|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Brać czy nie brać ,czy da rady czymś takim jeżdzić ???? |
Autor |
Wiadomość |
DzIki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-03-2006, 22:54 Brać czy nie brać ,czy da rady czymś takim jeżdzić ????
|
|
|
Witam
Jako że jedyną rzeczą do robty przy mojej temprze jest zawieszenie miałbym takie pytanie do wykfalifikownej kadry.Mam możliwość kupna 4 amorków gazowych bilsteina i 4 sportowych sprężyn weiteca - 50 mm , za nie dużą kasę ,dostaje gratis wahacze na przód ,a wszystko po udekumentowanym przebiegu tysiąc km.kasa nieduża więc nie ma sie co zastanawiać tylko zachodzi pytanie,jak bardzo twardo bedzie sie jeżdzić i czy nie zgubie miski na najbliższym przejeżdzie kolejowym,
pozdrawiam |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-03-2006, 01:07
|
|
|
Nie wiem jaką masz wersję Tempry ale uważam że ZGUBISZ!!
Bynajmniej twierdzę to po przykładzie swojej.
Bez obniżania w zimę moja robi za pług śnieżny.
Na osiedlu ścinam wszystkie koleiny i z reguły jestem w tym "pionierem" |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-03-2006, 01:35
|
|
|
Hmmm 50 mm w dol oj bedzie nisko ale wolniutko dasz rade a napewno trakcja bedzie duzo lepsza i wyglad tez :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 18-03-2006, 08:12
|
|
|
Emf,to ja nigdy nie ścinam nic na drodze,a autko jest dość wysokie.Chyba że SW takie są. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 18-03-2006, 09:54
|
|
|
DzIki napisał/a: | Jako że jedyną rzeczą do robty przy mojej temprze jest zawieszenie miałbym takie pytanie do wykfalifikownej kadry.Mam możliwość kupna 4 amorków gazowych bilsteina i 4 sportowych sprężyn weiteca - 50 mm |
A jakiej serii są te amorki ?
Najlepiej jakby to był sprint( b8 ) czyli amory przeznaczone do krótszych sprężyn, przy takim obniżeniu amory o seryjnej wysokości i twardości można bardzo szybko wykończyć.
Jak dla mnie takie obniżenie jest dobre na tor a nie na polskie drogi, ale jak masz zamiar tym jeździć to proponowałbym założenie płyty ochronnej pod silnik i pamiętaj, że zmniejszy sie funkcjonalność samochodu. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 18-03-2006, 09:59
|
|
|
Wg mnie jest to kompletnie niepotrzebne. Tempra i tak ma porównywalnie bardzo dobre własności jezdne. Obniżyć ją jeszcze o 50 mm. to szaleństwo, chyba że będziesz nią jeździł w wyścigach szosowych.
Jeśli jeszcze będziesz miał niskoprofilowe koła - piętnastki, to gwarantuję, że dużo nie pojeździsz... Nie w Polsce. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-03-2006, 13:21
|
|
|
chyba ze będziesz jeździł tylko jak to piszą na allegro " po autostradach w niemczech"
w gdyni jeździ kilka takich osob co mają "zglebowane" swoje golfy hehe, kiedy widze jak biora zakręt to ..... no comment .... łuk robią z lewego pasa zeby skręcić w prawo
jakbyś chcieł założyć to coś obniżające to musiałbyś zainwestowac dodatkowo w osłone dolną silnika tj. metalową płyte żeby to osłoniła, dodatkowo jeśli wydech masz obwisły to musisz go podciągnąć bo zerwiesz go a najlepiej wogule tego nie kupuj bo wydasz na to małe pieniądze a wielkie pieniądze wydasz na naprawe autka |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-03-2006, 16:11
|
|
|
Zielony bo moja Tempra jest jakaś niska właśnie.
Ma koła 13" może to też dzięki temu.
Do tego ma miękkie zawieszenie.
W zime jest koszmar, muszę jechać teraz posprawdzać czy od spodu czegoś nie rozwaliłem tyle razy przydzwoniłem o zlodowaciałe, koleiny śniegowe.
