciałby naprawdę pojechać to wypadałoby już teraz się tym interesować i szukać sponsorów (to też odbywa się na własną rękę). Minimalna wpłata sponsora to 500zł, z tego co czytałem to nie ma z tym jakiegoś ogromnego problemu, jednak jeśli mecenas naszego projektu zauważy że inwestuje w domy dziecka które są 500km od jego regionu to może się burzyć, bo wolałby dofinansować swoje okolice. Dalej jesteście zainteresowani?? Ja tak nawet patrzyłem na allegro wózki i przyszedł mi do głowy pomysł którego jeszcze nie zauważyłem na złombol - Merc W123 http://otomoto.pl/mercede...m-C6040347.html |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 05-01-2013, 10:58
|
|
|
Jest już znane miejsce wyjazdu tegorocznego złombolu. Start odbędzie się 10 sierpnia, trasa rusza z Katowic do Nordkapp (Przylądek Północny). Jest to "najdalej" wysunięty na północ kraniec Europy. Trasa około 2900km w jedną stronę, przewidywany dojazd do celu po 5 dniach podróży. Droga będzie prowadzić słynną Via Baltica E-67 przez Warszawę, Suwałki, Litwę, Łotwę, Estonię do Helsinek. Dalej Kunas, Riga, Tallinn, przeprawa się przez Bałtyk. Dalej na północ - Pojezierze Fińskie. Będzie przejazd przez Laponię, Finnmark i norweską tundrę. Więcej informacji na http://www.zlombol.pl/
Do rzeczy. W zeszłym roku już mocno się tym interesowałem, śledziłem złombolowe forum, oglądałem start i relacje z trasy - jeśli to prawda co piszą, to jest najlepsza przygoda w życiu. Była możliwość wyjazdu, ale trochę za późno się zainteresowałem, na pewno też brakło jaj do takiej decyzji, ale pomyślałem, że za rok będzie następny... i oto jest.
Czy ktoś z Was myślał o takim wyjeździe?? Czy może nie zastanawiał się jeszcze, ale chciałby przeżyć przygodę?? A może ktoś jeździ na złombole i się nie chwali, bądź ma znajomych którzy już byli? Ja jeszcze nie jestem zdecydowany, ale myślę o tym coraz poważniej, bo już czas najwyższy, tylko nie mam ekipy... Wiem, że jeszcze pół roku do imprezy i za wcześnie na twarde deklaracje, ale chciałem zrobić rozpoznanie.
Oczywiście najprościej byłoby dołączyć się do jakiejś ekipy tuż przed wyjazdem (jest wiele takich możliwości). Wtedy ponosimy jedynie koszta związane z podziałem paliwa i eksploatacyjnych, ale marzy mi się przygotowanie własnego pojazdu. Musi być komunistyczny (Niemce - oprócz NRD, Francuzy, Włochy, fordy odpadają). Z relacji wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest skoda forman/favorit - są na łańcuchu rozrządu, za granicą nie ma problemu z częłściami. Z tym, że formana już trudno znaleźć. Dalej Lada 2105/2107 najlepiej w kombii, oraz duży fiat (LPG - warunek konieczny). Poloneza choć duży i komfortowy odradza się. Koszt zakupu nie powinien przekraczać 1000zł, ale w tych pieniadzach nie kupi się nic sensownego. Jeśli chodzi o przygotowanie wozu to przede wszystkim sprawne hamulce, opony, zawieszenie. Dalej ładowanie, chłodzenie, zasilanie paliwem, zapłon. Niektórzy profilaktycznie zmieniają uszczelki pod głowice, rozrząd - uważam to za przesadę. Oczywiście można też nie inwestować w wóz nic i pojechać na żywioł. Koszta przygotowania:
-wóz ok 1500zł
-rejestracja, opłaty ok 700zł
-zadbanie aby ww. elementy były pewne - 500-1000zł
-zgłoszenie ekipy do udział - 200zł
-naklejki organizatora - 60zł
-paliwo - ok 2000zł
Suma ok 5000-5500 na ekipę (4 osoby) + każdy ma własne koszta indywidualne.
Ekwipunek obowiązkowy to: CB, nawigacja, części zapasowe, narzędzia wszelkiego rodzaju, zestaw biwakowy - namiot, śpiwór, maty, koce, butla gazu, kuchenka itd, przydałyby się 2 koła zapasowe, zapas oleju mineralnego.
Imprezą jest dojazd do celu, potem każdy może ruszyć w swoją stronę. Warunkiem uczestnictwa jest uzbieranie min. 1000zł na domy dziecka. Zakazane są formy sponsoringu samej wyprawy, wszystko idzie na cele charytatywne. Co roku staje do startu coraz wiecej załóg, a impreza uzyskuje coraz większy rozgłos. Przybliżyłem mniej więcej warunki takiego wyjazdu, chciałem poznać opinię co myślicie o takim wyjeździe, czy ewentualnie ktoś myśli poważniej o tej imprezie |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 05-01-2013, 18:37
|
|
|
Bodaj dwa lata temu kombinowałem żeby wystartować w złomboli - brakło trochę chęci i kasy
Teraz na Nordkapp wybieram się ze znajomym ale na motocyklach |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|