Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy wam też codziennie zamarzają zamki?
Autor Wiadomość
ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 21-12-2005, 10:16   

Tempers napisał/a:
ego napisał/a:
i ...... urwałem ten uchwyt do zamykania drzwi :( wyrwały sie wszystkie kable od otwierania szyb.... ](*,)

Pogratulować Strongman'owi :D

Sęk w tym,że wcale sie na tym nie wyzywałem,próbowałem zamknać drzwi troszke mocniej...ale wielkie było moje zdziwienie jak sie odbiłem od drugich drzwi z tym czyms w ręce :D hehe
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Adam1971 

Wysłany: 21-12-2005, 10:28   

Tempers ja sobie wyjalem bezpiecznik od centralnego bo tez mialem to samo. Nie mam zamiaru sprawdzac czy wszystkie zamki centralny zamknal czy nie. A mam jeszcze slaby akumulator i te otwieranie i zamykanie po kilka razy tez zarlo pradu. Na zime nie bede mial centralnego

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 21-12-2005, 11:46   

wglogowski napisał/a:
a jakiś patent na uszczelki żeby do drzwi nie przymarzały?

wazelina techniczna. lub poprostu tawot. Tylko wetrzyj zebys sie nie wysmarowal nim. Nic nie przymarza po tym.
     assistance

tnnn 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-12-2005, 12:18   

wglogowski napisał/a:
A co do guzika to też mam ten proble. Jak się wciśnie to nie chce wyjść to wyciągam go kluczykiem ;)

I to jest najlepsze rozwiazanie ;)

Tempers 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 21-12-2005, 13:37   

Adam1971 napisał/a:
Tempers ja sobie wyjalem bezpiecznik od centralnego bo tez mialem to samo. Nie mam zamiaru sprawdzac czy wszystkie zamki centralny zamknal czy nie. A mam jeszcze slaby akumulator i te otwieranie i zamykanie po kilka razy tez zarlo pradu. Na zime nie bede mial centralnego

To bardzo dobra koncepcja :)

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

Emf 

Wysłany: 21-12-2005, 20:43   

ego napisał/a:
wiec lekko zdenerwowany wsiadłem za kierownice i zaczałem trzaskac drzwiami od srodka i ......

Gdyby zastapic slowa "lekko zdenerwowany" slowami "mocno wqr...ony" to taka sytuacja w zeszla zime zdarzyla sie kilkukrotnie.
Walilem tymi drzwiami ale na szczescie nic nie urwalem.

Na szybko podam Wam maly przepis na rozpracowanie poranne cholernego zamka bo mi sie przypomnial.
Trzeba lapka ogrzac ten boczny dzyndzel w drzwiach z boku, ktory nie chce sie zatrzaskiwac.
Wiem ..... lapka ucierpi bo drzwi przy -7 nie sa przyjemne w dotyku, ale po dosc krotkim ogrzewaniu ten bolec zacznie sie zatrzaskiwac i nie trzeba jechac trzymajac drzwi.

assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-12-2005, 09:01   Re: Czy wam też codziennie zamarzają zamki?

Zasadniczo nie mam tego problemu. Raz mi ostatnio zamarzly, wlalem odmrazacza i od tego czasu jest ok.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

moley 

Wysłany: 29-12-2005, 20:42   

Odmrażacz do zamków ?? największe zło jakiem można zamkom wyżądzić . wd40 załatwia sprawę i go dodatkowo smaruje i zapobiega zamarzaniu
odmrażacz tylko uszkadza zamek poprzez usuwanie smaru , potem zamek może się zaciąć i trzeba mieć nowy zamek albo go zregenerować - koszt 50zł .
     assistance   Moneta

Zuzanna82 

Województwo: Other
Wysłany: 29-12-2005, 21:17   

Jako ze ja sama stanowie zamek centralny w moim samochodzie i ostatnio tipo wstepu odmowil (od strony kierowcy kluczyk wszedl ale nie chcial sie przekrecic, a do bagaznika wogole nie moglam wlozyc kluczyka) wkroczyl do akcji Gerwazy 8) szkoda tylko ze to tyle trwa bo ja to bym chciala psikam otwieram, a nie psikam czekam otwieram, ale coz dobrze, ze od strony pasazera dalo rade. Pozniej natomiast jak juz mi sie udalo otworzyc od strony kierowcy to zonk kolejny bo jakby drzwi przymarzly ale nie po to place za silownie zeby mi mialy takie drzwi opor stawiac :roll: pozniej sobie przypomnialam ze kupilam sylikon zeby przesmarowac te nieszcesne gumy i zapomnialam o nim ](*,) . Pytanie czy jest sens robic to teraz??
Na zmrozone szyby proponuje preparat (niepamietam jak sie nazywa ale sprawdze) jest super spryskuje szyby i nie musze skrobac i sie meczyc bo samo zaczyna sciekac :D

moley 

Wysłany: 29-12-2005, 21:34   

każda pora w zimie jest dobra na przesmarowanie uszczelek silikonem albo środkiem na nie przymarzanie uszczelek (taki jakiś w sprayu niewiem co to ale mam i jestem szczęśliwy) a zamki przelej wd4010zł chyba za małą puszke ale się opłaca bo dobre to na wszystko

lotarr 

Wysłany: 07-01-2006, 15:08   mój patent na zamki

odmrażacze i wd40 czasami pogarszają sytuację, w odmrażaczu jak odparuje alkohol zostaje woda, wd40 nie wszędzie przylega. czasem smar w zamku przy niskich temperaturach twardnieje i w niczym nie pomaga. najlepiej wymontować cały zamek, wymoczyć w benzynie, wysuszyć i przesmarować suchym smarem, w swoim przypadku użyłem kontaktflonu, dostępny w sklepach z elektroniką. na razie się sprawdza. tylnych drzwi nie chciało mi się rozbierać w całości, podgrzałem zamek od środka elektryczną opalarką, żeby wilgoć odparowała jednocześnie smar który już tam jest rozpłynął się w trudnodostepnych miejscach. trzeba podgrzać umiejętnie, żeby nie przypalić plastykowych elementów zamka. po wszyskim spryskałem teflonem, jeszcze raz podgrzałem i działa.

Odpowiedz do tematu