Dzięki temu już róg skrzyni biegów, po latach poprzednich, mam lekko pęknięty. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 18-03-2006, 18:46
|
|
|
DzIki napisał/a: | zgubie miski | tak jak napisał Emf masz jak w banku jeździłem Micrą `98 "zglebowaną" jedyny wyjazd na autostradę w 2000r i OK ale jazda po Lublinie to KOSZMAR pokrzywione lub pourywane wszystkie wystające elementy podwozia wytrzymałem 4 miesiące , kupił fanatyk .
ps. ale po równej autostradzie warto poszaleć jechała jak przyklejona !!! |
|
|
|
|
lincoln_
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 140 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-03-2006, 22:53
|
|
|
moley napisał/a: |
jakbyś chcieł założyć to coś obniżające to musiałbyś zainwestowac dodatkowo w osłone dolną silnika tj. metalową płyte żeby to osłoniła |
metalowa?! Przeciez to bedzie wazylo z 40kg:| Plyta to koszt w granicach 500zl, jesli sam sobie ja zamontujesz. |
_________________ Z rajdowym pozdrowieniem Lincoln
BYŁ Fiat Tipo EVO II 1,4ie PMS Edition
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy" |
|
|
|
|
DzIki
|
Wysłany: 19-03-2006, 09:56
|
|
|
hehe to chyba nie kupuje ,rzeczywiście jak pujdzie na glebe - 50mm to nie wjade prawdopodobnie nawet pod dom ,a powiedzcie mi z czego można by zapozyczyć jakiś spoiler pod przedni zderzak ,może ktoś wie ż czego po niedużych porzeróbkach by podszedł |
|
|
|
|
lincoln_
|
Wysłany: 19-03-2006, 13:02
|
|
|
DzIki napisał/a: | zapozyczyć jakiś spoiler pod przedni zderzak ,może ktoś wie ż czego po niedużych porzeróbkach by podszedł |
Na wiestuningu kiedys widzialem, jak do favoritki ktos podczepial zderzak do gory nogami;) Sproboj
|
|
|
|
|
DzIki
|
Wysłany: 19-03-2006, 14:39
|
|
|
normalnie sie pytam o jakąś dokładke a ty mi tu wyskakujesz z jakimś zderzakiem do gory nogami ,masz ochote to sam sobie załóż |
|
|
|
|
lincoln_
|
Wysłany: 19-03-2006, 17:37
|
|
|
DzIki napisał/a: | normalnie sie pytam o jakąś dokładke a ty mi tu wyskakujesz z jakimś zderzakiem do gory nogami ,masz ochote to sam sobie załóż |
HEhe no zartowalem przeca;)
Z tego co mowia, sa takie gumy mocowane pod zderzak. Ale kiedys szukalem i nic nie znalazlem. |
|
|
|
|
DzIki
|
Wysłany: 20-03-2006, 17:37
|
|
|
hehe z tym zawiasem to sprawa zamknięta,kupiłem tylko amory i wachacze ,a sprężyny poszły do kolegi tipa,zobaczymy jak to bedzie sie sprawowało ,hehe a do tych spoilerków to podoba mi sie bordowa tempra sw z górnego zdjęcia.widać ze ma tam taką fajniutką dokładeczke :yawinkle: można wiedzieć z czego to |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 20-03-2006, 18:21
|
|
|
Cytat: | hehe z tym zawiasem to sprawa zamknięta,kupiłem tylko amory i wachacze ,a sprężyny poszły do kolegi tipa,zobaczymy jak to bedzie sie sprawowało ,hehe a do tych spoilerków to podoba mi sie bordowa tempra sw z górnego zdjęcia.widać ze ma tam taką fajniutką dokładeczke :yawinkle: można wiedzieć z czego to |
Wydaje mi się, że dobrze zrobiłeś, jak to jet bilstein sport to powinieneś poczuć poprawę trakcji kosztem komfortu, amortyzatory te mają dosyć twardą ch-kę. Daj znać jak załozysz.
Co do dokładki ze zdjęcia, to jet chyba oryginał Abarth'a |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|