|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czy wam też codziennie zamarzają zamki? |
Autor |
Wiadomość |
ego

Pomógł: 37 razy Wiek: 42 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-12-2005, 10:16
|
|
|
Tempers napisał/a: | ego napisał/a: | i ...... urwałem ten uchwyt do zamykania drzwi wyrwały sie wszystkie kable od otwierania szyb.... ](*,) |
Pogratulować Strongman'owi |
Sęk w tym,że wcale sie na tym nie wyzywałem,próbowałem zamknać drzwi troszke mocniej...ale wielkie było moje zdziwienie jak sie odbiłem od drugich drzwi z tym czyms w ręce hehe |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
 |
Adam1971

Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 21-12-2005, 10:28
|
|
|
Tempers ja sobie wyjalem bezpiecznik od centralnego bo tez mialem to samo. Nie mam zamiaru sprawdzac czy wszystkie zamki centralny zamknal czy nie. A mam jeszcze slaby akumulator i te otwieranie i zamykanie po kilka razy tez zarlo pradu. Na zime nie bede mial centralnego |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
 |
Ninja

Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 21-12-2005, 11:46
|
|
|
wglogowski napisał/a: | a jakiś patent na uszczelki żeby do drzwi nie przymarzały? |
wazelina techniczna. lub poprostu tawot. Tylko wetrzyj zebys sie nie wysmarowal nim. Nic nie przymarza po tym. |
|
|
|
 |
tnnn

Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-12-2005, 12:18
|
|
|
wglogowski napisał/a: | A co do guzika to też mam ten proble. Jak się wciśnie to nie chce wyjść to wyciągam go kluczykiem |
I to jest najlepsze rozwiazanie |
_________________ ... |
|
|
|
 |
Tempers

Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 21-12-2005, 13:37
|
|
|
Adam1971 napisał/a: | Tempers ja sobie wyjalem bezpiecznik od centralnego bo tez mialem to samo. Nie mam zamiaru sprawdzac czy wszystkie zamki centralny zamknal czy nie. A mam jeszcze slaby akumulator i te otwieranie i zamykanie po kilka razy tez zarlo pradu. Na zime nie bede mial centralnego |
To bardzo dobra koncepcja |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
 |
Emf

Pomógł: 26 razy Wiek: 48 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 21-12-2005, 20:43
|
|
|
ego napisał/a: | wiec lekko zdenerwowany wsiadłem za kierownice i zaczałem trzaskac drzwiami od srodka i ...... |
Gdyby zastapic slowa "lekko zdenerwowany" slowami "mocno wqr...ony" to taka sytuacja w zeszla zime zdarzyla sie kilkukrotnie.
Walilem tymi drzwiami ale na szczescie nic nie urwalem.
Na szybko podam Wam maly przepis na rozpracowanie poranne cholernego zamka bo mi sie przypomnial.
Trzeba lapka ogrzac ten boczny dzyndzel w drzwiach z boku, ktory nie chce sie zatrzaskiwac.
Wiem ..... lapka ucierpi bo drzwi przy -7 nie sa przyjemne w dotyku, ale po dosc krotkim ogrzewaniu ten bolec zacznie sie zatrzaskiwac i nie trzeba jechac trzymajac drzwi. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
 |
|
|
|
 |
Marcin - fiattipo.pl

Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-12-2005, 09:01 Re: Czy wam też codziennie zamarzają zamki?
|
|
|
Zasadniczo nie mam tego problemu. Raz mi ostatnio zamarzly, wlalem odmrazacza i od tego czasu jest ok. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
 |
moley

Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 29-12-2005, 20:42
|
|
|
Odmrażacz do zamków ?? największe zło jakiem można zamkom wyżądzić . wd40 załatwia sprawę i go dodatkowo smaruje i zapobiega zamarzaniu
odmrażacz tylko uszkadza zamek poprzez usuwanie smaru , potem zamek może się zaciąć i trzeba mieć nowy zamek albo go zregenerować - koszt 50zł . |
|
|
|
 |
Zuzanna82

Wiek: 42 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 29-12-2005, 21:17
|
|
|
Jako ze ja sama stanowie zamek centralny w moim samochodzie i ostatnio tipo wstepu odmowil (od strony kierowcy kluczyk wszedl ale nie chcial sie przekrecic, a do bagaznika wogole nie moglam wlozyc kluczyka) wkroczyl do akcji Gerwazy szkoda tylko ze to tyle trwa bo ja to bym chciala psikam otwieram, a nie psikam czekam otwieram, ale coz dobrze, ze od strony pasazera dalo rade. Pozniej natomiast jak juz mi sie udalo otworzyc od strony kierowcy to zonk kolejny bo jakby drzwi przymarzly ale nie po to place za silownie zeby mi mialy takie drzwi opor stawiac pozniej sobie przypomnialam ze kupilam sylikon zeby przesmarowac te nieszcesne gumy i zapomnialam o nim ](*,) . Pytanie czy jest sens robic to teraz??
Na zmrozone szyby proponuje preparat (niepamietam jak sie nazywa ale sprawdze) jest super spryskuje szyby i nie musze skrobac i sie meczyc bo samo zaczyna sciekac |
_________________ Trust The Girl!!
 |
|
|
|
 |
moley

Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 29-12-2005, 21:34
|
|
|
każda pora w zimie jest dobra na przesmarowanie uszczelek silikonem albo środkiem na nie przymarzanie uszczelek (taki jakiś w sprayu niewiem co to ale mam i jestem szczęśliwy) a zamki przelej wd4010zł chyba za małą puszke ale się opłaca bo dobre to na wszystko |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
 |
lotarr

|
Wysłany: 07-01-2006, 15:08 mój patent na zamki
|
|
|
odmrażacze i wd40 czasami pogarszają sytuację, w odmrażaczu jak odparuje alkohol zostaje woda, wd40 nie wszędzie przylega. czasem smar w zamku przy niskich temperaturach twardnieje i w niczym nie pomaga. najlepiej wymontować cały zamek, wymoczyć w benzynie, wysuszyć i przesmarować suchym smarem, w swoim przypadku użyłem kontaktflonu, dostępny w sklepach z elektroniką. na razie się sprawdza. tylnych drzwi nie chciało mi się rozbierać w całości, podgrzałem zamek od środka elektryczną opalarką, żeby wilgoć odparowała jednocześnie smar który już tam jest rozpłynął się w trudnodostepnych miejscach. trzeba podgrzać umiejętnie, żeby nie przypalić plastykowych elementów zamka. po wszyskim spryskałem teflonem, jeszcze raz podgrzałem i działa. |
_________________ tempra 2,0 ie cat sw '91r. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|